Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 185

Rīgā 2022. gada 22. martā (prot. Nr. 17 16. §)
Atlīdzības aprēķināšanas un izmaksāšanas kārtība par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalos
Izdoti saskaņā ar likuma "Par zemes dzīlēm"
12.1 panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā aprēķina un izmaksā atlīdzību zemes īpašniekam par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalos (turpmāk – atlīdzība), ja sabiedrības un valsts interesēs nepieciešams izmantot zemes dzīles.

2. Zemes īpašniekam ir tiesības uz atlīdzību, ja viņa īpašuma tiesības uz zemi nostiprinātas zemesgrāmatā un ja viņš ir plānojis zemes dzīļu izmantošanu, sagatavojot dokumentus atbilstoši zemes dzīļu izmantošanas licences saņemšanu un būvniecību regulējošo normatīvo aktu prasībām, bet saņēmis no zemes dzīļu izmantotāja valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalā atteikumu zemes dzīļu izmantošanai.

3. Zemes īpašnieks, kura zeme iekļauta valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalā un kurš vēlas izmantot zemes dzīles, bet to neļauj zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojums, iesniedz zemes dzīļu izmantotājam rakstisku pieteikumu atlīdzības saņemšanai. Pieteikumam pievieno:

3.1. īpašuma tiesības apliecinošus dokumentus vai apliecinātus to norakstus;

3.2. atteikumu zemes dzīļu izmantošanai, kas saņemts no zemes dzīļu izmantotāja, kuram piešķirta licence zemes dzīļu izmantošanai valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalā.

4. Ja zeme, kurā zemes dzīļu īpašuma tiesības ir aprobežotas, ir kopīpašums, šo noteikumu 3. punktā minēto pieteikumu paraksta visi kopīpašnieki.

5. Vienreizēju atlīdzību par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalos aprēķina piecu procentu apmērā no zemes platības kadastrālās vērtības. Atlīdzību par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu zemes īpašniekam maksā tikai par to platību, zem kuras zemes dzīļu izmantošana ir aprobežota.

6. Zemes dzīļu izmantotājs 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 3. punktā minēto dokumentu saņemšanas, ņemot vērā zemes kadastrālo vērtību, aprēķina izmaksājamās atlīdzības summu (turpmāk – aprēķins) un rakstiski informē zemes īpašnieku par aprēķinu. Zemes dzīļu izmantotājs nosūta aprēķinu uz zemes īpašnieka iesniegumā norādīto adresi vai arī pret parakstu iepazīstina zemes īpašnieku ar aprēķinu klātienē.

7. Pamatojoties uz zemes dzīļu izmantotāja aprēķinu, zemes īpašnieks vienojas ar zemes dzīļu izmantotāju par atlīdzības izmaksas laiku un maksāšanas kārtību. Par atlīdzību, kura maksājama par īpašuma tiesību aprobežojumu, noslēdzama rakstveida vienošanās.

8. Visi strīdi saistībā ar atlīdzības noteikšanu risināmi vispārējās jurisdikcijas tiesā saskaņā ar spēkā esošajām tiesību normām. Par nodomu celt prasību tiesā zemes dzīļu izmantotājs vai zemes īpašnieks informē otru pusi vismaz mēnesi iepriekš.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs A. T. Plešs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Atlīdzības aprēķināšanas un izmaksāšanas kārtība par zemes dzīļu īpašuma tiesību aprobežojumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 185Pieņemts: 22.03.2022.Stājas spēkā: 25.03.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 59, 24.03.2022. OP numurs: 2022/59.8
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
331003
25.03.2022
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"