Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 2

Ventspils novadā 2022. gada 27. janvārī (prot. Nr. 14, 7. §)
Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka pamata sociālās palīdzības pabalstu, garantētā minimālā ienākuma pabalsta un mājokļa pabalsta, izmaksas termiņus un lēmumu par pabalsta piešķiršanu apstrīdēšanas termiņus Ventspils novadā.

2. Pabalsta pieprasījumus izskata, lēmumu pieņem un pabalstus izmaksā Ventspils novada Sociālais dienests (turpmāk – Dienests) saskaņā ar piemērojamo normatīvo aktu nosacījumiem.

3. Garantētā minimālā ienākuma pabalsts sniedz materiālo atbalstu naudas izteiksmē minimālo ikdienas izdevumu apmaksai, ko saņem par trūcīgu vai maznodrošinātu atzīta persona vai mājsaimniecība un tas tiek izmaksāts naudā vienu reizi mēnesī no Dienesta budžeta līdzekļiem un tiek ieskaitīts pabalsta pieprasītāja kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā vai arī izmaksā skaidrā naudā līdz kārtējā mēneša 25. datumam.

4. Mājokļa pabalsts sniedz materiālu atbalstu izdevumu, kas saistīti ar mājokļa lietošanu, apmaksai Ventspils novada teritorijā esošā mājsaimniecībā deklarētām personām vai personai. Mājokļa pabalsta apmērs tiek aprēķināts, izmantojot Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" vienotu formulu.

5. Mājokļa pabalstu izmaksā vienu reizi mēnesī no Dienesta budžeta līdzekļiem, ieskaitot apsaimniekotāja vai komunālo pakalpojumu sniedzēju kredītiestādes kontā līdz personas norādītā pabalsta izmaksas perioda pēdējā mēneša 25. datumam.

6. Izdevumus par cietā kurināmā iegādi sedz vienu reizi gadā no Dienesta budžeta līdzekļiem, un pabalstu ieskaita pakalpojuma sniedzēja vai pabalsta pieprasītāja kredītiestādes kontā 10 darba dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

7. Dienests paziņo personai par pieņemto lēmumu, norādot tā apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

8. Dienesta pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Ventspils novada domes Administratīvo aktu strīdu komisijā (adrese: Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601; oficiālā elektroniskā adrese: info@ventspilsnd.lv).

9. Atzīt par spēku zaudējušiem 2018. gada 22. februāra saistošos noteikumus Nr. 8 "Sociālās palīdzības pabalstu veidi un to piešķiršanas kārtība".

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks
Paskaidrojuma raksts
Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošiem noteikumiem Nr. 2 "Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā"
Projekta nepieciešamības pamatojumsSociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. pantā "Sociālās palīdzības pabalstu veidi" (24.11.2020. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 01.01.2021., pirmās daļas 2. punkts, trešā un ceturtā daļa stājas spēkā 01.07.2021., sk. Pārejas noteikumu 43. punktu) izdarītie grozījumi paredz, ka likumdevēja noteikto pamata pabalstu veidu uzskaitījumā iekļaujams mājokļa pabalsts, un izmaiņas to aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtībā. Ievērojot likuma "Par pašvaldībām" 41. panta otrās daļas nosacījumus par pašvaldības lēmējinstitūcijas normatīvo aktu atbilstību Latvijas Republikas Satversmei un citiem hierarhiski augstāka juridiska spēka tiesību aktiem, Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi "Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā" izstrādāti, lai nodrošinātu, ka tiesiskais regulējums sociālās palīdzības jomā atbilst Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma normu prasībām.
Īss projekta satura izklāstsVentspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi "Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā" nosaka vienotu pamata sociālās palīdzības pabalstu – garantētā minimālā ienākuma pabalsta un mājokļa pabalsta izmaksas kārtību un lēmumu par šo pabalstu piešķiršanu pieņemšanas un apstrīdēšanas kārtību Ventspils novadā. Ar šo saistošo noteikumu stāšanos spēkā par spēku zaudējušiem atzīstami Ventspils novada domes 2018. gada 22. februārī izdotie saistošie noteikumi Nr. 8 "Sociālās palīdzības veidi un to piešķiršanas kārtība".
Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu piemērošanai nepieciešamo Ventspils novada pašvaldības finanšu līdzekļu apmērs noteikts, izvērtējot paredzamos izdevumus un plānojot Ventspils novada Sociālā dienesta 2022. gada budžetu.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā

Nav attiecināms.

Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonāmSaistošie noteikumi nemaina procesuālo kārtību, kādā pēc būtības izlemjams jautājums par pamata sociālo pabalstu piešķiršanu, piemērojot sociālo palīdzību regulējošos ārējos normatīvos aktus, un pakļaujams pārbaudei to tiesiskums administratīvā procesā. Ventspils novada Sociālais dienesta izstrādātā saistošo noteikumu projekta sagatavošanas laikā iesniegtie priekšlikumi, ierosinājumi un izteiktie iebildumi ir guvuši izvērtējumu Ventspils novada domes Sociālās, izglītības, kultūras un sporta komitejā, izskatot 2022. gada 20. janvāra sēdes darba kārtībā iekļauto jautājumu un sniedzot atzinumu.
Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pamata sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ventspils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2Pieņemts: 27.01.2022.Stājas spēkā: 26.02.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 40, 25.02.2022. OP numurs: 2022/40.24
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
330303
26.02.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"