Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 40

Talsos 2021. gada 25. novembrī (prot. Nr. 14, 33. p., lēmums Nr. 350)
Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Talsu novadā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumiem Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas)
dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņu apmācībai"13. punktu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Talsu novadā (turpmāk – Noteikumi) nosaka prasības, kādas ir jāievēro mājas (istabas) suņu un kaķu turēšanai (turpmāk – Mājas dzīvnieki) un reģistrācijai (uzskaitei), īpašnieku vai turētāju tiesības un pienākumus, atbildību par šo noteikumu neievērošanu, kā arī klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību.

2. Noteikumu mērķis ir panākt Talsu novada administratīvajā teritorijā vienotu dzīvnieku reģistrāciju (uzskaiti) un to identifikāciju, samazināt dzīvnieku radīto traumu skaitu un iespēju inficēties ar trakumsērgu un citām infekcijas slimībām, novērst vides piesārņošanu un dzīvnieku klaiņošanu, veicināt veselīgu un tīru vidi, lai Mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, panākt, lai Mājas dzīvnieka īpašnieks vai turētājs rūpētos par labvēlīgu attieksmi pret viņa īpašumā vai turējumā esošo dzīvnieku.

3. Talsu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) policijas amatpersonām ir tiesības kontrolēt normatīvajos aktos noteikto Mājas dzīvnieku turēšanas labturības prasību izpildi.

II. Suņu īpašnieku (turētāju) īpašie pienākumi

4. Suņu īpašniekiem vai turētājiem ir pienākums:

4.1. nodrošināt, ka suns tiek apzīmēts ar pasīvu lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīci (turpmāk – implantēta mikroshēma), kas reģistrēta Mājas dzīvnieku vienotajā valsts informācijas sistēmā "Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēma";

4.2. nodrošināt, ka pastaigas laikā pilsētas un ciema zaļajā zonā un mežā suns atrodas īpašnieka vai turētāja uzraudzībā;

4.3. ievērot, ka suņa atrašanās bez pavadas ir aizliegta šādās pilsētas un ciema vietās:

4.3.1. izglītības iestādēs, to teritorijās un stadionos;

4.3.2. bērnu atpūtas un spēļu laukumos;

4.3.3. kultūras iestāžu teritorijās;

4.3.4. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

4.3.5. parkos, skvēros un publiskos dārzos.

4.4. nodrošināt, ka suns netiek vests pastaigā vietā, kur izvietota pilsētas, pagasta vai apvienības pārvaldē saskaņota norāde, ka suņu atrašanās pilsētas vai ciema attiecīgajā vietā nav atļauta;

4.5. nodrošināt piekļuvi Talsu novada pašvaldības policijas amatpersonai veikt pārbaudi, lai kontrolētu vai sunim ir implantēta mikroshēma, ja ir aizdomas vai sūdzības par šo prasību pārkāpumiem;

4.6. nepieļaut, ka suns piemēslo citām personām piederošo ēku pagalmus (koplietošanas telpas) vai ēkai piesaistītajā zemesgabalā izveidotos bērnu atpūtas un spēļu laukumus, nekavējoties satīrot suņa atstātos ekskrementus.

III. Īpašie pienākumi kaķa turēšanai

5. Sterilizētus bezsaimnieka kaķus atļauts turēt un aprūpēt dzīvojamo māju koplietošanas telpās un ēkai piesaistītajā zemesgablā tikai tad, ja ir saņemts dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums vai pārvaldnieka rakstiska atļauja, ar nosacījumu, ka tas nerada antisanitārus apstākļus sabiedriskās vietās un teritorija tiek sakopta pēc dzīvnieku barošanas.

6. Personām, kas baro Mājas dzīvnieku sabiedriskā vietā, nekavējoties jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

IV. Klaiņojošo Mājas dzīvnieku izķeršana un izolācija

7. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu Mājas dzīvnieku jāziņo mutiski vai rakstiski Talsu novada pašvaldības policijai.

8. Atbildīgā iestāde, kura organizē klaiņojošo Mājas dzīvnieku izķeršanu, kā arī nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par Mājas dzīvnieku izķeršanu, ir Talsu novada pašvaldības Īpašumu un vides aizsardzības nodaļa.

9. Par nepieciešamību sterilizēt klaiņojošus bezsaimnieku kaķus jāziņo Talsu novada pašvaldības Īpašumu un vides aizsardzības nodaļai, kura organizē to noķeršanu un nogādāšanu veterinārā klīnikā.

10. Mājas dzīvnieka īpašnieks vai turētājs, ja īpašnieks to ir pilnvarojis, izņem savu Mājas dzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi saskaņā ar patversmes cenrādi.

11. Par bojā gājušu Mājas dzīvnieku ārpus tā īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošajai teritorijai vai bojā gājuša Mājas dzīvnieka atrašanos publiskā lietošanā esošajā teritorijā, atradējam jāziņo Talsu novada pašvaldības policijai, kas organizē bojā gājušā dzīvnieka savākšanu ne vēlāk kā līdz nākamās dienas beigām no paziņošanas brīža.

12. Konstatējot Mājas dzīvnieka pazušanu, dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir jāuzsāk dzīvnieka meklēšana un jāziņot par to dzīvnieku patversmei "Ausma", ja nav iespējams dzīvnieku atrast. Gadījumā, ja pazudušais dzīvnieks ir agresīvs vai bīstams un to nav izdevies sameklēt, ziņot Talsu novada pašvaldības Īpašumu un vides aizsardzības nodaļai vai Talsu novada pašvaldības policijai.

V. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

13. Talsu novada Pašvaldības policija kontrolē Noteikumu izpildi, tajā skaitā veic Mājas dzīvnieku reģistrācijas izpildes uzraudzību un kontroli, kā arī veic administratīvā pārkāpuma procesu.

14. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Talsu novada Administratīvā komisija.

15. Par šo Noteikumu II. un III. nodaļā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no 2 līdz 50 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no 2 līdz 150 naudas soda vienībām.

VI. Noslēguma jautājumi

16. Saistošie noteikumi stājas spēkā 01.01.2022.

Talsu novada domes priekšsēdētāja S. Pētersone
Saistošo noteikumu Nr. 40 "Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Talsu novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaInformācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punkts noteic kādos jautājumos dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to neievērošanu.

Talsu novada domes 25.11.2021. saistošo noteikumu Nr. 40 "Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Talsu novadā" mērķis ir to saskaņošana ar Administratīvās atbildības likumā ietvertajām normām, ņemot vērā, ka saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 2. pantu pašvaldību saistošie noteikumi, kas paredz administratīvo atbildību, ir daļa no administratīvās atbildības sistēmas.

2. Īss projekta satura izklāstsNoteikumi nosaka prasības, kādas ir jāievēro mājas (istabas) dzīvnieku turēšanā, reģistrācijā, īpašnieku (turētāju) tiesības un pienākumus, kā arī dzīvnieku izķeršanas un atgūšanas no patversmes kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav ietekmes.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPašvaldības policijas amatpersonas ir pilnvarotas veikt administratīvā pārkāpuma procesu, savukārt izskatīt administratīvā pārkāpumu ir pilnvarota Talsu novada Administratīvā komisija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām netika veiktas.
Talsu novada domes priekšsēdētāja S. Pētersone
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Saistošie noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Talsu novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Talsu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 40Pieņemts: 25.11.2021.Stājas spēkā: 01.01.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 245, 20.12.2021. OP numurs: 2021/245.27
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
328544
01.01.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"