Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 12

Jelgavā 2021. gada 27. oktobrī (prot. Nr. 23, 8. §)
Par pabalstiem audžuģimenē ievietotam bērnam
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

1. Noteikumi nosaka pabalsta uzturam un pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenē ievietotam bārenim vai bez vecāku gādības palikušam bērnam (turpmāk – bērns) apmēru un nodrošināšanas kārtību.

2. Šajos noteikumos noteiktie pabalsti audžuģimenei tiek piešķirti par bērnu, kuru audžuģimenē ir ievietojusi Jelgavas novada bāriņtiesa, tai skaitā, ja Jelgavas novada bāriņtiesa ir tiesību un saistību pārņēmēja.

3. Atbildīgā pašvaldības iestāde par līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē slēgšanu un noteikumos minēto pabalstu izmaksas administrēšanu ir Jelgavas novada Sociālais dienests (turpmāk tekstā – Dienests).

4. Noteikumos minēto pabalstu izmaksas nodrošināšanai, audžuvecākam Dienestā jāiesniedz iesniegums, kurā norādīts audžuvecāka vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese, konta numurs uz kuru pārskaitāms pabalsts un kontakttālrunis.

5. Pabalsta bērna uzturam apmērs mēnesī ir 350 euro. Pabalstu par kārtējo mēnesi pašvaldība izmaksā kārtējā mēneša pēdējā darba dienā.

6. Pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam ir 258 euro gadā, no kuriem 129 euro izmaksā piecu darba dienu laikā pēc līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē parakstīšanas (izņemot gadījumus, kad bērns tiek ievietots audžuģimenē uz laiku, kas mazāks par mēnesi), bet sākot ar septīto bērna uzturēšanās audžuģimenē mēnesi izmaksā 21,50 euro mēnesī.

7. Atzīt par spēku zaudējušiem:

7.1. Jelgavas novada pašvaldības 2009. gada 30. decembra saistošos noteikumus Nr. 25 "Par pabalstu audžuģimenē ievietota bērna uzturam, apģērbam un mīkstā inventāra iegādei apmēru un piešķiršanas kārtību";

7.2. Ozolnieku novada domes 2019. gada 21. novembra saistošos noteikumus Nr. 24/2019 "Par Ozolnieku novada pašvaldības atbalstu audžuģimenēm, aizbildņiem un aizgādņiem".

8. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Z. Caune
Paskaidrojuma raksts
Jelgavas novada pašvaldības 2021. gada 27. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 12 "Par pabalstiem audžuģimenē ievietotam bērnam"
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsMinistru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktā ir noteikts pašvaldības pienākums noteikt pabalsta apmēru bērna uzturam, ņemot vērā to, ka tas mēnesī nedrīkst būt mazāks par 215,00 euro par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai un 258,00 euro par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai. Tāpat ir noteikts pašvaldības pienākums noteikt pabalsta apmēru apģērba un mīkstā inventāra iegādei, kā arī tā izmaksas kārtību atbilstoši bērna vajadzībām.

Noteikumi nepieciešami, lai nodrošinātu audžuģimenē ievietotam bērnam uzturu, aprūpi un audzināšanu.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka, ka audžuģimenē ievietotam bārenim vai bez vecāku gādības palikušam bērnam pabalsta bērna uzturam apmērs ir 350 euro mēnesī.

Savukārt pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam apmērs ir 258 euro gadā. Tā kā bērnu ievietojot ģimenē ir nepieciešami lielāki ieguldījumi inventāra sagādei, šim pabalstam ir noteikta attiecīga izmaksas kārtība, tas ir, 129 euro tiek izmaksāti piecu darba dienu laikā pēc līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē parakstīšanas un sākot ar septīto bērna uzturēšanās audžuģimenē mēnesi tiek izmaksāti 21,50 euro mēnesī.

Noteikts, ka atbildīgā pašvaldības iestāde par līguma par bērna ievietošanu audžuģimenē slēgšanu un noteikumos minēto pabalstu izmaksas administrēšanu ir Jelgavas novada sociālais dienests.

Saistošie noteikumi stājās spēkā ar 2022. gada 1. janvāri.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuLīdz šim pabalsts bērna uzturam Jelgavas novadā ir noteikts 250 euro apmērā par bērnu līdz 7 gadu vecumam un 300 euro apmērā par bērnu no 7 gadu vecuma. Ozolnieku novadā pabalsta bērna uzturam apmērs ir noteikts 350 euro apmērā. Šie noteikumi paredz pabalsta bērna uzturam apmēru noteikt 350 euro apmērā. Pabalsta bērna uzturam nodrošināšanai 2022.gadam nepieciešami 231000 euro (350 euro x 55 bāreņi x 12 mēneši).

Pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmērs Jelgavas novadā ir noteikts 258 euro gadā, savukārt Ozolnieku novadā 143 euro gadā. Šie noteikumi paredz pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmēru noteikt 258 euro gadā. Pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei izmaksai 2022. gadam nepieciešami 14190 euro (258 euro x 55 bāreņi).

Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas, darba vietas, paplašināt esošo institūciju kompetenci.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Mērķgrupa uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums ir 55 bāreņi.

5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošos noteikumus piemēro Jelgavas novada sociālais dienests.

Jelgavas novada sociālā dienesta lēmumu, piemērojot noteikumus, var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmSaistošo noteikumu izstrādē tika ņemti vērā audžuģimeņu pārstāvju viedokļi.

Saistošo noteikumu sabiedriskā apspriešana nav veikta.

Jelgavas novada sociālā dienesta vadītāja I. Āna
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pabalstiem audžuģimenē ievietotam bērnam Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 12Pieņemts: 27.10.2021.Stājas spēkā: 01.01.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 224, 17.11.2021. OP numurs: 2021/224.15
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
327701
01.01.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"