Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 32/2021

Ķekavas pagastā, Ķekavas novadā 2021. gada 6. oktobrī
Par Ķekavas novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu
Apstiprināti ar Ķekavas novada domes
2021. gada 6. oktobra sēdes lēmumu Nr. 24. (prot. Nr. 13/2021)

Izdots saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Ķekavas novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piešķir stipendijas pašvaldības izglītības iestāžu (turpmāk – izglītības iestādes) 10.–12. klašu izglītojamajiem un kritērijus stipendijas saņemšanai.

2. Stipendiju piešķiršanas mērķis ir sekmēt izglītojamo motivāciju paaugstināt mācību sasniegumus, aktīvi piedalīties izglītības iestādes sabiedriskajā dzīvē, kā arī motivēt izglītojamos mācīties izglītības iestādēs, kurās iegūst vidējo izglītību.

3. Stipendijas tiek piešķirtas un izmaksātas no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

II. Stipendijas apmērs un piešķiršanas nosacījumi

4. Stipendijas apmērs vienam izglītojamajam mēnesī pēc normatīvajos aktos noteiktās nodokļu nomaksas ir:

4.1. 30 euro, ja vidējais vērtējums iepriekšējā semestrī nav bijis zemāks par 7,5 ballēm (vērtējums nevienā mācību priekšmetā nedrīkstēs būt zemāks par 6 ballēm);

4.2. 50 euro, ja skolēna vidējais vērtējums iepriekšējā semestrī nav bijis zemāks par 8,5 ballēm (vērtējums nevienā mācību priekšmetā nedrīkstēs būt zemāks par 6 ballēm).

5. Stipendiju noteikumos noteiktajā apmērā ir tiesīgs saņemt izglītības iestāžu 10.–12. klašu izglītojamais, kurš:

5.1. iegūst izglītību izglītības iestāžu 10.–12. klasē;

5.2. nav pārkāpis izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumus;

5.3. nav administratīvi sodīts;

5.4. piedalās kādā no interešu izglītības pulciņiem, amatiermākslas kolektīvos vai sporta organizācijās (klubos).

6. Izglītojamie, kuri uzsāk mācības izglītības iestādē 10.–12. klasēs, stipendiju piešķiršanas izvērtēšanai tiek ņemti vērā izglītojamā iepriekšējās mācību iestādes izsniegtie sekmju izraksta vērtējumi.

III. Stipendiju piešķiršanas kārtība

7. Stipendiju piešķir uz vienu mācību semestri un izmaksā reizi mēnesī, ieskaitot to izglītojamā, izglītojamā vecāka vai tā likumiskā pārstāvja (turpmāk – vecāki) norādītajā bankas norēķinu kontā. Stipendija par semestra pirmo mēnesi tiek izmaksāta vienlaikus ar semestra otrā mēneša stipendiju.

8. Rīkojumu par noteikumos noteikto stipendijas piešķiršanu izdod izglītības iestādes direktors (turpmāk – direktors). Rīkojumu saskaņo ar pašvaldības atbildīgās struktūrvienības vadītāju.

9. Direktors par stipendijas piešķiršanu informē izglītojamā vecākus.

10. Stipendijas izmaksa tiek pārtraukta ar nākošo mēnesi, ja netiek izpildīti nolikuma 5. punktā minētie nosacījumi.

IV. Lēmumu vai faktiskās rīcības apstrīdēšana un pārsūdzēšana

11. Direktora pieņemtos lēmumus vai faktisko rīcību var apstrīdēt Ķekavas novada domē.

12. Ķekavas novada domes pieņemto lēmumu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

V. Noslēguma jautājumi

13. Noteikumi stājās spēkā ar 2022. gada 1. janvāri.

14. Ar noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

14.1. Baldones novada pašvaldības 2014. gada 28. oktobra saistošie noteikumi Nr. 15 "Par Baldones novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu";

14.2. Ķekavas novada pašvaldības nolikums "Kārtība, kādā Ķekavas novada pašvaldība piešķir stipendijas pašvaldības izglītības iestāžu 10.–12. klašu skolēniem" (apstiprināts ar Ķekavas novada domes 2014. gada 20. februāra lēmumu Nr. 5, § 3, protokols Nr. 5).

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko
Saistošo noteikumu Nr. 32/2021 "Par Ķekavas novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 4. punkts nosaka, ka pašvaldību autonoma funkcija ir gādāt par iedzīvotāju izglītību (iedzīvotājiem noteikto tiesību nodrošināšana pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iegūšanā; pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs; organizatoriska un finansiāla palīdzība ārpusskolas mācību un audzināšanas iestādēm un izglītības atbalsta iestādēm u.c.).

Likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešā daļa nosaka, ka dome var pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Ir nepieciešams motivēt novada izglītojamos mācīties un ieinteresēt citu novadu labākos izglītojamos mācībām Ķekavas novada pašvaldības izglītības iestādēs, kurās iegūst vidējo izglītību, kā arī motivēt vidējās izglītības programmas izglītojamos paaugstināt mācību sasniegumus.

2. Pastāvošais tiesiskais regulējums un tā būtības skaidrojums, kā arī pastāvošā tiesiskā regulējuma nepilnību raksturojums. Ja attiecībā uz norādīto problēmu nepastāv tiesiskais regulējums, tad skaidro, kādas sekas rada tiesiskā regulējuma neesamībaPastāvošais tiesiskais regulējums:

– Baldones novada pašvaldības 2014. gada 28. oktobra saistošie noteikumi Nr. 15 "Par Baldones novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu";

– Ķekavas novada pašvaldības nolikums "Kārtība, kādā Ķekavas novada pašvaldība piešķir stipendijas pašvaldības izglītības iestāžu 10.–12. klašu skolēniem" (apstiprināts ar Ķekavas novada domes 2014. gada 20. februāra lēmumu Nr. 5, § 3, protokols Nr. 5).

Saskaņā ar administratīvi teritoriālo reformu, atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam, ar 2021. gada 1. jūliju ir izveidots jauns Ķekavas novads. Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktā ir noteikts, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz ar to ir jāizstrādā un jāapstiprina jauni saistošie noteikumi par kārtību, kādā pašvaldība piešķir stipendijas pašvaldības izglītības iestādes 10.–12. klašu izglītojamajiem un kritērijus stipendijas saņemšanai.

3. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi tiek izdoti, lai noteiktu kārtību, kādā pašvaldība piešķir stipendijas pašvaldības izglītības iestādes 10.–12. klašu izglītojamajiem un kritērijus stipendijas saņemšanai.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuPlānotā ietekme uz pašvaldības budžetu ir aptuveni 20 000 euro gadā.
5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNoteikumi attiecas uz Ķekavas novada pašvaldības vidējās izglītības iestāžu izglītojamiem.
6. Informācija par administratīvajām procedūrāmInstitūcijas, kurā privātpersona var vērsties noteikumu piemērošanā ir Ķekavas novada pašvaldība un Ķekavas novada izglītības iestādēs, kurās iegūst vidējo izglītību.
7. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav.
Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Ķekavas novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ķekavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 32/2021Pieņemts: 06.10.2021.Stājas spēkā: 01.01.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 213, 03.11.2021. OP numurs: 2021/213.15
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
327352
01.01.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"