Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1/10

Rīgā 2021. gada 30. septembrī (prot. Nr. 39, 4. p.)
Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas pārvades sistēmai
Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
8. panta otro daļu un 9. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas pārvades sistēmai (turpmāk – noteikumi) nosaka vienotus jauna elektroenerģijas sistēmas pieslēguma (turpmāk – pieslēgums) ierīkošanas vai esošā pieslēguma tehnisko parametru maiņas noteikumus esošajiem vai potenciālajiem elektroenerģijas pārvades sistēmas (turpmāk – sistēma) lietotājiem.

2. Noteikumos lietoti šādi termini: 

2.1. pieslēguma līgums – līgums, kuru slēdz sistēmas operators un sistēmas lietotājs un kurā nosaka pieslēguma vietu, elektroietaišu piederības robežu, pieslēguma maksu, pieslēguma maksas samaksas termiņus, kā arī sistēmas operatora un sistēmas lietotāja pienākumus un tiesības, kas saistītas ar attiecīgā pieslēguma ierīkošanu; 

2.2. pieslēguma tehniskie parametri – atļautā slodze, spriegums, pievienojumu skaits, piederības robeža;

2.3. pieslēguma vieta – pieslēguma punkts sistēmā, no kura atbilstoši pamatotām tehniskām prasībām un par ekonomiski pamatotām izmaksām iespējams atbilstošā kvalitātē nodrošināt sistēmas pakalpojumu un kurš ir noteikts pieslēguma līgumā; 

2.4. pieslēgums – sistēmas operatora elektrotīkla daļa no pieslēguma vietas līdz elektroietaišu piederības robežai;

2.5. sistēmas lietotājs – šo noteikumu izpratnē elektroenerģijas galalietotājs un sadales sistēmas operators, kura elektroietaises pieslēdz sistēmai;

2.6. tehniskās prasības – sistēmas operatora izsniegts dokuments, kurā noteikta pieslēguma vieta, pieteikumā norādītā piederības robeža, kā arī tehniskās prasības un nosacījumi, kas jāievēro, lai sistēmai pieslēgtu jaunas elektroietaises vai mainītu esošā pieslēguma tehniskos parametrus.

3. Sistēmas operators pēc sistēmas lietotāja pieprasījuma konsultē sistēmas lietotāju par pieslēguma ierīkošanas iespējām un kārtību, kā arī citiem sistēmas operatora kompetencē esošiem jautājumiem, kas saistīti ar pieslēguma nodrošināšanu. Pieslēguma ierīkošanā, ciktāl tā saistīta ar būvniecību (projektēšana un būvdarbi), sistēmas operators un sistēmas lietotājs ievēro būvniecību reglamentējošajos tiesību aktos noteikto regulējumu. 

4. Sistēmas operators uztur pieslēgumu reģistru, kurā reģistrē sistēmas lietotāju pieteikumus un norāda informāciju par pieslēguma ierīkošanas procesu. Sistēmas operators nodrošina sistēmas lietotājam iespēju iepazīties ar pieslēgumu pieprasījumu reģistrā ietverto informāciju, kas saistīta ar attiecīgā sistēmas lietotāja pieslēguma ierīkošanu.

II. Noteikumi pieslēguma ierīkošanai un tehnisko parametru maiņai

5. Lai sistēmai pieslēgtu jaunas elektroietaises vai mainītu esošā pieslēguma tehniskos parametrus, sistēmas lietotājs iesniedz sistēmas operatoram pieteikumu (turpmāk – pieteikums). Sistēmas operators nosaka un savā tīmekļvietnē publicē informāciju, kas atkarībā no sistēmas lietotājam nepieciešamā pieslēguma jāsniedz pieteikumā.

6. Ja pieteikumā sniegtā informācija nav pietiekama, sistēmas operatoram ir tiesības pieprasīt papildu informāciju, kas nepieciešama, lai sistēmai pieslēgtu jaunas elektroietaises vai mainītu esošā pieslēguma tehniskos parametrus.

7. Sistēmas operators 60 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas izsniedz sistēmas lietotājam tehniskās prasības. Vienlaikus ar tehniskajām prasībām sistēmas operators rakstveidā sniedz sistēmas lietotājam informāciju par aptuvenajām pieslēguma ierīkošanas izmaksām un informē sistēmas lietotāju par turpmākajām pieslēguma nodrošināšanai nepieciešamajām darbībām. Ja tehnisko prasību izstrāde ir komplicēta un to sagatavošanai nepieciešams ilgāks laika periods vai lietotājs pieteikumā nav iesniedzis visu nepieciešamo informāciju, par tehnisko prasību izsniegšanas termiņu sistēmas operators rakstveidā informē sistēmas lietotāju 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas. 

8. Pēc tehnisko prasību izsniegšanas sistēmas operators un sistēmas lietotājs rakstveidā vienojas par pieslēguma procesa īstenošanas nosacījumiem atkarībā no pieprasītā pieslēguma īpatnībām, noslēdzot vienu vai vairākas vienošanās par:

8.1. pieslēguma nodrošināšanai nepieciešamā būvprojekta izstrādes organizēšanu un pieslēguma ierīkošanai nepieciešamo iekārtu un materiālu piegādātāja izvēli;

8.2. pieslēguma ierīkošanai nepieciešamā energoapgādes objekta būvdarbu veicēja (turpmāk – būvkomersants) izvēli;

8.3. citām sistēmas operatora un sistēmas lietotāja saistībām un tiesībām līdz pieslēguma līguma noslēgšanai.

9. Ja saskaņā ar šo noteikumu 8.punktā noteikto vienošanos pieslēguma ierīkošanai nepieciešamo būvkomersantu un iekārtu piegādātājus izvēlas sistēmas operators, būvkomersantu un iekārtu piegādātājus sistēmas operators izvēlas saskaņā ar atklātiem, vienlīdzīgiem un objektīviem kritērijiem, ņemot vērā būvkomersanta kvalifikāciju un pieredzi, piedāvātās būvdarbu izmaksas, iekārtu un materiālu izmaksas, būvdarbu termiņus un citus kritērijus, nodrošinot saimnieciski visizdevīgākā pieslēguma ierīkošanu.

10. Ja saskaņā ar šo noteikumu 8.punktā noteikto vienošanos būvkomersantu un iekārtu piegādātājus izvēlas sistēmas lietotājs, sistēmas lietotājs ievēro sistēmas operatora noteiktās būvkomersantu un iekārtu piegādātāju atbilstības prasības. Vispārējās prasības būvkomersantu un iekārtu piegādātāju atbilstībai sistēmas operators publicē savā tīmekļvietnē. Atkarībā no pieprasītā pieslēguma īpatnībām par īpašajām prasībām būvkomersantu un iekārtu piegādātāju atbilstībai sistēmas operators informē sistēmas lietotāju, slēdzot šo noteikumu 8.punktā noteikto vienošanos.

11. Sistēmas operators 40 dienu laikā no dienas, kad izpildīti šo noteikumu 8.punktā noteiktās vienošanās nosacījumi, nosūta sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu.

12. Sistēmas lietotājam ir tiesības 30 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu, iesniegt sistēmas operatoram pamatotus iebildumus par pieslēguma līgumu. Sistēmas operators izvērtē sistēmas lietotāja iebildumus un 10 dienu laikā rakstveidā sniedz sistēmas lietotājam atbildi vai nosūta sistēmas lietotājam precizētu pieslēguma līgumu, ja sistēmas lietotāja iebildumi atzīti par pamatotiem. 

13. Ja 30 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu vai precizētu pieslēguma līgumu, sistēmas lietotājs nav parakstījis pieslēguma līgumu vai nav sniedzis pamatotus iebildumus par pieslēguma līgumu, sistēmas operatoram ir tiesības anulēt pieteikumu un tehniskās prasības pieslēguma ierīkošanai. Par pieteikuma anulēšanu sistēmas operators rakstveidā brīdina sistēmas lietotāju vismaz 10 dienas iepriekš.

14. Sistēmas operators saskaņā ar noslēgto pieslēguma līgumu organizē pieslēguma ierīkošanu līdz elektroietaišu piederības robežai. Sistēmas lietotājs nodrošina savu elektroietaišu ierīkošanu un sagatavošanu sprieguma saņemšanai līdz termiņam, kas pieslēguma līgumā noteikts sistēmas operatora organizēto pieslēguma ierīkošanas darbu pabeigšanai, ja sistēmas operators un sistēmas lietotājs nevienojas citādi.

15. Pēc pieslēguma līguma noteikumu izpildes sistēmas operators un sistēmas lietotājs noslēdz sistēmas pakalpojuma līgumu.

16. Sistēmas operatoram ir tiesības anulēt sistēmas lietotājam izsniegtās tehniskās prasības, vienlaikus izbeidzot uzsāktos pieslēguma ierīkošanas darbus, par to lietotājam nosūtot rakstveida paziņojumu, šādos gadījumos:

16.1. sistēmas lietotājs 60 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam tehniskās prasības, ar sistēmas operatoru nav noslēdzis šo noteikumu 8.punktā paredzēto vienošanos;

16.2. sistēmas operators vai lietotājs paziņojis par šo noteikumu 8.punktā paredzētās vienošanās vai pieslēguma līguma vienpusēju izbeigšanu;

16.3. sistēmas lietotājs trīs gadu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam tehniskās prasības, ar sistēmas operatoru nav noslēdzis sistēmas pakalpojuma līgumu.

17. Sistēmas operators var pagarināt šo noteikumu 16.3.apakšpunktā minēto trīs gadu termiņu, ja pieslēguma ierīkošana ir saistīta ar apjomīgu būvniecību vai minēto termiņu nav bijis iespējams ievērot no lietotāja neatkarīgu iemeslu dēļ un lietotājs par šiem iemesliem savlaicīgi rakstveidā informējis sistēmas operatoru. Par termiņa pagarināšanu sistēmas operators rakstveidā paziņo sistēmas lietotājam.

18. Pieslēguma ekspluatācijas uzsākšanu sistēmas operators un sistēmas lietotājs veic saskaņā ar sistēmas operatora izstrādātu ekspluatācijas paziņošanas procedūru un elektroiekārtu pārbaužu veikšanas kārtību. Ekspluatācijas paziņošanas procedūru un elektroiekārtu pārbaužu veikšanas kārtību sistēmas operators izstrādā saskaņā ar Eiropas Komisijas 2016.gada 17.augusta Regulas (ES) 2016/1388, ar ko izveido tīkla kodeksu par pieprasījuma pieslēgumu un Tīkla kodeksa prasībām un publicē savā tīmekļvietnē.

19. Visas pieslēguma ierīkošanas un pieslēguma tehnisko parametru maiņas pamatotās izmaksas, tajā skaitā pieslēguma ierīkošanas (nodrošināšanas) procesa administrēšanas izmaksas, kas saistītas ar jaunas elektrotīkla daļas ierīkošanu, sedz sistēmas lietotājs.

20. Pieslēguma tehnisko parametru maiņas gadījumā:

20.1. ja sistēmas lietotāja pieprasīto tehnisko parametru izmaiņu nodrošināšanai nepieciešams veikt izmaiņas sistēmas operatora elektroietaisēs, kas izbūvētas vai rekonstruētas pirms vairāk nekā 10 gadiem, sistēmas operators sedz izmaksas, kas saistītas ar vairs neizmantojamās sistēmas operatora īpašumā esošas infrastruktūras turpmāko izmantošanu vai demontāžu;

20.2. ja sistēmas lietotāja pieprasīto tehnisko parametru izmaiņu nodrošināšanai nepieciešams veikt izmaiņas sistēmas operatora elektroietaisēs, kas izbūvētas vai rekonstruētas pirms mazāk nekā 10 gadiem, tad visas pieslēguma tehnisko parametru maiņas pamatotās izmaksas, tajā skaitā izmaksas, kas saistītas ar vairs neizmantojamās sistēmas operatora īpašumā esošas infrastruktūras demontāžu, sedz sistēmas lietotājs.

21. Ja saskaņā ar šo noteikumu 8.punktā minēto vienošanos vai pieslēguma līguma noteikumiem līdz brīdim, kad sistēmas lietotājs pilnā apmērā samaksājis pieslēguma maksu, pieslēguma ierīkošanā tiek izmantoti sistēmas operatora finanšu līdzekļi, sistēmas operatoram ir tiesības no sistēmas lietotāja pieprasīt finanšu garantijas. Sistēmas operatora pieprasīto finanšu garantiju apmērs nevar pārsniegt 50% no pieslēguma ierīkošanas izmaksām.

22. Ja saskaņā ar pieteikumu sistēmas lietotājs pieprasa pieslēguma tehnisko parametru maiņu, pieslēgumu nodrošina šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

III. Noslēguma jautājumi 

23. Pieslēgumus, par kuru ierīkošanu ir izsniegti tehniskie noteikumi saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2018.gada 27.marta lēmumu Nr.1/7 "Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas pārvades sistēmai", ierīko, ievērojot izsniegtajos tehniskajos noteikumos un noslēgtajos pieslēguma līgumos ietvertos nosacījumus.

24. Atzīt par spēku zaudējušu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2018.gada 27.marta lēmumu Nr.1/7 "Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas pārvades sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 64.nr.). 

25. Noteikumi stājas spēkā 2021.gada 7.oktobrī.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas pārvades sistēmai Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 1/10Pieņemts: 30.09.2021.Stājas spēkā: 07.10.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 192, 05.10.2021. OP numurs: 2021/192.7
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Konsultāciju dokuments
  • Citi saistītie dokumenti
326536
07.10.2021
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"