Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 21-18

Jelgavā 2021. gada 26. augustā (prot. Nr. 13, 14. p.)

Grozījumi Jelgavas pilsētas pašvaldības 2016. gada 28. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 16-3 "Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijas īstenošanas kārtība"

Izdoti saskaņā ar Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmo daļu,
Izglītības likuma 17. panta 2.4 daļu

Izdarīt Jelgavas pilsētas pašvaldības 2016. gada 28. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 16-3 "Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijas īstenošanas kārtība" (turpmāk - saistošie noteikumi) (Latvijas Vēstnesis, 2016, 28. nr., 2016, 107. nr., 2016, 180. nr.; 2017, 33. nr., 2018, 46. nr., 2019, 48. nr., 2020, 27. nr., 2020, 95 nr., 2021, 33 nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā saistošo noteikumu tekstā vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

2. Aizstāt 1.1. punktā vārdus "reģistrācijas un uzņemšanas" ar vārdiem "reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas".

3. Papildināt ar 14.1.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.1.1 bērniem bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušiem bērniem;".

4. Izteikt 15. punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Saistošo noteikumu 14.1.-14.9. punktā noteiktajā gadījumā vecākam Izglītības pārvaldē jāiesniedz iesniegums (4. pielikums) personīgi vai elektroniski uz Izglītības pārvaldes elektronisko pastu (parakstītu ar drošu elektronisko parakstu).".

5. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Ja bērns, izņemot obligātajā izglītības vecumā esošu bērnu, bez attaisnojoša iemesla neapmeklē pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi 60 dienas kalendārā gada laikā, bērnu var atskaitīt no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes. Par attaisnojošu pirmsskolas izglītības iestādes kavējumu tiek atzīta bērna prombūtne bērna veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izziņa, bērna pirmsskolas izglītības programmas apguves pārtraukums vasaras mēnešos vai citi gadījumi, par kuriem vecāks rakstiski ir informējis pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi pirms plānotās prombūtnes.".

6. Papildināt ar 25.1 punktu šādā redakcijā:

"25.1 Lēmumu par bērna atskaitīšanu no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes saistošo noteikumu 25. punktā noteiktajā gadījumā pieņem, pirms tam rakstiski brīdinot bērna vecāku un nosakot termiņu, kas nav īsāks par 14 kalendārajām dienām, paskaidrojumu sniegšanai.".

7. Svītrot 26. punktu.

8. Aizstāt 37. punktā skaitļus un vārdus "23., 25. un 26. punktā" ar skaitļiem un vārdiem "23. un 25. punktā".

Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2021. gada 26. augusta saistošo noteikumu Nr. 21-18 "Grozījumi Jelgavas pilsētas pašvaldības 2016. gada 28. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 16-3 "Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijas īstenošanas kārtība""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Īss projekta satura izklāsts Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 8. panta trešo daļu no 2021. gada 1. jūlija Jelgavas pilsētai ir noteikts valstspilsētas statuss. Sakarā ar minēto, Jelgavas pilsētas pašvaldības 28.01.2016. saistošajos noteikumos Nr. 16-3 "Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijas īstenošanas kārtība" (turpmāk - Saistošie noteikumi) tiek veikti redakcionāli grozījumi attiecībā uz pilsētas statusu, visā Saistošo noteikumu tekstā aizstājot vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

Saskaņā ar tiesībsarga izvērtējumu, tiesību aktos konstatēti trūkumi attiecībā uz bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu uzņemšanu izglītības iestādē. Sasitošie noteikumi tiek papildināti, paredzot priekšrocību bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tādējādi nodrošinot Izglītības likuma 56. panta pirmajā daļā noteiktās tiesības.

Saistošo noteikumu 15. punkts papildināts ar norādi, kādā kārtībā turpmāk ir iespējams iesniegt iesniegumu, paredzot iespēju iesniegumu iesniegt personīgi vai elektroniski parakstītu ar drošu elektronisko parakstu.

Pašvaldība, atbilstoši Izglītības likuma 26. panta pirmajai daļai vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs uzņem izglītojamos atbilstoši tās noteiktajai kārtībai. Jelgavas pilsētas pašvaldībā saņemta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vēstule, kas adresēta visām pašvaldībām, norādot uz nepieciešamību veikt labojumus saistošajos noteikumos par pirmsskolas izglītības funkcijas nodrošināšanu, ievērojot to, ka šobrīd normatīvie akti nesatur tiesisko regulējumu attiecībā uz izglītojamo atskaitīšanu no pirmsskolas izglītības iestādes un Tiesībsargs ir aicinājis Ministru kabinetu steidzami izpildīt Vispārējās izglītības likuma 4. panta 18. punktā ietverto deleģējumu noteikt kārtību, kādā izglītojamie tiek atskaitīti no pirmsskolas izglītības programmām (izņemot no speciālās pirmsskolas izglītības iestādes vai grupas). Pašvaldībai ir pienākums nodrošināt taisnīgu vietu sadalījumu pirmsskolas izglītības iestādēs, tostarp gādāt, lai no izglītības iestādes izglītojamo saraksta neatskaitītie bērni, kuri izglītības iestādi neapmeklē bez attaisnojoša iemesla, nepaliktu sarakstos un nekavētu bērnu uzņemšanas procesu pirmsskolas izglītības iestādē. Lai nodrošinātu taisnīgu vietu sadalījumu pirmsskolas izglītības iestādēs, pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka vienotu kārtību izglītojamo atskaitīšanai līdz brīdim, kad šādu atskaitīšanas kārtību noteiks Ministru kabinets. Grozījumi Saistošajos noteikumos paredz, ka gadījumos, ja bērns, izņemot obligātajā izglītības vecumā esošu izglītojamo, neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi 60 dienas kalendārā gada laikā bez attaisnojoša iemesla, tad, brīdinot bērna vecāku un nosakot termiņu, kas nav īsāks par 14 kalendārajām dienām, paskaidrojuma sniegšanai, bērnu var atskaitīt no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes. Par attaisnojošu pirmsskolas izglītības iestādes kavējumu Saistošo noteikumu izpratnē tiek atzīta bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izziņa, bērna pirmsskolas izglītības programmas apguves pārtraukums vasaras mēnešos vai citi gadījumi, par kuriem vecāks rakstiski ir informējis pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi pirms plānotās prombūtnes.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums Noteikumi nepieciešami sakarā ar izmaiņām normatīvajos aktos, lai nodrošinātu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Izglītības likuma 56. panta pirmajā daļā noteikto tiesību īstenošanu un lai noteiktu tiesisko regulējumu Pašvaldībā attiecībā uz bērnu atskaitīšanu no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, līdz brīdim, kad tiks izstrādāts vienots tiesiskais regulējums visā valstī.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav ietekmes.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Konstatējot, ka bērns, izņemot obligātajā izglītības vecumā esošu bērnu, neapmeklē pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi 60 dienas kalendārā gada laikā bez attaisnojoša iemesla, pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes vadītājam pirms lēmuma pieņemšanas par bērna atskaitīšanu no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes būs jābrīdina bērna vecāks, nosakot termiņu paskaidrojumu sniegšanai.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Jelgavas pilsētas pašvaldības 2016. gada 28. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 16-3 .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 21-18Pieņemts: 26.08.2021.Stājas spēkā: 03.09.2021.Zaudē spēku: 12.04.2023.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 169, 02.09.2021. OP numurs: 2021/169.34
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
325785
03.09.2021
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"