Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 92

Rīgā 2021. gada 26. augustā (prot. Nr. 33, 1. p.)

Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ETO" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu un tarifu augšējās robežas piemērošanas kārtību

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk - Regulators) 2021.gada 4.augustā saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ETO", vienotais reģistrācijas numurs: 40103605321, juridiskā adrese: Ernestīnes iela 43-1, Rīga, LV-1046, (turpmāk - SIA "ETO"), 2021.gada 4.augusta iesniegumu ar lūgumu noteikt, ka SIA "ETO" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi, kas apstiprināti ar Regulatora 2018.gada 11.janvāra lēmumu Nr.8 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ETO" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem", norēķinos ir tarifu (cenas) augšējā robeža.

Regulators konstatē un secina

1. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku1, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā daļā minētos gadījumus.

2. Enerģētikas likuma 49.panta pirmā daļa noteic, ka viena siltumenerģijas apgādes sistēmas operatora licences darbības zonā var darboties vairāki siltumenerģijas ražotāji, un šiem ražotājiem ir tiesības piedāvāt sistēmas operatoram iepirkt to saražoto siltumenerģiju par vienošanās cenu.

3. Enerģētikas likuma 49.panta otrā daļā noteic, ka sistēmas operators, slēdzot līgumus par siltumenerģijas iepirkšanu no ražotājiem vai arī atsakoties tos slēgt, vadās pēc šādiem ekonomiskā pakāpeniskuma principa kritērijiem: piedāvātā siltumenerģijas cena un samaksas nosacījumi, siltumenerģijas pārvades izmaksas, siltumenerģijas ražošanas režīma atbilstība patēriņa režīmam, piedāvātās siltumenerģijas atbilstība sistēmas operatora noteiktajiem tehniskajiem parametriem.

4. Likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 20.panta otrajā daļā noteikts, ka Regulators var apstiprināt tarifu vai tarifu augšējās robežas piemērošanas kārtību, ja nozares speciālie likumi neparedz citus tarifu noteikšanas principus.

5. SIA "ETO" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir apstiprināti ar Regulatora 2018.gada 11.janvāra lēmumu Nr.8 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ETO" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 11.nr.) (turpmāk - Lēmums Nr.8), kur Lēmumā Nr.8 noteikti SIA "ETO" pienākumi attiecībā uz tarifu piemērošanu.

6. SIA "ETO" iepērk sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ENERGOAPGĀDES TĪKLI 1" (vienotais reģistrācijas numurs: 40103320309), sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ENERGOAPGĀDES TĪKLI 2" (vienotais reģistrācijas numurs: 40103320239) un sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ENERGOAPGĀDES TĪKLI 3" (vienotais reģistrācijas numurs: 40103320421) saražoto siltumenerģiju.

7. SIA "ETO" pārdod siltumenerģiju akciju sabiedrībai "OLAINES ŪDENS UN SILTUMS" (vienotais reģistrācijas numurs: 50003182001, juridiskā adrese: Kūdras iela 27, Olaine, Olaines novads, LV-2114, turpmāk - AS "OLAINES ŪDENS UN SILTUMS"), kura, iepērkot siltumenerģiju no SIA "ETO", vadās pēc Enerģētikas likuma 49.pantā noteiktajiem ekonomiskā pakāpeniskuma principa kritērijiem.

8. SIA "ETO" lūgumu pamato ar to, ka, ņemot vērā dabasgāzes tirdzniecības cenas tirgū, SIA "ETO" Lēmumā Nr.8 apstiprinātie siltumenerģijas tarifi nav konkurētspējīgi ar AS "OLAINES ŪDENS UN SILTUMS" siltumenerģijas ražošanas izmaksām.

9. Izvērtējot tiesiskos un faktiskos apstākļus, kā arī SIA "ETO" iesniegtā lūguma pamatojumu, Regulators secina, ka SIA "ETO" lūgums ir pamatots un SIA "ETO" ar Lēmumu Nr.8 apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifi norēķinos ar AS "OLAINES ŪDENS UN SILTUMS" nosakāmi kā maksimālā pieļaujamā robeža SIA "ETO" piedāvātajai siltumenerģijas cenai, atstājot spēkā Lēmumā Nr.8 noteiktos SIA "ETO" pienākumus.

10. SIA "ETO" pilnvarotais pārstāvis tika uzaicināts attālināti piedalīties Regulatora padomes sēdē, bet nepiedalījās.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 9.panta otro daļu, 20.panta otro daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, 49.panta pirmo un otro daļu, Administratīvā procesa likuma 55.panta 1.punktu, 63.panta pirmās daļas 2.punktu, 65.panta ceturto daļu, 66.panta pirmo daļu, 68.panta otro un trešo daļu,

padome nolemj:

apstiprināt SIA "ETO" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu (Regulatora 2018.gada 11.janvāra lēmums Nr.8 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ETO" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem", Latvijas Vēstnesis, 2018, 11.nr.) piemērošanas kārtību, nosakot, ka ar Lēmumu Nr.8 apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifi norēķinos ar AS "OLAINES ŪDENS UN SILTUMS" ir augšējā robeža SIA "ETO" piedāvātajai siltumenerģijas cenai.

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, piemēram, rentabilitāte, vai SIA "ETO" neievēro normatīvos aktus vai Regulatora lēmumus, Regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu vai atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.


1 Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmums Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika"

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "ETO" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu un tarifu .. Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 92Pieņemts: 26.08.2021.Stājas spēkā: 26.08.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 168, 01.09.2021. OP numurs: 2021/168.3
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
325756
26.08.2021
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"