Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 484

Rīgā 2021. gada 6. jūlijā (prot. Nr. 51 52. §)
Kārtība, kādā alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējproduktus marķē ar akcīzes nodokļa markām
Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli"
27. panta trīspadsmito daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējproduktus marķē ar akcīzes nodokļa markām, tai skaitā nosacījumus par pasūtāmo akcīzes nodokļa marku daudzumu, to izsniegšanas termiņus un saņemšanas nosacījumus, kā arī prasības attiecībā uz informācijas sniegšanu par izlietotajām markām.

2. Valsts ieņēmumu dienests akcīzes nodokļa markas izsniedz:

2.1. apstiprinātam noliktavas turētājam:

2.1.1. akcīzes preču marķēšanai apstiprināta noliktavas turētāja akcīzes preču noliktavā, ja speciālajā atļaujā (licencē) ir norādīts darbības veids – marķēšana;

2.1.2. akcīzes nodokļa marku nosūtīšanai uz citu dalībvalsti;

2.1.3. akcīzes nodokļa marku nosūtīšanai uz citu akcīzes preču noliktavu Latvijas Republikā elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu vai tabakas aizstājējproduktu marķēšanai;

2.2. importētājam – akcīzes preču marķēšanai muitas noliktavā vai akcīzes nodokļa marku nosūtīšanai uz ārvalsti, kas nav dalībvalsts;

2.3. reģistrētam saņēmējam, īslaicīgi reģistrētam saņēmējam vai personai, kas saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 26. pantu Latvijas Republikā no citas dalībvalsts ieved vai saņem ar akcīzes nodokļa markām marķējamās akcīzes preces (turpmāk – cita persona), – akcīzes nodokļa marku nosūtīšanai uz citu dalībvalsti.

3. Akcīzes nodokļa marku veidi:

3.1. uzlīmes ar optiski mainīgu difraktīvu elementu (attēlu) (ruļļos), kuru izmērs ir 16 x 18 mm (pieļaujamā izmēra starpība ± 0,5 mm) un kuras izmanto alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu (izņemot cigaretes), elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu marķēšanai;

3.2. papīra akcīzes nodokļa markas (loksnēs vai sagrieztas), kuru izmērs ir 16 x 32 mm (pieļaujamā izmēra starpība ± 0,5 mm) un kuras izmanto tabakas izstrādājumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu marķēšanai.

4. Akcīzes nodokļa maksātājs (turpmāk – nodokļa maksātājs) nodrošina akcīzes nodokļa marku izņemšanu ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no šo noteikumu 7., 11. vai 14. punktā minētā iesnieguma iesniegšanas dienas.

5. Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz nodokļa maksātāja iesniegumu (1., 2. vai 3. pielikums), izsniedz nodokļa maksātājam akcīzes nodokļa markas un pievieno piegādes dokumentu. Piegādes dokumentā norāda:

5.1. akcīzes nodokļa markām alkoholisko dzērienu marķēšanai – alkoholiskajam dzērienam atbilstošo numuru, ko piešķir Valsts ieņēmumu dienests, alkoholiskā dzēriena grupu, tilpumu, stiprumu (tikai 5. grupai – pārējie alkoholiskie dzērieni), akcīzes nodokļa marku sēriju un intervālu, akcīzes nodokļa marku skaitu un aprēķināto akcīzes nodokli;

5.2. akcīzes nodokļa markām cigarešu marķēšanai – tabakas izstrādājumam atbilstošo numuru, ko piešķir Valsts ieņēmumu dienests, cigarešu nosaukumu, maksimālo mazumtirdzniecības cenu, akcīzes nodokļa marku sēriju un intervālu, akcīzes nodokļa marku skaitu un aprēķināto akcīzes nodokli;

5.3. akcīzes nodokļa markām smēķējamās tabakas, cigāru un cigarillu, karsējamās tabakas, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu marķēšanai – precei atbilstošo numuru, ko piešķir Valsts ieņēmumu dienests, preču veidu, marķējamo vienību (gramus, gabalus vai mililitrus), akcīzes nodokļa marku sēriju un intervālu, akcīzes nodokļa marku skaitu un aprēķināto akcīzes nodokli.

6. Saņemtās akcīzes nodokļa markas nodokļa maksātājs izmanto tikai šo noteikumu 5. punktā minētajā iesniegumā norādīto akcīzes preču marķēšanai atbilstoši izsniegto akcīzes nodokļa marku intervāliem, kas norādīti piegādes dokumentā.

II. Alkoholisko dzērienu marķēšanas nosacījumi

7. Lai saņemtu akcīzes nodokļa markas alkoholisko dzērienu marķēšanai, nodokļa maksātājs par katru nodokļa maksātāja veidu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā atsevišķu iesniegumu akcīzes nodokļa marku saņemšanai (1. pielikums).

8. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 7. punktā minētā iesnieguma saņemšanas nodrošina akcīzes nodokļa marku izsniegšanu.

9. Valsts ieņēmumu dienests akcīzes nodokļa markas izsniedz, ja alkoholiskā dzēriena vienas iepakojuma vienības tilpums atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par fasēto preču iepakojuma nominālā tilpuma standartvērtībām.

10. Akcīzes nodokļa marku piestiprina katrai primāri fasētai iepakojuma vienībai tā, lai akcīzes nodokļa marka uz iepakojuma vienības būtu noturīga un neaizklātu informāciju par alkoholisko dzērienu un lai akcīzes nodokļa marku neaizklātu cita veida informācija, ievērojot vienu no šādiem nosacījumiem:

10.1. uz vāciņa vai korķa, ja tā izmēri atļauj izvietot akcīzes nodokļa marku, nedeformējot to;

10.2. tā, lai akcīzes nodokļa marka skartu alkoholiskā dzēriena pamatetiķeti;

10.3. patērētājam un kontrolējošām institūcijām redzamā vietā, ja akcīzes nodokļa marku nav iespējams piestiprināt primāri fasētai iepakojuma vienībai vai atbilstoši šo noteikumu 10.1. vai 10.2. apakšpunktā minētajiem nosacījumiem.

III. Cigarešu marķēšanas nosacījumi

11. Lai saņemtu akcīzes nodokļa markas cigarešu marķēšanai, nodokļa maksātājs par katru nodokļa maksātāja veidu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā atsevišķu iesniegumu akcīzes nodokļa marku pasūtīšanai un saņemšanai (2. pielikums). Atsevišķu iesniegumu akcīzes nodokļa marku pasūtīšanai un saņemšanai iesniedz arī tad, ja akcīzes nodokļa marku izmantos kā drošības elementu un piestiprinās tabakas izstrādājumiem, kurus paredzēts realizēt beznodokļu tirdzniecības veikalos, ja minētajiem tabakas izstrādājumiem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 20. pantu un 21. panta sesto daļu.

12. Valsts ieņēmumu dienests akcīzes nodokļa markas nodokļa maksātājam izsniedz, sākot ar desmito darbdienu no šo noteikumu 11. punktā minētā iesnieguma saņemšanas.

13. Akcīzes nodokļa marku cigarešu paciņai piestiprina tā, lai, atverot paciņu, akcīzes nodokļa marka tiktu bojāta, kā arī lai tā neaizklātu informāciju par cigarešu paciņu, uz iepakojuma izvietotos brīdinājumus par ietekmi uz veselību vai cita veida informāciju:

13.1. cietā iepakojuma cigarešu paciņai to piestiprina zem slēgtā caurspīdīgā papildu apvalka uz sānu virsmas;

13.2. mīkstā iepakojuma cigarešu paciņai to piestiprina zem slēgtā caurspīdīgā papildu apvalka pāri augšējās malas virsmai (atvēruma vietai);

13.3. cietā iepakojuma cigarešu paciņai bez slēgtā caurspīdīgā papildu apvalka to piestiprina uz sānu virsmas.

IV. Smēķējamās tabakas, cigāru un cigarillu, karsējamās tabakas, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu marķēšanas nosacījumi

14. Lai saņemtu akcīzes nodokļa markas smēķējamai tabakai, cigāriem, cigarillām, karsējamai tabakai, elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem, nodokļa maksātājs par katru nodokļa maksātāja veidu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā atsevišķu iesniegumu akcīzes nodokļa marku saņemšanai (3. pielikums). Atsevišķu iesniegumu akcīzes nodokļa marku saņemšanai iesniedz, lai saņemtu akcīzes nodokļa markas elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem, un gadījumā, ja akcīzes nodokļa marku izmantos kā drošības elementu un piestiprinās tabakas izstrādājumiem, kurus paredzēts realizēt beznodokļu tirdzniecības veikalos, ja minētajiem tabakas izstrādājumiem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 20. pantu un 21. panta sesto daļu.

15. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 14. punktā minētā iesnieguma saņemšanas nodrošina akcīzes nodokļa marku izsniegšanu.

16. Šo noteikumu 14. punktā minēto akcīzes preču marķēšanai paredzēto papīra akcīzes nodokļa marku minimālais izsniegšanas daudzums, pamatojoties uz vienu iesniegumu, ir 500 gabalu.

17. Akcīzes nodokļa marku smēķējamai tabakai, cigāriem, cigarillām un karsējamai tabakai piestiprina katrai iepakojuma vienībai tā, lai akcīzes nodokļa marka būtu noturīga un neaizklātu cita veida informāciju un lai akcīzes nodokļa marku neaizklātu cita veida informācija, ievērojot šādus nosacījumus:

17.1. papīra akcīzes nodokļa marku piestiprina uz katras iepakojuma vienības atvēruma vietas tā, lai, atverot izstrādājuma iepakojumu, akcīzes nodokļa marka tiktu bojāta;

17.2. uzlīmes ar optiski mainīgu difraktīvu elementu (attēlu) piestiprina uz izstrādājuma iepakojuma vienības virsmas;

17.3. ja izstrādājumam ir slēgts caurspīdīgs papildu apvalks, akcīzes nodokļa marku piestiprina zem tā (izņemot augu smēķēšanas produktus – tiem akcīzes nodokļa marka var būt piestiprināta uz slēgtā caurspīdīgā papildu apvalka).

18. Akcīzes nodokļa marku elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem piestiprina katrai iepakojuma vienībai tā, lai akcīzes nodokļa marka uz iepakojuma vienības būtu noturīga un neaizklātu cita veida informāciju un lai akcīzes nodokļa marku neaizklātu cita veida informācija, ievērojot šādus nosacījumus:

18.1. papīra akcīzes nodokļa marku piestiprina uz katras iepakojuma vienības atvēruma vietas tā, lai, atverot izstrādājuma iepakojumu, akcīzes nodokļa marka tiktu bojāta;

18.2. uzlīmes ar optiski mainīgu difraktīvu elementu (attēlu) piestiprina uz izstrādājuma iepakojuma vienības virsmas;

18.3. ja akcīzes nodokļa marku nevar piestiprināt uz iepakojuma vienības, to piestiprina uz ārējā iepakojuma. Ja akcīzes nodokļa marka ir piestiprināta uz ārējā iepakojuma, ārējā iepakojumā var būt ne vairāk kā viena iepakojuma vienība.

V. Informācijas sniegšana par akcīzes nodokļa marku apriti

19. Nodokļa maksātājs, kas saņēmis akcīzes nodokļa markas, katru mēnesi līdz piecpadsmitajam datumam iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pārskatu par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa marku apriti iepriekšējā mēnesī (turpmāk – marku aprites pārskats) (4. un 5. pielikums).

20. Nodokļa maksātājs marku aprites pārskatu iesniedz, sākot ar taksācijas periodu, kad ir saņemtas akcīzes nodokļa markas par katru šo noteikumu 2. punktā minēto nodokļa maksātāja veidu atsevišķi. Marku aprites pārskatu iesniedz, kamēr atlikumā ir akcīzes nodokļa markas.

21. Ja nodokļa maksātājam ir anulēta speciālā atļauja (licence) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai vai reģistrēta saņēmēja darbībai vai tajā norādītais ieraksts par konkrētu akcīzes preču veidu, nodokļa maksātājs veic akcīzes nodokļa marku atlikumu inventarizāciju pēc stāvokļa speciālās atļaujas (licences) vai tajā norādītā ieraksta par konkrētu akcīzes preču veidu anulēšanas dienā un iesniedz marku aprites pārskatu. Par pārskata taksācijas perioda pēdējo dienu uzskata dienu, kad anulēta speciālā atļauja (licence) vai tajā norādītais ieraksts par konkrētu akcīzes preču veidu.

22. Nodokļa maksātājs, kura valdījumā ir vairākas akcīzes preču noliktavas, iesniedz vienu kopēju marku aprites pārskatu par visām tā valdījumā esošajām akcīzes preču noliktavām.

23. Marku aprites pārskatus neiesniedz, bet akcīzes nodokli maksā pirms akcīzes nodokļa marku saņemšanas:

23.1. apstiprināts noliktavas turētājs, kurš saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likuma nosacījumiem pats ražo vīnu vai raudzētos dzērienus, kuru kopējais apjoms nepārsniedz 1000 litru kalendāra gadā, no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem (neizmantojot spirtu vai citu saražotos alkoholiskos dzērienus);

23.2. nodokļa maksātāji, kas veic darbības ar elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem;

23.3. importētājs;

23.4. cita persona.

VI. Akcīzes nodokļa marku atdošana Valsts ieņēmumu dienestam

24. Nodokļa maksātājs, kuram ir anulēta speciālā atļauja (licence) vai tajā norādītais ieraksts par konkrētu akcīzes preču veidu un kura uzskaitē ir akcīzes nodokļa markas, 30 dienu laikā pēc speciālās atļaujas (licences) vai tajā norādītā ieraksta par konkrētu akcīzes preču veidu anulēšanas atdod Valsts ieņēmumu dienestam visas atlikumā esošās neizmantotās (nepiestiprinātās) akcīzes nodokļa markas.

25. Nodokļa maksātājs akcīzes nodokļa markas Valsts ieņēmumu dienestam atdod, iesniedzot iesniegumu par atdotajām alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa markām (6. pielikums) vai tabakas izstrādājumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu akcīzes nodokļa markām (7. pielikums). Iesniegumā norāda:

25.1. nodokļa maksātāja veidu;

25.2. informāciju par akcīzes nodokļa samaksu;

25.3. informāciju par atdotajām akcīzes nodokļa markām.

26. Ja nodokļa maksātājs atdod akcīzes nodokļa markas, par kurām akcīzes nodoklis ir samaksāts, šo noteikumu 25. punktā minētajā iesniegumā norāda informāciju par samaksātā akcīzes nodokļa novirzīšanu vai pārskaitīšanu nodokļu parādu segšanai, turpmākajiem akcīzes nodokļa maksājumiem, citu nodokļu maksājumiem vai atmaksai.

27. Nodokļa maksātājs triju darbdienu laikā pēc iesnieguma par atdotajām akcīzes nodokļa markām iesniegšanas atdod Valsts ieņēmumu dienestam akcīzes nodokļa markas, uzlīmētas uz A4 formāta lapām atsevišķi pa akcīzes nodokļa marku sērijām un numuru intervāliem. Cigarešu marķēšanai paredzētās akcīzes nodokļa markas atdod, uzlīmētas uz A4 formāta lapām atsevišķi pa akcīzes nodokļa marku sērijām, numuru intervāliem, maksimālajām mazumtirdzniecības cenām un cigarešu skaitu paciņā. Ja akcīzes nodokļa markas ir neizmantotas un ir oriģināliepakojumā, tās atdod oriģināliepakojumā.

28. Pēc akcīzes nodokļa marku saņemšanas Valsts ieņēmumu dienesta atbildīgā amatpersona izdrukā nodokļa maksātāja iesniegumu par atdotajām akcīzes nodokļa markām, izdara uz tā atzīmi par iesniegumā norādīto akcīzes nodokļa marku pieņemšanu glabāšanā līdz to identifikācijai un minētā iesnieguma izdruku ar izdarīto atzīmi izsniedz nodokļa maksātājam. Valsts ieņēmumu dienests akcīzes nodokļa marku identificēšanu veic mēneša laikā pēc akcīzes nodokļa marku saņemšanas.

29. Pēc akcīzes nodokļa marku identifikācijas Valsts ieņēmumu dienesta atbildīgā amatpersona nosūta nodokļa maksātājam informāciju par atdotajām identificētajām akcīzes nodokļa markām, norādot identifikācijas datumu, akcīzes nodokļa marku atbilstību iesniegumā norādītajam skaitam un akcīzes nodoklim.

30. Pēc informācijas par atdotajām identificētajām akcīzes nodokļa markām saņemšanas nodokļa maksātājs Valsts ieņēmumu dienesta identificētās akcīzes nodokļa markas iekļauj marku aprites pārskatā par to taksācijas periodu, kurā Valsts ieņēmumu dienests akcīzes nodokļa markas ir identificējis.

VII. Noslēguma jautājums

31. Šo noteikumu 17.3. apakšpunktā minēto izņēmumu – par akcīzes nodokļa markas piestiprināšanu uz slēgtā caurspīdīgā papildu apvalka – līdz 2021. gada 31. decembrim piemēro arī karsējamai tabakai, kas saražota līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs
1. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 484
Iesniegums alkoholisko dzērienu marķēšanai paredzētu akcīzes nodokļa marku saņemšanai
Nodokļa maksātāja nosaukums 
  
Nodokļa maksātāja reģistrācijas kods 
  
Tālrunis  

Nodokļa maksātāja veids:

apstiprināts noliktavas turētājs

reģistrēts saņēmējs

īslaicīgi reģistrēts saņēmējs

importētājs

cita persona

Apliecinu, ka saņemtās akcīzes nodokļa markas tiks piestiprinātas tikai tādiem alkoholiskajiem dzērieniem, kam vienas iepakojuma vienības tilpums atbilst Ministru kabineta 2008. gada 2. jūnija noteikumos Nr. 383 "Par fasēto preču nominālā daudzuma un iepakojuma nominālā tilpuma standartvērtībām" noteiktajām prasībām.

Nr.
p. k.

Alkoholiskā dzēriena grupa1

Absolūtā spirta saturs tilpumprocentos2

Fasējuma vienības tilpums (litri)

Akcīzes nodokļa marku skaits (gab.)

Aprēķinātais akcīzes nodoklis (euro)

      
      

Kopā

X

  

Piezīmes.

1 Alkoholisko dzērienu iedalījums grupās atbilstoši akcīzes nodokļa likmei:

2. grupa – vīns;

3.b grupa – raudzētie dzērieni ar absolūtā spirta saturu virs 6 tilpumprocentiem;

4.a grupa – starpprodukti ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem (ieskaitot);

4.b grupa – starpprodukti ar absolūtā spirta saturu virs 15 līdz 22 tilpumprocentiem (ieskaitot);

5. grupa – pārējie alkoholiskie dzērieni;

5.m grupa – pārējie alkoholiskie dzērieni, kas saražoti mazajā alkoholisko dzērienu darītavā.

2 Absolūtā spirta saturu tilpumprocentos norāda tikai 5. un 5.m grupai.

Finanšu ministrs J. Reirs
2. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 484
Iesniegums cigarešu marķēšanai paredzētu akcīzes nodokļa marku pasūtīšanai un saņemšanai
Nodokļa maksātāja nosaukums 
  
Nodokļa maksātāja reģistrācijas kods 
  
Tālrunis  

Nodokļa maksātāja veids:

apstiprināts noliktavas turētājs

reģistrēts saņēmējs

īslaicīgi reģistrēts saņēmējs

importētājs

cita persona

Cigarešu maksimālo mazumtirdzniecības cenu un cigarešu skaitu paciņā drukā:

uz akcīzes nodokļa markas

uz iepakojuma vienības

Apliecinu, ka saņemtās akcīzes nodokļa markas tiks izmantotas kā drošības elements un tiks piestiprinātas tabakas izstrādājumiem, kurus paredzēts realizēt beznodokļu tirdzniecības veikalos, ja tiem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 20. pantu un 21. panta sesto daļu.

Apliecinu, ka saņemtās akcīzes nodokļa markas tiks piestiprinātas tikai tādiem tabakas izstrādājumiem, par kuriem sniegta informācija atbilstoši Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 5. panta pirmajai un otrajai daļai.

Nr.
p. k.

Papīra akcīzes nodokļa markas (loksnēs vai sagrieztas)

Papīra akcīzes nodokļa marku izmērs

Cigarešu

Akcīzes nodokļa marku skaits (gab.)

Aprēķinātais akcīzes nodoklis (euro)

nosaukums¹

ražotājvalsts

maksimālā mazumtirdzniecības cena (euro)

skaits paciņā (gab.)

akcīzes nodokļa likmes koeficients²

1

2

3

4

 5

6

7

8

9

10

          
          

Kopā

X

X

  

Piezīmes.

1 Aizpilda importētājs vai cita persona.

2 Akcīzes nodokļa likmes koeficients atbilstoši cigarešu garumam (neieskaitot filtru vai iemuti):

1 – līdz 80 milimetriem (ieskaitot);

2– virs 80 līdz 110 milimetriem (ieskaitot);

3 – virs 110 līdz 140 milimetriem (ieskaitot);

4 – virs 140 milimetriem.

Finanšu ministrs J. Reirs
3. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 484
Iesniegums smēķējamās tabakas, cigāru un cigarillu, karsējamās tabakas, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu marķēšanai paredzētu akcīzes marku saņemšanai
Nodokļa maksātāja nosaukums 
  
Nodokļa maksātāja reģistrācijas kods 
  
Tālrunis  

Nodokļa maksātāja veids:

apstiprināts noliktavas turētājs

reģistrēts saņēmējs

īslaicīgi reģistrēts saņēmējs

importētājs

cita persona

Apliecinu, ka saņemtās akcīzes nodokļa markas tiks izmantotas kā drošības elements un tiks piestiprinātas tabakas izstrādājumiem, kurus paredzēts realizēt beznodokļu tirdzniecības veikalos, ja tiem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 20. pantu un 21. panta sesto daļu.

Apliecinu, ka saņemtās akcīzes nodokļa markas tiks piestiprinātas tikai tādiem tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām cigaretēm, uzpildes flakoniem un jaunieviestiem tabakas izstrādājumiem, par kuriem sniegta informācija atbilstoši Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 5. panta pirmajai un otrajai daļai.

Nr.

p. k.

Akcīzes preču veids1

Akcīzes nodokļa marku veids

Daudzums vienā iepakojuma vienībā
(gab., grami vai ml)

Akcīzes nodokļa marku skaits
(gab.)

Aprēķinātais akcīzes nodoklis (euro)

1

2

3

4

5

6

      
      

Kopā

 

Piezīme. 1 Akcīzes preču veidi:

1.a grupa – cigāri;

1.b grupa – cigarillas;

3.a grupa – smalki sagriezta tabaka cigarešu uztīšanai;

3.b grupa – cita smēķējamā tabaka;

4. grupa – karsējamā tabaka;

5. grupa – elektroniskajās cigaretēs izmantojamais šķidrums un elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļas;

6. grupa – tabakas aizstājējprodukti.

Finanšu ministrs J. Reirs
4. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 484
Pārskats par alkoholisko dzērienu marķēšanai paredzēto akcīzes nodokļa marku apriti
Taksācijas periods  
   
Nodokļa maksātāja nosaukums  
   
Nodokļa maksātāja reģistrācijas kods  
   
Tālrunis   

Nodokļa maksātāja veids:

apstiprināts noliktavas turētājs:

preču marķēšana veikta ārpus Latvijas Republikas

preču marķēšana veikta Latvijas Republikā

reģistrēts saņēmējs

īslaicīgi reģistrēts saņēmējs

(akcīzes nodokļa markas – gabalos, akcīzes nodokļa summa – euro)

Nr. 

p. 
k.

Alkoho-liskajam dzērienam atbilstošais numurs1

Akcīzes nodokļa marku

Akcīzes nodokļa marku atlikums taksācijas perioda sākumā

Marķēto preču pārvietošana

Taksā-cijas periodā saņemtās akcīzes nodokļa markas3

Taksā-cijas periodā atpakaļ saņemto marķēto preču daudzums, kas bija nodotas patēriņam vai laistas brīvā apgro-zībā4

Atdotās akcīzes nodokļa markas5

Iznīcinātās vai zudušās akcīzes nodokļa markas

Marķēto preču vienību skaits, kas nodotas patēriņam vai laistas brīvā apgrozībā

Akcīzes nodokļa markas, kurām iestājies akcīzes nodokļa samaksas pienākums saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 23. panta četrpad-smito daļu

Aprēķinātais akcīzes nodoklis

Akcīzes nodokļa marku atlikums taksācijas perioda beigās

sērija

numuru intervāla sākums

numuru intervāla beigas

tā nodokļu maksātāja reģistrā-cijas kods, no kura saņemti vai kuram izvesti marķētie alkoho-liskie dzērieni2

marķēto preču vienību skaits, kas izvestas uz citu akcīzes preču noliktavu

akcīzes nodokļa markas, kas iznīcinātas citā ES dalībvalstī vai zudušas nepār-varamas varas dēļ6, un tās zudušās akcīzes nodokļa markas, par kurām akcīzes nodoklis ir samaksāts kādā no iepriek-šējiem taksācijas periodiem

zudušās7 akcīzes nodokļa markas, par kurām jāmaksā akcīzes nodoklis

akcīzes nodokļa markas, par kurām jāmaksā akcīzes nodoklis

akcīzes nodokļa markas, par kurām akcīzes nodoklis ir samaksāts kādā no iepriek-šējiem taksācijas periodiem

par alkoholis-kajiem dzērieniem, kas nodoti patēriņam vai laisti brīvā apgrozībā8

saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 23. panta četrpad-smito daļu

kopā
(6. – 8. + 9.  + 10. – 11.  –12. – 13.  – 14. – 15.)

t. sk. neuzlī-mētās akcīzes nodokļa markas, par kurām akcīzes nodoklis nav samaksāts

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

19a

                    
                    

Kopā

X

X

X

 

X

             

Piezīmes.

1 Pieteikuma numurs, kas norādīts Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtajā piegādes dokumentā, uz kura pamata izsniegtas akcīzes nodokļa markas.

2 Aizpilda nodokļa maksātājs, ja saņem vai izved ar akcīzes nodokļa markām marķētus alkoholiskos dzērienus, kuriem piemēro atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 25. pantu.

3 No Valsts ieņēmumu dienesta saņemtās akcīzes nodokļa markas un no cita nodokļa maksātāja saņemtie ar akcīzes nodokļa markām marķētie alkoholiskie dzērieni.

4 Nodokļa maksātājs norāda taksācijas periodā atpakaļ saņemto akcīzes nodokļa marku skaitu alkoholiskajiem dzērieniem, kas bija nodoti patēriņam vai laisti brīvā apgrozībā.

5 Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par identificētajām akcīzes nodokļa markām taksācijas periodā.

6 Saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 21. panta pirmo daļu un 27. panta vienpadsmitās daļas otro teikumu.

7 Zudušas vai tādas akcīzes nodokļa markas, kurām identificēšanas procesā konstatēts, ka trūkst kāda no identifikācijas parametriem (sērija vai numurs).

8 Aprēķinātais akcīzes nodoklis par zudušām vai neidentificētām akcīzes nodokļa markām un par akcīzes nodokļa markām alkoholiskajiem dzērieniem, kas nodoti patēriņam vai laisti brīvā apgrozībā, izņemot akcīzes nodokļa markas, par kurām akcīzes nodoklis aprēķināts kādā no iepriekšējiem taksācijas periodiem saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 23. panta četrpadsmito daļu.

Finanšu ministrs J. Reirs
5. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 484
Pārskats par tabakas izstrādājumu marķēšanai paredzēto akcīzes nodokļa marku apriti
Taksācijas periods  
   
Nodokļa maksātāja nosaukums  
   
Nodokļa maksātāja reģistrācijas kods  
   
Tālrunis   

Nodokļa maksātāja veids:

apstiprināts noliktavas turētājs:

preču marķēšana veikta ārpus Latvijas Republikas

preču marķēšana veikta Latvijas Republikā

reģistrēts saņēmējs

īslaicīgi reģistrēts saņēmējs

1. tabula

(akcīzes nodokļa markas – gabalos, nodokļa summa – euro)

Nr.
p. k.

Taba-kas izstrādā-jumam atbilsto-šais numurs1

Akcīzes nodokļa marku

Akcīzes no-dokļa marku atlikums taksā-cijas perioda sākumā

Marķēto preču pārvietošana

Taksā-cijas periodā sa-ņemtās akcīzes no-dokļa markas3

Taksā-cijas periodā atpakaļ sa-ņemto marķēto preču dau-dzums, kas bija nodotas patēri-ņam vai laistas brīvā apgro-zībā4

Atdotas akcīzes nodokļa markas5

Iznīcinātas vai zudušas akcīzes nodokļa markas

Akcīzes no-dokļa markas, kuras izmanto kvali-tātes noteik-šanai vai kuras izmanto kā drošības ele-mentu8

Marķēto preču vienību skaits, kas nodotas patēriņam vai laistas brīvā apgrozībā

Akcīzes no-dokļa markas, kurām iestājies akcīzes no-dokļa samak-sas pienā-kums sas-kaņā ar likuma "Par akcīzes no-dokli" 23. panta četrpad-smito daļu

Aprēķinātais akcīzes nodoklis

Akcīzes nodokļa marku atlikums taksācijas perioda beigās

sērija

numura inter-vāla sākums

numura inter-vāla beigas

tā nodokļu maksā-tāja reģistrā-cijas kods, no kura saņemti vai kuram izvesti marķētie tabakas izstrā-dājumi2

marķēto preču vienību skaits, kas izvestas uz citu akcīzes preču noliktavu

bojātās, nede-rīgās un neizman-totās

par akcīzes precēm, kas nodotas patē-riņam vai laistas brīvā apgro-zībā

akcīzes no-dokļa markas, kas iznīci-nātas citā ES dalīb-valstī vai zudušas nepār-va-ramas varas dēļ6, un tās zudušās akcīzes no-dokļa markas, par kurām akcīzes no-doklis ir samak-sāts kādā no iepriek-šējiem taksā-cijas perio-diem

zudušās7 akcīzes no-dokļa markas, par kurām ir jāmaksā akcīzes no-doklis

akcīzes no-dokļa markas, par kurām ir jā-maksā akcīzes no-doklis

akcīzes nodokļa markas, par kurām akcīzes nodoklis ir samak-sāts kādā no iepriek-šējiem taksā-cijas perio-diem

par tabakas izstrādā-jumiem, kas nodoti patēri-ņam vai laisti brīvā apgro-zībā9

saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 23. panta četr-pad-smito daļu

kopā
(6. – 8. + 9.  + 10.  – 11.  – 12. – 13.  – 14. – 15.  – 16.)

t. sk. neuzlī-mētās akcīzes no-dokļa markas, par kurām akcīzes no-doklis nav samak-sāts

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11 

11a

12

13

14

15

16

17

18

19

20

20a

                      
                      

Kopā

x

x

x

 

x

               

Piezīmes.

1 Pieteikuma numurs, kas norādīts Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtajā piegādes dokumentā, uz kura pamata izsniegtas akcīzes nodokļa markas.

2 Aizpilda nodokļa maksātājs, ja saņem vai izved ar akcīzes nodokļa markām marķētus tabakas izstrādājumus, kuriem piemēro atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 25. pantu.

3 No Valsts ieņēmumu dienesta saņemtās akcīzes nodokļa markas un no cita nodokļa maksātāja saņemtie ar akcīzes nodokļa markām marķētie tabakas izstrādājumi.

4 Nodokļa maksātājs norāda taksācijas periodā atpakaļ saņemto akcīzes nodokļa marku skaitu tabakas izstrādājumiem, kas bija nodoti patēriņam vai laisti brīvā apgrozībā.

5 Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par identificētajām akcīzes nodokļa markām taksācijas periodā.

6 Saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 21. panta pirmo daļu un 27. panta vienpadsmitās daļas otro teikumu.

7 Zudušas vai tādas akcīzes nodokļa markas, kurām identificēšanas procesā konstatēts, ka trūkst kāda no identifikācijas parametriem (sērija, numurs, maksimālā mazumtirdzniecības cena vai cigarešu skaits paciņā).

8 Aizpilda nodokļa maksātājs, ja saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 17. panta pirmās daļas 2. punktu tabakas izstrādājumus izmanto tabakas izstrādājumu kvalitātes noteikšanai vai ja akcīzes nodokļa markas izmanto kā drošības elementu un ar akcīzes nodokļa markām marķētos tabakas izstrādājumus realizē beznodokļu tirdzniecības veikalos, ja minētajiem tabakas izstrādājumiem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 20. pantu un 21. panta sesto daļu.

9 Aprēķinātais akcīzes nodoklis par zudušām vai neidentificētām akcīzes nodokļa markām un par akcīzes nodokļa markām tabakas izstrādājumiem, kas nodoti patēriņam vai laisti brīvā apgrozībā, izņemot akcīzes nodokli par akcīzes nodokļa markām, par kurām tas aprēķināts kādā no iepriekšējiem taksācijas periodiem saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 23. panta četrpadsmito daļu.

2. tabula

1. tabulas 15. ailes "Akcīzes nodokļa markas, par kurām ir jāmaksā akcīzes nodoklis" un 16. ailes "Akcīzes nodokļa markas, par kurām akcīzes nodoklis ir samaksāts kādā no iepriekšējiem taksācijas periodiem" atšifrējums

Nr.
p. k.

Tabakas izstrādājumam atbilstošais numurs

Cigarešu

Akcīzes nodokļa marku skaits (gab.)

maksimālā mazumtirdzniecības cena (euro)

skaits paciņā (gab.)

nosaukums

1

2

3

4

5

6

      
      

Kopā

 
Finanšu ministrs J. Reirs
6. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 484
Iesniegums par atdotajām alkoholisko dzērienu marķēšanai paredzētajām akcīzes nodokļa markām
Nodokļa maksātāja nosaukums 
  
Nodokļa maksātāja reģistrācijas kods 
  
Tālrunis  

Nodokļa maksātāja veids:

apstiprināts noliktavas turētājs

reģistrēts saņēmējs

īslaicīgi reģistrēts saņēmējs

importētājs

cita persona

persona, kurai pēc speciālās atļaujas (licences) anulēšanas atlikumā ir akcīzes nodokļa markas

Akcīzes nodoklis:

ir samaksāts

nav samaksāts

Atdotās akcīzes nodokļa markas:

neizmantotās

nederīgās1

 

(paskaidrojums, kādēļ akcīzes nodokļa markas ir nederīgas)

bojātās2

 

(paskaidrojums, kādēļ akcīzes nodokļa markas ir bojātas)

iznīcinātās3

 

(paskaidrojums, kādēļ akcīzes nodokļa markas ir iznīcinātas)

 

Nr. 
p. k. 

Alkoholiskajam dzērienam atbilstošais numurs, kas norādīts piegādes dokumentā, uz kura pamata izsniegtas akcīzes nodokļa markas

Akcīzes nodokļa marku

Akcīzes nodokļa marku skaits (gab.)

Aprēķinātā akcīzes nodokļa summa (euro)

Apstiprinātais akcīzes nodokļa marku skaits (gab.)

Apstiprinātā aprēķinātā akcīzes nodokļa summa
(euro)

saņemšanas datums

sērija

numuru intervāla sākums

numuru intervāla beigas

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

          
          

Kopā

    

Samaksāto akcīzes nodokli4:

pārskaitīt turpmākajiem nodokļa maksājumiem, citu nodokļu maksājumiem vai nodokļu parādu segšanai

atmaksāt uz norēķinu kontu

 

(informācija par norēķinu kontu)

Piezīmes.

1 Ja tiek atdotas nederīgas akcīzes nodokļa markas, obligāti jāsniedz informācija par iemeslu, kādēļ tās tiek uzskatītas par nederīgām.

2 Ja tiek atdotas bojātas akcīzes nodokļa markas, obligāti jāsniedz informācija par iemeslu, kādēļ tās ir bojātas.

3 Ja akcīzes nodokļa markas ir iznīcinātas, obligāti jāsniedz informācija par iznīcināšanas iemesliem.

4 Ja iesniegumu iesniedz par atdotajām akcīzes nodokļa markām, par kurām akcīzes nodoklis ir samaksāts, obligāti jānorāda papildu informācija.

Finanšu ministrs J. Reirs
7. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 484
Iesniegums par atdotajām cigarešu, smēķējamās tabakas, cigāru un cigarillu, karsējamās tabakas, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu marķēšanai paredzētajām akcīzes nodokļa markām
Nodokļa maksātāja nosaukums 
  
Nodokļa maksātāja reģistrācijas kods 
  
Tālrunis  

Nodokļa maksātāja veids:

apstiprināts noliktavas turētājs

reģistrēts saņēmējs

īslaicīgi reģistrēts saņēmējs

importētājs

cita persona

persona, kurai pēc speciālās atļaujas (licences) anulēšanas atlikumā ir akcīzes nodokļa markas

Akcīzes nodoklis:

ir samaksāts

nav samaksāts

Atdotās akcīzes nodokļa markas:

neizmantotās

nederīgās1

 

(paskaidrojums, kādēļ akcīzes nodokļa markas ir nederīgas)

bojātās2

 

(paskaidrojums, kādēļ akcīzes nodokļa markas ir bojātas)

iznīcinātās3

 

(paskaidrojums, kādēļ akcīzes nodokļa markas ir iznīcinātas)

 

Nr.
p. k.

Tabakas izstrādājumam atbilstošais numurs, kas norādīts piegādes dokumentā, uz kura pamata izsniegtas akcīzes nodokļa markas

Akcīzes nodokļa marku

Maksimālā mazumtirdzniecības cena cigaretēm (euro)

Cigarešu skaits paciņā (gab.)

Akcīzes nodokļa marku skaits (gab.)

Aprēķinātā akcīzes nodokļa summa (euro)

Apstiprinātais akcīzes nodokļa marku skaits (gab.)

Apstiprinātā aprēķinātā akcīzes nodokļa summa (euro)

saņemšanas datums

sērija

numura intervāla sākums

numura intervāla beigas

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

            
            

Kopā

      

Samaksāto akcīzes nodokli4:

pārskaitīt turpmākajiem nodokļa maksājumiem, citu nodokļu maksājumiem vai nodokļu parādu segšanai

atmaksāt uz norēķinu kontu

 

(informācija par norēķinu kontu)

Piezīmes.

1 Ja tiek atdotas nederīgas akcīzes nodokļa markas, obligāti jāsniedz informācija par iemeslu, kādēļ tās tiek uzskatītas par nederīgām.

2 Ja tiek atdotas bojātas akcīzes nodokļa markas, obligāti jāsniedz informācija par iemeslu, kādēļ tās ir bojātas.

3 Ja akcīzes nodokļa markas ir iznīcinātas, obligāti jāsniedz informācija par iznīcināšanas iemesliem.

4 Ja iesniegumu iesniedz par atdotajām akcīzes nodokļa markām, par kurām akcīzes nodoklis ir samaksāts, obligāti jānorāda papildu informācija.

Finanšu ministrs J. Reirs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 484Pieņemts: 06.07.2021.Stājas spēkā: 10.07.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 130, 09.07.2021. OP numurs: 2021/130.2
Dokumenta valoda:
LVEN
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
324589
10.07.2021
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"