Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 266

Rīgā 2021. gada 27. aprīlī (prot. Nr. 36 11. §)
Preču zīmju reģistrācijas pieteikumu, tiesību pārejas un licencēšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Preču zīmju likuma
28. panta astoto daļu, 29. panta vienpadsmito daļu
un 30. panta sesto daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības attiecībā uz preču zīmju veidu reģistrācijas pieteikumiem;

1.2. kārtību, kādā preču zīmes reģistrācijas un reģistrācijas pieteikuma pāreja izskatāma un reģistrējama Patentu valdē;

1.3. kārtību, kādā licences līgumus, grozījumus tajos un licences līgumu darbības izbeigšanos izskata un reģistrē Patentu valdē.

II. Prasības attiecībā uz preču zīmju veidu reģistrācijas pieteikumiem

2. Preču zīmes reģistrācijai pieteiktā apzīmējuma atveidojums nosaka preču zīmes reģistrācijas un tās aizsardzības priekšmetu. Preču zīmes aizsardzības priekšmetu nevar paplašināt norāde par reģistrācijai pieteiktā apzīmējuma veidu vai šā apzīmējuma apraksts.

3. Preču zīmes reģistrācijai pieteikto apzīmējumu atbilstoši Preču zīmju likuma 4. panta pirmās daļas 2. punkta un otrās daļas prasībām atveido, izmantojot vispārpieejamas tehnoloģijas un apzīmējuma veidam piemērotus līdzekļus:

3.1. vārdisku zīmi atveido ar apzīmējuma reprodukciju standarta rakstā un izkārtojumā bez grafiskiem elementiem un krāsām;

3.2. figurālu zīmi atveido ar apzīmējuma reprodukciju, kurā redzami visi tā elementi un attiecīgā gadījumā – krāsas;

3.3. telpisku zīmi atveido ar grafisku reprodukciju, fotoreprodukciju vai datorģenerētu attēlojumu. Reprodukcijai jāsniedz nepārprotams priekšstats par apzīmējuma telpisko formu, un, ja nepieciešams, tajā var ietvert ne vairāk par sešiem dažādiem rakursiem;

3.4. novietojuma zīmi atveido ar reprodukciju, kurā var skaidri uztvert apzīmējuma novietojumu un tā izmērus vai proporciju attiecībā pret konkrēto preci. Elementus, kas nav reģistrācijas priekšmets, vizuāli izslēdz no aizsardzības, vēlams, atveidojot tos ar pārtrauktām vai punktētām līnijām. Atveidojumam var pievienot aprakstu, kā apzīmējums tiek novietots vai piestiprināts uz preces;

3.5. ornamenta zīmi atveido ar reprodukciju, kurā redzams atkārtojuma raksts un ir nepārprotami nolasāms atkārtojošos elementu savstarpējais izvietojums. Atveidojumam var pievienot aprakstu par to, kā apzīmējuma elementi regulāri atkārtojas;

3.6. krāsu zīmi atveido atkarībā no tās rakstura:

3.6.1. ja to veido tikai viena noteikta krāsa bez kontūrām (krāsa pati par sevi), to atveido ar krāsas reprodukciju, kam pievieno konkrētās krāsas norādi, atsaucoties uz vispārpieņemtu krāsu kodu;

3.6.2. ja to veido krāsu salikums bez kontūrām, to atveido ar reprodukciju, kurā redzams krāsu kombinācijas sistemātisks izkārtojums vienveidīgā un iepriekšnoteiktā veidā, kam pievieno izmantoto krāsu norādi, atsaucoties uz vispārpieņemtu krāsu kodu. Var pievienot arī aprakstu par krāsu izkārtojumu;

3.7. skaņu zīmi atveido ar audiodatni, kurā skaņa vai skaņu kombinācija reproducēta, vai ar skaņu secības precīzu pierakstu nošu rakstā;

3.8. kustību zīmi atveido ar videodatni vai nekustīgu secīgu attēlu sēriju (nepārsniedzot sešus attēlus), kur redzama kustība vai stāvokļa maiņa. Ja izmanto nekustīgus attēlus, tos numurē vai arī tiem pievieno aprakstu, kurā paskaidrota secība;

3.9. multivides zīmi atveido ar audiovizuālu datni, kas nepārprotami demonstrē attēla un skaņas kombināciju;

3.10. hologrāfisku zīmi atveido ar videodatni, grafisku vai fotogrāfisku reprodukciju vai datorģenerētu attēlojumu, kas satur nepieciešamos rakursus hologrāfiskā efekta identificēšanai visā pilnībā.

4. Patentu valde ir tiesīga pieteicēja sniegto apzīmējuma veida norādi mainīt atbilstoši Preču zīmju likuma 4. panta otrās daļas definīcijām.

5. Ja reģistrācijai pieteiktais apzīmējums nepieder pie Preču zīmju likuma 4. panta otrajā daļā uzskaitītajiem apzīmējumu veidiem, tā atveidojumam jāatbilst Preču zīmju likuma 4. panta pirmās daļas prasībām, un tam pievieno aprakstu.

6. Ja reģistrācijas pieteikumā ietverts vai tam pievienots pieteiktā apzīmējuma apraksts, tam jāatbilst apzīmējuma atveidojumam. Izvilkumu no apzīmējuma apraksta Patentu valde var ietvert preču zīmju reģistra (turpmāk – reģistrs) ziņās, ja apzīmējuma atveidojumu bez tā ir grūti uztvert.

7. Ja pieteiktā apzīmējuma atveidojumu neiesniedz elektroniski, to reproducē uz papīra. Ja apzīmējuma pareizais novietojums nav acīmredzams, reprodukcijai pievieno atzīmi "augša".

8. Pieteiktā apzīmējuma reprodukcijas kvalitātei jābūt tādai, lai to varētu samazināt vai attiecīgā gadījumā – palielināt līdz izmēram 8 x 8 cm, saglabājot iespēju skaidri nolasīt apzīmējuma elementus.

9. Par reģistrācijai piemērotu apzīmējuma atveidojumu neuzskata preču zīmes maketu (atveidojumu, kas iesniegts kopā ar norādēm par tā tehnisko izpildījumu), izstrādājuma paraugu vai tā fragmentu, kas marķēts ar preču zīmi.

10. Šo noteikumu 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. un 9. punktu piemēro arī kolektīvo zīmju un sertifikācijas zīmju reģistrācijas pieteikumiem.

III. Tiesību uz preču zīmi pārejas izskatīšanas un reģistrēšanas kārtība

11. Ja reģistrācijai pieteikta tiesību uz preču zīmi pāreja, Patentu valde pārbauda, vai preču zīmes īpašnieka, preču zīmes pieteicēja vai tās personas iesniegumā, kurai pāriet tiesības uz preču zīmi, ir norādītas šo tiesību pārejas reģistrācijai nepieciešamās ziņas:

11.1. preču zīmes reģistrācijas numurs vai attiecīgā gadījumā – reģistrācijas pieteikuma numurs;

11.2. ziņas par preču zīmes īpašnieku vai attiecīgā gadījumā – preču zīmes pieteicēju un tā deklarētās dzīvesvietas adrese (ārvalstīs dzīvojošas personas norāda pastāvīgās dzīvesvietas adresi);

11.3. ziņas par personu, kurai pāriet tiesības uz preču zīmi: fiziskās personas vārds, uzvārds un deklarētās dzīvesvietas adrese (ārvalstīs dzīvojošas personas norāda pastāvīgās dzīvesvietas adresi) vai juridiskās personas pilns nosaukums un juridiskā adrese;

11.4. norāde, vai tiesības uz preču zīmi pāriet saistībā ar visām precēm un pakalpojumiem, uz kuriem attiecas preču zīmes reģistrācija vai preču zīmes reģistrācijas pieteikums, vai tikai saistībā ar konkrētām precēm vai pakalpojumiem. Šajā gadījumā attiecīgo preču vai pakalpojumu nosaukumus iesniegumā sagrupē pa klasēm atbilstoši preču un pakalpojumu starptautiskajai klasifikācijai (turpmāk – Nicas klasifikācija).

12. Ja persona, kurai pāriet tiesības uz preču zīmi, ir ārvalsts persona, Patentu valde pārbauda, vai iesniegumā saskaņā ar Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likumā noteiktajām prasībām ir norādīts tās pārstāvis Latvijā – profesionālais patentpilnvarnieks – un šā pārstāvja prakses vietas adrese.

13. Ja iesniegumā ir norādīts vai ir cits pamats pieņemt, ka tiesības uz preču zīmi pāriet saistībā ar personu līgumu, Patentu valde pārbauda, vai iesniegumam ir pievienots viens no šādiem dokumentiem, ko abas līgumslēdzējas puses parakstījušas papīra formā vai elektroniski ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu:

13.1. līgums vai tā apliecināta kopija vai noraksts (Patentu valde ņem vērā, ja iesniedzējs norādījis konkrētu informāciju līgumā, kura uzskatāma par komercnoslēpumu);

13.2. apliecināts izraksts no līguma, kurš nosaka tiesību uz preču zīmi pāreju;

13.3. tiesību pārejas apliecība, ar kuru puses apliecina, ka saskaņā ar līgumu notikusi tiesību uz preču zīmi pāreja, un kuru parakstījis iepriekšējais preču zīmes īpašnieks un preču zīmes ieguvējs vai attiecīgā gadījumā – iepriekšējais preču zīmes pieteicējs un jaunais preču zīmes pieteicējs;

13.4. tiesību nodošanas akts, ar kuru puses vienojušās par tiesību pāreju un kuru parakstījis iepriekšējais preču zīmes īpašnieks un preču zīmes ieguvējs vai attiecīgā gadījumā – iepriekšējais preču zīmes pieteicējs un jaunais preču zīmes pieteicējs.

14. Ja iesniegumā ir norādīts vai ir cits pamats pieņemt, ka tiesības uz preču zīmi pāriet saistībā ar uzņēmumu reorganizāciju, Patentu valde pārbauda, vai iesniegumam ir pievienota apliecināta kopija vai izraksts no kompetentas institūcijas izdota dokumenta, kurš apliecina uzņēmumu reorganizāciju (piemēram, izraksts no komercreģistra).

15. Ja tiesības uz preču zīmi pāriet saistībā ar personu līgumu vai uzņēmumu reorganizāciju, bet tas neskar visas personas, kurām kopīgi pieder tiesības uz preču zīmi, Patentu valde pārbauda, vai ir iesniegts katras tiesīgās personas, kuras tiesības uz preču zīmi nepāriet, parakstīts dokuments ar nepārprotami izteiktu piekrišanu tiesību pārejai.

16. Ja tiesības uz preču zīmi pāriet saistībā ar citu pamatu (piemēram, tiesību normu vai tiesas nolēmumu), Patentu valde pārbauda, vai iesniegumam ir pievienota apliecināta kopija vai izraksts no dokumenta, kurš liecina par tiesību uz preču zīmi pāreju.

17. Patentu valde izskata iesniegumu par tiesību uz preču zīmi pāreju, kas attiecas vienlaikus uz vairākām preču zīmju reģistrācijām vai reģistrācijas pieteikumiem, ja ir izpildīti šādi nosacījumi:

17.1. visām reģistrācijām un visiem reģistrācijas pieteikumiem, kas norādīti iesniegumā, iepriekšējais preču zīmes īpašnieks un preču zīmes ieguvējs vai attiecīgā gadījumā – iepriekšējais preču zīmes pieteicējs un jaunais preču zīmes pieteicējs ir tie paši;

17.2. tiesību uz preču zīmi pārejas apjoms (šo noteikumu 11.4. apakšpunktā minētās ziņas) ir vienāds;

17.3. ir samaksāta noteiktā maksa par tiesību uz preču zīmi pāreju par katru preču zīmes reģistrāciju un reģistrācijas pieteikumu, uz kuru attiecas tiesību pāreja.

18. Ja ir izpildītas Preču zīmju likuma 28. pantā un šajā nodaļā noteiktās prasības, Patentu valde izdara ierakstu reģistrā.

19. Šo noteikumu 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17. un 18. punktu piemēro arī tiesību uz sertifikācijas zīmi pārejai, ievērojot Preču zīmju likuma 76. panta otrās daļas prasības.

IV. Preču zīmes licences līguma, tā grozījumu un darbības izbeigšanas izskatīšanas un reģistrēšanas kārtība

20. Ja reģistrācijai pieteikts preču zīmes licences līgums, Patentu valde pārbauda, vai licenciāra vai licenciāta iesniegumā Patentu valdei ir norādītas licences līguma reģistrācijai nepieciešamās ziņas:

20.1. preču zīmes reģistrācijas numurs vai attiecīgā gadījumā – reģistrācijas pieteikuma numurs;

20.2. ziņas par preču zīmes īpašnieku vai attiecīgā gadījumā – preču zīmes pieteicēju (licenciāru) un tā deklarētās dzīvesvietas adrese (ārvalstīs dzīvojošas personas norāda pastāvīgās dzīvesvietas adresi);

20.3. ziņas par personu (licenciātu), kurai tiek piešķirtas preču zīmes izmantošanas tiesības: fiziskās personas vārds, uzvārds un deklarētās dzīvesvietas adrese (ārvalstīs dzīvojošas personas norāda pastāvīgās dzīvesvietas adresi) vai juridiskās personas pilns nosaukums un juridiskā adrese;

20.4. norāde, vai licences līgums aptver visas preces un pakalpojumus, kuriem izdarīta preču zīmes reģistrācija vai iesniegts reģistrācijas pieteikums, vai arī konkrētas preces vai pakalpojumus, attiecībā uz kuriem tiek piešķirta licence. Šajā gadījumā attiecīgo preču vai pakalpojumu nosaukumus iesniegumā sagrupē pa klasēm atbilstoši Nicas klasifikācijai;

20.5. licences līguma raksturs – izņēmuma licence vai vienkārša licence, vai ar licences līgumu tiek iedibināti kādi īpaši nosacījumi, tostarp attiecībā uz formu, kādā preču zīme tiks lietota, vai licenciāta preču vai pakalpojumu kvalitāti;

20.6. ja licences līgums attiecas tikai uz daļu Latvijas teritorijas, precīza šīs teritorijas daļas norāde;

20.7. licences līguma noslēgšanas datums un līguma termiņš.

21. Ja persona, kurai tiek piešķirtas preču zīmes izmantošanas tiesības, ir ārvalsts persona, Patentu valde pārbauda, vai iesniegumā saskaņā ar Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likuma prasībām ir norādīts tās pārstāvis Latvijā – profesionālais patentpilnvarnieks – un šā pārstāvja prakses vietas adrese.

22. Patentu valde pārbauda, vai iesniegumam par licences līguma reģistrāciju kā reģistrā iekļaujamās ziņas apliecinošs dokuments ir pievienots viens no šādiem dokumentiem, ko abas līgumslēdzējas puses parakstījušas papīra formā vai elektroniski ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu:

22.1. licences līgums vai tā apliecināta kopija vai noraksts (Patentu valde ņem vērā, ja iesniedzējs norādījis konkrētu informāciju līgumā, kura uzskatāma par komercnoslēpumu);

22.2. apliecināts izraksts no licences līguma, kurš parāda līguma puses un licencētās tiesības;

22.3. paziņojums par piešķirto licenci, kuru parakstījis preču zīmes īpašnieks un licenciāts.

23. Patentu valde pārbauda, vai šo noteikumu 22.1., 22.2. vai 22.3. apakšpunktā minētais dokuments satur konkrētu licences līguma termiņu (līguma spēkā stāšanās datumu un līguma darbības beigu datumu) un vai ir sniegti licences līguma pagarināšanas nosacījumi, ja puses tā ir vienojušās.

24. Ja licences līgums neskar visas personas, kurām kopīgi pieder tiesības uz preču zīmi, Patentu valde pārbauda, vai iesniegumam par licences līguma reģistrāciju ir pievienots arī dokuments, kuru parakstījusi katra tiesīgā persona, kas nav licences līguma puse, un kurā nepārprotami izteikta piekrišana licences līgumam.

25. Ja reģistrācijai ir pieteikti grozījumi reģistrēta licences līguma noteikumos, Patentu valde pārbauda, vai licenciāra vai licenciāta iesniegumā Patentu valdei ir norādītas licences līguma grozījumu izskatīšanai nepieciešamās ziņas:

25.1. preču zīmes reģistrācijas numurs vai attiecīgā gadījumā – reģistrācijas pieteikuma numurs;

25.2. ziņas par preču zīmes īpašnieku vai attiecīgā gadījumā – preču zīmes pieteicēju (licenciāru) un tā deklarētās dzīvesvietas adrese (ārvalstīs dzīvojošas personas norāda pastāvīgās dzīvesvietas adresi);

25.3. ziņas par personu (licenciātu), kurai tika piešķirtas preču zīmes izmantošanas tiesības, un šīs personas deklarētās dzīvesvietas adrese (ārvalstīs dzīvojošas personas norāda pastāvīgās dzīvesvietas adresi);

25.4. licences līguma raksturs – izņēmuma licence vai vienkārša licence, vai ar licences līgumu tika iedibināti kādi īpaši nosacījumi;

25.5. licences līguma noslēgšanas datums un tā sākotnēji paredzētais darbības termiņš;

25.6. reģistrā izdarāmā grozījuma būtība.

26. Patentu valde pārbauda, vai iesniegumam ir pievienots viens no šādiem licences līguma noteikumu grozījumus apliecinošiem dokumentiem:

26.1. tāda dokumenta apliecināta kopija, kurš apliecina grozījumus licences līguma noteikumos;

26.2. paziņojums par grozījumiem licences līguma noteikumos, kuru parakstījis licenciārs un licenciāts.

27. Ja grozījumi reģistrēta licences līguma noteikumos skar licences līguma termiņu, šo noteikumu 26.1. vai 26.2. apakšpunktā minētajam dokumentam jāsatur konkrētas ziņas par licences līguma grozīto termiņu.

28. Ja grozījumi licences līgumā neskar visas personas, kurām kopīgi pieder tiesības uz preču zīmi, Patentu valde pārbauda, vai ir iesniegts dokuments, kuru parakstījusi katra tiesīgā persona, kas nav licences līguma puse, un kurā nepārprotami izteikta piekrišana licences līguma grozījumiem.

29. Ja reģistrācijai ir pieteikta reģistrēta licences līguma darbības izbeigšana, Patentu valde pārbauda, vai licenciāra vai licenciāta iesniegumā Patentu valdei ir norādītas licences līguma izbeigšanas izskatīšanai nepieciešamās ziņas:

29.1. preču zīmes reģistrācijas numurs vai attiecīgā gadījumā – reģistrācijas pieteikuma numurs;

29.2. ziņas par preču zīmes īpašnieku vai attiecīgā gadījumā – preču zīmes pieteicēju (licenciāru) un tā deklarētās dzīvesvietas adrese (ārvalstīs dzīvojošas personas norāda pastāvīgās dzīvesvietas adresi);

29.3. ziņas par personu (licenciātu), kurai tika piešķirtas preču zīmes izmantošanas tiesības, un šīs personas deklarētās dzīvesvietas adrese (ārvalstīs dzīvojošas personas norāda pastāvīgās dzīvesvietas adresi);

29.4. licences līguma noslēgšanas datums un tā sākotnēji paredzētais beigu termiņš;

29.5. licences līguma darbības faktiskās izbeigšanas datums.

30. Patentu valde pārbauda, vai iesniegumam ir pievienots viens no šādiem reģistrēta licences līguma darbības izbeigšanu apliecinošiem dokumentiem:

30.1. tāda dokumenta apliecināta kopija, kurš apliecina licences līguma darbības izbeigšanu;

30.2. paziņojums par licences līguma darbības izbeigšanu, kuru parakstījis licenciārs un licenciāts.

31. Patentu valde izskata iesniegumu par licences līguma, tā grozījumu vai darbības izbeigšanas reģistrāciju, kas attiecas vienlaikus uz vairākām preču zīmju reģistrācijām vai reģistrācijas pieteikumiem, ja ir izpildīti šādi nosacījumi:

31.1. visām reģistrācijām un visiem reģistrācijas pieteikumiem, kas norādīti iesniegumā, preču zīmes īpašnieks vai attiecīgā gadījumā – preču zīmes pieteicējs, kā arī licenciāts ir tie paši;

31.2. reģistrā ietveramās ziņas ir vienādas;

31.3. ir samaksāta noteiktā maksa par licences līguma, tā grozījumu vai darbības izbeigšanas reģistrāciju attiecībā uz katru preču zīmes reģistrāciju un reģistrācijas pieteikumu, uz kuru attiecas pieprasītais ieraksts reģistrā.

32. Ja ir izpildītas Preču zīmju likuma 29. pantā un šajā nodaļā noteiktās prasības, Patentu valde izdara ierakstu reģistrā.

33. Šo noteikumu 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31. un 32. punktu piemēro arī licences līguma, tā grozījumu un darbības izbeigšanas reģistrācijai attiecībā uz kolektīvo zīmi un sertifikācijas zīmi, ja kolektīvās zīmes lietošanas nolikums vai attiecīgā gadījumā – sertifikācijas zīmes lietošanas nolikums paredz iespēju piešķirt licenci.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ministru prezidenta biedrs,
tieslietu ministrs J. Bordāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Preču zīmju reģistrācijas pieteikumu, tiesību pārejas un licencēšanas noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 266Pieņemts: 27.04.2021.Stājas spēkā: 01.05.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 83, 30.04.2021. OP numurs: 2021/83.9
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
322820
01.05.2021
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"