Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Līvānu novada domes saistošie noteikumi Nr. 5

Līvānos 2021. gada 25. februārī
Par pabalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību
APSTIPRINĀTI
ar Līvānu novada domes
2021. gada 25. februāra sēdes
protokola Nr. 3 lēmumu Nr. 3-8

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma
35. panta otrās daļas 2. punktu,
36. panta sesto daļu, pārejas noteikumu 37. punkta 1. apakšpunktu,
39. punktu, Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma
24. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Līvānu novada pašvaldības pabalsta krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību saņemšanas kārtību, apmēru un personu loku, kurām ir tiesības saņemt atbalstu.

2. Pabalstu krīzes situācijā piešķir Līvānu novada sociālais dienests (turpmāk – Dienests).

3. Pabalstu krīzes situācijā nepiešķir atsevišķi dzīvojošai personai vai par personu ģimenē, kurai atbilstoši normatīvajiem aktiem ir piešķirts dīkstāves pabalsts vai dīkstāves palīdzības pabalsts.

II. Pabalsta apmērs un personu loks, kam ir tiesības saņemt pabalstu

4. Pabalstu krīzes situācijā piešķir personai laikposmā, kad valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību un normatīvajos aktos noteiktajā laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām, ja personai (ģimenei) saistībā ar ārkārtējo situāciju ir iestājušies apstākļi, kuru dēļ tai nav ienākumu vai arī tie ir būtiski samazinājušies un tai ir nepieciešama materiāla palīdzība, lai nodrošinātu savas pamatvajadzības, tajā skaitā, ja tā atbilst kādam no šādiem kritērijiem:

4.1. personai (ģimenei) saistībā ar ārkārtējo situāciju nav ienākumu (piemēram, persona ir bezalgas atvaļinājumā ne mazāk kā vienu mēnesi, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir pieņēmusi lēmumu atteikt pabalsta piešķiršanu, izņemot gadījumu, kad persona pārtraukusi darba tiesiskās attiecības pēc pašas vēlēšanās, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem);

4.2. personai (ģimenei) ir radušies papildus izdevumi, ko tā pati nespēj segt, atrodoties pašizolācijā saistībā ar atgriešanos no citas valsts (piemēram, ienākumi un uzkrājumi iztērēti papildus mājoklim, viesnīcai, transportam, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem);

4.3. persona (ģimene) atrodas vai ir atradusies karantīnā un sakarā ar to tai nav iztikas līdzekļu, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem.

5. Pabalstu krīzes situācijā piešķir vienai personai EUR 80,00 (astoņdesmit euro un 00 centi) mēnesī.

6. Ja ģimene (persona), tai skaitā audžuģimene un aizbildnis, kam ir tiesības uz šo noteikumu 4. punktā noteikto pabalstu krīzes situācijā, aprūpē bērnu līdz 18 gadu vecumam, pabalstu ģimenei bērna pamatvajadzībām piešķir Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma pārejas noteikumu 39. punktā noteiktajā apmērā un kārtībā.

III. Pabalsta pieprasīšanas, piešķiršanas un saņemšanas kārtība

7. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs iesniedz Līvānu novada sociālajam dienestam iesniegumu, kurā detalizēti jāapraksta izveidojušās krīzes situācijas saistība ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, kā arī apliecina, ka visa iesniegumā sniegtā informācija ir patiesa, ka nav saņemts atbalsts par dīkstāvi vai bezdarbnieka pabalsts un atļauj sociālā darba speciālistiem izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju, kā arī pievieno dokumentus, kas apliecina krīzes situācijas izveidošanos.

8. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem piecu darba dienu laikā pēc iesnieguma un visu lēmuma pieņemšanai nepieciešamo dokumentu un informācijas saņemšanas.

9. Piešķirtais pabalsts tiek izmaksāts, ieskaitot to pabalsta pieprasītāja norādītajā kredītiestādes kontā.

IV. Lēmumu apstrīdēšanas kārtība

10. Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Līvānu novada domē viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

11. Līvānu novada domes lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājumi

12. Saistošie noteikumi publicējami un tie stājas spēkā Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums 24. panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā.

13. Noteikumi ir spēkā, kamēr visā valstī izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību, un normatīvajos aktos noteiktajā laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Līvānu novada domes priekšsēdētājs A. Vaivods
Līvānu novada domes 2021. gada 25. februāra saistošo noteikumu Nr. 5 "Par pabalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsIr nepieciešams pieņemt jaunus saistošos noteikumus par pabalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta otrās daļas 2. punktā noteikts, ka papildu sociālās palīdzības pabalsts ir pabalsts krīzes situācijā – operatīvi sniegts materiāls atbalsts ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai, savukārt pārejas noteikumu 37. punkta 1. apakšpunktā noteikts, ka laikā, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību, un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām pašvaldība piešķir ģimenei (personai), kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, šā likuma 35. panta otrajā daļā noteikto pabalstu krīzes situācijā, kas tiek izmaksāts no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi paredz pabalsta apmēru un piešķiršanas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpildei līdzekļi ir paredzēti pašvaldības sociālo pabalstu budžetā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi šo jomu neskar.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPabalstu krīzes situācijā piešķir Līvānu novada sociālais dienests, izskatot personas iesniegumu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas nav notikušas.
Līvānu novada domes priekšsēdētājs A. Vaivods
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pabalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Līvānu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 5Pieņemts: 25.02.2021.Stājas spēkā: 06.03.2021.Zaudē spēku: 07.05.2021.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 45, 05.03.2021. OP numurs: 2021/45.12
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
321471
06.03.2021
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"