Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ludzas novada domes saistošie noteikumi Nr. 19

Ludzā 2020. gada 28. decembrī
Par pabalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību
Apstiprināti ar Ludzas novada domes
28.12.2020. sēdes lēmumu (prot. Nr. 20, 22. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
35. panta otro un ceturto daļu, Pārejas noteikumu 37. panta pirmo daļu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka Ludzas novada pašvaldības pabalstu krīzes situācijā valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā – sakarā ar Covid-19 izplatību, pabalsta saņemšanas kārtību, apmēru un personu loku, kurām ir tiesības saņemt atbalstu.

2. Pabalsta krīzes situācijā izmaksu administrē Ludzas novada Sociālais dienests (turpmāk – Dienests).

3. Pabalstu krīzes situācijā sniedz tām personām (ģimenēm), kuras savu dzīvesvietu uz ārkārtējās situācijas izsludināšanas brīdi ir deklarējušas Ludzas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

II. PABALSTS KRĪZES SITUĀCIJĀ

4. Pabalstu krīzes situācijā piešķir personai laikposmā, kad valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību un vienu mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām, ja personai (ģimenei) saistībā ar ārkārtējo situāciju ir iestājušies apstākļi, kuru dēļ tai nav ienākumu vai arī tie ir būtiski samazinājušies un tai ir nepieciešama materiāla palīdzība, lai nodrošinātu savas pamatvajadzības, ja tā nesaņem valsts dīkstāves pabalstu (ja tāds valstī ir noteikts) un ja tā atbilst kādam no šādiem kritērijiem:

4.1. personai (ģimenei) saistībā ar ārkārtējo situāciju nav ienākumu (piemēram, persona ir bezalgas atvaļinājumā ne mazāk kā vienu mēnesi, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir pieņēmusi lēmumu atteikt pabalsta piešķiršanu, izņemot gadījumu, kad persona pārtraukusi darba tiesiskās attiecības pēc pašas vēlēšanās, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem);

4.2. personai (ģimenei) ir radušies papildus izdevumi, ko tā pati nespēj segt, atrodoties pašizolācijā saistībā ar atgriešanos no citas valsts (piemēram, ienākumi un uzkrājumi iztērēti papildus mājoklim, viesnīcai, transportam, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem);

4.3. persona (ģimene) atrodas vai ir atradusies karantīnā un sakarā ar to tai nav iztikas līdzekļu, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem.

5. Pabalsts krīzes situācijā var tikt izmaksāts vienai personai 80 EUR mēnesī.

6. Ja ģimene (persona), tai skaitā audžuģimene un aizbildnis, kam ir tiesības uz šo noteikumu 4. punktā noteikto pabalstu krīzes situācijā, aprūpē bērnu līdz 18 gadu vecumam, pabalstu ģimenei bērna pamatvajadzībām piešķir Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma pārejas noteikumu 39. pantā noteiktajā apmērā un kārtībā.

7. Pabalstu krīzes situācijā piešķir uz personas iesnieguma pamata, pārskaitot to uz personas norēķinu kontu.

III. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

8. Saistošie noteikumi publicējami un tie stājas spēkā likuma "Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums" 24. panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā.

9. Saistošie noteikumi "Par atbalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību" zaudē spēku vienu mēnesi pēc valstī noteiktās ārkārtējās situācijas beigām.

Ludzas novada domes priekšsēdētājs E. Mekšs
Paskaidrojuma raksts
Ludzas novada domes 2020. gada 28. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 19 "Par pabalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAtbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešajai daļai dome var pieņemt saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi. Pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojumu Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" (turpmāk – MK rīkojums Nr. 655) 1. punktu, kas nosaka, ka "visā valsts teritorijā izsludināta ārkārtējā situācija no 2020. gada 9. novembra līdz 2021. gada 11. janvārim", ir nepieciešams pieņemt jaunus saistošos noteikumus "Par atbalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību". Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta otrā daļa paredz, ka pašvaldība, neizvērtējot ģimenes (personas) ienākumus, var piešķirt ģimenei (personai) pabalstu krīzes situācijā, pārejas noteikumu 37. punkta pirmā daļa paredz, ka laikā, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību, un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām pašvaldība piešķir ģimenei (personai), kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, šā likuma 35. panta otrajā daļā noteikto pabalstu krīzes situācijā, kas tiek izmaksāts no pašvaldības budžeta līdzekļiem.
2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi paredz pabalstu krīzes situācijā ārkārtējās situācijas laikā, sakarā ar Covid-19 izplatību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpildei līdzekļi tiks rasti pašvaldības sociālo pabalstu budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi šo jomu neskar.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPabalstu krīzes situācijā piešķir uz personas iesnieguma pamata. Sociālais dienests, lai pieņemtu lēmumu par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu, ievāc pierādījumus, kas apliecina personas apgalvojumus par atbilstību pabalsta saņemšanai, veicot lietderības apsvērumus.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas nav notikušas.
Ludzas novada domes priekšsēdētājs E. Mekšs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pabalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ludzas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 19Pieņemts: 28.12.2020.Stājas spēkā: 06.01.2021.Zaudē spēku: 07.05.2021.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 2, 05.01.2021. OP numurs: 2021/2.6
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
319977
06.01.2021
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"