Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr. 10

Rīgā 2019. gada 28. martā (prot. Nr. 16, 3. §)

Par paziņoto vienošanos

Lieta Nr. KL\2.2-3\19\4

Par AS "Kredītinformācijas Birojs" un AS "CREFO Birojs" vienošanos

Konkurences padome (turpmāk - KP) 07.03.2019. saņēma ziņojumu par tirgus dalībnieku AS "Kredītinformācijas Birojs" (Latvijas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar vienoto reģ. Nr. 40103673493) un AS "CREFO Birojs" (Latvijas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar vienoto reģ. Nr. 40103947718) vienošanos (turpmāk - Ziņojums).

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un KP rīcībā esošo informāciju, KP

konstatēja:

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju AS "Kredītinformācijas Birojs" un AS "CREFO Birojs" ir vienīgie kredītinformācijas biroji Latvijā1. Abi kredītinformācijas biroji ir noslēguši sadarbības līgumu, kurā noteikti sadarbības noteikumi un kārtība savstarpējai fizisku personu kredītinformācijas apmaiņai pēc kredītu devēju pieprasījuma. Vienošanās tiek slēgta, ņemot vērā Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta 4.8 daļu2, kurā norādīts, ka, kredītinformācijas birojs, ar kuru kredīta devējs noslēdzis līgumu, pēc kredīta devēja pieprasījuma viņa uzdevumā pieprasa un saņem no pārējiem kredītinformācijas birojiem to datubāzēs esošās ziņas par patērētāju vai galvinieku, to saistībām un saistību izpildes gaitu. Vienošanās nosacījumi paredz informācijas apmaiņu starp konkurentiem, līdz ar to vienošanās dalībniekiem atbilstoši Konkurences likuma 11. panta trešajai daļai ir tiesības iesniegt paziņojumu KP par attiecīgo vienošanos.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, secināms, ka AS "Kredītinformācijas Birojs" un AS "CREFO Birojs" paziņotā vienošanās veicina pakalpojumu realizācijas uzlabošanu, radot abu tirgus dalībnieku klientiem iespēju iegūt pilnvērtīgāku fizisku personu kredītinformāciju, tādējādi, īstenojot Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta 4.8 daļā noteikto. Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju tika identificēts vienošanās rezultātā ietekmētais fizisku personu kredītinformācijas apstrādes tirgus Latvijas teritorijā. Vienošanās neuzliek tās dalībniekiem tādus ierobežojumus, kuri nav nepieciešami vienošanās mērķu sasniegšanai, kā arī nedod iespēju likvidēt konkurenci ievērojamā konkrētā tirgus daļā. Ievērojot iepriekš minēto, paziņotā vienošanās ir atļaujama.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 6. punktu un 11. panta pirmo, otro un trešo daļu, Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr. 799 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata ziņojumu par tirgus dalībnieku vienošanos" 11. punktu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut AS "Kredītinformācija birojs" un AS "CREFO Birojs" paziņoto vienošanos.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

1 Saskaņā ar Datu Valsts Inspekcijas mājaslapā pieejamo informāciju licences kredītinformācijas biroju darbībai ir izsniegtas AS "Kredītinformācijas Birojs" un AS "CREFO Birojs".
Pieejams: https://www.dvi.gov.lv/lv/kreditinformacijas-biroji/

2 Spēkā kopš 01.01.2019.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S. Ābrama

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par paziņoto vienošanos Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 10Pieņemts: 28.03.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 71, 09.04.2019. OP numurs: 2019/71.6
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
306092
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"