Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Smiltenes novada domes 2021. gada 29. decembra saistošos noteikumus "Par koku ciršanu ārpus meža Smiltenes novadā".
Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 4/14

Smiltenē 2014. gada 26. martā
Par koku ciršanu ārpus meža Smiltenes novada administratīvajā teritorijā
APSTIPRINĀTI
ar Smiltenes novada domes
2014. gada 26. marta lēmumu (prot. Nr. 4, 7. §)

Apstiprināti precizējumi ar Smiltenes novada domes
2014. gada 30. aprīļa lēmumu (prot. Nr. 7, 8. §)

Izdoti saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu,
Ministru kabineta 02.05.2013. noteikumu Nr. 309
"Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktu
I. Vispārīgais jautājums

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka koku ciršanas ārpus meža izvērtēšanas kārtību, sabiedrībai nozīmīgus gadījumus, kad rīko publisko apspriešanu, un publiskās apspriešanas procedūru un zaudējumu atlīdzības aprēķināšanas kārtību par dabas daudzveidības samazināšanu par koku ciršanu ārpus meža Smiltenes novada administratīvajā teritorijā.

II. Koku ciršanas izvērtēšanas kārtība

2. Zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, kurš vēlas veikt koku ciršanu ārpus meža Smiltenes novada administratīvajā teritorijā, iesniedz Smiltenes novada domē rakstveida iesniegumu (veidlapa pielikumā), kuram pievienota zemesgabala robežu plāna kopija ar norādītu koka atrašanās vietu un nepieciešamības gadījumā zemes īpašuma (valdījuma) tiesības apliecinošu dokumentu kopija. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieka vai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku pilnvarotās personas iesniegumam papildus pievienojams dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par koku ciršanu.

3. Iesniegumu par koku ciršanu ārpus meža Smiltenes novada administratīvajā teritorijā izskata un lēmumu pieņem ar Smiltenes novada pašvaldības domes lēmumu izveidota Apstādījumu saglabāšanas komisija (turpmāk – Komisija).

4. Pirms lēmuma par koku ciršanu pieņemšanas Komisija veic koka apsekošanu dabā, fotofiksāciju, uzmērīšanu un izvērtē īpašuma piederību apliecinošus dokumentus, iesnieguma pamatotību un koka ciršanas atbilstību normatīvajiem aktiem.

5. Komisija izskata iesniegumu par koku ciršanu un pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu koku ciršanai, nosakot zaudējumu atlīdzības apmēru un norādot nosacījumus zaudējumu atlīdzības samaksas veikšanai un ciršanas atļaujas saņemšanai, vai sniedz pamatotu rakstisku atteikumu izsniegt atļauju koku ciršanai. Komisijas lēmums, ar kuru saskaņota koka ciršana, vienlaikus ir koku ciršanas atļauja, un tās derīguma termiņš ir viens gads no tā pieņemšanas brīža.

III. Publiskās apspriešanas procedūras kārtība

6. Pirms šo Noteikumu 5. punktā minētā lēmuma pieņemšanas rīkojama publiskā apspriešana par plānoto koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā, ja:

6.1. koku ciršana paredzēta teritorijā, kurā atrodas kultūras pieminekļi, un tās aizsargjoslā;

6.2. koku ciršana paredzēta parkā vai alejā (arī tad, ja tā atrodas ceļu zemes nodalījuma joslā);

6.3. ja koku ciršanas rezultātā būtiski tiek ietekmēta apkārtējās vides ainaviskā, dendroloģiskā vai ekoloģiskā kvalitāte.

7. Lēmumu par publiskās apspriešanas nepieciešamību pieņem un publisko apspriešanu organizē Komisija.

8. Komisijas paziņojumu par publisko apspriešanu publicē Smiltenes novada domes bezmaksas izdevumā "Smiltenes Novada Domes Vēstis", pašvaldības mājaslapā www.smiltene.lv, kā arī izvieto informācijas sniegšanas vietā Smiltenes novada domes administrācijas ēkā un attiecīgās pagastu pārvaldes telpās. Iesniegumi par ierosinājumiem jāiesniedz Komisijas publikācijā norādītajā termiņā un vietā.

9. Publiskās apspriešanas sākuma un beigu datumu norāda publikācijas paziņojumā.

10. Publiskās apspriešanas ilgums nedrīkst būt mazāks par 10 darba dienām.

11. Publiskās apspriešanas procedūra uzskatāma par notikušu arī tad, ja pēc sabiedriskās apspriešanas beigām nav saņemts neviens sabiedrības ierosinājums.

12. Publiskās apspriešanas rezultātus apstiprina Smiltenes novada pašvaldības dome. Lēmumu par atļauju koku ciršanai ārpus meža zemes šo noteikumu 6. punktā minētajos gadījumos 10 darbdienu laikā pieņem Komisija pēc publiskās apspriešanas rezultātu izvērtējuma un apstiprināšanas Smiltenes novada pašvaldības domē.

13. Ja koku ciršana paredzēta būvniecības projekta īstenošanai un notikusi būvniecības ieceres publiskās apspriešanas procedūra, tad papildus nav nepieciešams organizēt publisko apspriešanu par koku ciršanu šo Noteikumu 6. punkta gadījumos.

IV. Zaudējumu atlīdzības par dabas daudzveidības samazināšanu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtība

14. Personai pirms koka ciršanas uzsākšanas ir jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazinājumu saistībā ar koka ciršanu pilsētas un ciemu teritorijā (turpmāk – Zaudējumu atlīdzība), ko aprēķina pēc formulas:

Z = KD x KS x KI x KA x KV x PK, kur

Z – zaudējumu atlīdzības vērtība euro (summa, kas netiek aplikta ar pievienotās vērtības nodokli).

KD – koka caurmēra koeficients, kas vienāds ar dabā uzmērīto koka caurmēru 1,3 m augstumā no sakņu kakla (cm).

KS – koka sugas koeficients, ko nosaka atkarībā no koka sugas.

KI – koka ciršanas iemesla koeficients.

KA – apdzīvotas vietas koeficients.

KV – koka atrašanās vietas koeficients.

PK – pašvaldības koeficients – 1,0.

15. Noteikumu 14. punktā lietotie koeficienti KS, KI, KA un KV ir nosakāmi saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 3. pielikumu.

16. Zaudējumu atlīdzību saskaņā ar šiem Noteikumiem aprēķina Komisija, un tās apmērs un samaksas kārtība tiek noteikti Komisijas lēmumā par atļauju koka ciršanai ārpus meža pilsētas un ciema teritorijā.

17. Personām, kuras patvaļīgi veikušas koku ciršanu, jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu.

V. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

18. Komisijas pieņemto lēmumu var apstrīdēt Smiltenes novada pašvaldības domē.

19. Smiltenes novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā un kārtībā.

VI. Noslēguma jautājums

20. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas pašvaldības bezmaksas izdevumā "Smiltenes Novada Domes Vēstis".

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs A. Mežulis
Pielikums
Smiltenes novada domes
2014. gada 26. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 4/14

Smiltenes novada domes
Apstādījumu saglabāšanas komisijai

  
 Juridiskas personas nosaukums/fiziskas personas vārds, uzvārds
  
 Reģistrācijas numurs/personas kods
  
 Juridiskā adrese/deklarētā vai faktiskā dzīvesvietas adrese
  
 Tālrunis, elektroniskā pasta adrese

IESNIEGUMS

Par koku ciršanu

Lūdzu izsniegt atļauju

 
(koka suga, skaits)
 ,

kas atrodas

 
(adrese)
 

nociršanai sakarā ar to, ka

 
 
 
Zemes vienības kadastra apzīmējumsKoku suga (s)Stumbra apkārtmērs 1,3 m augstumā (cm)Skaits (gab.)
    
    

Pielikumā (atzīmēt pievienoto):

Zemes īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta kopija;
Zemes robežu plāna kopija ar norādītu koka atrašanās vietu;
Daudzdzīvokļu dzīvokļu īpašnieku lēmuma par koka ciršanu noraksts;
Pilnvarotai personai pilnvaras kopija.
  
  

20____.gada "____"."___________________________"

  
 (paraksts)
Saistošo noteikumu Nr. 4/14 "Par koku ciršanu ārpus meža Smiltenes novada administratīvajā teritorijā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsMeža likuma 8. panta otrā daļa nosaka, ka "vietējā pašvaldība savos saistošajos noteikumos par koku ciršanu ārpus meža pilsētas un ciema teritorijā nosaka zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu, kā arī šo zaudējumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību".

Ministru kabineta 2012. gada 5. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. pants nosaka, ka vietējās pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus par koku ciršanu ārpus meža, nosakot koku ciršanas izvērtēšanas kārtību un publiskas apspriešanas procedūras kārtību, kā arī sabiedrībai nozīmīgus gadījumus, kad rīko publisko apspriešanu.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka koku ciršanas ārpus meža izvērtēšanas kārtību, gadījumus, kad rīkojama publiskā apspriešana, un publiskās apspriešanas procedūras kārtību, zaudējumu aprēķināšanas un samaksas kārtību par koku ciršanu Smiltenes novada administratīvajā teritorijā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuZaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu tiek ieskaitīta pašvaldības pamatbudžetā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāTiešas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi nav.

Nav nepieciešamības veidot jaunas institūcijas, darbavietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

Saistošie noteikumu regulējums labvēlīgi ietekmēs estētikas, higiēnas, ekoloģiski tīras un drošas vides veidošanu un uzturēšanu novada administratīvajā teritorijā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Smiltenes novada dome.

Pieprasījumu izvērtēšanu veic ar Smiltenes novada domes lēmumu izveidota Apstādījumu saglabāšanas komisija.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmPēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas domes Finanšu un attīstības jautājumu pastāvīgās komitejas un publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltene.lv, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut saistošajos noteikumos.

Plānotais sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltene.lv.

Sabiedrības pārstāvju izteiktie priekšlikumi vai iebildumi – paredzēts izvērtēt pēc to saņemšanas.

Smiltenes novada domes priekšsēdētāja vietnieks G. Kukainis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par koku ciršanu ārpus meža Smiltenes novada administratīvajā teritorijā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Smiltenes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 4/14Pieņemts: 26.03.2014.Stājas spēkā: 10.05.2014.Zaudē spēku: 15.03.2022.Publicēts: Smiltenes Novada Domes Vēstis, 5 (28), 09.05.2014.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
305092
10.05.2014
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"