Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 733

Rīgā 2018. gada 27. novembrī (prot. Nr. 56 20. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumos Nr. 96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
28.1 panta piekto un sesto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumos Nr. 96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 70. nr.; 2015, 103., 253. nr.; 2016, 189. nr.; 2017, 97. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 1.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.8. kārtību, kādā veic elektronisko ierīču un iekārtu atbilstības pārbaudi un apliecina to atbilstību normatīvajiem aktiem par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām."

2. Aizstāt 12.1 punktā vārdus "vai kases sistēmas" ar vārdiem "kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas".

3. Aizstāt 12.2 punktā vārdus "vai kases sistēmas" ar vārdiem "kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas".

4. Aizstāt 15. punktā vārdus "normatīvajos aktos par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem" ar vārdiem "normatīvajos aktos par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru".

5. Aizstāt 19.1. apakšpunktā vārdus "normatīvajiem aktiem par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem" ar vārdiem "normatīvajiem aktiem par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru".

6. Izteikt 19.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.5. nav apkalpošanas līguma ar apkalpojošo dienestu."

7. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Lietotājam aizliegts apkalpot tā lietošanā esošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas, noņemt vai bojāt apkalpojošā dienesta uzliktās plombas, kā arī pieļaut, ka minētās darbības veic citas personas, izņemot apkalpojošo dienestu, ar kuru noslēgts apkalpošanas līgums un kurš ir tiesīgs noņemt plombas šajos noteikumos minētajā kārtībā, un Valsts ieņēmumu dienestu, kas veic kontroles pasākumus."

8. Svītrot 20.1 punktu.

9. Izteikt 22.2 punktu šādā redakcijā:

"22.2 Kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietotājs pēc tam, kad veiktas šo noteikumu 22. punktā minētās darbības, kas saistītas ar nodokļa likmju klasifikatora administrēšanu, papildus šo noteikumu 22.1 1. un 22.1 2. apakšpunktā minētajam triju darbdienu laikā par veikto administrēšanu rakstiski informē apkalpojošo dienestu, ar kuru ir noslēgts apkalpošanas līgums."

10. Papildināt noteikumus ar 24.1 punktu šādā redakcijā:

"24.1 Ja apkalpojošais dienests nav izpildījis šo noteikumu 116.1 punktā minēto pienākumu, kā arī kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas modelis (modifikācija) 12 mēnešu laikā pēc izslēgšanas no Valsts ieņēmumu dienesta vienotās datubāzes (reģistra) nav no jauna reģistrēts Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā), lietotājs nomaina kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas modeli (modifikāciju) 36 mēnešu laikā pēc iepriekšējā modeļa (modifikācijas) izslēgšanas no Valsts ieņēmumu dienesta vienotās datubāzes (reģistra)."

11. Izteikt 29., 30., 31., 32. un 33. punktu šādā redakcijā:

"29. Lai reģistrētu kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīci vai iekārtu, lietotājs, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, triju darbdienu laikā apstiprina apkalpojošā dienesta iesniegto informāciju atbilstoši šo noteikumu 92.5. apakšpunktā noteiktajam. Kases aparāts, hibrīda kases aparāts, kases sistēma, specializētā ierīce vai iekārta uzskatāma par reģistrētu Valsts ieņēmumu dienestā uz lietotāja vārda pēc tam, kad lietotājs apstiprinājis apkalpojošā dienesta iesniegto informāciju par tās uzstādīšanu.

30. Taksometra skaitītāja lietotājs papildus šo noteikumu 28. un 29. punktā noteiktajam taksometra skaitītāja reģistrēšanas brīdī Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā) apstiprina, ka nacionālās akreditācijas institūcijas akreditēta atbilstības novērtēšanas institūcija, kurai izsniegta atļauja veikt taksometru skaitītāju verificēšanu, ir izdarījusi atzīmi par skaitītāja verificēšanu.

31. Ja lietotājs organizē kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas uzstādīšanu citā pastāvīgā darbības vietā (struktūrvienībā), tas triju darbdienu laikā izsauc apkalpojošo dienestu minēto darbību veikšanai un pēc to veikšanas triju darbdienu laikā Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā apstiprina šo noteikumu 109.1 punktā minēto apkalpojošā dienesta iesniegto informāciju par kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas uzstādīšanas vietas adreses maiņu.

32. Pēc lēmuma pieņemšanas par kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietošanas izbeigšanu nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai lietotājs triju darbdienu laikā izsauc apkalpojošo dienestu šo noteikumu 109. punktā minēto darbību veikšanai un pēc to veikšanas triju darbdienu laikā Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā apstiprina apkalpojošā dienesta iesniegto informāciju par kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietošanas izbeigšanu.

33. Pēc lēmuma pieņemšanas par kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietošanas pārtraukšanu vismaz uz 30 dienām lietotājs triju darbdienu laikā izsauc apkalpojošo dienestu šo noteikumu 106. punktā minēto darbību veikšanai un pēc to veikšanas triju darbdienu laikā Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā apstiprina apkalpojošā dienesta iesniegto informāciju par kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas lietošanas pārtraukšanu uz laiku."

12. Papildināt 34.1.8. apakšpunktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Elektroniskajā tehniskajā pasē neiekļauj rekvizītu - apkalpojošā dienesta atbildīgās personas paraksts un tā atšifrējums;".

13. Svītrot 34.1.13. apakšpunktā vārdus "Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas amats, vārds, uzvārds un paraksts".

14. Izteikt 34.1.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.1.14. apkalpošanas līguma dalībnieki, priekšmets, līguma spēkā esības termiņš;".

15. Papildināt noteikumus ar 34.1 punktu šādā redakcijā:

"34.1 Ja tehniskā pase sagatavota un uzglabāta elektroniski, kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas uzstādīšanas laikā apkalpojošais dienests elektroniskās tehniskās pases datnei aprēķina Hash SHA-256 kontrolsummu un triju darbdienu laikā to paziņo Valsts ieņēmumu dienestam, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu."

16. Svītrot 35.1. apakšpunktā vārdus "Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas atzīme par reģistrēšanu".

17. Aizstāt 38. punktā vārdus "normatīvajos aktos par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem" ar vārdiem "normatīvajos aktos par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru".

18. Aizstāt 64. punktā vārdus "normatīvajos aktos par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem" ar vārdiem "normatīvajos aktos par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru".

19. Aizstāt 87. punktā vārdus "normatīvajos aktos par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem" ar vārdiem "normatīvajos aktos par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru".

20. Papildināt noteikumus ar 92.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"92.5. izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, iesniedz tehniskajā pasē norādīto šo noteikumu 34.1. un 92.3. apakšpunktā minēto informāciju par kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas uzstādīšanu lietotājam."

21. Izteikt 93. punktu šādā redakcijā:

"93. Uzstādot transportlīdzeklī specializēto ierīci - taksometra skaitītāju - un veicot tās turpmāko apkalpošanu, apkalpojošā dienesta atbildīgā persona nodrošina, lai taksometra skaitītājā tiktu ieprogrammēti tarifi atbilstoši normatīvajiem aktiem par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru. Taksometra skaitītājā ieprogrammētos tarifus apkalpojošā dienesta atbildīgā persona ieraksta taksometra skaitītāja tehniskajā pasē, ierakstu apliecinot ar parakstu un norādot datumu."

22. Papildināt noteikumus ar 94.1 punktu šādā redakcijā:

"94.1 Ja, izmantojot attālinātās piekļuves programmnodrošinājumu, apkalpojošais dienests uzstādījis hibrīda kases aparātam vai kases sistēmai jaunu programmas versiju, apkalpojošais dienests, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā hibrīda kases aparāta vai kases sistēmas programmas Hash SHA-256 kontrolsummu un fiskālās atmiņas modulī uzkrāto Grand Total vērtību, neveicot šo noteikumu 92. un 94. punktā minētās darbības."

23. Papildināt noteikumus ar 109.1 punktu šādā redakcijā:

"109.1 Apkalpojošais dienests triju darbadienu laikā, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, iesniedz informāciju par šo noteikumu 106., 107. un 109. punktā minēto darbību veikšanu, kā arī par kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas uzstādīšanas adreses maiņu vai lietošanas pārtraukšanu vismaz uz 30 dienām."

24. Svītrot 110.10. apakšpunktā vārdus "ja tam šajos noteikumos noteiktajā kārtībā jābūt noslēgtam".

25. Papildināt noteikumus ar 116.1 punktu šādā redakcijā:

"116.1 Ja pēc šo noteikumu 129.15 punktā minētajām darbībām Valsts ieņēmumu dienests konstatē, ka kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas modelis (modifikācija) neatbilst normatīvajiem aktiem par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām, un pieņem lēmumu par atteikumu reģistrēt kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas modeli (modifikāciju) Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā) vai par izslēgšanu no tās, apkalpojošā dienesta pienākums ir:

116.1 1. triju mēnešu laikā no minētā lēmuma pieņemšanas novērst konstatētās neatbilstības un iesniegt kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas modeli (modifikāciju) atkārtotai atbilstības pārbaudei;

116.1 2. triju mēnešu laikā no elektroniskās ierīces vai iekārtas modeļa (modifikācijas) jaunas versijas reģistrācijas Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā) nodrošināt lietotājam kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas pielāgošanu vai nomaiņu un, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, iesniegt šo noteikumu 92.5. apakšpunktā minēto informāciju."

26. Izteikt 117.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"117.3. ieprogrammēt specializētajā ierīcē - taksometra skaitītājā - tādus tarifus pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru, kādi nav paziņoti plānošanas reģionam vai republikas pilsētai, iesniedzot iesniegumu speciālās atļaujas (licences) saņemšanai pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru."

27. Izteikt 121.5 un 121.6 punktu šādā redakcijā:

"121.5 Atbilstības pārbaudes institūcija sešu mēnešu laikā no šo noteikumu 121.4 punktā norādīto dokumentu saņemšanas izsniedz apkalpojošajam dienestam atbilstības apliecinājumu par kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas modeļa, modifikācijas vai versijas atbilstību nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām (turpmāk - atbilstības apliecinājums) vai atteikumu izsniegt atbilstības apliecinājumu, kā arī nosūta to Valsts ieņēmumu dienestam.

121.6 Ja Padziļinātās sadarbības programmas dalībniekam, kuram ir ieviesta nodokļu risku vadības sistēma, ir nepieciešams veikt izmaiņas Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā) reģistrētā un lietotājam uzstādītajā kases sistēmas programmā, kā rezultātā mainās kases sistēmas programmai aprēķinātā Hash SHA-256 kontrolsumma:

121.6 1. apkalpojošais dienests:

121.6 1.1. triju darbdienu laikā pirms programmas izmaiņu uzstādīšanas lietotājam, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā programmatūras projektējuma aprakstu, programmatūras projektējuma specifikāciju un jauno kases sistēmas programmai aprēķināto Hash SHA-256 kontrolsummu. Programmas izmaiņu atbilstības pārbaude atbilstības pārbaudes institūcijā nav nepieciešama;

121.6 1.2. pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma 24 stundu laikā iesniedz kases sistēmas mainītās programmas versijas pirmkodu un izpildkodu;

121.6 1.3. kases sistēmas programmas versiju atbilstības pārbaudes veikšanai iesniedz atbilstības pārbaudes institūcijā sešu mēnešu laikā pēc iepriekšējās atbilstības pārbaudes atzinuma saņemšanas. Valsts ieņēmumu dienests, izvērtējot iesniegto tehnisko dokumentāciju un konstatējot, ka veiktās izmaiņas ir būtiskas, nosaka termiņu, kurā kases sistēmas programmas versija jāiesniedz atbilstības pārbaudes institūcijā atbilstības pārbaudes veikšanai;

121.6 2. lietotājs triju darbdienu laikā pēc katru programmas izmaiņu uzstādīšanas informē par to Valsts ieņēmumu dienestu, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu."

28. Papildināt VIII1 nodaļu ar 121.10 punktu šādā redakcijā:

"121.10 Atbilstības pārbaudes institūcija tīmekļvietnē publicē atbilstības pārbaudē esošo kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas modeļu (modifikāciju) un to apkalpojošo dienestu sarakstu, norādot iesniegšanas datumu, atbilstības apliecinājuma datumu vai datumu, kad atteikta atbilstības apliecinājuma izsniegšana."

29. Svītrot 122.1. apakšpunktā vārdus "izņemot taksometra skaitītājus".

30. Papildināt noteikumus ar 129.4 5. un 129.4 6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"129.4 5. reģistrētās programmas izpildkodu;

129.4 6. pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma 24 stundu laikā - reģistrētās programmas pirmkodu."

31. Svītrot 129.5 4. un 129.5 5. apakšpunktu.

32. Papildināt noteikumus ar 141.9 punktu šādā redakcijā:

"141.9 Ja kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču vai iekārtu modeļi (modifikācijas) ir izslēgti no Valsts ieņēmumu dienesta vienotās datubāzes (reģistra) saskaņā ar šo noteikumu 129.15 punktu ilgāk nekā sešus mēnešus pirms 2018. gada 1. novembra, apkalpojošā dienesta pienākums ir novērst konstatētās neatbilstības, saņemt atbilstības pārbaudes institūcijas atbilstības apliecinājumu un reģistrēt izslēgtā kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas modeļa (modifikācijas) jaunu versiju Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā), kā arī triju mēnešu laikā no reģistrācijas nodrošināt lietotājam šī kases aparāta, hibrīda kases aparāta, kases sistēmas, specializētās iekārtas vai ierīces pielāgošanu vai nomaiņu un, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, paziņot par to Valsts ieņēmumu dienestam."

Ministru prezidenta vietā -
finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumos Nr. 96 "Nodokļu un citu maksājumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 733Pieņemts: 27.11.2018.Stājas spēkā: 01.12.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 236, 30.11.2018. OP numurs: 2018/236.8
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
303356
01.12.2018
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"