Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 695

Rīgā 2018. gada 13. novembrī (prot. Nr. 52 32. §)
Tiespsihiatriskās ekspertīzes veikšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Ārstniecības likuma 72. pantu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek veikta tiespsihiatriskā ekspertīze (turpmāk – ekspertīze).

2. Ekspertīzi veic viens vai vairāki tiesu ekspertīžu iestādes vadītāja norīkoti vai lēmumā par ekspertīzes veikšanu norādīti tiespsihiatrijas eksperti (turpmāk – eksperts).

3. Ekspertīzes objekts ir lēmumā par ekspertīzes veikšanu norādītā fiziskā persona (turpmāk – ekspertējamā persona), ekspertējamās personas medicīniskā dokumentācija, krimināllietas, administratīvā pārkāpuma lietas vai civillietas materiāli, kā arī, ja nepieciešams, citi objekti, kuru izpēte var sniegt atbildes uz jautājumiem, kas uzdoti lēmumā par ekspertīzes veikšanu.

4. Ambulatoro ekspertīzi veic tiesu ekspertīžu iestādes, psihiatriskās ārstniecības iestādes vai ārstniecības iestādes ambulatorajā psihiatra kabinetā. Ja ekspertējamās personas veselības stāvokļa vai sabiedriskās drošības apsvērumu dēļ ekspertīzi nevar veikt minētajās iestādēs, to veic ekspertīzes noteicēja norādītajā personas atrašanās vietā.

5. Stacionāro ekspertīzi veic tiesu ekspertīžu iestādes, psihiatriskās ārstniecības iestādes vai stacionārās ārstniecības iestādes psihiatriskajā nodaļā, ja lietai nozīmīgu jautājumu atrisināšanai nepieciešamie pētījumi ekspertīzē izdarāmi tikai stacionāri. Apcietinātai un ar brīvības atņemšanu notiesātai personai stacionāro ekspertīzi veic psihiatriskās ārstniecības iestādes psihiatriskajā nodaļā ar apsardzi.

6. Ja ekspertējamai personai ir noteikta stacionārā ekspertīze, bet, ievērojot šo noteikumu 4. un 5. punktu, to var veikt ambulatorā ārstniecības iestādē vai citā ekspertējamās personas atrašanās vietā, eksperts piecu darbdienu laikā par to informē ekspertīzes noteicēju.

7. Ja ekspertējamā persona neierodas iestādē ekspertīzes veikšanai vai atsakās rakstveidā apliecināt savu piekrišanu stacionārās ekspertīzes veikšanai vai ir citi apstākļi, kuru dēļ ekspertīzi nevar veikt, eksperts piecu darbdienu laikā no paredzētās ekspertīzes veikšanas dienas rakstveidā par to informē ekspertīzes noteicēju.

8. Ekspertīzes noteicējs vai viņa pilnvarota persona nodrošina:

8.1. ekspertējamās personas klātbūtni ekspertīzes veikšanas vietā un laikā atbilstoši tiesu ekspertīžu iestādes vai eksperta sniegtajai informācijai par ekspertējamās personas paredzamo ekspertīzes vietu, datumu un laiku;

8.2. pārējo ekspertīzes objektu piegādi ekspertam vismaz piecas darbdienas pirms paredzamā ekspertējamās personas izpētes uzsākšanas datuma;

8.3. eksperta prasīto papildmateriālu (ieskaitot medicīniskos dokumentus) piegādi ekspertam;

8.4. eksperta iekļuvi ieslodzījuma vietā vai citā ekspertējamās personas atrašanās vietā.

9. Ekspertīzi veic un eksperta atzinumu sagatavo 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 8. punktā minēto prasību nodrošināšanas.

10. Ja ekspertīzes veikšanai nepieciešami sarežģīti pētījumi vai ir liels izpētes objektu daudzums, ekspertīzes termiņu var pagarināt, par to informējot ekspertīzes noteicēju un norādot paredzamo ekspertīzes pabeigšanas datumu.

11. Tiesu ekspertīžu iestāde vai eksperts apcietināto vai ar brīvības atņemšanu notiesāto ekspertējamo personu nodod pārvietošanai apsardzes uzraudzībā pret parakstu.

12. Eksperta atzinumu, ekspertīzes dokumentus un materiālus izsniedz ekspertīzes noteicējam vai viņa pilnvarotai personai pret parakstu vai nosūta reģistrētā pasta sūtījumā vai elektroniska dokumenta veidā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti, nodrošinot personas datu apstrādi atbilstoši pacientu tiesības un fizisko personu datu aizsardzību regulējošiem normatīvajiem aktiem.

13. Ekspertīzes dokumenti un materiāli ir ierobežotas pieejamības informācija, un tos kārto un glabā atsevišķi no medicīniskās dokumentācijas.

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004. gada 17. augusta noteikumus Nr. 715 "Tiespsihiatriskās ekspertīzes veikšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 131. nr.; 2006, 29. nr.).

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Veselības ministre Anda Čakša
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Tiespsihiatriskās ekspertīzes veikšanas kārtība Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 695Pieņemts: 13.11.2018.Stājas spēkā: 16.11.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 226, 15.11.2018. OP numurs: 2018/226.15
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
303058
16.11.2018
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"