Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Dobeles novada domes 2021. gada 29. decembra saistošos noteikumus Nr. 10 "Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei, aizbildnim, bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam".
Tērvetes novada domes saistošie noteikumi Nr. 5

Tērvetes novada Tērvetes pagastā 2015. gada 19. martā
Par pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas Tērvetes novadā
Apstiprināti
ar Tērvetes novada domes 2015. gada
19. marta sēdes lēmumu (prot. Nr. 4, 14. §),
ar precizējumiem 2015. gada
21. maija sēdē (prot. Nr. 8, 11. §),

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25. panta pirmo daļu un 25.2 panta pirmo un piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šo saistošo noteikumu mērķis ir noteikt valsts paredzēto sociālo garantiju un pašvaldības palīdzības saņemšanas kārtību pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (turpmāk tekstā – bārenis) pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Tērvetes novada Bāriņtiesa.

2. Pašvaldības noteiktās palīdzības izmaksu, ievērojot spēkā esošo normatīvo aktu prasības, organizē Tērvetes novada Sociālais dienests.

II. Pašvaldības noteiktās palīdzības apmērs un personas, kas ir tiesīgas tos saņemt

3. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai divu valstī noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalstu apmērā tiek piešķirts pilngadību sasniegušajam bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē, pie aizbildņa vai internātskolā.

4. Pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei tiek piešķirts atbilstoši normatīvajiem aktiem pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās pilngadību sasniegušajam bārenim. Minētā pabalsta vietā var tikt izsniegti arī sadzīves priekšmeti un mīkstais inventārs.

5. Ikmēneša pabalsts viena valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā tiek piešķirts bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās no dienas, kad bērns sasniedzis pilngadību līdz 24 gada vecuma sasniegšanai, ja:

5.1. nepārtraukti turpina mācības vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus vispārējās izglītības vai valsts atzītus profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, un saskaņā ar izglītības jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst izglītības programmu;

5.2. studē augstskolā vai koledžā, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus diplomus, un saskaņā ar studiju procesu regulējošos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst studiju programmu. Pabalsta izmaksu aptur studiju pārtraukuma laikā un to atjauno, ja studijas tiek atsāktas;

5.3. Lai saņemtu pabalstu, iesniegumam jāpievieno izziņa no izglītības iestādes, kurā uzsāktas mācības;

5.4. Ikmēneša pabalsta izmaksas periods bārenim, kas mācās vispārējās vai profesionālās izglītības mācību iestādēs:

5.4.1. no 1. septembra līdz 31. decembrim par pirmo mācību pusgadu;

5.4.2. no 1. janvāra līdz 31. augustam par otro mācību pusgadu;

5.5. Ikmēneša pabalsta izmaksas periods bārenim, kas mācās augstskolā vai koledžā:

5.5.1. no 1. septembra līdz 31. decembrim par pirmo mācību pusgadu;

5.5.2. no 1. janvāra līdz 30. jūnijam par otro mācību pusgadu.

6. Lēmumu par 3., 4., 5. punktā minēto materiālā atbalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt materiālo atbalstu Sociālais dienests pēc iesnieguma saņemšanas pieņem ne vēlāk kā mēneša laikā pēc personas pilngadības sasniegšanas. Par nepilnu mēnesi pabalsta apmērs tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam.

7. Dzīvokļa pabalsts

7.1. Bārenis no dienas, kad sasniedzis pilngadību, līdz 24 gadu vecumam ir tiesīgs saņemt dzīvokļa pabalstu šādu ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītu izdevumu segšanai:

7.1.1. izdevumiem par dzīvojamās telpas lietošanu (īres maksa, nepieciešamie izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām);

7.1.2. izdevumiem par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (elektroenerģija, gāze, sadzīves atkritumu apsaimniekošana, apkure vai siltumenerģijas resursu iegāde apkures periodā), ja tie nav ietverti īres maksā vai nepieciešamajos izdevumos par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām);

7.2. Dzīvokļa pabalsta maksimālais apmērs mēnesī ir:

7.2.1. no maija mēneša līdz oktobra mēnesim EUR 27.00;

7.2.2. apkures periodā no oktobra mēneša līdz maija mēnesim EUR 60.00;

7.3. Dzīvokļa pabalsta apmērs nevar pārsniegt faktiskos ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos izdevumus un šo noteikumu 7.2. punktā minētos normatīvus;

7.4. Dzīvokļa pabalstu bārenim piešķir bez ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas, sākot ar to mēnesi, kurā pieņemts lēmums par dzīvokļa pabalsta piešķiršanu;

7.5. Dzīvokļa pabalstu pārskaita bāreņa norādītajā kredītiestādes kontā;

7.6. Bārenim ir pienākums izlietot dzīvokļa pabalstu ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto izdevumu un izdevumu par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, segšanai;

7.7. Kārtējā dzīvokļa pabalsta saņemšanai bārenis iesniedz Sociālā dienestā ar dzīvokļa lietošanu saistīto maksājumu dokumentu (rēķini, kvītis, maksājumu uzdevumi u.c.) kopijas, uzrādot to oriģinālus;

7.8. Ja sociālais dienests konstatē, ka bārenis neveic ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus, Sociālajam dienestam ir tiesības pārtraukt dzīvokļa pabalsta izmaksu.

8. Bārenim ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu materiālā atbalsta izmaksas pārtraukšanai vai materiālā atbalsta apmēra grozīšanai.

III. Palīdzības saņemšanai nepieciešamie dokumenti

9. Personu apliecinošs dokuments.

10. Lēmums par bērna ārpusģimenes aprūpi (oriģināls).

11. Iesniegums.

12. Dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālus), kas apliecina dzīvojamās telpas lietošanu.

VI. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

13. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt sagatavo saskaņā ar Administratīvā procesa likumu un citiem tiesību aktiem, to pieņem Sociālā dienesta sēdē un paraksta Sociālā dienesta vadītājs.

14. Sociālais dienests pēc Administratīvā akta izdošanas pieprasītāju par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu informē Administratīvā procesa likumdošanā noteiktajā kārtībā.

15. Sociālā dienesta lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt ir tiesības apstrīdēt Tērvetes novada domē pēc adreses "Zelmeņi", Tērvetes pagasts, Tērvetes novads.

16. Tērvetes novada domes lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājums

17. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas Tērvetes novada domes informatīvajā izdevumā "Laikam Līdzi".

Tērvetes novada domes priekšsēdētāja D. Reinika
Pielikums
Tērvetes novada domes
2015. gada 19. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 5
Dzīvokļa pabalsta izdevumu par dzīvojamās telpas lietošanu un izdevumu par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, aprēķināšanas kārtība un normatīvi mēnesim

Dzīvokļa kompensējamā platība ir noteikta līdz 25 m2 apmērā.

Aprēķinot pabalstu, izmanto šādus normatīvos izdevumus:

1. Īres maksa un citi nepieciešamie izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām – EUR 0,34 par 1 m 2.

2. Par apkuri vai siltumenerģijas resursu iegādi apkures periodam (7 mēnešus – no oktobra līdz maijam) atbilstoši faktiskajām apkures vai siltumenerģijas resursu iegādes izmaksām, bet ne vairāk kā EUR 35,00 apkures perioda mēnesī.

3. Elektroenerģija – atbilstoši faktiskām izmaksām, bet ne vairāk kā EUR 15,00 mēnesī.

4. Gāze – atbilstoši faktiskām izmaksām, bet ne vairāk kā EUR 3,00 mēnesī.

5. Sadzīves atkritumu apsaimniekošana – atbilstoši faktiskām izmaksām, bet ne vairāk kā EUR 1.50 mēnesī.

6. Par ūdeni un kanalizāciju – atbilstoši faktiskām izmaksām, bet ne vairāk kā EUR 5.00 mēnesī.

Tērvetes novada domes priekšsēdētāja D. Reinika
Tērvetes novada domes saistošo noteikumu Nr. 5 "Par pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas Tērvetes novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 12. panta ceturto daļu un 43. panta pirmo daļu un Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 27., 29., 30., 31., 31.1 un 31.2 punktu pašvaldībai ir jānodrošina Ministru kabineta noteiktās sociālās garantijas pilngadīgajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas.

2015. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk – Likums), kas nosaka pašvaldības pienākumu pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā maksāt dzīvokļa (mājokļa) pabalstu bērnam bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības (turpmāk – bāreņi) un atrodas bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, no dienas, kad bārenis sasniedzis pilngadību līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Dzīvokļa pabalstu, pamatojoties uz bāreņa iesniegumu, maksā tā pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi.

2. Īss projekta satura izklāstsPilngadīgiem bāreņiem tiek piešķirts un izmaksāts pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai, pabalsts ikmēneša izdevumu segšanai – mācību iestāžu audzēkņiem un dzīvokļa (mājokļa) pabalsts.

Ņemot vērā, ka Likuma 25.² panta 5. punkts nosaka nepieciešamību noteikt kārtību un normatīvus dzīvokļa pabalsta aprēķināšanai, saistošo noteikumu projekts nosaka pabalstu aprēķināšanas kārtību, kā arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto izdevumu segšanas normatīvus.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Nav būtiskas ietekmes.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav būtiskas ietekmes.

5. Informācija par administratīvajām procedūrāmNoteikumu izpildi nodrošinās Tērvetes novada domes Sociālais dienests.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmPlānotais sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.tervetesnov.lv.

Sabiedrības pārstāvju izteiktie priekšlikumi vai iebildumi – paredzēts izvērtēt pēc to saņemšanas.

Tērvetes novada domes priekšsēdētāja D. Reinika
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Tērvetes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 5Pieņemts: 19.03.2015.Stājas spēkā: 09.06.2015.Zaudē spēku: 15.02.2022.Publicēts: Laikam līdzi, 30, 08.06.2015.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
298577
09.06.2015
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"