Ministru kabineta noteikumi Nr. 585
Rīgā 2017. gada 26. septembrī (prot. Nr. 48
22. §)
Grozījumi Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461
"Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas,
darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"
Izdoti saskaņā ar
Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta divpadsmito daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta
noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes
shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles
kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 165. nr.; 2015,
210. nr.; 2016, 135., 199. nr.) šādus grozījumus:
1. Izteikt 2. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:
"2. Pārtikas kvalitātes shēmas atbilstoši Eiropas
Parlamenta un Padomes 2013. gada 17. decembra Regulas
(ES) Nr. 1305/2013 par atbalstu lauku attīstībai no Eiropas
Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un ar ko atceļ
Padomes Regulu (EK) Nr. 1698/2005, 16. panta
1. punkta "a" un "b" apakšpunktam
ir:".
2. Izteikt 15. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:
"15. Operators katru gadu līdz 1. februārim
rakstiski iesniedz pārskatu par iepriekšējā gadā realizētajiem
produktiem, ja iepriekšējā gadā viņš atbilstošajā shēmā ir
darbojies vismaz trīs mēnešus:".
3. Papildināt 30. punktu ar otro teikumu šādā
redakcijā:
"Izvērtējot laboratorijas testēšanas pārskatus, kas
apliecina produktu kvalitātes rādītāju atbilstību, dienests
ievēro testēšanas metodes noteikšanas robežu. Rezultāti, kas ir
zemāki par metodes noteikšanas robežu, atbilst rādītājam
"nav pieļaujams"."
4. Izteikt 6. pielikuma II1 nodaļas
nosaukumu šādā redakcijā:
"II1. Prasības liellopu, cūku, kazu, aitu
un trušu liemeņiem, sadalītajai gaļai un
subproduktiem".
5. Izteikt 6. pielikuma 6.7 punktu šādā
redakcijā:
"6.7 Pirms realizācijas no kautuves
liemeņu dziļajā muskulatūrā pH līmenis ir 5,4-5,8."
6. Papildināt 6. pielikuma II1 nodaļu ar
6.9 punktu šādā redakcijā:
"6.9 Subprodukti iegūti no dzīvniekiem,
kuri atbilst šā pielikuma II1 nodaļā minētajām
prasībām."
7. Izteikt 6. pielikuma III nodaļas nosaukumu šādā
redakcijā:
"III. Prasības
liellopu, cūku, kazu, aitu un trušu maltajai gaļai, gaļas
izstrādājumiem un produktiem".
8. Izteikt 6. pielikuma 7.4. apakšpunktu šādā
redakcijā:
"7.4. tauku, ādu un cīpslu emulsiju;".
9. Papildināt 6. pielikumu ar 7.1 punktu
šādā redakcijā:
"7.1 Maltās gaļas un tādu gaļas
izstrādājumu ražošanā, kuri nav paredzēti lietošanai pārtikā bez
termiskās apstrādes, nedrīkst izmantot gaļas
atgriezumus."
10. Svītrot 6. pielikuma 8. punktā vārdus
"(izņemot ādu)".
11. Izteikt 6. pielikuma 10. punktu šādā
redakcijā:
"10. Operators organizē darbu (piemēram, izveidojot
degustācijas komisiju) tā, lai katrā partijā tiktu novērtētas
gaļas produktu organoleptiskās īpašības un to rādītāji atbilst šā
pielikuma 1. tabulā minētajām prasībām."
12. Izteikt 6. pielikuma 12. punktu šādā
redakcijā:
"12. Šo noteikumu 11.1., 11.2. un
11.3. apakšpunktā minētie produkti ir tikai dabīgā vai ēdamā
kolagēna apvalkā vai bez apvalka. Ēdamais kolagēna apvalks
nedrīkst saturēt pārtikas piedevas."
13. Izteikt 8. pielikuma 1. nodaļu šādā
redakcijā:
"1. Graudu, eļļas
augu, zirņu un pupu kvalitātes prasības
1. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu kvalitātes kontroli
veic operators, pieņemot katru partiju.
2. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu kvalitātes rādītāji
atbilst šā pielikuma 1. tabulā minētajiem kvalitātes
rādītājiem.
1. tabula
Graudu, eļļas
augu, zirņu un pupu kvalitātes rādītāji
Nr.
p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
Piezīmes |
1. |
Kvieši |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - kviešu graudi |
Hagberga krišanas skaitlis,
s |
ne mazāk kā 220 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - kviešu graudi |
proteīna saturs (sausā masā),
% |
ne mazāk kā 12,5 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - kviešu graudi |
Zeleny indekss, ml |
ne mazāk kā 30 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - kviešu graudi |
atkritumu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 1,0 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - kviešu graudi |
citu kultūraugu graudu
piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 4,0 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - kviešu graudi |
sīko graudu (kas iziet caur
2,0 x 20 mm sietu) piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 2,0 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - kviešu graudi |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
|
ar melnplauku inficēti
graudi |
nav pieļaujami |
|
ar fuzariozi inficēti
graudi |
nav pieļaujami |
|
melno graudu (Claviceps
purpurea) klātbūtne, % |
ne vairāk kā 0,05 |
|
2. |
Rudzi |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - rudzu graudi |
Hagberga krišanas skaitlis,
s |
ne mazāk kā 120 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - rudzu graudi |
atkritumu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 1,0 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - rudzu graudi |
citu kultūraugu graudu
piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 4,0 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - rudzu graudi |
sīko graudu (kas iziet caur
1,4 x 20 mm sietu) piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 2,0 |
nosaka operators, ja nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas produkts - rudzu graudi |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
|
ar melnplauku inficēti
graudi |
nav pieļaujami |
|
ar fuzariozi inficēti
graudi |
nav pieļaujami |
|
melno graudu (Claviceps
purpurea) klātbūtne, % |
ne vairāk kā 0,05 |
|
3. |
Mieži, rudzi un
kvieši (iesala ražošanai) |
dīgtspēja, % |
ne
mazāk kā 95 |
|
proteīna saturs sausā masā, %: |
|
|
miežiem (alus iesala ražošanai) |
līdz 12 |
|
rudziem (alus iesala ražošanai) |
līdz 18 |
|
kviešiem
(alus iesala ražošanai) |
līdz
15 |
|
mitrums, % |
ne vairāk kā 14 |
|
homogenitāte (vienas šķirnes
sēkla), % |
ne mazāk kā 95 |
|
citu kultūraugu piemaisījumi,
% |
ne vairāk kā 2 |
|
atkritumu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 1 |
|
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
|
4. |
Rapšu sēklas |
erukskābes saturs, % |
ne vairāk kā 2 |
|
bāzes mitrums, % |
ne vairāk kā 8 |
|
atkritumu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 2 |
|
5. |
Auzas |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14 |
|
tilpummasa, g/l |
500-600 |
|
citu augu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 2,0 |
|
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
|
6. |
Linsēklas |
bāzes mitrums, % |
ne vairāk kā 8 |
|
atkritumu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 2,0 |
|
7. |
Pupas, zirņi |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14 |
|
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
|
citu augu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 2 |
|
3. Auksti spiestu nerafinētu augu eļļu iegūst ar
mehāniskas spiešanas metodi.
4. Nerafinētai augu eļļai mehāniski nodala fosfatīdus un
gļotvielas.
5. Operators vismaz reizi gadā augu eļļai akreditētā
laboratorijā nosaka benzo(a)pirēna saturu, un tas nepārsniedz 2,0
µg/kg mitra svara.
6. Operators vismaz reizi gadā produktiem, izņemot augu
eļļu, nosaka aflatoksīnu summu (B1 + B2 + G1 + G2), un tā
nepārsniedz 4,0 µg/kg produkta.
7. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu pārstrādes produktu
kvalitātes kontroli veic operators katrai produktu partijai.
Partijas apjomu nosaka operators.
8. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu pārstrādes produktu
kvalitātes rādītāji atbilst šā pielikuma 2. tabulā minētajām
prasībām.
2. tabula
Graudu, eļļas
augu, zirņu un pupu pārstrādes produktu kvalitātes prasības
Nr. p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. |
Kviešu milti |
krāsa |
balta ar dzeltenīgu vai zilganu
toni |
smarža |
raksturīga svaigiem miltiem, bez
citas smaržas |
mitrums, % |
ne vairāk kā 15 |
pelnvielu saturs, % |
ne vairāk kā 1,26 |
Hagberga krišanas skaitlis,
s |
ne mazāk kā 220 |
lipekļa saturs, % |
ne mazāk kā 25 |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
metālmagnētiskie piemaisījumi,
mg/kg |
3,0 |
2. |
Rudzu milti |
krāsa |
pelēcīgi zilgana vai balta |
smarža |
raksturīga svaigiem miltiem, bez
citas smaržas |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14,5 |
pelnvielu saturs, % |
ne vairāk kā 1,7 |
Hagberga krišanas skaitlis,
s |
ne mazāk kā 120 |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
metālmagnētiskie piemaisījumi,
mg/kg |
ne vairāk kā 3,0 |
3. |
Putraimi |
krāsa |
raksturīga attiecīgās krāsas
graudu putraimiem |
smarža |
raksturīga svaigiem graudu
produktiem, bez citas smaržas |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14,0 |
veselo kodoliņu saturs
(neattiecas uz grūbām), % |
ne vairāk kā 0,5 |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
atkritumu piemaisījumu saturs,
% |
ne vairāk kā 3 |
metālmagnētiskie piemaisījumi,
mg/kg |
ne vairāk kā 3,0 |
nenolobīti graudi, % |
ne vairāk kā 1,5 |
lauztie kodoli (grūbās), % |
ne vairāk kā 4,0 |
miltiņi, % |
ne vairāk kā 0,5 |
4. |
Pārslas |
krāsa |
raksturīga attiecīgās krāsas
graudu pārslām |
smarža |
raksturīga svaigiem graudu
produktiem, bez citas smaržas |
mitrums, % |
10,0-14,0 |
atkritumu piemaisījumu saturs,
% |
ne vairāk kā 0,35 |
peroksidāzes aktivitāte |
neaktīva |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
metālmagnētiskie piemaisījumi,
mg/kg |
ne vairāk kā 3,0 |
5. |
Gaišais miežu,
kviešu, rudzu iesals |
krāsa (EBC) |
raksturīga attiecīgās krāsas
iesalam |
mitrums alus iesalam, % |
ne vairāk kā 6 |
mitrums samaltam maizes iesalam,
% |
ne vairāk kā 10 |
iejavas skābums (alus
iesalam), pH |
5-7 |
pārcukurošanās (min.) |
5-20 |
ekstraktvielas sausā vielā,
% |
ne mazāk kā:
75 - miežiem
70 - kviešiem
70 - rudziem |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
6. |
Speciālie
iesali |
krāsa (EBC) |
raksturīga attiecīgajam
iesalam |
mitrums, % |
ne vairāk kā 8 |
ekstraktvielas sausā vielā,
% |
ne mazāk kā 60 |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
7. |
Auksti spiesta
nerafinēta augu eļļa |
ārējais izskats |
raksturīga eļļas veidam |
krāsa |
raksturīga eļļas veidam |
smarža, garša |
raksturīga eļļas veidam, bez
nevēlamas piegaršas |
peroksīdu skaitlis, mekv. aktīvā
O2/kg |
ne vairāk kā 15 |
skābes skaitlis, mg KOH/g |
ne vairāk kā 4,0 |
mitruma un gaistošo vielu masas
daļa, % |
ne vairāk kā 0,2 |
nešķīstošie piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 0,05 |
8. |
Manna |
krāsa |
raksturīga produktam |
smarža |
raksturīga produktam, bez citas
nevēlamas smaržas |
mitrums, % |
ne vairāk kā 15,5 |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
pelnvielu saturs, % |
ne vairāk kā 0,6 |
9. |
Lobīti zirņi,
veselie |
krāsa |
raksturīga zirņiem, gaiši
dzeltena, dzeltena |
smarža |
raksturīga zirņiem, bez blakus
smaržām, pelējuma, sasmakuma |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14 |
atkritumu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 0,5 |
graudu piemaisījumi (dīgušas
sēklas, bojātas sēklas, saēstas sēklas), % |
ne vairāk kā 3,0 |
kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
šķelto zirņu klātbūtne, % |
ne vairāk kā 5 |
10. |
Lobīti zirņi,
šķeltie |
krāsa |
raksturīga zirņiem, gaiši
dzeltena, dzeltena |
smarža |
raksturīga zirņiem, bez blakus
smaržām, pelējuma, sasmakuma |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14 |
atkritumu piemaisījumi, % |
ne vairāk kā 0,5 |
lobīti zirņi veselie, % |
ne vairāk kā 5 |
graudu piemaisījumi (dīgušas
sēklas, bojātas sēklas, saēstas sēklas), % |
ne vairāk kā 3,0 |
metālmagnētiskie piemaisījumi,
mg/kg |
ne vairāk kā 3 |
11. |
Pupu milti |
krāsa |
raksturīga pupām |
smarža |
raksturīga pupām, bez blakus
smaržām, pelējuma, sasmakuma |
mitrums, % |
ne vairāk kā 14 |
metālmagnētiskie piemaisījumi,
mg/kg |
ne vairāk kā 3 |
9. Pārvadājot miltus beztaras veidā specializētā
transportā, operators katrai partijai veic kvalitāti apliecinošu
dokumentu kontroli. Ja rodas strīdi, veic miltu fizikāli ķīmiskās
analīzes."
14. Izteikt 8. pielikuma 10. punktu šādā
redakcijā:
"10. Maizes un miltu izstrādājumu ražošanā izmanto
miltus, kuru kvalitātes prasības atbilst šajos noteikumos
minētajām prasībām."
15. Papildināt 8. pielikumu ar
10.1 punktu šādā redakcijā:
"10.1 Maizes ražošanā neizmanto pārtikas
piedevas, izņemot askorbīnskābi un askorbātus (E 300, E 301, E
302), un tās nenonāk produktā, pārnestas no kompleksajām
sastāvdaļām."
16. Aizstāt 9. pielikuma 1. tabulas
10. punktā vārdus un skaitli "drātstārpu bojājumi - ne
vairāk par 5,0 %" ar vārdiem un skaitli "kaitēkļu
bojājumi - ne vairāk par 10 %".
17. Aizstāt 9. pielikuma 8. tabulas
5. punktā vārdus "nav pieļaujamas" ar vārdiem un
skaitļiem "ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6
mēnešiem, - ne vairāk kā 50 kvv/1 g, pārējiem - nav
pieļaujamas".
18. Aizstāt 10. pielikuma 2. tabulas 1. un
2. punktā vārdus un skaitli "Patogēnie mikroorganismi
un zarnu grupas baktērijas 1 g" ar vārdiem un skaitli
"Zarnu nūjiņu grupas baktērijas, 1 g".
19. Izteikt 10. pielikuma 3. tabulu šādā
redakcijā:
"3. tabula
Augļu sulu un
tām līdzīgo produktu kvalitātes rādītāji
Nr.
p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. |
Augļu nektāri |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas,
1 g |
ja uzglabāšanas termiņš nav
garāks par 6 mēnešiem, - ne vairāk kā 50 kvv, pārējiem -
nav pieļaujamas |
Titrējamās skābes masas daļa,
% |
0,1-1,6 (atkarībā no produkta
veida) |
2. |
Augļu sulas (tostarp
augļu sulas no koncentrētām sulām) |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas
pasterizētiem produktiem, 1 g |
ne vairāk kā 50 kvv |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas
nepasterizētiem produktiem, 1 g |
ne vairāk kā 5 x 103
kvv |
Patulīna saturs: |
|
smiltsērkšķu sulai, ābolu sulai, kg |
ne lielāks
par 10 μg |
citu augļu sulām, kg |
ne lielāks par 50 μg |
zarnu nūjiņu grupas baktērijas
nepasterizētā sulā, 25 g |
nav pieļaujami |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi
anaerobie mikroorganismi nepasterizētiem produktiem,
1 g |
ne vairāk kā 5 x 103
kvv |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi
anaerobie mikroorganismi pasterizētiem produktiem,
1 g |
ja uzglabāšanas termiņš nav
garāks par 6 mēnešiem, - ne vairāk kā 50 kvv, pārējām -
nav pieļaujamas |
3. |
Sīrupi |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi
anaerobie mikroorganismi, 1 g |
ne vairāk kā 5 x 103
kvv |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas,
1 g |
ne vairāk kā 50 kvv" |
20. Aizstāt 10. pielikuma 4. tabulas
2. punktā skaitļus "10-30" ar vārdiem un skaitli
"ne vairāk kā 30".
21. Izteikt 11. pielikuma 10.2. un
10.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"10.2. augu izcelsmes un hidrolizētas dzīvnieku
izcelsmes olbaltumvielas;
10.3. tauku, ādu un cīpslu emulsiju;".
22. Izteikt 13. pielikumu šādā redakcijā:
"13. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Nacionālās
pārtikas kvalitātes shēmas prasības saliktiem produktiem, uztura
bagātinātājiem, garšvielām, tējai un kafijai
1. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanai
izmantoto dzīvnieku izcelsmes izejvielu kvalitāte atbilst
Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu
Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to
ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"
(turpmāk - noteikumi) 6., 7., 11. un 12. pielikumā minētajām
prasībām.
2. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanai
izmantotās augu izcelsmes izejvielas atbilst šo noteikumu 8., 9.
un 10. pielikumā minētajām prasībām.
3. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanā
izmanto dabiskas izcelsmes izejvielas.
4. Garšvielu krāsa un smarža raksturīga attiecīgajam
produktam, konsistence sausa, birstoša, ražošanā neizmanto
pārtikas piedevas un aromatizētājus.
5. Tēja, kafija un garšvielas atbilst šā pielikuma tabulā
minētajiem rādītājiem.
Tabula
Kvalitātes
rādītāji tējai, kafijai un garšvielām
Nr.
p. k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. |
Tēja |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi
anaerobie mikroorganismi, 1 g |
ne vairāk kā
5 x 105 kvv |
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas,
1 g |
ne vairāk kā 500 kvv |
2. |
Kafija
(tostarp ozolzīļu, cigoriņu, miežu) |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi
anaerobie mikroorganismi, 1 g |
ne vairāk kā
5 x 105 kvv |
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas,
1 g |
ne vairāk kā 1000 kvv |
Atkritumu piemaisījumu saturs,
% |
ne vairāk kā 0,5 |
3. |
Garšvielas |
Kaitēkļu invāzija |
nav pieļaujama |
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas,
1 g |
ne vairāk kā 1000 kvv" |
23. Izteikt 14. pielikuma 6. punktu šādā
redakcijā:
"6. Sulu dzērieniem operators ne retāk kā reizi gadā
nosaka pelējuma sēnīšu un raugu šūnu daudzumu, un tas nepārsniedz
50 kvv/1 ml."
24. Papildināt 15. pielikumu ar VI nodaļu šādā
redakcijā:
"VI. Prasības krēma
konditorejas izstrādājumiem
13. Operators ne retāk kā reizi gadā akreditētā
laboratorijā krēma konditorejas izstrādājumiem nosaka
mikrobioloģiskos rādītājus, un tie atbilst šā pielikuma
10. tabulā minētajiem rādītājiem.
10. tabula
Mikrobioloģiskie
rādītāji krēma konditorejas izstrādājumiem
Nr.
p. k. |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. |
Salmonellas, 25 g |
Nav pieļaujamas |
2. |
Zarnu nūjiņu grupas baktērijas,
0,1 g |
Nav pieļaujamas |
3. |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi
anaerobie mikroorganismi, 1 g |
Ne vairāk kā 1 x 104
kvv |
4. |
Pelējumu sēnītes, 1 g |
Ne vairāk kā 50 kvv |
5. |
Raugu šūnas, 1 g |
Ne vairāk kā 50 kvv" |
25. Izteikt 17. pielikuma tabulu šādā redakcijā:
"Nr. p. k. |
Izejvielu piegādātājs |
Reģistrācijas numurs vai
personas kods |
Adrese |
Kontaktinformācija (uzvārds,
tālruņa numurs) |
Piegādātais produkts |
1. |
|
|
|
|
|
2. |
|
|
|
|
|
3. |
|
|
|
|
|
4. |
|
|
|
|
|
5. |
|
|
|
|
|
6. |
|
|
|
|
|
7. |
|
|
|
|
|
8. |
|
|
|
|
|
9. |
|
|
|
|
|
10. |
|
|
|
|
" |
Ministru prezidents Māris
Kučinskis
Zemkopības ministrs Jānis
Dūklavs