Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.9

Rēzeknē 2017.gada 23.martā (prot. Nr.111, 17.p.)

Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošajos noteikumos Nr.5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15.panta pirmās daļas 19.punktu, 41.panta pirmās daļas
1.punktu un Sabiedriskā transporta pakalpojumu
likuma 14.panta trešo daļu

1. Izdarīt Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošajos noteikumos Nr.5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā" šādus grozījumus:

1.1. Papildināt noteikumus ar 3.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.6. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušās personas;";

1.2. Papildināt noteikumus ar 3.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.7. Personas, kurām ar Rēzeknes pilsētas domes lēmumu ir piešķirts visaugstākais domes apbalvojums - tituls "Rēzeknes Goda pilsonis", arī tie, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā;";

1.3. Papildināt noteikumus ar 3.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.8. personas, kuru mēneša vidējie ienākumi pēdējos 12 mēnešos nepārsniedz 90% no Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētā valstī strādājošo pagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēra (bruto);";

1.4. Papildināt noteikumus ar 3.9.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.9. 1991.gada barikāžu dalībnieki, kuriem ir piešķirtas 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes, arī tie, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā."

2. Noteikumi stājas spēkā ar 2017.gada 1.aprīli.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes 23.03.2017. saistošajiem noteikumiem Nr.9 "Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošajos noteikumos Nr.5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā""

Pašreizējās situācijas raksturojums Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošie noteikumi Nr.5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā" nosaka pasažieru kategorijas, kuras ir tiesīgas saņemt braukšanas maksas atvieglojumus, kā arī šo atvieglojumu apmēru Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā.
Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 12.pantu, 15.panta pirmās daļas 19.punktu, 41.panta pirmās daļas 1.punktu un Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14.panta trešo daļu, Ministru kabineta 31.03.2015. noteikumus Nr.153 "Noteikumi par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos", izvērtējot kopējo situāciju ar mērķi sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu utt., nepieciešams veicināt sociāli mazāk aizsargātās sabiedrības daļas sociālo aizsardzību.

Atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības Rīcības plāna Latgales reģiona attīstībai 2015.-2017.gadam, Latgales reģiona pašvaldības aizņem 22,5% Latvijas teritorijas, taču tajās dzīvo tikai 14,5% Latvijas iedzīvotāju. Laikā no 2000.gada sākuma līdz 2013.gada sākumam iedzīvotāju skaits Latgales reģiona pašvaldībās sarucis par 24,1%, kas ir 1,6 reizes vairāk nekā Latvijā kopumā šajā periodā. Savukārt Latgales reģiona iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas līmeņa 2010.gadā sastādīja mazāk nekā 30% no Eiropas Savienības vidējā rādītāja. Atbilstoši Valsts reģionālās attīstības aģentūras un Labklājības ministrijas apkopotiem datiem par 2015.gadu, Latgalē ir vislielākais personu īpatsvars, kas saņem dzīvokļa pabalstus (9,32% no visiem Latgales reģiona iedzīvotājiem), kā arī vislielākais trūcīgo personu īpatsvars, kas saņem pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai (7,57% no Latgales reģiona iedzīvotājiem). Savukārt atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem par 2016. gadu Latgales reģionā salīdzinājumā ar pārējiem Latvijas reģioniem ir viszemākā bruto vidējā darba samaksa, kas sastāda EUR 605, savukārt Kurzemes, Zemgales, Vidzemes reģionos tā vidēji sastāda no EUR 800, Pierīgas reģionā un Rīgā - sākot no EUR 1000,-.

Tātad pie mazāk aizsargātām personām var attiecināt personas, kuras saņem atalgojumu zem vidējās darba samaksas (bruto) atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem par 2016.gadu, t.i., 859 EUR.

Likuma "Par pašvaldībām" 15.pantā ir noteiktas pašvaldības autonomās funkcijas (gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu), līdz ar to pašvaldībai ir nepieciešams veicināt sociāli mazāk aizsargātās sabiedrības daļas un Rēzeknes pilsētas pašvaldības iedzīvotājiem piešķirt braukšanas maksas atvieglojumus par sabiedriskā transporta izmantošanu Rēzeknes pilsētas sabiedriskajā transportā.

Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts Ar saistošiem noteikumiem tiek noteikts - papildināts, ka personām, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā un kuras uzskatāmas par mazāk aizsargātām personām, lietojot "Rēzeknieša karti", ir tiesības bez maksas izmantot pilsētas sabiedrisko transportu visa kalendārā gada laikā, un personu kategorijas ir sekojošas:

1) Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušās personas;

2) Personas, kurām ar Rēzeknes pilsētas domes lēmumu ir piešķirts visaugstākais domes apbalvojums - tituls "Rēzeknes Goda pilsonis", arī tie, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā;

3) personas, kuru mēneša vidējie ienākumi pēdējos 12 mēnešos nepārsniedz 90% no Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētā valstī strādājošo pagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēra (bruto);

4) 1991.gada barikāžu dalībnieki, kuriem ir piešķirtas 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes, arī tie, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā.

Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu 2017.gadā papildu finansējums no pašvaldības budžeta līdzekļiem pārvadātājam paredzams 80 000 EUR apmērā.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav.
Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Nav.
Normatīvie akti, saskaņā ar kuriem saistošie noteikumi sagatavoti Likums "Par pašvaldībām", Sabiedriskā transporta pakalpojumu likums, Ministru kabineta 31.03.2015. noteikumi Nr.153 "Noteikumi par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos"
Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar saistošo noteikumu projektu Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts ievietots mājaslapas www.rezekne.lv sadaļā "Saistošo noteikumu projekti" un ir pieejams Rēzeknes pilsētas domes Iedzīvotāju apkalpošanas centrā (Atbrīvošanas alejā 93, Rēzeknē).

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 06.03.2017. saistošajos noteikumos Nr.5 "Par braukšanas maksas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 9Pieņemts: 23.03.2017.Stājas spēkā: 01.04.2017.Zaudē spēku: 01.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 64, 28.03.2017. OP numurs: 2017/64.19
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
289678
01.04.2017
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"