Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 744

Rīgā 2016. gada 22. novembrī (prot. Nr. 64 46. §)
Kārtība, kādā valsts izmanto pirmpirkuma tiesības uz zemi zem publiskajiem ūdeņiem
Izdoti saskaņā ar Zemes pārvaldības likuma
13. panta pirmās daļas 12. punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts izmanto pirmpirkuma tiesības uz zemi, kas atrodas zem publiskajiem ūdeņiem un ir privātpersonas īpašumā.

2. Atsavinot zemi zem publiskajiem ūdeņiem, nekustamā īpašuma īpašnieks (turpmāk – pārdevējs) pirkuma līgumu vai tā norakstu (uzrādot pirkuma līguma oriģinālu) pirms nostiprināšanas zemesgrāmatā iesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (turpmāk – ministrija), norādot savu korespondences adresi.

3. Pirkuma līgums vai tā noraksts attiecībā uz pirmpirkuma tiesību izmantošanu tiek izvērtēts, ja atsavināmā zeme atrodas zem publiskajiem ūdeņiem un nekustamā īpašuma sastāvā nav ēku un būvju, un tai nav noteikta cita zemes lietošanas kategorija.

4. Ministrija, saņemot pirkuma līgumu vai tā norakstu, izsniedz rakstisku izziņu, kurā norāda šādas ziņas:

4.1. atsavināmā nekustamā īpašuma nosaukums un kadastra numurs, nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošo zemes vienību kadastra apzīmējumi;

4.2. pārdevēja vārds, uzvārds un personas kods (fiziskām personām) vai nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese (juridiskām personām);

4.3. pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas datums;

4.4. tās amatpersonas vai ministrijas darbinieka amats, vārds un uzvārds, kurš pieņem pirkuma līgumu vai tā norakstu.

5. Ministrija pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas sadarbībā ar citām ieinteresētajām ministrijām izvērtē nepieciešamību izmantot valsts pirmpirkuma tiesības, ņemot vērā nekustamā īpašuma izmantošanas veidu, tā nepieciešamību sabiedrības interešu nodrošināšanai un citus lietderības apsvērumus.

6. Ministru kabineta rīkojuma projektu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai neizmantošanu ministrija sagatavo 30 darbdienu laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniedz Ministru kabinetā.

7. Informāciju par pieņemto Ministru kabineta rīkojumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai neizmantošanu ministrija triju darbdienu laikā nosūta pārdevējam un attiecīgās administratīvās teritorijas zemesgrāmatu nodaļai.

8. Ministru kabineta rīkojums par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu uzliek par pienākumu ministrijai ne vēlāk kā 20 darbdienu laikā no rīkojuma pieņemšanas dienas, pamatojoties uz pārdevēja un pircēja vienošanos, sagatavot attiecīgu darījuma aktu un pirkuma līgumā noteiktajā kārtībā samaksāt tajā noteikto summu.

9. Valsts zaudē pirmpirkuma tiesības un pircējs ir tiesīgs īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu nostiprināt zemesgrāmatā, ja:

9.1. Ministru kabinets pieņem rīkojumu par pirmpirkuma tiesību neizmantošanu;

9.2. divu mēnešu laikā no pirkuma līguma vai tā noraksta iesniegšanas dienas ministrijā Ministru kabinets nav pieņēmis rīkojumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu.

10. Pircēja tiesības nostiprināt īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu zemesgrāmatā apliecina:

10.1. šo noteikumu 9.1. apakšpunktā minētajā gadījumā – Ministru kabineta rīkojums par pirmpirkuma tiesību neizmantošanu;

10.2. šo noteikumu 9.2. apakšpunktā minētajā gadījumā – šo noteikumu 4. punktā minētā izziņa, kas izsniegta ne vēlāk kā divus mēnešus pirms pircēja īpašuma tiesību nostiprinājuma lūguma iesniegšanas zemesgrāmatu nodaļā.

11. Nostiprinājuma lūgumu par darījumu ar nekustamo īpašumu, uz kuru valstij ir pirmpirkuma tiesības, neapmierina, pirms valsts ir zaudējusi pirmpirkuma tiesības.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā valsts izmanto pirmpirkuma tiesības uz zemi zem publiskajiem ūdeņiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 744Pieņemts: 22.11.2016.Stājas spēkā: 29.11.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 231, 28.11.2016. OP numurs: 2016/231.5
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
286831
29.11.2016
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"