Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.1/6

Rīgā 2016.gada 17.martā (prot. Nr.10, 5.p.)
Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem
Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
8.panta otro daļu un 9.panta otro un otro prim daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem (turpmāk – noteikumi) nosaka vienotus jauna elektroenerģijas sistēmas pieslēguma (turpmāk – pieslēgums) ierīkošanas vai esošā pieslēguma atļautās slodzes maiņas noteikumus šādiem esošajiem vai potenciālajiem elektroenerģijas sistēmas (turpmāk – sistēma) dalībniekiem – pārvades sistēmas operators, sadales sistēmas operators un galalietotājs (turpmāk – sistēmas lietotājs), pieslēguma maksas aprēķināšanas metodiku, kā arī izmaksu sadalījumu starp sistēmas operatoru un sistēmas lietotāju, kura pieslēguma spriegums nepārsniedz 400 voltus un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva nepārsniedz Ministru kabineta noteikto lielumu.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. ievadaizsardzības aparāts – pirms vai pēc zemsprieguma komercuzskaites mēraparāta uzstādīts aizsardzības aparāts (automātslēdzis vai drošinātājs), kas ierobežo sistēmas lietotāja elektroietaises vienlaicīgo slodzi līdz pieslēguma līgumā vai sistēmas pakalpojumu līgumā noteiktajai atļautajai slodzei, kā arī nodrošina komercuzskaites mēraparāta aizsardzību pret ārkārtējiem, neparedzamiem darba režīmiem sistēmas lietotāja elektroietaisē;

2.2. pieslēguma vieta – pieslēguma punkts elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmā, no kura atbilstoši pamatotām tehniskām prasībām un par ekonomiski pamatotām izmaksām iespējams atbilstošā kvalitātē piegādāt elektroenerģiju sistēmas lietotājam;

2.3. tehniskie noteikumi – dokuments, kuru sistēmas operators izsniedz sistēmas lietotājam un kurā noteiktas tehniskās prasības un nosacījumi, kas jāievēro, lai sistēmai pieslēgtu jaunas elektroietaises vai mainītu esošā pieslēguma atļauto slodzi;

2.4. rēķins – attaisnojuma dokuments, kuru izraksta sistēmas operators un izsniedz vai nosūta sistēmas lietotājam samaksai par pieslēguma ierīkošanu un kurā ietverta informācija par pieslēguma līgumā noteikto pieslēguma maksu, kā arī cita grāmatvedību reglamentējošajos tiesību aktos noteiktā informācija.

II. Noteikumi pieslēguma ierīkošanai

3. Pieslēgumu veido elektrotīkla daļa, kuru ierīko elektroenerģijas pievadīšanai no pieslēguma vietas sistēmā līdz elektroietaišu piederības robežai.

4. Lai sistēmai pieslēgtu jaunas elektroietaises vai mainītu esošā pieslēguma atļauto slodzi, sistēmas lietotājs iesniedz sistēmas operatoram pieteikumu pieslēguma ierīkošanai vai esošā pieslēguma atļautās slodzes izmaiņai, norādot nepieciešamās elektriskās slodzes un ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu, sistēmas lietotāja elektroietaišu atrašanās vietu (adresi), kur nepieciešams pievadīt elektroenerģiju, un citu sistēmas operatoram nepieciešamo informāciju pieslēguma ierīkošanai. Pieteikuma veidlapu sistēmas operators publicē savā mājaslapā internetā un nodrošina tās pieejamību klientu apkalpošanas vietās.

5. Ja sistēmas lietotājs iesniedz pieteikumu pieslēguma ierīkošanai vairāku sistēmas lietotāju vajadzībām, sistēmas lietotājs vienlaikus ar pieteikumu iesniedz sistēmas operatoram arī attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldības apstiprināta detālplānojuma un būvvaldes saskaņota būvobjekta ģenerālplāna kopijas.

6. Sistēmas operators uztur pieslēgumu pieprasījumu datu bāzi, kurā reģistrē sistēmas lietotāju pieteikumus un norāda informāciju par pieslēguma ierīkošanas procesu. Sistēmas operators nodrošina sistēmas lietotājam iespēju iepazīties ar pieslēguma pieprasījumu datu bāzē ietverto informāciju, kas saistīta ar attiecīgā sistēmas lietotāja pieslēguma ierīkošanu.

7. Ja sistēmas operators, izvērtējot lietotāja pieteikumu, konstatē, ka pieslēguma ierīkošanai saskaņā ar būvniecību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem nav nepieciešama būvprojekta izstrāde un energoapgādes objekta būvdarbu veicēja (turpmāk – būvkomersants) piesaistīšana, sistēmas operators 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas izsniedz sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu, kurā nosaka pieslēguma ierīkošanas nosacījumus, pieslēguma maksu, pieslēguma maksas samaksas un pieslēguma ierīkošanas termiņus. Vienlaikus ar pieslēguma līgumu sistēmas operators izsniedz sistēmas lietotājam rēķinu. Sistēmas operators nodrošina pieslēguma ierīkošanu 15 dienu laikā pēc pieslēguma līgumā noteiktās pieslēguma maksas saņemšanas. Šajā punktā minētā pieslēguma ierīkošanai netiek piemēroti šo noteikumu 8.–23.punkta nosacījumi.

8. Ja saskaņā ar būvniecību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem pieslēguma ierīkošanai nepieciešama būvprojekta izstrāde, 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas sistēmas operators izsniedz sistēmas lietotājam precīzus un tehniski pamatotus tehniskos noteikumus, kuros nosaka pieslēguma vietu un tehniskās prasības pieslēguma ierīkošanai. Ja tehnisko noteikumu izstrāde ir komplicēta un to sagatavošanai nepieciešams ilgāks laika periods vai lietotājs sistēmas operatoram nav iesniedzis visu nepieciešamo informāciju, par tehnisko noteikumu izsniegšanas termiņu sistēmas operators rakstveidā informē sistēmas lietotāju 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas. Tehnisko noteikumu derīguma termiņš nevar būt mazāks par deviņiem mēnešiem.

9. Vienlaikus ar tehniskajiem noteikumiem sistēmas operators rakstveidā sniedz sistēmas lietotājam informāciju par citiem pieslēguma ierīkošanas nosacījumiem, iespējām, kā arī aptuvenajām pieslēguma ierīkošanas izmaksām, norādot, ka precīza pieslēguma maksa tiks noteikta pieslēguma līgumā.

10. Ja sistēmas operators, izvērtējot saņemtos vairāku sistēmas lietotāju pieteikumus, konstatē, ka tehniski un ekonomiski pamatoti ir ierīkot kopēju pieslēgumu vairāku sistēmas lietotāju vajadzībām, sistēmas operators var apvienot šos pieteikumus un izsniegt savstarpēji saistītus tehniskos noteikumus. Vairāku sistēmas lietotāju pieslēgumu ierīkošanai sistēmas lietotāji var pilnvarot personu, kura visu šo sistēmas lietotāju vārdā uzņemas saistības kopēja pieslēguma ierīkošanas būvprojekta izstrādes organizēšanā un pieslēguma līgumu noslēgšanā.

11. Pēc tehnisko noteikumu izsniegšanas sistēmas operators un sistēmas lietotājs rakstveidā vienojas par būvprojekta izstrādes organizēšanu, pieslēguma ierīkošanas gaitu, pieslēguma ierīkošanas finansēšanas kārtību, ieskaitot finanšu garantijas, ja tādas ir nepieciešamas, pieslēguma ierīkošanai nepieciešamo iekārtu un materiālu piegādātāja izvēli, kā arī par citām sistēmas operatora un sistēmas lietotāja saistībām un tiesībām līdz pieslēguma līguma noslēgšanai.

12. Slēdzot šo noteikumu 11.punktā noteikto vienošanos, sistēmas operators un sistēmas lietotājs ievēro šādus nosacījumus:

12.1. projektēšanas darbu izmaksas neietilpst pieslēguma maksā un projektēšanas darbu faktiskās izmaksas, kas tiek attiecinātas uz attiecīgo pieslēgumu, pilnā apmērā sedz sistēmas lietotājs, ja sistēmas lietotājs un sistēmas operators nevienojas citādi;

12.2. sistēmas operatora pieprasīto finanšu garantiju apmērs nevar pārsniegt pieslēgumam nepieciešamās apakšstacijas ierīkošanas faktiskās izmaksas proporcionāli sistēmas lietotāja pieprasītajai slodzei.

13. Ja 90 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam tehniskos noteikumus, sistēmas lietotājs ar sistēmas operatoru nav noslēdzis šo noteikumu 11.punktā paredzēto vienošanos, sistēmas operatoram ir tiesības anulēt pieteikumu un sistēmas lietotājam izsniegtos tehniskos noteikumus. Par pieteikuma un izsniegto tehnisko noteikumu anulēšanu sistēmas operators rakstveidā brīdina sistēmas lietotāju vismaz 10 dienas iepriekš.

14. Sistēmas pieslēguma ierīkošanu organizē sistēmas operators, kurš, ievērojot šo noteikumu 15.–18.punkta nosacījumus, izvēlas būvkomersantu. Sistēmas lietotājam ir tiesības izvēlēties būvkomersantu, kura kvalifikācija atbilst sistēmas operatora noteiktajām prasībām, ja visu pieslēguma maksu (100%) apņemas maksāt lietotājs.

15. Ja būvkomersantu izvēlas sistēmas operators, desmit darba dienu laikā pēc atbilstoši būvniecību reglamentējošo tiesību aktu normām saskaņotā būvprojekta saņemšanas sistēmas operators uzsāk pretendentu atlasi (iepirkuma procedūru) pieslēguma būvdarbu izpildei. Ja būvkomersantu izvēlas sistēmas lietotājs, par izvēlēto būvkomersantu sistēmas lietotājs rakstveidā informē sistēmas operatoru termiņā, kas noteikts saskaņā ar šo noteikumu 11.punktā minēto vienošanos.

16. Pieslēguma ierīkošanai būvkomersantu sistēmas operators izvēlas saskaņā ar atklātiem, vienlīdzīgiem un objektīviem kritērijiem, ņemot vērā būvkomersanta kvalifikāciju un pieredzi, piedāvātās būvdarbu izmaksas, iekārtu un materiālu izmaksas, būvdarbu termiņus un citus kritērijus, nodrošinot saimnieciski visizdevīgāko pieslēguma ierīkošanu. Būvkomersantu, kuri kvalificējušies elektroietaišu būvdarbu izpildei sistēmas operatora licences darbības zonā, sarakstu sistēmas operators, kura sistēmai ir pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, publicē savā mājaslapā internetā.

17. Sistēmas lietotājam ir tiesības iepazīties ar pretendentu izvēles principiem un noteikumiem, izvēles procesa norisi un piedalīties pretendentu atlasē. Līdz būvprojekta iesniegšanai sistēmas lietotājam ir tiesības rakstveidā ieteikt sistēmas operatoram uzaicināšanai uz pretendentu atlasi (iepirkuma procedūru) sistēmas lietotāja izvēlētu būvkomersantu pieslēguma būvdarbu izpildei. Izvēloties būvkomersantu, sistēmas operators izvērtē pamatotus sistēmas lietotāja argumentus par pretendentu atbilstību sistēmas operatora izvirzītajiem kritērijiem un saimnieciski visizdevīgāko pieslēguma ierīkošanas piedāvājumu.

18. Divu mēnešu laikā no pretendentu atlases (iepirkuma procedūras) uzsākšanas sistēmas operators izvēlas būvkomersantu pieslēguma būvdarbu izpildei. Ja piemērojamo iepirkuma procedūru dēļ divu mēnešu laikā nav iespējams izvēlēties būvkomersantu, sistēmas operators rakstveidā informē sistēmas lietotāju par būvkomersanta izvēles termiņu.

19. Sistēmas operators pēc būvkomersanta noteikšanas nosūta sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu, kurā nosaka arī pieslēguma būvdarbu nosacījumus, pieslēguma maksu, pieslēguma maksas samaksas termiņus un pieslēguma ierīkošanas termiņus, ņemot vērā izvēlētā būvkomersanta iesniegto piedāvājumu. Vienlaikus ar pieslēguma līgumu sistēmas operators nosūta sistēmas lietotājam rēķinu, ja pieslēguma līgumā nav noteikts citādi.

20. Sistēmas lietotājam ir tiesības 30 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu un rēķinu, iesniegt sistēmas operatoram pamatotus iebildumus par pieslēguma līgumu. Sistēmas operators izvērtē sistēmas lietotāja iebildumus un 15 dienu laikā rakstveidā sniedz sistēmas lietotājam atbildi vai nosūta sistēmas lietotājam precizētu pieslēguma līgumu un rēķinu, ja sistēmas lietotāja iebildumi atzīti par pamatotiem.

21. Ja 30 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu vai precizētu pieslēguma līgumu, sistēmas lietotājs nav veicis pieslēguma maksas samaksu līgumā noteiktajā apmērā un nav sniedzis pamatotus iebildumus par pieslēguma līgumu, sistēmas operatoram ir tiesības anulēt sistēmas lietotāja pieteikumu pieslēguma ierīkošanai. Par pieteikuma anulēšanu sistēmas operators rakstveidā brīdina sistēmas lietotāju vismaz 10 dienas iepriekš.

22. Ja sistēmas operators ir anulējis sistēmas lietotāja pieteikumu saskaņā ar šo noteikumu 21.punktu, bet sistēmas lietotājs tomēr vēlas ierīkot attiecīgo pieslēgumu, sistēmas lietotājs iesniedz sistēmas operatoram jaunu pieteikumu pieslēguma ierīkošanai, ja sistēmas operators un sistēmas lietotājs nevienojas citādi.

23. Pieslēguma līgums uzskatāms par noslēgtu, ja to parakstījis sistēmas lietotājs un sistēmas operators.

24. Ja sadales sistēmas lietotājs saskaņā ar sistēmas operatora rēķinu pilnā apmērā samaksā pieslēguma līgumā noteikto pieslēguma maksu, uzskatāms, ka sistēmas lietotājs ir piekritis pieslēguma līguma nosacījumiem un pieslēguma līgums ir noslēgts arī gadījumā, ja sistēmas lietotājs pieslēguma līgumu nav parakstījis un nosūtījis sistēmas operatoram.

25. Sistēmas operators saskaņā ar noslēgto pieslēguma līgumu organizē pieslēguma ierīkošanu līdz elektroietaišu piederības robežai. Sistēmas lietotājs nodrošina savu elektroietaišu ierīkošanu un sagatavošanu sprieguma saņemšanai līdz termiņam, kas pieslēguma līgumā noteikts sistēmas operatora organizēto pieslēguma būvdarbu pabeigšanai.

26. Ja sistēmas operators un sistēmas lietotājs nevienojas citādi, 10 dienu laikā pēc pieslēguma nodošanas ekspluatācijā sistēmas operators pieslēdz sistēmas lietotāja elektroietaises sistēmai saskaņā ar pieslēguma līguma nosacījumiem, ja sistēmas lietotājs ir iesniedzis rakstisku apliecinājumu, ka sistēmas lietotāja elektroietaise ierīkota atbilstoši spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, tā ir sagatavota sprieguma saņemšanai un sistēmas lietotājs ir noslēdzis elektroenerģijas piegādes līgumu vai sistēmas pakalpojumu līgumu. Sistēmas operators noslēdz sistēmas pakalpojumu līgumu ar to lietotāju, kurš noslēdzis pieslēguma līgumu, ja pieslēguma līgumā nav noteikts citādi.

III. Pieslēguma maksa

27. Pieslēguma maksā ietilpst pieslēguma ierīkošanas ekonomiski pamatotās izmaksas, kas ietver:

27.1. faktiskās izmaksas, kas saistītas ar jaunas elektrotīkla daļas ierīkošanu attiecīgā pieslēguma nodrošināšanai (turpmāk – faktiskās izmaksas), kuras nosaka saskaņā ar šo noteikumu 28.–29.punktu;

27.2. attiecināmās izmaksas (proporcionāli pieslēguma atļautajai slodzei) par sistēmas operatora iepriekšējos gados veiktajiem ieguldījumiem esošajās elektroietaisēs, kas tiek izmantotas pieslēguma nodrošināšanai (turpmāk – attiecināmās izmaksas), kuras nosaka un piemēro saskaņā ar šo noteikumu 30. un 32.punktu;

27.3. pieslēguma maksas finansēšanas izmaksas (atliktā maksājuma gadījumā), kuras nosaka, piemērojot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (turpmāk – Regulators) noteikto kapitāla atdeves likmi pieslēguma maksas atlikušajai vērtībai no pieslēguma līguma noslēgšanas brīža.

28. Faktiskās izmaksas, izņemot šo noteikumu 29.punktā minēto pieslēgumu, aprēķina atkarībā no pieprasītā pieslēguma atļautās slodzes un sprieguma par elektrotīkla daļu, kuru ierīko no sistēmas operatora elektroietaišu piederības robežas līdz tuvākajai tehniski iespējamai pieslēguma vietai, proporcionāli pieslēguma atļautajai slodzei, bet ne tālāk kā (Pielikums):

28.1. 6–20 kilovoltu līnijā pieslēgumam ar spriegumu līdz 400 voltiem un ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu līdz 100 ampēriem;

28.2. 110 kilovoltu līnijā pieslēgumam ar spriegumu līdz 400 voltiem un ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu virs 100 ampēriem, pieslēgumam ar spriegumu no 6 kilovoltiem līdz 20 kilovoltiem.

29. Pieslēgumam, kuru ierīko, lai sistēmas lietotāja elektroietaises pieslēgtu tieši pie 110 kilovoltu vai augstāka sprieguma elektrotīkla, ekonomiski pamatotās izmaksas ietver tikai faktiskās izmaksas, kas saistītas ar elektrotīkla daļas ierīkošanu attiecīgā pieslēguma nodrošināšanai un kuras aprēķina neatkarīgi no lietotājam atļautās slodzes.

30. Atkarībā no pieslēguma sprieguma attiecināmās izmaksas sistēmas operators nosaka euro par ierīkojamā pieslēguma ievadaizsardzības aparāta nominālās strāvas vienu ampēru:

30.1. piecdesmit procentus no iepriekšējā kalendārajā gadā veiktajiem sistēmas operatora ieguldījumiem pieslēgumu ierīkošanā dalot ar kopējo jaudu, kas ierīkota par šiem līdzekļiem, ņemot vērā šo noteikumu 32.1–32.3.punktā noteiktās robežas;

30.2. piecdesmit procentus no sistēmas operatora ieguldījumiem konkrētās 110 kilovoltu apakšstacijas un to barojošās 110 kilovoltu līnijas izbūvē dalot ar apakšstacijā izbūvēto jaudu slodzes pieslēgšanai – šo noteikumu 32.4 punktā noteiktajam pieslēgumam.

31. Attiecināmās izmaksas, kas aprēķinātas saskaņā ar šo noteikumu 30.1.punktu, sistēmas operators katru gadu līdz 1.aprīlim publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un savā mājaslapā internetā, un tās stājas spēkā no 1.maija.

32. Attiecināmās izmaksas ietver pieslēguma maksā atkarībā no pieprasītā pieslēguma atļautās slodzes un sprieguma par elektrotīkla daļu no elektroietaišu piederības robežas līdz pieslēguma vietai sistēmā (Pielikums):

32.1. 400 voltu sadalne 6–20/0,4 kilovoltu transformatora apakšstacijā, pieslēgumam ar spriegumu līdz 400 voltiem un ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu līdz 16 ampēriem;

32.2. 6–20 kilovoltu ievads transformatora apakšstacijā, pieslēgumam ar spriegumu līdz 400 voltiem un ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu virs 16 ampēriem un līdz 40 ampēriem;

32.3. 6–20 kilovoltu līnijā, pieslēgumam ar spriegumu līdz 400 voltiem un ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu virs 40 ampēriem vai pieslēgumam ar spriegumu no 6 kilovoltiem līdz 20 kilovoltiem;

32.4. 110 kilovoltu līnijā, pieslēgumam ar spriegumu līdz 400 voltiem un ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu virs 100 ampēriem un pieslēgumam ar spriegumu no 6 kilovoltiem līdz 20 kilovoltiem, ja sistēmas operators iepriekšējos 10 gados ierīkojis elektroietaisi, kuru izmanto arī attiecīgā lietotāja elektroapgādei, vai veicis 110 kilovoltu apakšstacijas atslogošanu, kuru izmanto arī attiecīgā lietotāja elektroapgādei, izbūvējot vai rekonstruējot citu 110 kilovoltu apakšstaciju.

33. Ja sistēmas lietotājs iesniedz pieteikumu, no kura izriet, ka faktiski nepieciešams ierīkot pieslēgumu vairākiem sistēmas lietotājiem, vai vairākus pieteikumus par pieslēgumu ierīkošanu vienā būvobjektā, pieteikumā vai pieteikumos pieprasītā slodze tiek summēta, nosakot pieslēguma maksu.

34. Sistēmas lietotājs sedz pieslēguma atjaunošanas vai ierīkošanas faktiskās izmaksas gadījumos, ja:

34.1. mainoties sistēmas lietotājam, nemainās attiecīgā pieslēguma tehniskie parametri, pie nosacījuma, ka saglabājies pieslēguma nodrošināšanai nepieciešamais elektrotīkls uz attiecīgo pieslēguma vietu un elektroenerģijas piegādes vai lietošanas pārtraukums šim pieslēgumam nav ilgāks par sešiem mēnešiem. Komercuzskaites mēraparāta un ievadaizsardzības aparāta neesamība nav uzskatāma par elektrotīkla neesamību;

34.2. lietotājs pieprasa atjaunot elektroenerģijas piegādi elektroenerģijas piegādes vai sistēmas pakalpojuma līgumā atļautās slodzes robežās ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no brīža, kad lietotājs pieprasījis elektroenerģijas piegādes (sistēmas pakalpojumu) pārtraukšanu, ja sistēmas lietotājs ar sistēmas operatoru iepriekš nav vienojušies citādi;

34.3. ja sistēmas operators iegūst īpašumā tehniskajām prasībām atbilstošus elektrotīklus (piemēram, dārzkopības sabiedrību, garāžu kooperatīvu u.c.) un šim tīklam pieslēgtajiem sistēmas lietotājiem nemainās iepriekšējie pieslēguma tehniskie parametri.

35. Rīgas pilsētas centrālajā daļā, ja ēkas vai zemes īpašnieks nodrošina iespēju uz savas zemes vai ēkā izvietot sistēmas operatora 6–20/0,4 kilovoltu apakšstaciju vai citas elektroietaises un sagatavo ēkas elektroinstalāciju pārslēgšanai uz 400/230 voltu trīsfāžu spriegumu, sistēmas operators var par saviem līdzekļiem veikt pieslēguma pārbūvi no 3x220 voltu sprieguma uz 400/230 voltu trīsfāžu spriegumu esošās atļautās maksimālās slodzes ietvaros.

36. Sistēmas operators pēc citu personu pieteikuma var ierīkot pieslēgumu sistēmas lietotāja, kura objekta atrašanās vietā nav ierīkots pieslēgums, elektroietaisēm, ja pieslēguma ierīkošanai izmanto strukturālo fondu, pašvaldību, valsts budžeta vai citus finanšu līdzekļus, izņemot ieņēmumus no elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifiem. Šādā gadījumā šie noteikumi ir piemērojami tiktāl, ciktāl sistēmas lietotājs vai persona, kura finansē pieslēguma ierīkošanu, un sistēmas operators nav vienojušies citādi.

37. Ierīkojot vienu kopēju pieslēgumu (elektrotīkla daļu) vairāku sadales sistēmas lietotāju vajadzībām (vairākiem objektiem), pieslēguma maksu sadala starp šiem sistēmas lietotājiem proporcionāli būvvaldē akceptētajā būvprojektā katram sistēmas lietotājam paredzētajai atļautajai slodzei.

38. Ja, ierīkojot sadales sistēmas operatora, kura sistēmai ir pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, licences darbības zonā šo noteikumu 37.punktā minēto kopējo elektrotīkla daļu (pieslēgumu), kāds no sistēmas lietotājiem atsakās no pieslēguma ierīkošanas savam objektam, pieslēguma ierīkošanas faktiskās izmaksas šādam objektam sedz sistēmas operators. Šādā gadījumā objektu, kura lietotājs atteicies no pieslēguma ierīkošanas, sistēmas operators pieslēdz sistēmai, kad saņemts jauns pieteikums šā objekta pieslēgumam un noslēgts pieslēguma līgums, kur pieslēguma maksā proporcionāli jaunā lietotāja pieprasītajai slodzei iekļauj arī sistēmas operatora segtās pieslēguma ierīkošanas faktiskās izmaksas pieslēguma ierīkošanas brīdī, no kurām atskaitītas uz šo pieslēgumu attiecinātās kapitālizmaksas, kas ietvertas elektroenerģijas sadales tarifā.

39. Ja, ierīkojot jaunu pieslēgumu, pie izbūvējamās elektrotīkla daļas nepieciešams pieslēgt arī esošo sistēmas lietotāju elektroietaises, sistēmas operators sedz esošo sistēmas lietotāju pieslēguma maksas daļu proporcionāli šo sistēmas lietotāju atļautajai slodzei.

40. Ja, izvērtējot pieslēguma ierīkošanu, sistēmas operators konstatē, ka ekonomiski pamatoti ir ierīkot elektroietaisi ar papildu jaudu, kura pārsniedz sistēmas lietotāja pieprasīto atļauto slodzi, sistēmas operators sedz visus ar papildu jaudas ierīkošanu saistītos izdevumus.

41. Ja sistēmas lietotājs pieprasa esošā pieslēguma atļautās slodzes palielināšanu, tajā skaitā pieslēguma pārveidošanu no vienfāzes uz trīsfāžu iekārtu, pieslēguma maksu aprēķina kā par jaunu pieslēgumu, attiecināmās izmaksas piemērojot tikai par papildu pieprasīto slodzi, ņemot vērā kopējo atļauto slodzi attiecīgajam pieslēgumam un šo noteikumu 32.punktā noteiktās robežas.

42. Ja sadales sistēmas lietotājs pieprasa esošā pieslēguma atļautās slodzes samazināšanu, nemainot pieslēguma spriegumu, tad sadales sistēmas operators sedz visas ar pieslēguma atļautās slodzes samazināšanu saistītās faktiskās izmaksas.

43. Pagaidu pieslēgumu īslaicīgai sistēmas lietotāja elektroietaises pieslēgšanai sistēmai ierīko uz laiku līdz trīs mēnešiem, ja sistēmas operators un sistēmas lietotājs nevienojas citādi. Pagaidu pieslēgumu būvlaukumam ierīko uz laiku līdz 24 mēnešiem, ja sistēmas operators un sistēmas lietotājs nevienojas citādi. Pieslēguma maksu pagaidu pieslēgumam nosaka atbilstoši faktiskajām attiecīgā pagaidu pieslēguma ierīkošanas izmaksām.

44. Par katru kalendāro gadu sistēmas operators iesniedz informāciju Regulatoram par ierīkoto pieslēgumu pilnām izmaksām un saņemto pieslēgumu maksu par katru no sadales sistēmas sprieguma pakāpēm.

45. Informāciju par pieslēguma ierīkošanas vidējām faktiskajām izmaksām iepriekšējā kalendārajā gadā sistēmas operators katru gadu līdz 1.aprīlim publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un savā mājaslapā internetā. Sistēmas operatora publicētajām vidējām faktiskajām izmaksām ir informatīvs raksturs.

IV. Izmaksu sadalījums pieslēguma maksas noteikšanai un pieslēguma maksas samaksas kārtība

46. Par pieslēgumu, kura spriegums nepārsniedz 400 voltus un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva nepārsniedz Ministru kabineta noteikto lielumu:

46.1. ja pieslēgumu ierīko pie sistēmas operatora, kura sadales tīkliem ir pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, elektrotīkla, galalietotājs maksā 50% un sistēmas operators maksā 50% no pieslēguma maksas;

46.2. ja pieslēgumu ierīko pie sistēmas operatora, kura sadales tīkliem pieslēgti mazāk par simt tūkstošiem lietotāju, elektrotīkla, galalietotājs maksā 60%, bet sistēmas operators maksā 40% no pieslēguma maksas.

47. Pieslēguma maksas daļu, kuru saskaņā ar šo noteikumu 46.punktu nemaksā sistēmas lietotājs, sistēmas operators iekļauj elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās.

48. Pieslēguma maksu par šo noteikumu 29.punktā minētā pieslēguma ierīkošanu pilnībā (100%) maksā sistēmas lietotājs.

49. Ja pieslēguma līgumā nav noteikts citādi, pieslēguma ierīkošanu saskaņā ar pieslēguma līgumu sistēmas operators nodrošina pie nosacījuma, ka sistēmas lietotājs ir pilnā apmērā samaksājis pieslēguma līgumā noteikto pieslēguma maksu.

50. Sistēmas operators, kura sadales tīkliem pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, un sistēmas lietotājs var vienoties par pieslēguma maksas samaksu ar atlikto maksājumu, ievērojot šādus nosacījumus:

50.1. pieslēguma spriegums ir 6–20 kilovolti vai 0,4 kilovolti un summārā atļautā ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva ir lielāka par 100 ampēriem;

50.2. atliktā maksājuma termiņš nepārsniedz piecus gadus no brīža, kad noslēgts sistēmas pakalpojuma līgums;

50.3. lietotājs ir nodrošinājis sistēmas operatora pieprasītās finanšu garantijas pieslēguma maksas samaksai;

50.4. atliktā maksājuma finansēšanas un samaksas nosacījumi tiek iekļauti pieslēguma līgumā un stājas spēkā no pieslēguma līguma noslēgšanas dienas.

51. Sistēmas operators, kura sadales tīkliem pieslēgti vairāk par simt tūkstošiem lietotāju, izstrādā un savā mājaslapā internetā publicē nosacījumus par nepieciešamajām garantijām atliktā maksājuma piemērošanai, pieslēguma finansēšanas maksas aprēķina kārtību un citus nosacījumus, kas piemērojami, ja pieslēguma maksas samaksa notiek ar atlikto maksājumu.

V. Noslēguma jautājumi

52. Pieslēgumus, par kuru ierīkošanu pieslēguma līgumi līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai noslēgti saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2012.gada 22.februāra lēmumu Nr.1/5 "Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem", ierīko, ievērojot noslēgtajos pieslēguma līgumos ietvertos nosacījumus.

53. Atzīt par spēku zaudējušu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2012.gada 22.februāra lēmumu Nr.1/5 "Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 34.nr.).

54. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis
Pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2016.gada 17.marta lēmumam Nr.1/6

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 1/6Pieņemts: 17.03.2016.Stājas spēkā: 24.03.2016.Zaudē spēku: 30.03.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 58, 23.03.2016. OP numurs: 2016/58.10
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
281107
24.03.2016
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"