Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 125

Rīgā 2016. gada 1. martā (prot. Nr. 10 25. §)
Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma
10.1 panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Starptautiskā Kosmetoloģijas koledža (turpmāk – koledža) ir privātpersonu (turpmāk – dibinātājs) dibināta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas personām pēc vidējās izglītības ieguves nodrošina iespēju iegūt pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un ceturtā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.

2. Koledžas dibinātāji ir Marika Ģederte, Ģirts Ģederts un Ainārs Baumanis.

3. Koledžas nosaukums:

3.1. latviešu valodā – Starptautiskā Kosmetoloģijas koledža;

3.2. angļu valodā – International College of cosmetology;

3.3. franču valodā – Le Collège International de la cosmetologie;

3.4. krievu valodā – Международный Koлледж косметологии.

4. Koledžas juridiskā adrese – Graudu iela 68, Rīga, LV-1058, Latvija.

5. Koledžas personāla koleģiāla pārstāvības institūcija, kura ir augstākā lēmējinstitūcija studiju un pētniecības jautājumos, ir koledžas padome (turpmāk – padome). Koledžas augstākā lēmējinstitūcija stratēģiskajos, finanšu un saimnieciskajos jautājumos ir koledžas dibinātājs. Koledžas direktors (turpmāk – direktors) ir koledžas augstākā amatpersona, kas īsteno koledžas vispārīgo administratīvo un saimniecisko vadību, atbild par koledžas darbību kopumā un bez īpaša pilnvarojuma pārstāv koledžu.

6. Koledžai var būt savs karogs, ģerbonis, emblēma, devīze un himna.

II. Koledžas darbības pamatvirzieni un uzdevumi

7. Koledžas darbības pamatvirzieni ir šādi:

7.1. izstrādāt un īstenot pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas veselības aprūpes jomā;

7.2. īstenot izglītības procesu, veicināt studējošo personības attīstību un nodrošināt iespēju iegūt pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un ceturtā līmeņa profesionālo kvalifikāciju;

7.3. nodrošināt studējošajiem iespēju sagatavoties izglītības turpināšanai, lai iegūtu otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un piektā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.

8. Koledžas uzdevumi ir šādi:

8.1. izstrādāt profesionālās studiju programmas atbilstoši profesiju standartiem un valsts profesionālās izglītības standartiem un organizēt to īstenošanu;

8.2. izstrādāt pārbaudījumu saturu un metodes, kā arī organizēt kvalifikācijas eksāmenus, kuru sastāvdaļa ir kvalifikācijas darba izstrādāšana un aizstāvēšana;

8.3. teorētiski un praktiski sagatavot kvalificētus, darba tirgū konkurētspējīgus speciālistus atbilstoši darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma konjunktūrai Latvijā;

8.4. nodrošināt tādu studiju procesa un pārbaudījumu kvalitātes līmeni, lai koledžā iegūto profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju atzītu Latvijā un ārvalstīs;

8.5. veikt pētījumus veselības aprūpes jomā un veicināt studējošo pētniecisko darbu;

8.6. organizēt koledžas darbības pamatvirzieniem atbilstošus pasākumus (piemēram, publiskus kursus, lekcijas, seminārus, konferences);

8.7. sadarboties ar Latvijas un ārvalstu izglītības iestādēm un darba devējiem profesionālās izglītības jomā;

8.8. informēt sabiedrību par koledžas darbību un profesionālās izglītības ieguves iespējām koledžā;

8.9. veikt saimniecisko un citu darbību, kas nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem un koledžas darbības pamatvirzieniem;

8.10. sadarbībā ar darba devējiem izstrādāt tālākizglītības programmas un organizēt to īstenošanu.

III. Padome

9. Padomi tās nolikumā paredzētajā kārtībā ievēlē koledžas personāls, aizklāti balsojot. Padomes vēlēšanas organizē direktors. Padomi ievēlē uz trim gadiem.

10. Padomes sastāvā ir 11 padomes locekļi:

10.1. direktors;

10.2. valdes loceklis;

10.3. četri akadēmiskā personāla pārstāvji;

10.4. viens vispārējā personāla pārstāvis;

10.5. divi studējošo pašpārvaldes pārstāvji;

10.6. divi pilnvaroti darba devēju vai profesionālo nevalstisko organizāciju deleģēti pārstāvji atbilstoši studiju programmu specifikai.

11. Padome, aizklāti balsojot, ievēlē padomes priekšsēdētāju (turpmāk – priekšsēdētājs) un padomes sekretāru (turpmāk – sekretārs). Padomes sēdes protokolē un lietvedību kārto sekretārs.

12. Akadēmiskā personāla, vispārējā personāla un studējošo pašpārvaldes pārstāvju ievēlēšanas kārtību nosaka padomes darbības nolikums. Valdes locekli un direktoru padomē iekļauj bez ievēlēšanas. Darba devēju un nevalstisko organizāciju pārstāvjus padomē iekļauj ar šo organizāciju lēmumu.

13. Padomes darbības nolikumu un padomes sastāvu apstiprina dibinātājs.

14. Padome:

14.1. apstiprina koledžas ilgtermiņa darbības stratēģiju, saskaņojot to ar dibinātāju;

14.2. apstiprina studiju programmas;

14.3. apstiprina pētījumu un zinātniskās darbības virzienus;

14.4. sagatavo priekšlikumus par studējošo uzņemšanu un jaunu studiju programmu īstenošanu;

14.5. apstiprina koledžas uzņemšanas noteikumus;

14.6. ievēlē koledžas akadēmisko personālu;

14.7. apstiprina nolikumu par akadēmiskajiem un administratīvajiem amatiem koledžā un ievēlēšanas kārtību šajos amatos, saskaņojot to ar dibinātāju;

14.8. apstiprina nolikumu par studiju un pārbaudījumu kārtību koledžā, saskaņojot to ar dibinātāju;

14.9. apstiprina koledžas iekšējās kārtības noteikumus;

14.10. atbalsta studējošo pašpārvaldes darbību un saskaņo tās nolikumu;

14.11. apstiprina koledžas darbības gada pārskatu;

14.12. apstiprina koledžas karogu, ģerboni, emblēmu, devīzi un himnu;

14.13. sagatavo priekšlikumus par koledžas struktūrvienību dibināšanu, reorganizēšanu un likvidēšanu un apstiprina to nolikumus, saskaņojot tos ar dibinātāju;

14.14. ierosina jautājumu par koledžas nosaukuma vai juridiskā statusa maiņu;

14.15. apstiprina koledžas nolikumu un grozījumus tajā;

14.16. lemj par citiem jautājumiem, kuri saskaņā ar šiem noteikumiem ir padomes kompetencē.

15. Padomes sēdi sasauc pēc tās priekšsēdētāja, direktora, valdes locekļa vai vismaz četru padomes locekļu ierosinājuma. Sēdes notiek ne retāk kā reizi divos mēnešos.

16. Padome ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās vismaz septiņi padomes locekļi. Lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu, atklāti vai aizklāti balsojot. Aizklāti balso, ja to pieprasa vismaz pieci no klātesošajiem padomes locekļiem. Ja padomes locekļu balsis sadalās līdzīgi, izšķirošā ir priekšsēdētāja balss.

17. Direktoram padomē ir atliekošā veto tiesības attiecībā uz padomes lēmumiem. Pēc veto piemērošanas jautājumu izskata saskaņošanas komisija. Saskaņošanas komisiju izveido padome. Tās sastāvā ir direktors, priekšsēdētājs, dibinātāja pilnvarotais pārstāvis un pa vienam pārstāvim no akadēmiskā personāla, vispārējā personāla un studējošo pašpārvaldes. Saskaņošanas komisijas lēmumu apstiprina nākamajā padomes sēdē. Padomes lēmums stājas spēkā, ja, aizklāti balsojot, par to balso ne mazāk kā pieci no klātesošajiem padomes locekļiem.

18. Padomes locekli var atsaukt tās personāla grupas sapulce, kura padomes locekli ir ievēlējusi. Padomes locekļa atsaukšanas kārtību nosaka padomes darbības nolikums.

19. Padomes pieņemtie lēmumi stratēģiskajos, finanšu un saimnieciskajos jautājumos pirms to stāšanās spēkā ir saskaņojami ar dibinātāju.

IV. Direktors

20. Direktoru atklāta konkursa kārtībā ievēlē padome uz pieciem gadiem. Direktoram nepieciešams maģistra grāds vai tam pielīdzināts grāds, vismaz piecu gadu pedagoģiskā darba pieredze un vismaz piecu gadu pieredze vadošā amatā.

21. Direktors:

21.1. izdod koledžas personālam saistošus rīkojumus;

21.2. atbilstoši pilnvarām lemj par koledžas resursu racionālu izlietošanu;

21.3. organizē akadēmiskā un administratīvā personāla vēlēšanas;

21.4. iesniedz padomei un Izglītības un zinātnes ministrijai koledžas darbības gada pārskatu un nodrošina iespēju personālam iepazīties ar gada pārskatu;

21.5. pilda citus šajos noteikumos minētos uzdevumus.

22. Direktoru atceļ no amata padome pēc savas iniciatīvas vai dibinātāja ierosinājuma, ja direktora darbībā konstatēti būtiski normatīvo aktu pārkāpumi koledžas darbības tiesiskuma nodrošināšanā. Direktora atcelšanas kārtību nosaka šo noteikumu 14.7. apakšpunktā minētais nolikums.

23. Direktoru pieņem darbā un atbrīvo no darba dibinātājs.

V. Koledžas struktūrvienības

24. Izglītības procesa, pētnieciskā, organizatoriskā, saimnieciskā vai apkalpojošā darba veikšanai koledža var veidot struktūrvienības.

25. Struktūrvienības uzdevumus, funkcijas un tiesības nosaka struktūrvienības nolikums. Struktūrvienības nolikumu apstiprina padome. Struktūrvienības vadītāju ievēlē atbilstoši šo noteikumu 14.7. apakšpunktā minētajam nolikumam. Struktūrvienības vadītājs ir atbildīgs par struktūrvienības darbu.

26. Koledžas pamatstruktūrvienība izglītības un pētniecības darba veikšanai ir nodaļa.

27. Nodaļa ir struktūrvienība, kas īsteno radniecīga profila pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas. Nodaļas uzdevums ir īstenot studiju programmas, veikt zinātniskos pētījumus sadarbībā ar citām koledžas struktūrvienībām, izglītības iestādēm, darba devējiem un nevalstiskajām organizācijām.

28. Nodaļā ir vismaz trīs akadēmiskā personāla pārstāvji, kas ieņem vēlētus amatus. Nodaļas vadītāju ievēlē saskaņā ar šo noteikumu 14.7. apakšpunktā minēto nolikumu.

29. Lēmumu par koledžas struktūrvienības dibināšanu, reorganizāciju un likvidāciju pieņem padome, saskaņojot to ar dibinātāju.

VI. Koledžas personāls

30. Koledžas personālu (turpmāk – personāls) veido:

30.1. akadēmiskais personāls;

30.2. vispārējais personāls;

30.3. studējošie.

31. Personālam ir tiesības izmantot koledžas telpas, iekārtas, inventāru, bibliotēku un citus objektus saskaņā ar koledžas iekšējās kārtības noteikumiem. Koledžas vadības pienākums ir rūpēties par personāla darba apstākļiem un nodrošināt iespēju pilnveidot viņu kvalifikāciju.

32. Personāla pienākums ir sekmēt koledžas darbību un atbalstīt atklātumu tās pārvaldē. Personālam ir tiesības piedalīties vadības un pašpārvaldes lēmumu un iekšējās kārtības noteikumu izstrādāšanā, kā arī tādu lēmumu pieņemšanā, kas skar personāla intereses, piedalīties koledžas koleģiālo vadības institūciju sēdēs, iesniegt priekšlikumus, kā arī tikt uzklausītam.

33. Akadēmisko personālu veido:

33.1. docenti;

33.2. lektori;

33.3. asistenti.

34. Koledžas administratīvais personāls ir direktors un citas amatpersonas, kuru pamatfunkcija ir administratīvais darbs.

35. Personas akadēmiskajos un vēlētajos administratīvajos amatos ievēlē atklātā konkursā, aizklāti balsojot, saskaņā ar šo noteikumu 14.7. apakšpunktā minēto nolikumu. Konkursu izsludina vismaz mēnesi pirms vēlēšanām, publicējot paziņojumu koledžas tīmekļvietnē.

36. Akadēmiskajos amatos var ievēlēt personu, kurai ir doktora, maģistra vai tam pielīdzināts grāds.

37. Profesionālo studiju programmu profila priekšmetos docenta amatu var ieņemt persona ar augstāko izglītību bez doktora grāda, ja tai ir attiecīgajam studiju kursam atbilstošs vismaz septiņu gadu praktiskā darba stāžs. Prasības, kas izvirzāmas šādu docentu amatu pretendentiem, apstiprina padome. Profesionālo studiju programmu profila priekšmetos lektora vai asistenta amatu var ieņemt persona ar augstāko izglītību bez doktora grāda, ja tai ir attiecīgajam studiju kursam atbilstošs vismaz piecu gadu praktiskā darba stāžs.

38. Akadēmiskajam personālam ir šādi pienākumi:

38.1. radoši un atbildīgi piedalīties studiju programmu īstenošanā;

38.2. pastāvīgi pilnveidot savu profesionālo kvalifikāciju, apmeklēt metodiskos seminārus, iesaistīties pētniecības darbā;

38.3. ievērot profesionālās ētikas normas;

38.4. atbildēt par savu darbību un tās rezultātiem;

38.5. nodrošināt studējošajiem iespējas īstenot koledžā viņu tiesības.

39. Akadēmiskajam personālam ir šādas tiesības:

39.1. īstenojamo studiju programmu ietvaros atbilstoši nolikumiem par studiju un pārbaudījumu kārtību brīvi noteikt studiju programmas un pārbaudījumu saturu, formas un metodes;

39.2. veicot pētniecisko darbu, brīvi izvēlēties pētniecības metodes, izvērtēt un publicēt pētījumu rezultātus;

39.3. iesniegt priekšlikumus par koledžas darbības mērķim atbilstošu pasākumu organizēšanu;

39.4. piedāvāt jaunas studiju programmas un ierosināt jaunu studiju programmu īstenošanu;

39.5. izteikt priekšlikumus par koledžas attīstību un iekšējās kārtības nodrošināšanu;

39.6. tikt ievēlētam koledžas pārstāvības, vadības institūcijās un lēmējinstitūcijās.

40. Personu uzņem koledžā saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kritērijiem un kārtību uzņemšanai studiju programmās un koledžas izstrādātajiem uzņemšanas noteikumiem.

41. Studējošo pienākums ir ievērot koledžas nolikumu, padomes apstiprinātos nolikumus un iekšējās kārtības noteikumus.

42. Studējošie koledžā izveido studējošo pašpārvaldi. Studējošo pašpārvalde darbojas saskaņā ar nolikumu. Nolikumu izstrādā studējošie un apstiprina padome.

43. Studējošo pašpārvaldei ir tiesības pieprasīt un saņemt no koledžas pārstāvības, vadības institūcijām un lēmējinstitūcijām, kā arī struktūrvienību vadītājiem informāciju un paskaidrojumus jautājumos, kas skar studējošo intereses.

44. Studējošo pašpārvaldes pārstāvjiem ir tiesības līdzdarboties koledžas lēmējinstitūcijās. Pašpārvaldes pārstāvjiem padomē ir atliekošā veto tiesības jautājumos, kas skar studējošo intereses. Ja nepieciešams, padome izveido saskaņošanas komisiju un tās lēmumu atkārtoti izskata nākamajā padomes sēdē. Saskaņošanas komisijas lēmumu apstiprina padome. Padomes lēmums stājas spēkā, ja, aizklāti balsojot, par to nobalso ne mazāk kā divas trešdaļas no klātesošajiem padomes locekļiem.

45. Studējošo pašpārvaldes lēmumi pēc to apstiprināšanas padomē ir saistoši visiem studējošajiem.

VII. Studiju programmu izstrāde, apstiprināšana un likvidācija

46. Studiju programmas izstrādā un noteiktā kārtībā piesaka nodaļas.

47. Studiju programmas apstiprina un lēmumu par studiju programmas īstenošanas izbeigšanu pieņem padome.

VIII. Iekšējo kārtību reglamentējošie dokumenti

48. Koledžas iekšējo kārtību reglamentējošos dokumentus izdod direktors.

49. Koledžas struktūrvienības iekšējo kārtību reglamentējošo dokumentu izdod struktūrvienības vadītājs, un tas stājas spēkā, kad minēto dokumentu ir apstiprinājis direktors.

50. Lēmumus jautājumos, kuru regulēšana ir ārpus direktora kompetences, apstiprina padome.

IX. Koledžas starptautiskie sakari

51. Koledža veicina starptautisko sadarbību, studējošo un akadēmiskā personāla dalību starpvalstu un augstākās izglītības iestāžu apmaiņas programmās un augstākās izglītības iestāžu starptautiskajās sadarbības programmās pētniecībā.

52. Koledža var uzaicināt citu valstu augstākās izglītības iestāžu mācībspēkus un speciālistus par viesdocētājiem vai vieslektoriem atsevišķu lekciju, studiju kursu vai studiju moduļu nolasīšanai.

53. Koledža var organizēt personāla pieredzes apmaiņas braucienus gan uz ārvalstīm, gan Latvijā.

X. Koledžas finansējuma avoti

54. Koledžu finansē tās dibinātājs, ievērojot Ministru kabineta noteikto studiju programmas īstenošanas izmaksu minimumu uz vienu studējošo un citos normatīvajos aktos noteiktās prasības.

55. Studijas koledžā notiek par maksu. Studiju maksu un citu maksas pakalpojumu apmēru nosaka dibinātājs. Dibinātājs studējošo var pilnīgi vai daļēji atbrīvot no studiju maksas.

56. Koledžas finanšu resursus veido:

56.1. studiju maksa;

56.2. pašu ieņēmumi;

56.3. ārvalstu finanšu līdzekļi;

56.4. juridisko un fizisko personu ziedojumi un dāvinājumi;

56.5. banku un citu kredītiestāžu kredītlīdzekļi.

XI. Administratīvo aktu un faktiskās rīcības apstrīdēšanas kārtība

57. Koledžas darbības tiesiskumu nodrošina direktors.

58. Koledžas amatpersonu izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot iesniegumu direktoram. Direktora lēmumus par apstrīdētajiem koledžas amatpersonu lēmumiem un faktisko rīcību var pārsūdzēt tiesā.

59. Direktora izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību var pārsūdzēt tiesā.

XII. Koledžas nolikuma un tā grozījumu ierosināšana un izstrāde

60. Koledžas nolikumu un grozījumus koledžas nolikumā izstrādā padome. Nolikuma un nolikuma grozījumu projektu saskaņo ar dibinātāju.

61. Priekšlikumus par grozījumiem koledžas nolikumā padomei var iesniegt direktors, padomes locekļi, studējošo pašpārvalde, struktūrvienību vadītāji, kā arī viena desmitā daļa no koledžas personāla kopskaita.

XIII. Noslēguma jautājumi

62. Lēmumu par koledžas reorganizāciju vai likvidāciju pieņem dibinātājs.

63. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007. gada 14. augusta noteikumus Nr. 551 "Kosmetoloģijas koledžas nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 133. nr.).

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Starptautiskās Kosmetoloģijas koledžas nolikums Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 125Pieņemts: 01.03.2016.Stājas spēkā: 04.03.2016.Zaudē spēku: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 44, 03.03.2016. OP numurs: 2016/44.9
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
280643
04.03.2016
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"