Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā

Izdarīt Kooperatīvo sabiedrību likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 6.nr.; 2000, 10.nr.; 2002, 16., 22.nr.; 2006, 21.nr.; 2007, 23.nr.; 2009, 14.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2012, 154.nr.; 2013, 193.nr.) šādus grozījumus:

1. Izslēgt 3.panta 1.punktā vārdu "rīcībspējīga".

2. 7.1 pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"7.1 pants. Fiziskajai personai noteiktie ierobežojumi";

papildināt pantu ar 3.1 un 3.2 daļu šādā redakcijā:

"(31) Ja tiesa, pamatojoties uz civilprocesa ietvaros pieņemtu nolēmumu, ierobežojusi pilngadīgas fiziskās personas rīcībspēju (garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ vai personas izlaidīgas vai izšķērdīgas dzīves dēļ), attiecīgā fiziskā persona nav tiesīga ieņemt šā panta trešajā daļā minētos amatus.

(32) Šā panta trešajā daļā minētos amatus nav tiesīga ieņemt nepilngadīga persona.";

izteikt ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"(4) Šā panta pirmajā un otrajā daļā noteiktie aizliegumi piemērojami kooperatīvajai sabiedrībai, kas atbilstoši šā likuma noteikumiem uzskatāma par komersantu, kā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai.

(5) Ja fiziskajai personai atņemtas tiesības veikt visu veidu vai noteikta veida komercdarbību vai ieņemt noteiktus amatus kooperatīvajā sabiedrībā vai tās pārvaldes institūcijās vai ja tiesa ir ierobežojusi pilngadīgas fiziskās personas rīcībspēju, tās pienākums ir nekavējoties pēc attiecīgā nolēmuma spēkā stāšanās par to informēt kooperatīvo sabiedrību un tās biedrus. Ja fiziskajai personai ir ierobežota rīcībspēja un nodibināta aizgādnība, informēšanas pienākums ir attiecīgās fiziskās personas aizgādnim, kas informāciju sniedz nekavējoties, tiklīdz ir uzzinājis vai viņam vajadzēja uzzināt, ka attiecīgā persona ieņem noteiktu amatu."

3. Izslēgt 17.panta otro un trešo daļu.

4. Papildināt 36.1 panta pirmo daļu pēc vārdiem "lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība" ar vārdiem "un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība".

5. 37.pantā:

izslēgt otrās daļas otro teikumu;

papildināt pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Kooperatīvā sabiedrība, kura atbilstoši šā likuma noteikumiem nav uzskatāma par komersantu (6.pants), var sasaukt pilnvaroto sapulci, ja to paredz statūti un kooperatīvajā sabiedrībā ir vairāk nekā 200 balsstiesīgo biedru. Statūtos var paredzēt lielāku minimālo biedru skaitu, kāds nepieciešams, lai sasauktu pilnvaroto sapulci."

6. 38.pantā:

papildināt pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Ja biedru kārtējā kopsapulce (pilnvaroto sapulce) nav notikusi šā panta otrajā daļā noteiktajā termiņā, to sasauc viens vai vairāki biedri (pilnvarotie).";

izteikt trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

"(3) Īpašu jautājumu izlemšanai kooperatīvās sabiedrības valde, ja nepieciešams, statūtos noteiktajā kārtībā var sasaukt biedru ārkārtas kopsapulci (pilnvaroto sapulci). Ārkārtas kopsapulce (pilnvaroto sapulce) valdei jāsasauc arī tad, ja sabiedrības statūtos noteiktajā kārtībā to pieprasa vismaz viena desmitdaļa biedru (viena trešdaļa pilnvaroto) vai revīzijas komisija (revidents). Ja valde mēneša laikā pēc pieprasījuma iesniegšanas dienas nesasauc biedru kopsapulci (pilnvaroto sapulci), to sasauc revīzijas komisija (revidents). Ja biedru ārkārtas kopsapulce (pilnvaroto sapulce) nav notikusi triju mēnešu laikā pēc pieprasījuma iesniegšanas dienas, to sasauc vismaz viena desmitdaļa biedru (viena trešdaļa pilnvaroto).

(4) Paziņojumu par biedru kopsapulces (pilnvaroto sapulces) norises vietu, laiku un darba kārtību (dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajās sabiedrībās - pilnvaroto ievēlēšanas sapulces norises vietu, laiku un darba kārtību) valde statūtos noteiktajā kārtībā nosūta visiem biedriem vismaz 10 dienas pirms sapulces, ja statūtos nav noteikts garāks paziņošanas termiņš."

7. 41.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "sabiedrības statūtos noteiktajā kārtībā" ar vārdiem "šajā likumā un sabiedrības statūtos noteiktajā kārtībā";

aizstāt piektajā daļā skaitli un vārdus "10 dienu laikā" ar vārdiem un skaitli "viena mēneša laikā, ievērojot šā likuma 38.panta ceturtajā daļā minētos noteikumus";

papildināt pantu ar sesto un septīto daļu šādā redakcijā:

"(6) Biedru kopsapulces (pilnvaroto sapulces) gaita (dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajās sabiedrībās - pilnvaroto ievēlēšanas sapulces gaita) tiek protokolēta. Protokolu paraksta sapulces vadītājs un protokolētājs.

(7) Protokolā norāda:

1) kooperatīvās sabiedrības nosaukumu;

2) institūciju (personu), kura sasauc sapulci;

3) sapulces norises vietu un laiku;

4) laiku, kad paziņots par sapulces sasaukšanu, un paziņošanas veidu;

5) kooperatīvās sabiedrības kopējo balsstiesīgo biedru skaitu;

6) pilnvaroto sapulces biedru pārstāvju kopējo skaitu, kāds nepieciešams, lai būtu pārstāvēti visi biedri (ja sasaukta pilnvaroto sapulce);

7) sapulcē klātesošo biedru (biedru pārstāvju) skaitu;

8) darba kārtības jautājumus;

9) darba kārtības jautājumu apspriešanas gaitu un saturu;

10) balsošanas rezultātus, norādot balsu skaitu "par" vai "pret" par katru lēmumu;

11) pieņemtos lēmumus."

8. Aizstāt 53.panta 2.punktā vārdus "laikrakstā "Latvijas Vēstnesis"" ar vārdiem "oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis"".

9. Papildināt pārejas noteikumus ar 24. un 25.punktu šādā redakcijā:

"24. Ja kooperatīvās sabiedrības statūti neatbilst šā likuma prasībām par biedru kopsapulces (pilnvaroto sapulces) sasaukšanas kārtību un sapulces norises protokolēšanu (dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajās sabiedrībās - pilnvaroto ievēlēšanas sapulces sasaukšanas kārtību un sapulces norises protokolēšanu), kooperatīvā sabiedrība izdara attiecīgus grozījumus statūtos un iesniedz tos Uzņēmumu reģistram līdz 2016.gada 1.jūlijam.

25. Grozījumi šā likuma 37.panta otrajā daļā (par otrā teikuma izslēgšanu) un 2.1 daļa (par minimālo biedru skaitu, kāds nepieciešams, lai kooperatīvā sabiedrība, kura nav uzskatāma par komersantu, varētu sasaukt pilnvaroto sapulci) stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī. Ja kooperatīvās sabiedrības, kura nav uzskatāma par komersantu, statūti neatbilst šā likuma prasībām par pilnvaroto sapulču sasaukšanu, tā izdara attiecīgus grozījumus savos statūtos un iesniedz tos Uzņēmumu reģistram ne vēlāk kā līdz 2016.gada 1.jūlijam."

Likums Saeimā pieņemts 2015.gada 8.oktobrī.

Valsts prezidents R.Vējonis

Rīgā 2015.gada 23.oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 08.10.2015.Stājas spēkā: 06.11.2015.Zaudē spēku: 01.01.2019.Tēma: KomerctiesībasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 208, 23.10.2015. OP numurs: 2015/208.3
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
277312
06.11.2015
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"