Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.150

Rīgā 2015.gada 9.jūnijā (prot. Nr.56, 11.§)

Grozījumi Rīgas domes 2012.gada 14.augusta saistošajos noteikumos Nr.183 "Speciāli pasažieru pārvadāšanai izgatavoto velosipēdu, kas paredzēti komercpakalpojumu sniegšanai, izmantošanas noteikumi Rīgas pilsētā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 44.panta 4.punktu un
Ministru kabineta 2004.gada 29.jūnija noteikumu Nr.571
"Ceļu satiksmes noteikumi" 230.1punktu

Izdarīt Rīgas domes 2012.gada 14.augusta saistošajos noteikumos Nr.183 "Speciāli pasažieru pārvadāšanai izgatavoto velosipēdu, kas paredzēti komercpakalpojumu sniegšanai, izmantošanas noteikumi Rīgas pilsētā" (Latvijas Vēstnesis, 2012, Nr.143; 2013, Nr.234) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

"2. Rīgas pilsētā pasažieru pārvadājumus ar pasažieru velosipēdu drīkst veikt tikai ar šajos saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā saņemtu pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju. Pasažieru velosipēdi drīkst braukt tikai pasažieru velosipēdu kustības maršrutu atļaujās norādītajos maršrutos."

2. Aizstāt 8.punktā vārdu "divpadsmit" ar skaitli "12".

3. Papildināt saistošos noteikumus ar 9.1punktu šādā redakcijā:

"9.1 Pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju aizliegts nodot lietošanā (izņemot darba tiesisko attiecību gadījumā) vai atsavināt citai personai."

4. Papildināt 10.punktu ar 10.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.3. ar pasažieru velosipēdu, kas pieteikts pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļaujas saņemšanai, iepriekšējo 12 mēnešu laikā sistemātiski vai būtiski pārkāpti šie saistošie noteikumi vai citu normatīvo aktu prasības."

5. Papildināt saistošos noteikumus ar 10.1punktu šādā redakcijā:

"10.1 Ja Rīgas domes Satiksmes departaments pieņem šo saistošo noteikumu 10.3.apakšpunktā minēto lēmumu, tad pakalpojuma sniedzējs pieteikumu pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļaujas saņemšanai atkārtoti var iesniegt ne ātrāk kā pēc 12 mēnešiem."

6. Izteikt 11.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.1. pakalpojuma sniedzējs ir iesniedzis Rīgas domes Satiksmes departamentā spēkā esoša apdrošināšanas līguma kopiju (uzrādot oriģinālu) par attiecīgā pasažieru velosipēda īpašnieka vai tiesīgā lietotāja (turpmāk arī - īpašnieka) civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu par trešajām personām nodarītajiem zaudējumiem pasažieru velosipēda izmantošanas laikā saskaņā ar šo saistošo noteikumu 12.punktu. Īpašnieka civiltiesisko atbildību par katru ceļu satiksmē lietoto pasažieru velosipēdu apdrošina ikviens pasažieru velosipēda īpašnieks, noslēdzot attiecīgu apdrošināšanas līgumu. Ja īpašnieks nodevis lietošanā citai personai pasažieru velosipēdu, par kuru nav noslēgts apdrošināšanas līgums vai pasažieru velosipēda lietošanas laikā ir beidzies apdrošināšanas līguma termiņš, apdrošināšanas līgumu īpašnieka vārdā var noslēgt pasažieru velosipēda tiesīgais lietotājs;".

7. Svītrot 12.punktā vārdu "katram" un aizstāt vārdu "vadītājam" ar vārdu "īpašniekam".

8. Aizstāt 14.punktā vārdu "vadītāja" ar vārdu "īpašnieka".

9. Papildināt 14.punktu ar ceturto teikumu šādā redakcijā:

"Pasažieru velosipēdam izmantošanas laikā ir jābūt teicamā tehniskajā stāvoklī, tīram un koptam, krāsa nedrīkst būt noberzta vai nolupusi."

10. Papildināt saistošos noteikumus ar 14.1punktu šādā redakcijā:

"14.1 Pasažieru velosipēda izmantošanas laikā ir aizliegts lietot skaņu pastiprinošas ierīces."

11. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

"19. Pasažieru velosipēdam redzamā vietā jāpiestiprina pakalpojuma sniedzēja vizītkarte (3.pielikums) un informācija par komercpakalpojuma maksu, kā arī lietošanas drošības noteikumi latviešu, krievu un angļu valodā. Lietošanas drošības noteikumiem jābūt noformētiem uz A4 (297 x 210 mm) formāta rakstāmpapīra, burtu lielumu dokumenta tekstā izvēloties ne mazāku par 10 punktiem."

12. Izteikt 23.punktu šādā redakcijā:

"23. Pasažieru velosipēda vadītājam līdzi jābūt vadītāja apliecībai, pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļaujai un darba līgumam (izņemot, ja pasažieru velosipēda vadītājs ir pakalpojuma sniedzējs), kas jāiesniedz pārbaudei pēc šo saistošo noteikumu prasību izpildes kontrolējošo institūciju darbinieka pieprasījuma."

13. Izteikt 25.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.1. par pasažieru velosipēda izmantošanu bez tehniskā kārtībā esoša šo saistošo noteikumu 11.2.-11.7.apakšpunktā paredzētā aprīkojuma, par pasažiera, kurš nav piesprādzējies ar drošības jostu, vešanu, par teicamā tehniskajā stāvoklī neesoša, netīra un nekopta, ar noberztu vai nolupušu krāsu esoša pasažieru velosipēda lietošanu un par šo saistošo noteikumu 18., 19., 22., 23.punktā minēto prasību pārkāpšanu var uzlikt administratīvo sodu no 14 euro līdz 70 euro;".

14. Izteikt 25.3.apakšpunktu šādā redakcijā":

"25.3. par šo saistošo noteikumu 2., 6., 9.1 un 14.1punktā minēto prasību pārkāpšanu var uzlikt administratīvo sodu no 70 euro līdz 350 euro."

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 


Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2015.gada 9.jūnija saistošajiem noteikumiem Nr.150 "Grozījumi Rīgas domes 2012.gada 14.augusta saistošajos noteikumos Nr.183 "Speciāli pasažieru pārvadāšanai izgatavoto velosipēdu, kas paredzēti komercpakalpojumu sniegšanai, izmantošanas noteikumi Rīgas pilsētā""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Rīgas domes 2015.gada 9.jūnija saistošie noteikumi Nr.150 "Grozījumi Rīgas domes 2012.gada 14.augusta saistošajos noteikumos Nr.183 "Speciāli pasažieru pārvadāšanai izgatavoto velosipēdu, kas paredzēti komercpakalpojumu sniegšanai, izmantošanas noteikumi Rīgas pilsētā"" (turpmāk - saistošie noteikumi) paredz noteikt papildu pasažieru velosipēdu izmantošanas nosacījumus, kas attiecas uz pasažieru velosipēdu vizuālo stāvokli, aprīkojumu, skaņu pastiprinošo ierīču izmantošanu, kā arī tiesībām pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju nodot lietošanā, pārdot, dāvināt, iznomāt vai citādā veidā atsavināt par labu citam pārvadātājam vai citai fiziskai vai juridiskai personai.

Saistošie noteikumi precizē Rīgas domes 2012.gada 14.augusta saistošo noteikumu Nr.183 "Speciāli pasažieru pārvadāšanai izgatavoto velosipēdu, kas paredzēti komercpakalpojumu sniegšanai, izmantošanas noteikumi Rīgas pilsētā" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr.183) spēkā esošo redakciju, nosakot, ka Rīgas pilsētā pasažieru pārvadājumus ar pasažieru velosipēdu drīkst veikt tikai ar šajos saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā saņemtu pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek paredzētas tiesības atteikt izsniegt pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju, ja ar pasažieru velosipēdu iepriekšējā gadā sistemātiski vai būtiski pārkāptas saistošo noteikumu Nr.183 vai citu normatīvo aktu prasības.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Lai novērstu saistošo noteikumu Nr.183 prasību izpildes kontroles rezultātā konstatētās nepilnības tiesiskajā regulējumā, kā arī ņemot vērā, ka 2014.gadā salīdzinājumā ar 2013.gadu ir vērojama pasažieru velosipēdu vadītāju un pakalpojumu sniedzēju normatīvo aktu prasību, kas attiecas uz pasažieru pārvadājumu pakalpojumiem ar pasažieru velosipēdiem, pārkāpumu pieauguma tendence, nepieciešams noteikt stingrākus nosacījumus pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju izsniegšanai.

Pasažieru velosipēdiem ir jāintegrējas Vecrīgas kultūrvidē, proti, tiem jābūt vizuāli pievilcīgiem un ar tiem sniegtajiem pakalpojumiem kvalitatīviem, jo to izskats ne tikai Rīgas iedzīvotāju, bet arī pilsētas viesu vidū ir daļa no Vecrīgas kultūrvides kopējās ainavas. Ņemot vērā minēto, ir jānosaka papildu prasības pasažieru velosipēdu vizuālajam stāvoklim un aprīkojumam.

Pašreizējā normatīvo aktu bāze nav pietiekama, lai nepastāvīga trokšņa gadījumā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā nodrošinātu sabiedrisko kārtību un mieru, tātad ir jāparedz alternatīvi sabiedrisko kārtību traucējoša trokšņa novēršanas pasākumi.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Neietekmēs pašvaldības budžetu.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi izstrādāti, lai sekmētu uzņēmējdarbību un tūristu piesaisti Rīgas pilsētā.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Netiek radīts papildu slogs esošajām administratīvajām procedūrām.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2012.gada 14.augusta saistošajos noteikumos Nr.183 "Speciāli pasažieru pārvadāšanai .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 150Pieņemts: 09.06.2015.Stājas spēkā: 04.08.2015.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 149, 03.08.2015. OP numurs: 2015/149.16
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
275682
04.08.2015
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"