Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

APSTIPRINU

Latvijas Republikas Satiksmes ministrs A.Gūtmanis

1995.gada 22. maijā

PASAŽIERU UN BAGĀŽAS  PĀRVADĀŠANAS PAGAIDU NOTEIKUMI   REGULĀRU MARŠRUTU AUTOBUSOS

 

1.NODAĻA

NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

Atļauja pasažieru regulāru komercpārvadājumu veikšanai (turpmāk tekstā - "atļauja") - dokuments, kas apliecina pārvadātāja tiesības veikt regulārus pasažieru komercpārvadājumus konkrētā,apstiprinātā maršrutā (reisā).

Autobusa vadītājs (šoferis) - persona, kas uz tiesiska pamata vada autobusu.Autobusa vadītājs vienlaikus var būt arī autobusa tiesisks valdītājs vai īpašnieks.

Autobuss - autotransporta līdzeklis, kas paredzēts pasažieru (deviņu cilvēku un vairāk, neieskaitot šoferi) pārvadāšanai.

Autoosta - līniju būve, kurā ietilpst speciālas ēkas, peroni un teritorija, kas paredzēta pasažieru un autobusu apkalpošanai.

Bagāža - lietas, kuras pasažieris ved sev līdzi; rokas bagāža- lietas, kuras nepārsniedz izmērus 60x40x20 cm un kuras pasažieris ņem sev līdzi autobusa salonā.

Konduktors - persona, kas uz tiesiska pamata autobusā pārdod biļetes, kontrolē citus braukšanas tiesību apliecinošus dokumentus, rūpējas par pasažieru pārvadāšanas noteikumu ievērošanu.

Licence autotransporta pasažieru komercpārvadājumu uzņēmējdarbībai (turpmāk tekstā - "licence") - dokuments, kas apliecina pārvadātāja tiesības veikt pasažieru komercpārvadājumu uzņēmējdarību.

Licences kartiņa - dokuments, ko izsniedz licences saņēmējam uz autobusu, ar kuru veic pasažieru komercpārvadājumus.

Līniju būves -speciāli objekti (autoostas, kases punkti, dispečerpunkti, pieturvietas u.c.), kas paredzētas kustības organizēšanai un pasažieru apkalpošanai maršrutos.

Maršruts - iepriekš izvēlēts autobusa kustības ceļš starp diviem kustības galapunktiem.

Maršruta kods - sešciparu skaitlis, ko piešķir starptautiskajiem, tālsatiksmes un rajona maršrutiem, kurā pirmie četri cipari norāda maršruta numuru, bet pēdējie divi- reisa numuru.

Maršruta numurs pilsētas satiksmē - viena vai divciparu skaitlis, ko piešķir pilsētas maršrutiem.

Maršruta numurs rajonu, tālsatiksmes un starptautiskajā satiksmē - koda četrciparu skaitlis, kur pirmais cipars norāda piederību maršruta klasifikācijai (6 - rajonu, 7 - tālsatiksmes, 8 - starptautiskie maršruti), nākamie trīs cipari norāda kārtas skaitli šajā maršruta kategorijā.

Pasažieris - persona, kura saskaņā ar līgumu (biļeti) vai bez tā izmanto pārvadātāja autobusu braukšanai un bagāžas pārvadāšanai, kā arī izmanto citus ar pārvadāšanu saistītos pakalpojumus.

Pasažieru komercpārvadājums - pasažieru pārvadāšana par maksu.

Pārvadātājs - fiziskā vai juridiskā persona, kas uz pārvadājuma līguma pamata apņemas veikt pasažieru un viņu bagāžas komercpārvadājumus neatkarīgi no tā, vai šo pārvadājumu izpilda viņš pats vai persona, kas ar viņu noslēgusi līgumu.

Regulārie pasažieru komercpārvadājumi (turpmāk tekstā - "komercpārvadājumi") - pasažieru pārvadāšana ar autobusiem pēc iepriekš noteiktiem kustības sarakstiem, pa iepriekš noteiktu maršrutu, pēc iepriekš noteikta braukšanas un bagāžas pārvadāšanas maksas.

Regulārs maršruts (turpmāk tekstā - "maršruts") - maršruts, pa kuru tiek veikti regulāri pasažieru komercpārvadājumi.

Reisa numurs - divciparu skaitlis, kurš norāda reisa kārtas numuru konkrētajā rajona, tālsatiksmes un starptautiskajā maršrutā.

 

2.NODAĻA

VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

 

2.1.Šie Noteikumi izstrādāti saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 1993.gada 21.decembra Noteikumiem nr.41 (prot.nr.26 11 )"Par pārvadājumiem ar autotransportu", Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 5.aprīļa Noteikumiem nr.90 (prot.nr.18 2 )"Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā",Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 30.augusta Noteikumiem nr.169 (prot.nr.43 22) "Par ceļu satiksmi".

Noteikumi ir saistoši visām Latvijas Republikas fiziskām un juridiskām personām, kuras organizē vai veic regulārus pasažieru komercpārvadājumus ar autobusiem maršrutos (reisos), kā arī pasažieriem, kuri izmanto šos pakalpojumus.

2.2.Lai veiktu komercpārvadājumus, pārvadātājam ir jābūt sekojošiem dokumentiem:

2.2.1.licencei un licences kartiņai, ko izsniedz:

1)Satiksmes ministrijas Autotransporta valsts inspekcija - komercpārvadājumiem visā valsts teritorijā vai starptautiskajiem komercpārvadājumiem;

2) pilsētas un rajona pašvaldība - komercpārvadājumiem attiecīgā pilsētas un rajona robežās;

2.2.2.atļaujai, ko izsniedz:

1) starptautisko un tālsatiksmes maršrutu reisiem - Satiksmes ministrijas Autoceļu departaments ;

2) republikas pilsētu maršrutiem - attiecīgās republikas pilsētu pašvaldības;

3) rajonu un pilsētu maršrutiem - attiecīgās rajonu pašvaldības.

2.3.Komercpārvadājumiem paredzētajiem autobusiem, autoostām un citām līniju būvēm jābūt noformētām un iekārtotām saskaņā ar tiesību aktu prasībām.

2.4.Republikas pilsētas vai rajona pašvaldība ir tiesīga izstrādāt un apstiprināt pasažieru pārvadāšanas noteikumus savas pilsētas vai rajona maršrutu autobusos,ievērojot šo noteikumu pamatprasības.

2.5.Biļešu obligātos rekvizītus starptautiskajā satiksmē nosaka pārvadātājs saskaņā ar attiecīgiem starptautiskiem līgumiem, saskaņojot tos ar Satiksmes ministriju.

Biļešu pārdošanas, iepriekšpārdošanas, atpakaļnodošanas, bērnu pārvadāšanas, vietu rezervēšanas un bagāžas pārvadāšanas kārtību, kā arī pasažieru iekāpšanas, vietu ieņemšanas un braukšanas nosacījumus starptautiskajā satiksmē nosaka pārvadātājs, saskaņojot tos ar Satiksmes ministriju tādā gadījumā, ja tie atšķiras no šajos noteikumos noteiktās kārtības tālsatiksmes pārvadājumiem.

 

3.NODAĻA

REGULĀRU MARŠRUTU KLASIFIKĀCIJA

UN KUSTĪBAS SARAKSTU APSTIPRINĀŠANA

 

3.1.Maršruti tiek klasificēti šādi:

1) pilsētas maršruti;

2) rajona maršruti;

3) tālsatiksmes maršruti;

4) starptautiskie maršruti.

Pilsētas maršruti ir maršruti, kas atrodas pilsētas teritorijā.

Rajonu maršruti ir maršruti, kas atrodas viena rajona administratīvās teritorijas robežās vai republikas pilsētas un rajona, kas to aptver, administratīvās teritorijas robežās.

Tālsatiksmes maršruti ir maršruti, kas atrodas divu vai vairāku rajonu administratīvo teritoriju robežās.

Starptautiskie maršruti ir maršruti, kuru veikšanai nepieciešams šķērsot Latvijas valsts robežu.

Ja maršruts (pēc savas nozīmes) neatbilst minētās klasifikācijas kritērijiem,Satiksmes ministrijas Autoceļu departaments pēc pārvadātāju priekšlikuma nosaka maršruta piederību pie klasifikācijā noteiktās kategorijas un piešķir attiecīgu kodu.

3.2.Pilsētās var atklāt speciālus maršrutus (skolēnu, studentu maršrutus, taksobusu maršrutus u.c.),kuros pārvadājumiem jāatbilst regulāru pasažieru pārvadājumu prasībām.Speciālos maršrutos ir noteikta īpaša braukšanas maksas iekasēšanas kārtība,bagāžas pārvadāšanas kārtība un transporta līdzekļa apstāšanās maršrutā pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai notiek pēc pasažieru pieprasījuma, nepārkāpjot Ceļu satiksmes noteikumus.

3.3.Autobusu maršrutu numerāciju vai kodu atbilstoši maršrutu klasifikācijai nosaka:

1) pilsētas maršrutiem numerāciju : republikas pilsētā - attiecīgās pilsētas pašvaldība; pārējās pilsētās - attiecīgā rajona pašvaldība;

2) rajona,tālsatiksmes un starptautiskajiem maršrutiem kodu - Satiksmes ministrijas Autoceļu departaments.

3.4.Jaunu maršrutu atklāšanas un esošo maršrutu grozīšanas kārtību nosaka attiecīgie tiesību akti.

3.5.Autobusu kustības sarakstus apstiprina:

1)pilsētas maršrutiem:republikas pilsētās- attiecīgās pilsētas pašvaldība;pārējās pilsētās-attiecīgā rajona pašvaldība;

2)rajona maršrutiem-attiecīgā rajona pašvaldība,pēc saskaņošanas ar Satiksmes ministrijas Autoceļu departamentu;

3)tālsatiksmes un starptautiskajiem maršrutiem-Satiksmes ministrijas Autoceļu departaments.

3.6.Pieturvietās informāciju par autobusu kustību nodrošina:

1)pilsētu maršrutos - pašvaldības;

2)rajonu, tālsatiksmes un starptautiskajos maršrutos (visās pieturvietās) - ceļu īpašnieki pēc pārvadātāja pasūtījuma un par pārvadātāja līdzekļiem.

 

4.NODAĻA

BIĻEŠU NOFORMĒŠANA, PĀRDOŠANA,

IEPRIEKŠPĀRDOŠANA, VIETU REZERVĒŠANA

 

4.1.Dokuments, kas apliecina pasažieru pārvadājuma līguma esamību un dod tiesības pasažierim izmantot autobusa pakalpojumus, ir noteiktā kārtībā apstiprināta braukšanas biļete vai cits braukšanas dokuments, kuru pārvadātājs vai cita persona uz tiesiska pamata pārdevusi pasažierim, kā arī braukšanas tiesības apliecinošs dokuments pasažierim, kuram ar likumiem vai Ministru kabineta tiesību aktiem noteiktas braukšanas maksas atlaides.

Biļetes pasažierim tiek pārdotas rindas kārtībā neatkarīgi no braukšanas attāluma un saskaņā ar maršruta sarakstu jebkurā daudzumā, nepārsniedzot autobusu ietilpības normas, kuras ir noteikusi rūpnīca izgatavotāja.

4.2.Braukšanai autobusā pasažierim jāiegādājas braukšanas biļete,bet bagāžas pārvadāšanai-bagāžas biļete (saskaņā ar šo noteikumu punktu 9.1.).

4.3.Braukšanas un bagāžas biļetes pasažieriem pārdod pēc noteiktiem tarifiem un saskaņā ar pārvadātāja sastādītajām braukšanas maksas tabulām.

4.4..Biļešu un citu braukšanas dokumentu paraugus katram pārvadātājam apstiprina:

1)pilsētas satiksmē : republikas pilsētā - attiecīgās pilsētas pašvaldība, pārējās pilsētās - rajonu pašvaldības;

2)rajona satiksmē - attiecīgā rajona pašvaldība;

3)tālsatiksmes un starptautiskajā satiksmē un autoostās pārdodamajās biļetēs - Satiksmes ministrijas Autoceļu departaments.

4.5.Braukšanas maksu (tarifus) par pasažieru un bagāžas pārvadāšanu nosaka:

1)pilsētas satiksmē : republikas pilsētā - attiecīgās pilsētas pašvaldība, pārējās pilsētās - rajonu pašvaldības;

2)rajona satiksmē - attiecīgā rajona pašvaldība;

3)tālsatiksmes un starptautiskajā satiksmē-Transporta tarifu un tranzīta pārvadājumu padome.

4.6.Tiesības biļešu kasēs iegādāties biļetes ārpus rindas ir:

1) grūtniecēm;

2) pasažieriem ar pirmskolas vecuma bērniem;

3) valsts drošības iestāžu amatpersonām;

4) karavīriem, atrodoties komandējumā.

4.7.Braukšanai pilsētas maršrutu autobusos biļetes (talonus) pārdod tirdzniecības vietās, kuras noteikusi attiecīgā pašvaldība.

4.8.Pasažieriem, iegādājoties biļeti uz tālsatiksmes maršruta autobusiem, sākuma punkta kasē ir tiesības :

1) izvēlēties jebkuru brīvo vietu autobusā;

2) norādīt jebkuru maršrutā paredzēto iekāpšanas vietu,kas tiek atzīmēta uz braukšanas biļetes un biļešu uzskaites dokumentos. Šoferim vai konduktoram jānodrošina paredzētā vieta pasažierim līdz biļešu uzskaites dokumentā norādītajai pieturai.

4.9.Braukšanas biļetēs jābūt obligātiem rekvizītiem:

4.9.1.Pilsētas satiksmē:

1)pilsētas nosaukumam;

2)biļetes numuram;

3)braukšanas maksai.

4.9.2.Autoostu kasēs pārdotajās biļetēs tālsatiksmē un rajona satiksmē:

1) maršruta nosaukumam;

2) autoostas nosaukumam;

3) kases aparāta numuram;

4) pārdošanas datumam;

5) biļetes numuram;

6) braukšanas maksai;

7) autobusa atiešanas laikam,datumam;

8) vietas vai iekāpšanas kārtas numuram;

9) iekāpšanas vietai(punktā 4.8.minētajā gadījumā).

Pārdodot biļeti bagāžas pārvadāšanai, uz tās jābūt tiem pašiem rekvizītiem (izņemot 5.un 8.apakšpunktos minētos ), kas uz braukšanas biļetes, kā arī uzrakstam "BAGĀŽA".

Ja uz tālsatiksmes maršrutu autobusiem tiek pārdota biļete stāvvietai, pasažieris jāinformē un biļetē jābūt norādei par to.

Pārvadātājs var noteikt papildus rekvizītus,ja tie uzlabo pasažieru apkalpošanu.

4.10.Biļete derīga tikai uz tā reisa autobusu un datumu,uz kuru tā pārdota.

4.11.Rajona un tālsatiksmes maršrutu autobusos pārdodamajās biļetēs jābūt sekojošiem obligātiem rekvizītiem:

1) braukšanas maksai;

2) biļetes numuram;

3) pārdošanas datumam un laikam;

4) maršruta numuram;

5) kases aparāta numuram (ja ir kases aparāti).

4.12.Kases aparātiem,kurus izmanto autobusos un autoostās ir jāatbilst normatīvajām prasībām "Par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un sistēmām" (Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 14.jūnija Noteikumi nr.117).

4.13.Biļešu kases pārtrauc pārdot biļetes uz autobusiem:

1) maršruta sākuma punktos - ne ātrāk kā 10 minūtes pirms autobusa atiešanas;

2) maršruta starppunktos - ar brīdi,kad šoferis paņem biļešu uzskaites dokumentus.

4.14.Biļešu iepriekšpārdošana tiek organizēta maršruta sākuma punktos, kur ir autoostas uz tālsatiksmes maršrutu autobusiem.Tā sākas vismaz 5 diennaktis pirms autobusa atiešanas un beidzas iepriekšējā dienā pirms autobusa atiešanas.

4.15.Pie kasēm jābūt izliktai informācijai par biļešu iepriekšpārdošanas kārtību.

4.16.Tiesības rezervēt vietu maršruta sākuma punktos ir:

1)Latvijas Republikas Saeimas deputātiem braukšanai tālsatiksmes un starptautisko maršrutu autobusos;

2)1.un 2.grupas invalīdiem braukšanai tālsatiksmes maršrutu autobusos, ja sēdvietu skaits ir lielāks par 16.

Uz katru reisu Latvijas Republikas Saeimas deputātiem tiek rezervētas divas sēdvietas, 1. un 2. grupas invalīdiem - četras sēdvietas.

 

5.NODAĻA

IEKĀPŠANAS,VIETU IEŅEMŠANAS

UN BRAUKŠANAS NOSACĪJUMI

 

5.1.Maršrutu sākuma punktos, tālsatiksmes maršrutu autobusos, pasažieri ieņem sēdvietas pēc biļetēs norādītajiem numuriem.

Pasažieris pēc izvēles jebkurā maršruta pieturā var ieņemt biļetē norādīto sēdvietu autobusā, ja iepriekš ir izdarīta atzīme biļešu uzskaites dokumentos.

5.2.Rajonu maršrutos un tranzīta autobusos pasažieru iekāpšana notiek pēc autoostu kasēs pārdotajās biļetēs norādītajiem kārtas numuriem.Pasažieri iekāpšanas secībā ieņem jebkuru brīvo sēdvietu autobusā.

5.3.Autoostās, tālsatiksmes maršrutu sākuma punktos, šoferis vai konduktors aicina pasažierus iekāpt autobusos sekojošā secībā:

1) Saeimas deputātus un invalīdus uz rezervētajām vietām;

2) pasažierus ar autoostu kasēs pirktām biļetēm;

3) personas, kurām ir tiesības uz bezmaksas braukšanu saskaņā ar likumiem un Ministru kabineta tiesību aktiem (pielikums Nr.1), nepārsniedzot rūpnīcas noteiktās autobusa ietilpības normas;

4) pasažierus bez iepriekš iegādātām biļetēm,nepārsniedzot rūpnīcas noteiktās autobusa ietilpības normas.

5.4.Pilsētas un rajona maršruta autobusos (sākot ar 16 sēdvietām) invalīdiem, pasažieriem ar pirmskolas vecuma bērniem un gados veciem cilvēkiem ir paredzētas 6 sēdvietas, uz ko norāda attiecīgā simbolika.

5.5.Maršruta pieturvietās, kur nav vai nedarbojas biļešu kases, pasažieri iekāpj rindas kārtībā. Ārpus rindas tiesības iekāpt ir grūtniecēm, invalīdiem, gados veciem cilvēkiem, pasažieriem ar pirmsskolas vecuma bērniem.

5.6.Ja pasažierim, iekāpjot autobusā, nav iepriekš iegādātas braukšanas biļetes vai cita braukšanas tiesību apliecinoša dokumenta, kas tam dod tiesības autobusu izmantot bez maksas, viņam biļete jāiegādājas pie šofera vai konduktora. Citi braukšanas tiesību apliecinoši dokumenti jāuzrāda šoferim vai konduktoram.

5.7.Pasažieri, kuri autobusā nevar uzrādīt derīgu braukšanas biļeti vai citu braukšanas tiesību apliecinošu dokumentu, uzskatāmi par pasažieriem bez biļetes un saucami pie atbildības tiesību aktos noteiktā kārtībā.Soda uzlikšana neatbrīvo pasažieri no braukšanas biļetes iegādes.

 

6.NODAĻA

BĒRNU PĀRVADĀŠANA

 

6.1.Bērniem līdz 7 gadu vecumam ir tiesības pilsētas, rajona un tālsatiksmes maršrutu autobusos braukt bez maksas, ja bērni neaizņem sēdvietas.Pirmskolas vecuma bērni drīkst autobusos braukt tikai pieaugušo pavadībā.

6.2.Pilsētas un rajona maršrutu autobusos bērni, vecāki par 7 gadiem, tiek pārvadāti par pilnu maksu ar tiesībām aizņemt atsevišķu sēdvietu.

6.3.Tālsatiksmes maršrutu autobusos bērni no 7 līdz 10 gadu vecumam, izņemot braukšanu mācību gada laikā uz skolu un atpakaļ, tiek pārvadāti ar 50% atlaidi no pilnas braukšanas maksas. Bērnam ir tiesības aizņemt atsevišķu sēdvietu.

6.4.Citus bērnu pārvadāšanas noteikumus skatīt pielikumā Nr.1.

 

7.NODAĻA

AUTOBUSA NOKAVĒŠANA . BIĻEŠU ATPAKAĻNODOŠANA

 

7.1.Ja pasažieris nokavē autobusu laikā līdz 3 stundām, bet sakarā ar slimību vai nelaimes gadījumu -laikā līdz trim diennaktīm, sākot no autobusa atiešanas laika, uz kuru bija iegādāta biļete, pēc pasažiera vēlēšanās biļeti var atjaunot ar 25% piemaksu no tās cenas vai arī atmaksāt biļetes cenu, izskaitot 25% no tās.

Ja nokavēts autobuss ilgāk par 3 stundām sakarā ar slimību vai nelaimes gadījumu, tas jāapstiprina ar ārstniecības iestādes izziņu vai aktu par nelaimes gadījumu.

7.2.Ja pasažieris nevēlas veikt braucienu, viņam tiek atmaksāta pilna braukšanas un bagāžas pārvadāšanas maksa, ja biļetes tiek nodotas kasē ne vēlāk kā 2 stundas pirms autobusa atiešanas.

7.3.Ja biļete tiek nodota kasē vēlāk nekā 2 stundas pirms autobusa atiešanas, pasažierim tiek atmaksāta biļetes cena, izskaitot 25% no tās

Punktos 7.1.,7.2.un 7.3 paredzētajos gadījumos biļetes vērtību atmaksā biļešu kasē, kur biļete ir iegādāta.

Nauda par biļešu iepriekšpārdošanu atmaksāta netiek.

7.4.Pasažierim ir tiesības atteikties no brauciena un nodot atpakaļ biļeti kasē līdz autobusa atiešanai un saņemt atpakaļ pilnu braukšanas un bagāžas pārvadāšanas maksu, kā arī naudu par biļetes iepriekšpārdošanu sekojošos gadījumos:

1) ja autobuss atiet vēlāk nekā paredzēts sarakstā, kā arī ja pārvadājums nenotiek pārvadātāja vainas dēļ;

2)ja pasažierim netiek sagādāta iespēja ieņemt biļetē norādīto vietu;

3) ja augstāka komforta līmeņa autobuss tiek nomainīts ar zemāka komforta līmeņa autobusu.

Atļauju par neizmantoto biļešu vērtības atdošanu apstiprina autoostas priekšnieks vai cita persona uz tiesiska pamata.

Naudu par nodoto biļeti pasažierim atmaksā biļešu kasēs, kur biļete ir iegādāta.

7.5.Pasažierim ir tiesības pieprasīt (izņemot pilsētas maršrutos) no pārvadātāja atlīdzību par tiešajiem zaudējumiem (neieskaitot atrauto peļņu), kuri radušies, ja autobusa pienākšana (saskaņā ar tiesību aktu prasībām) vai atiešana neatbilst kustības saraksta prasībām, kā arī ja ir atcelts reiss rajona, tālsatiksmes vai starptautiskajā maršrutā, uz kuru pasažieris bija iegādājies biļeti.

7.6.Rajona,tālsatiksmes un starptautisko maršrutu autobusos pasažierim pārtraucot braucienu slimības vai nelaimes gadījuma dēļ, ir tiesības saņemt atpakaļ braukšanas maksu par neveikto attālumu.

 

8.NODAĻA

AUTOBUSA TEHNISKI BOJĀJUMI,LŪZUMI

UN PIESPIEDU APSTĀŠĀNĀŠ CEĻĀ

 

8.1.Ja autobuss nevar turpināt ceļu tehnisku bojājumu dēļ, pārdotās biļetes ir derīgas bez piemaksas uz citiem garām braucošiem regulāru maršrutu autobusiem, kas iet tai pašā virzienā, kā arī uz speciāli norīkotiem autobusiem, lai nogādātu pasažierus maršruta gala punktā.

Pasažieru pārsēšanos un bagāžas pārvietošanu no viena autobusa uz otru organizē bojātā autobusa šoferis vai konduktors, sastādot noteiktas formas aktu divos eksemplāros (pielikums Nr.2).

Pēc pasažieru pārsēšanās pie katra pārvadātāja paliek viens akta eksemplārs.

Pasažieru pārsēšanās pieļaujama tikai uz tādiem autobusiem, kuri nodrošina pasažiera nokļūšanu un bagāžas nogādāšanu biļetē paredzētajā pieturā.

Pārvadātājs, kas ar garāmbraucošu regulāru maršrutu autobusu sniedzis palīdzību saskaņā ar sastādīto pārsēšanās aktu, iesniedz nepabeigtā reisa veicējam rēķinu par pasažieru pārvadāšanu no pārsēšanās vietas līdz brauciena gala punktam,ievērojot tarifus, kādi noteikti pārvadātājam, kurš sniedzis palīdzību.

Ja pārvadātājs norīko speciālu autobusu, lai nogādātu maršruta gala punktā cita pārvadātāja bojātā autobusa pasažierus, rēķins tiek iesniegts par paveiktā pakalpojuma izdevumiem.

Ja pasažieris nevēlas izmantot piedāvāto pārsēšanos,viņam tiek atmaksāta braukšanas maksa par nenobraukto attālumu.

8.2.Ja nav iespējams nogādāt pasažieri brauciena galapunktā un autobusa vadītājs ir spiests atgriezties maršruta sākuma punktā no pārvadātāja neatkarīgu iemeslu dēļ (dabas stihija, neizbraucams ceļš u.c.), pasažierim ir tiesības ar to pašu autobusu atgriezties atpakaļ, un viņam tiek atmaksāta braukšanas un bagāžas pārvadāšanas maksa.

Ja pasažieris nevēlas atgriezties atpakaļ brauciena sākuma punktā, pārvadātājs viņam atmaksā braukšanas maksu par nenobraukto attālumu.

8.3.Šofera vai konduktora pienākums ir uz vietas atmaksāt pasažierim starpību par braucienu gadījumos, kuri minēti punktos 8.1.;8.2.

Ja attaisnojoša iemesla dēļ šoferim vai konduktoram nav nepieciešamās summas, lai atmaksātu starpību, šoferis vai konduktors atzīmē biļetē summu, kāda ir jāatmaksā, norādot precīzu naudas saņemšanas vietu, apliecinot to ar savu parakstu.

 

9.NODAĻA

BAGĀŽAS PĀRVADĀŠANA

 

9.1.Pasažierim ir tiesības pārvadāt autobusos bez maksas rokas bagāžu, vienu slēpju pāri pārvalkā (līdz 1,5 m garas) vai bērnu ragaviņas, saliekamos bērnu ratiņus, saliekamos invalīdu ratiņus (tikai autobusos ar bagāžas nodalījumu), mājputnu, dekoratīvo dzīvnieku mazuļus un dekoratīvos putnus atbilstošā iepakojumā.

Par maksu - saskaņā ar tarifu divas bagāžas vienības ar maksimāliem izmēriem 100x50x30 cm un suņus (saskaņā ar punktu 9.4.).

Autobusos bez bagāžas nodalījuma - bez maksas rokas bagāžu, par maksu - saskaņā ar tarifu, vienu bagāžas vienību ar maksimāliem izmēriem 75x50x30 cm.

Pārvadāšanai nododamai bagāžai jābūt tādā tarā vai iesaiņojumā, kāds nepieciešams bagāžas saglabāšanai.Par katru pārvadāšanai pieņemto bagāžu pasažierim izsniedz noteikta parauga kvīti vai žetonu.

Bagāža, kuras viens no izmēriem ir lielāks par 60x40x20 cm, bet ne lielāks par 1,5 m, (piemēram saliekamā makšķere, cirtnis u.c.), tiek pārvadāta bez maksas.

9.2.Pasažieri, kuriem ir tiesības uz bezmaksas braukšanu vai braukšanu ar atlaidēm, bagāžas pārvadāšanu apmaksā pēc vispārējiem noteikumiem.

9.3.Par bagāžas saglabāšanu, ja tā tiek pārvadāta kopā ar pasažieri salonā, atbild pats pasažieris.

Par bagāžas nodalījumā nodotās bagāžas saglabāšanu atbild šoferis.

9.4.Suņi autobusos pārvadājami, turot tos īsā pavadā.Sunim jābūt ar uzpurni un ar žetonu pie kakla siksnas.Suņa saimniekam ir jābūt līdzi suņa apliecībai, kuru izdevusi mednieku vai cita biedrība.Aizliegts pārvadāt suņus uz sēdekļiem.Par suņa pārvadāšanu jāmaksā kā par vienu bagāžas vietu.

9.5.Autobusos aizliegts pārvadāt dzīvniekus,izņemot suņus, mājputnu un dekoratīvo dzīvnieku mazuļus un dekoratīvos putnus.

9.6.Pasažierim aizliegts pārvadāt asus, sprāgstošus, viegli uzliesmojošus, radioaktīvus, indīgus un smakojošus priekšmetus, šaujamieročus bez pārvalkiem.

9.7.Pārvadātājs var pieņemt par maksu bagāžu pārvadāšanai arī bez pasažiera,ja pārvadātājs izstrādājis un Satiksmes ministrija apstiprinājusi kārtību par šādas bagāžas pārvadāšanu un saņemšanu galapunktā.

 

10.NODAĻA

NOZAUDĒTAS LIETAS

 

10.1.Ja autobusā atrastas nozaudētas lietas, atradējam tās jānodod maršruta galapunkta autoostas amatpersonai, pārvadātājam, šoferim vai konduktoram.Ja autoostā atrastas nozaudētas lietas, tās jānodod šīs autoostas amatpersonai.

Šoferim vai konduktoram atrastās (viņam nodotās) lietas jānodod attiecīgā maršruta galapunkta autoostā vai pārvadātājam.

10.2.Par katru atrasto lietu autoostas amatpersona vai pārvadātājs sastāda noteiktas formas aktu (pielikums Nr.3).

10.3.Atrasto lietu uzskaiti, glabāšanas un realizācijas kārtību bez šiem noteikumiem regulē Civillikums un instrukcija "Par policijas iestādēm nodoto atrasto lietu pieņemšanas, uzskaites, saglabāšanas un realizācijas kārtību".

10.4.Nozaudētas lietas atradējam, ja viņam nozaudētājs zināms, jāatdod tās pēdējam, saņemot no viņa pēc Civillikuma atradējam pienākošos algu.

 

11.NODAĻA

PASAŽIERA TIESĪBAS UN PIENĀKUMI

 

11.1.Pasažierim ir tiesibas :

11.1.1.izmantot pārvadātāja autotransportu braukšanai saskaņā ar līgumu (biļeti) un izmantot ar to saistītos pakalpojumus;

11.1.2.pārvadāt sev līdzi bagāžu,ja tās izmēri un īpašības atbilst pārvadāšanas noteikumiem;

11.1.3.atteikties no braukšanas,nodot atpakaļ pārvadātājam iepriekš nopirkto biļeti un.pasažieru pārvadāšanas noteikumos paredzētajā kārtībā saņemt atpakaļ naudu par braukšanu un bagāžas pārvadāšanu.

11.2.Pasažiera pienākums ir saglabāt braukšanas un bagāžas pārvadāšanas biļetes līdz brauciena beigām un uzrādīt tās kontrolei,.izpildīt kontrolieru vai citu attiecīgo amatpersonu prasības attiecībā uz pārvadājumu noteikumiem.

11.3.Pasažierim aizliegts autobusā pārkāpt sabiedriskās kārtības normas, patvarīgi regulēt autobusa tehnisko aprīkojumu,izņemot individuālai lietošanai paredzēto inventāru.

 

12.NODAĻA

PĀRVADĀTĀJA PIENĀKUMI,ATBILDĪBA UN TIESĪBAS

 

12.1.Pārvadātāja pienākumi ir:

12.1.1.izpildīt Saeimas, Ministru kabineta, Satiksmes ministrijas un attiecīgo pašvaldību izdoto tiesību aktu prasības;

12.1.2.iepazīstināt šoferus, konduktorus, kontrolierus, kasierus un citus darbiniekus ar šiem noteikumiem,kā arī ar citiem tiesību aktiem (pielikums nr.4),kas saistīti ar pasažieru pārvadāšanu un nodrošināt šo prasību ievērošanu;

12.1.3.nodrošināt autobusa sagatavošanu darbam uz līnijas,Ceļu satiksmes noteikumu prasībām atbilstošu autobusa tehnisko stāvokli,kā arī ārējo un iekšējo noformējumu atbilstoši spēkā esošajiem tiesību aktiem;

12.1.4.šoferus vai konduktorus nodrošināt ar braukšanas maksas tabulām;

12.1.5.šo noteikumu 7.4.un 7.6.punktos paredzētajos gadījumos atlīdzināt pasažierim biļetes vērtību un pārvadātāja vainas dēļ radušos zaudējumus;

12.1.6.veikt civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

12.2.Šofera pienākumi ir:

12.2.1.nogādāt pasažierus to brauciena galapieturā atbilstoši iegādātajai braukšanas biļetei,tālsatiksmes maršrutu autobusos nodrošināt pasažieriem biļetē norādīto vietu, rajona maršruta autobusos -iekāpšanu biļetēs norādītajā kārtībā, kā arī drošu braucienu,gādāt par kvalitatīvu apkalpošanu autobusos, pārvadāšanai nodotās bagāžas saglabāšanu;

12.2.2.apturēt autobusu uz kontroles dienesta darbinieku pieprasījuma;

12.2.3.izpildīt visas konduktora funkcijas, ja attiecīgajā reisā nav konduktora.

12.3.Šofera vai konduktora pienākums ir pēc pasažiera iekāpšanas autobusā izsniegt viņam braukšanas biļeti par summu,kādu pasažieris samaksājis par braucienu un bagāžas pārvadāšanu saskaņā ar noteikto braukšanas maksu, kā arī kontrolēt citus braukšanas tiesību apliecinošus dokumentus.

12.4.Pieturvietās šoferim ir jānodrošina ērta pasažieru iekāpšana un izkāpšana visās attiecīgā maršruta sarakstā paredzētajās pieturās,jānosauc pietura un autobusa stāvēšanas gadījumā jāpaziņo par tās ilgumu.

12.5.Rajonu un tālsatiksmes maršrutu autobusos, ja nav iespējama pasažieru uzņemšana autobusā, lai to nepārslogotu, izmantojot trafaretu "VIETU NAV", jāinformē autobusa kustības sarakstā paredzētajās pieturās esošie pasažieri,samazinot kustības ātrumu.

12.6.Autobusa bojājumu gadījumā šofera pienākums ir informēt pasažierus par turpmāko rīcību un gādāt par pasažieru nogādāšanu līdz brauciena galapunktam.

12.7.Šofera pienākums ir uzņemt cita pārvadātāja bojātā autobusa pasažierus, ievērojot autobusa ietilpības normas. 12.8.Ja bagāža bojāta vai nozaudēta pārvadātāja vainas dēļ,pārvadātājam jāatlīdzina pasažierim zaudējumi bagāžas vērtības vai nodarīto zaudējumu apmērā, attiecīgi noformējot nepieciešamos dokumentus.

12.9.Ja bagāžu, par kuras nozaudēšanu pārvadātājs agrāk izmaksājis attiecīgu atlīdzību, pēc tam atrod, pasažieris ir tiesīgs pieprasīt no pārvadātāja šīs bagāžas izsniegšanu un atdot par tās nozaudēšanu saņemto atlīdzību (ņemot vērā atrastās bagāžas stāvokli).

12.10.Pārvadātājam ir tiesības neuzņemt autobusā vai izsēdināt un nodot policijai pasažieri, kas neievēro sabiedrisko kārtību.

12.11.Pārvadātājam ir tiesības atteikties pārvadāt bagāžu,ja tās saturs un forma (iesaiņojums, tara) neatbilst pārvadāšanas noteikumiem.

 

13.NODAĻA

KONTROLE. SODA SANKCIJAS

 

13.1.Transporta kontrolierim ir tiesības apturēt autobusu pārbaudei, neapdraudot satiksmes drošību un netraucējot pārējo transporta līdzekļu kustību.

13.2.Kontrolierim aizliegts aizkavēt autobusu.

13.3.Kontroliera pienākums ir, veicot kontroli,uzrādīt transporta kontroliera apliecību.

13.4.Kontroles darbiniekiem ir tiesības izsēdināt pasažieri no autobusa, neatstājot to bezpalīdzīgā stāvoklī, vai nodot policijai, ja:

1)pasažieris pārkāpj sabiedriskās kārtības normas un traucē citu pasažieru braucienu;

2)pasažieris pārvadā neatļautu bagāžu;

3)pasažieris brauc bez atbilstošas biļetes un atsakās maksāt sodu, un iegādāties biļeti;

4)pasažieris atrodas apģērbā, kas smērē citu pasažieru apģērbu vai autobusa salonu.

Minētajos pasažiera izsēdināšanas gadījumos nauda par neizmantoto braukšanas attālumu atmaksāta netiek.

13.5.Par braukšanu un bagāžas pārvadāšanu autobusā bez biļetes vai cita braukšanas tiesību apliecinoša dokumenta, kas dod tiesības braukt autobusā bez maksas vai ar atlaidi, par neatļautas bagāžas pārvadāšanu un citiem pārkāpumiem pasažieris saucams pie atbildības tiesību aktos noteiktā kārtībā.

Pasažierim var izteikt brīdinājumu, uzlikt naudas sodu, izsēdināt no autobusa.

13.7.Pārvadātājam par saistošo dokumentu prasību neievērošanu var izteikt brīdinājumu, uzlikt naudas sodu, anulēt uzņēmējdarbības atļauju, licenci.

 

PĀREJAS NOTEIKUMI

 

1.Noteikumi stājas spēkā ar 1995.gada 1.jūniju.

2.Noteikumu 4.12.punkta prasību stāšanās spēkā termiņu noteiks Valsts Ieņēmumu Dienestu saskaņojot ar Satiksmes ministriju

3.Noteikumu 12.1.6. punktā minētās prasības stājas spēkā pēc attiecīgo obligāto apdrošināšanas likumu pieņemšanas.

4.Ar 1995.gada 1.jūniju atzīt par spēku zaudējušu ar Latvijas PSR Autotransporta un šoseju ministrijas 1981.gada 11.decembra pavēli Nr.918 apstiprināto "Pasažieru,bagāžas un pasta pārvadāšanas noteikumus vispārējās lietošanas autobusos Latvijas PSR".

 

Autoceļu departamenta direktora vietnieks

autotransporta jautājumos J.Vaitužs

 

Vīzas: Stratēģiskās plānošanas departaments

Juridiskais departaments

 

 

 

 

PIELIKUMS Nr.2

 

AKTS PAR PASAŽIERU PĀRSĒŠANOS

 

Sakarā ar .................................. autobusa valsts Nr...........................,kurš

(pārvadātājs)

199.......g.............    .plkst..............st.............min.veica reisu maršrutā

................................, tehnisku bojājumu,autobusā esošie

pasažieri plkst.........st............min................................................

(piespiedu apstāšanās vieta)

pārsēdināti......................................autobusā valsts Nr................................,kas

(pārvadātājs)

kursē pa maršrutu .........................................................

 

Pārsēdināto pasažieru uzskaites lapa

 

Nr.p.k. Pieturas nosaukums Biļetes Nr. Biļetes cena no

pārsēšanās vietas

.............................................................................

..1......................................................................................................................

..2......................................................................................................................

..30...................................................................................................................

..31...................................................................................................................

Kopā:

 

Pavisam ........ pasažieru ,.............bagāžas vietas

 

Aktu nodeva......................... Aktu pieņēma.....................................

(vārds,uzvārds) (vārds,uzvārds)

 

 

 

PIELIKUMS Nr.3

 

Akts Nr.

 

Mēs,zemāk parakstījušies ............................................................autoostas

amatpersona........................................ un mantas atradējs..............................................

(vārds,uzvārds) (vārds,uzvārds)

sastādījām šo aktu par atrasto mantām...........................................................................

........................................................................................................................................

(vieta un datums,kad manta atrasta)

.......................................................................................................................................

(mantas iesaiņojums)

Mantas apraksts.................................................................................................

...........................................................................................................................

 

Piezīme:akta trīs eksemplārus drukāt ar vienu numuru.

 

Autoostas amatpersona..............................................

(paraksts)

Mantas atradējs...............................................

(paraksts)

 

PIELIKUMS Nr.4

SPĒKĀ ESOŠIE NORMATĪVIE AKTI,

KAS JĀIEVĒRO VEICOT PASAŽIERU PĀRVADĀJUMUS

 

1.Pilsētu, piepilsētu, starppilsētu un starprepubliku maršrutu organizēšanas instrukcija.

2.Pasažieru transporta tipveida noformējums.

3.Nolikums par autobusu staciju (autoostu).

4.Autobusu staciju un autoostu aprīkojuma ar ekspluatācijas iekārtām tipveida uzskaite.

5.Dispečeru dienesta tipveida nolikums LPSR autobusu stacijās (autoostās).

6.Pilsētu, piepilsētu, starppilsētu, starprepubliku autobusu kustības regularitātes kontroles, uzskaites un regulēšanas kārtības tipveida instrukcija.

7.Nolikums par automobiļu vadītāju darba un atpūtas laiku.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Pasažieru un bagāžas pārvadāšanas pagaidu noteikumi regulāru maršrutu autobusos Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Satiksmes ministrija Veids: noteikumi Pieņemts: 22.05.1995.Stājas spēkā: 01.06.1995.Zaudē spēku: 01.01.2000.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 80, 25.05.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
27274
01.06.1995
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"