Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.839

Rīgā 2014.gada 23.decembrī (prot. Nr.72 63.§)
Kārtība, kādā nosaka soda naudas apmēru elektroenerģijas un dabasgāzes apgādē
Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma 47.panta sesto daļu
un Enerģētikas likuma 105.panta sesto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – regulators) nosaka soda naudas apmēru par Elektroenerģijas tirgus likumā un Enerģētikas likumā noteikto prasību neievērošanu;

1.2. kārtību, kādā nosaka finanšu gada neto apgrozījumu soda naudas apmēra aprēķināšanai;

1.3. apstākļus, kādus regulators ņem vērā, aprēķinot soda naudas apmēru;

1.4. gadījumus, kad soda naudu var samazināt.

2. Noteikumi attiecas uz elektroenerģijas sistēmas operatoru, elektroenerģijas sistēmas īpašnieku, elektroenerģijas ražotāju, elektroenerģijas tirgotāju un elektroenerģijas tirgus dalībnieku, kā arī dabasgāzes sistēmas operatoru, dabasgāzes tirgotāju un tirgus dalībnieku (turpmāk – komersants).

II. Finanšu gada neto apgrozījuma noteikšanas kārtība

3. Soda naudu aprēķina procentos no komersanta iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma enerģētikas nozarē pirms dienas, kad konstatēta Elektroenerģijas tirgus likumā vai Enerģētikas likumā noteikto prasību neievērošana (turpmāk – pārkāpums). Ar iepriekšējo finanšu gadu šajos noteikumos saprot pēdējo noslēgto finanšu gadu.

4. Ja pārkāpumu izdarījusi ārvalsts komersanta filiāle, soda naudu aprēķina procentos no attiecīgā ārvalsts komersanta iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma enerģētikas nozarē.

5. Ja pārkāpumu izdarījusi fiziska persona, kura ir saimnieciskās darbības veicēja enerģētikas nozarē, soda naudu aprēķina procentos no iepriekšējā finanšu gada ieņēmumiem, kurus fiziskā persona guvusi no saimnieciskās darbības enerģētikas nozarē.

6. Ja komersantam nav apstiprināts iepriekšējā finanšu gada pārskats, soda naudu aprēķina procentos no komersanta neto apgrozījuma enerģētikas nozarē par pēdējiem pilnajiem 12 kalendāra mēnešiem līdz dienai, kad konstatēts pārkāpums.

7. Ja no darbības uzsākšanas līdz dienai, kad konstatēts pārkāpums, ir pagājis mazāk nekā gads, soda naudu aprēķina procentos no komersanta neto apgrozījuma enerģētikas nozarē, skaitot no dienas, kad uzsākta darbība, līdz pēdējam pilnajam mēnesim pirms dienas, kad konstatēts pārkāpums.

8. Ja komersanta iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījums izteikts ārvalstu valūtā, kopējo soda naudas apmēru euro nosaka pēc grāmatvedībā izmantojamā ārvalstu valūtas kursa dienā, kad konstatēts pārkāpums.

III. Soda naudas apmērs

9. Nosakot soda naudas apmēru, regulators izvērtē pārkāpuma radītās sekas un pārkāpuma ilgumu.

10. Ja pārkāpums nav tieši ietekmējis elektroenerģijas tirgus vai dabasgāzes tirgus pārskatāmību un konkurences līmeni tajā, tai skaitā elektroenerģijas vai dabasgāzes pārrobežu tirdzniecību, un elektroenerģijas vai dabasgāzes lietotāju iespējas saņemt nepārtraukti un droši piegādātu elektroenerģiju vai dabasgāzi pieprasītajā kvalitātē par pamatotām cenām un pārkāpuma dēļ komersants vai vertikāli integrēts komersants nav guvis tiešu vai netiešu labumu vai ieņēmumus, soda naudu nosaka līdz 0,15 procentiem no komersanta iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma enerģētikas nozarē.

11. Ja pārkāpums tieši vai netieši ietekmējis elektroenerģijas tirgus vai dabasgāzes tirgus pārskatāmību un konkurences līmeni tajā, tai skaitā elektroenerģijas vai dabasgāzes pārrobežu tirdzniecību, un elektroenerģijas vai dabasgāzes lietotāju iespējas saņemt nepārtraukti un droši piegādātu elektroenerģiju vai dabasgāzi pieprasītajā kvalitātē par pamatotām cenām, bet pārkāpuma dēļ komersants vai vertikāli integrēts komersants nav guvis tiešu vai netiešu labumu vai ieņēmumus, soda naudu nosaka līdz 1,5 procentiem no komersanta iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma enerģētikas nozarē.

12. Ja pārkāpums tieši vai netieši ietekmējis elektroenerģijas tirgus vai dabasgāzes tirgus pārskatāmību un konkurences līmeni tajā, tai skaitā elektroenerģijas vai dabasgāzes pārrobežu tirdzniecību, un elektroenerģijas vai dabasgāzes lietotāju iespējas saņemt nepārtraukti un droši piegādātu elektroenerģiju vai dabasgāzi pieprasītajā kvalitātē par pamatotām cenām un pārkāpuma dēļ komersants vai vertikāli integrēts komersants ir guvis tiešu vai netiešu labumu vai ieņēmumus, soda naudu nosaka no 0,15 līdz 10 procentiem no komersanta iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma enerģētikas nozarē.

13. Ņemot vērā pārkāpuma ilgumu, soda naudas apmēru procentos no komersanta iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma enerģētikas nozarē nosaka šādi:

13.1. ja pārkāpuma ilgums nepārsniedz gadu, saskaņā ar šo noteikumu 10., 11. un 12. punktu noteikto soda naudas apmēru nepalielina;

13.2. ja pārkāpums ilgst vairāk par gadu, bet nepārsniedz piecus gadus, soda naudas apmēru nosaka līdz 0,5 procentiem;

13.3. ja pārkāpums ilgst vairāk par pieciem gadiem, soda naudas ampēru nosaka līdz 1 procentam.

14. Regulators kopējo soda naudas apmēru var samazināt, ja pastāv vismaz viens no šādiem apstākļiem:

14.1. pārkāpums pārtraukts, tiklīdz komersants saņēmis no regulatora informāciju par iespējamo pārkāpumu;

14.2. komersants brīvprātīgi novērsis pārkāpuma sekas, pirms regulators pieņēmis lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu;

14.3. komersants pēc savas iniciatīvas sniedzis pierādījumus, kuriem ir būtiska nozīme pārkāpuma konstatēšanā;

14.4. komersants atlīdzina personai zaudējumus, kas tai radušies saistībā ar komersanta izdarīto pārkāpumu.

15. Par pārkāpumu pastiprinošu uzskata apstākli, ka komersants kavē izmeklēšanu vai slēpj izdarīto pārkāpumu.

16. Kopējo soda naudas apmēru par vienu pārkāpumu aprēķina normatīvajos aktos noteiktajās robežās, summējot saskaņā ar šo noteikumu 10., 11. vai 12. punktu un 13. punktu noteiktās soda naudas un ņemot vērā šo noteikumu 14. vai 15. punktā minētos apstākļus.

17. Ja komersants izdarījis vairākus pārkāpumus un tie izskatīti vienlaikus vienā lietā, par katru pārkāpumu soda naudas apmēru nosaka atsevišķi. Galīgo soda naudas apmēru aprēķina tās soda naudas ietvaros, kas noteikta par smagāko pārkāpumu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā nosaka soda naudas apmēru elektroenerģijas un dabasgāzes apgādē Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 839Pieņemts: 23.12.2014.Stājas spēkā: 14.01.2015.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 8, 13.01.2015. OP numurs: 2015/8.1
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
271510
14.01.2015
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"