Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.760

Rīgā 2014.gada 16.decembrī (prot. Nr.71 10.§)
Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā biedrībai un nodibinājumam piederošās ēkas un inženierbūves netiek apliktas ar nekustamā īpašuma nodokli
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1.panta otrās daļas 18.punktu un 12.pantu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kritērijus, pēc kuriem biedrībām un nodibinājumiem (turpmāk – biedrība) piederošās ēkas un inženierbūves netiek apliktas ar nekustamā īpašuma nodokli (turpmāk – nodoklis);

1.2. kārtību, kādā biedrība iesniedz pieteikumu par tai piederošas ēkas vai inženierbūves iekļaušanu sarakstā, kas norādīts Ministru kabineta rīkojumā par biedrībām piederošajām ēkām un inženierbūvēm, kas ir atbrīvotas no nodokļa (turpmāk – Ministru kabineta rīkojums);

1.3. kārtību, kādā biedrība informē Finanšu ministriju, ja radušās tiesības uz atbrīvojumu no nodokļa par biedrībai piederošajām ēkām vai inženierbūvēm;

1.4. kārtību, kādā biedrība informē Finanšu ministriju, ja ir izbeigušās tiesības uz atbrīvojumu no nodokļa par biedrībai piederošajām ēkām vai inženierbūvēm;

1.5. kārtību, kādā biedrībai piederošā ēka vai inženierbūve tiek iekļauta Ministru kabineta rīkojumā vai svītrota no tā;

1.6. nodokļa atbrīvojuma piemērošanas kārtību.

2. Ar nodokli neapliek biedrībai piederošās ēkas un inženierbūves, kas atbilst visiem šādiem kritērijiem:

2.1. īpašuma tiesības uz ēkām un inženierbūvēm ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

2.2. ēkas un inženierbūves pieder biedrībai, kurai Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajā kārtībā ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai invalīdu biedrībai;

2.3. ēkas un inženierbūves tiek izmantotas tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu (nosacījums neattiecas uz invalīdu biedrību).

3. Ja atbilstoši šo noteikumu 2.3. apakšpunktam tiek izmantota tikai ēkas daļa (telpu grupa), nodokļa atbrīvojums attiecināms uz attiecīgo ēkas daļu (telpu grupu).

4. Lai varētu izmantot tiesības piemērot nodokļa atvieglojumu un pretendēt uz ēkas vai inženierbūves iekļaušanu Ministru kabineta rīkojumā, biedrība, kurai pieder šo noteikumu 2. punktā minētajiem kritērijiem atbilstoša ēka vai inženierbūve, līdz taksācijas gada 31. janvārim iesniedz Finanšu ministrijā rakstisku iesniegumu atbilstoši šo noteikumu pielikumam (turpmāk – iesniegums) par attiecīgo ēku vai inženierbūvi.

5. Biedrībai piederošās ēkas un inženierbūves, kuras atbilst šo noteikumu 2. punktā minētajiem kritērijiem un par kurām ir iesniegts iesniegums, tiek iekļautas Ministru kabineta rīkojumā.

6. Finanšu ministrija līdz taksācijas gada 15. februārim apkopo saņemtos iesniegumus un triju mēnešu laikā pēc iesniegumu apkopošanas sagatavo un iesniedz noteiktā kārtībā Ministru kabinetā tiesību akta projektu par grozījumiem Ministru kabineta rīkojumā.

7. Ministru kabineta rīkojumā iekļautajām ēkām un inženierbūvēm nodokļa atbrīvojumu piemēro ar nākamā taksācijas gada 1. janvāri un piešķir uz nenoteiktu laiku – līdz biedrība zaudē tiesības uz atbrīvojumu no nodokļa par attiecīgajām biedrībai piederošajām ēkām vai inženierbūvēm.

8. Nodokļa atbrīvojuma piemērošana tiek pārtraukta:

8.1. ar nākamo taksācijas gadu pēc tam, kad beigušās īpašuma tiesības uz biedrībai piederošo ēku vai inženierbūvi;

8.2. ar nākamo mēnesi pēc tam, kad beigušās tiesības uz atbrīvojumu no nodokļa, – ja netiek izpildīti šo noteikumu 2.2. un 2.3. apakšpunktā minētie kritēriji.

9. Ja vienlaikus iestājas šo noteikumu 8.1. un 8.2. apakšpunktā minētais termiņš, nodokļa atbrīvojuma piemērošana tiek pārtraukta šo noteikumu 8.1. apakšpunktā minētajā termiņā.

10. Biedrība mēneša laikā no izmaiņu rašanās dienas rakstiski informē Finanšu ministriju par to, ka biedrībai zūd tiesības uz atbrīvojumu no nodokļa sakarā ar:

10.1. izmaiņām biedrībai piederošo ēku izmantošanas veidā;

10.2. izmaiņām biedrībai piederošo ēku un inženierbūvju īpašuma tiesību sastāvā.

11. Ja pašvaldība konstatē, ka Ministru kabineta rīkojumā iekļautās biedrībai piederošās ēkas un inženierbūves vairs neatbilst šo noteikumu 2. punktā minētajiem kritērijiem un biedrība nav sniegusi attiecīgu informāciju, pašvaldība mēneša laikā pēc neatbilstību konstatēšanas rakstiski informē par to Finanšu ministriju.

12. Finanšu ministrija divu mēnešu laikā pēc šo noteikumu 10. un 11. punktā minētās informācijas saņemšanas sagatavo un iesniedz noteiktā kārtībā Ministru kabinetā tiesību akta projektu par grozījumiem Ministru kabineta rīkojumā.

13. Noteikumus piemēro un Ministru kabineta rīkojumu izdod, nosakot nodokļa atbrīvojumu sākot ar 2016. gadu.

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006. gada 11. aprīļa noteikumus Nr. 285 "Noteikumi par kritērijiem, pēc kuriem biedrībām un nodibinājumiem piederošās ēkas un būves netiek apliktas ar nekustamā īpašuma nodokli" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 64. nr.).

Ministru prezidenta vietā –
finanšu ministrs Jānis Reirs

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss
Pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 16.decembra
noteikumiem Nr.760
Iesniegums par biedrībai un nodibinājumam piederošo ēku un inženierbūvju atbrīvošanu no nekustamā īpašuma nodokļa
Biedrība/nodibinājums 
 

(nosaukums)

 

,


reģistrācijas numurs

juridiskā adrese 

,

pamatojoties uz likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta otrās daļas 18. punktu, lūdz atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem šādu biedrībai/nodibinājumam piederošo nekustamo īpašumu:

Nr.
p.k.

Nekustamā īpašuma objekta* adrese

Nekustamā īpašuma objekta* kadastra apzīmējums

Nekustamā īpašuma objekta* izmantošanas veids

Sabiedriskā labuma darbības mērķim izmantotās ēkas (telpu grupas) daļas platība (m2)**

1.

    

2.

    

* Konkrēta ēka (telpu grupa) vai inženierbūve, par kuru tiek lūgts nekustamā īpašuma nodokļa atbrīvojums.
** Aizpilda, ja sabiedriskā labuma darbībai tiek izmantota tikai ēkas daļa (telpu grupa).

Apliecinu, ka iesniegumā norādītā informācija ir precīza un norādītais(-ie) nekustamais(-ie) īpašums(-i) tiek izmantots(-i) tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu.

Esmu informēts(-a), ka saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 7. panta otrās daļas 1. punktu nodokļa maksātājam ir pienākums mēneša laikā rakstiski informēt pašvaldību, ja iestājas vai izbeidzas tiesības uz šā likuma 1. panta otrajā daļā noteikto atbrīvojumu no nekustamā īpašuma nodokļa.

     

(amats)

 

(paraksts)

 

(vārds, uzvārds)

     

(datums)

    
Satiksmes ministrs Anrijs Matīss
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par kritērijiem un kārtību, kādā biedrībai un nodibinājumam piederošās ēkas un inženierbūves .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 760Pieņemts: 16.12.2014.Stājas spēkā: 19.12.2014.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 252, 18.12.2014. OP numurs: 2014/252.6
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
271057
19.12.2014
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"