Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par mērījumu vienotību"

Izdarīt likumā "Par mērījumu vienotību" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 7.nr.; 1998, 9.nr.; 1999, 7.nr.; 2001, 10.nr.; 2004, 13.nr.; 2006, 15.nr.; 2008, 24.nr.; 2009, 14.nr.) šādus grozījumus:

1. 1.pantā:

izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

"2) fasēta prece - patēriņam paredzēts produkts, kas bez patērētāja klātbūtnes fasēts noteiktos nominālos daudzumos jebkura veida atsevišķā iepakojumā, kurš produktu aptver tā, lai saturu nevarētu mainīt, neatverot vai nepārveidojot iepakojumu;";

papildināt pantu ar 7.1 un 7.2 punktu šādā redakcijā:

"71mērīšanas līdzekļa nodošana lietošanā - mērīšanas līdzekļa nodošana tiešajam lietotājam pirmreizējai izmantošanai atbilstoši paredzētajam mērķim;

72mērīšanas līdzekļa ražotājs - fiziskā vai juridiskā persona, kura pati vai kuras uzdevumā cita persona mērīšanas līdzekli projektē vai ražo un laiž tirgū ar savu vārdu vai preču zīmi vai nodod lietošanā vienīgi personīgiem mērķiem;";

aizstāt 11.1 punktā vārdu "ievietošanas" ar vārdu "laišanas";

papildināt 14.punktu pēc vārda "apstiprināto" ar vārdu "nacionālo";

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Citi termini un jēdzieni šajā likumā lietoti Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 9.jūlija regulas (EK) Nr. 765/2008, ar ko nosaka akreditācijas un tirgus uzraudzības prasības attiecībā uz produktu tirdzniecību un atceļ regulu (EEK) Nr. 339/93, izpratnē.";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

2. Izteikt 3.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Mērvienību nosaukumus un rakstību, kā arī to lietošanas kārtību apstiprina Ministru kabinets."

3. Izslēgt 4.pantu.

4. Izteikt 5.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Nacionālās metroloģijas institūcijas izstrādāto nacionālo mērvienību etalonu sarakstu apstiprina Ministru kabinets."

5. Izslēgt 7.panta pirmās daļas 2.punktā vārdus "izgatavošanā un".

6. Izteikt 8. un 9.pantu šādā redakcijā:

"8.pants. Mērīšanas līdzekļu valsts metroloģiskās kontroles veidi

Mērīšanas līdzekļiem ir noteikti šādi valsts metroloģiskās kontroles veidi:

1) atbilstības novērtēšana vai tipa apstiprināšana un pirmreizējā verificēšana;

2) lietošanā esošu mērīšanas līdzekļu atkārtota verificēšana;

3) valsts metroloģiskā uzraudzība.

9.pants. Mērīšanas līdzekļu metroloģiskās kontroles organizācija

(1) Valsts metroloģiskajai kontrolei pakļautos mērīšanas līdzekļus laiž tirgū un nodod lietošanā pēc atbilstības novērtēšanas vai tipa apstiprināšanas un pirmreizējās verificēšanas.

(2) Mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanu veic saskaņā ar normatīvajos aktos par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem noteiktajām procedūrām. Mērīšanas līdzekļu tipa apstiprināšanu un pirmreizējo verificēšanu veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem par mērīšanas līdzekļu metroloģisko kontroli.

(3) Valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu nacionālos tipus apstiprina Nacionālā metroloģijas institūcija, iekļaujot tos Valsts mērīšanas līdzekļu reģistrā.

(4) Valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu veic reglamentētajā jomā akreditētas inspicēšanas institūcijas, par kuru akreditāciju Nacionālā akreditācijas institūcija publicējusi paziņojumu savā oficiālajā tīmekļa vietnē.

(5) Valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu tipus apstiprina un pirmreizējo verificēšanu veic reglamentētajā jomā akreditētas sertifikācijas un inspicēšanas institūcijas, par kuru akreditāciju Nacionālā akreditācijas institūcija publicējusi paziņojumu savā oficiālajā tīmekļa vietnē.

(6) Mērīšanas līdzekļu verificēšanas pozitīvu rezultātu apstiprina, izdarot īpašu atzīmi uz mērīšanas līdzekļa vai izsniedzot verificēšanas sertifikātu. Mērīšanas līdzekļu verificēšanas atzīmes paraugu un verificēšanas sertifikātā iekļaujamo informāciju nosaka Ministru kabinets.

(7) Mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanu saskaņā ar valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanu reglamentējošos normatīvajos aktos noteikto kārtību veic paziņotas institūcijas - Nacionālās akreditācijas institūcijas akreditētas mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanas institūcijas, par kurām ir paziņots Eiropas Komisijai, vai citu Eiropas Savienības dalībvalstu vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu paziņotas mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanas institūcijas.

(8) Mērīšanas līdzekļu kalibrēšanu saskaņā ar mērīšanas līdzekļu kalibrēšanu reglamentējošos normatīvajos aktos noteikto kārtību veic Nacionālās akreditācijas institūcijas akreditētas vai citu Eiropas Savienības dalībvalstu vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu akreditētas kalibrēšanas laboratorijas."

7. 10.pantā:

izteikt panta nosaukumu un pirmo daļu šādā redakcijā:

"10.pants. Uzrādītā fasēto preču satura daudzuma atbilstības kontrole

(1) Izplatīšanai paredzēto fasēto preču satura daudzums un uz iepakojuma esošais marķējums atbilst šim likumam un normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām fasētajām precēm un to metroloģisko kontroli.";

aizstāt trešajā daļā vārdus "Fasēto preču" ar vārdiem "Fasēto preču satura".

8. Papildināt likumu ar 10.1 un 10.2 pantu šādā redakcijā:

"10.1 pants. Valsts metroloģiskās uzraudzības organizācija

(1) Valsts metroloģisko uzraudzību veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

(2) Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir tiesīgs veikt metroloģisko uzraudzību vietās, kur ražo, izplata, lieto vai remontē mērīšanas līdzekļus, un vietās, kur ražo vai izplata fasētās preces.

(3) Patērētāju tiesību aizsardzības centra funkcijas ir šādas:

1) veikt mērīšanas līdzekļu tirgus uzraudzību;

2) veikt lietošanā nodoto mērīšanas līdzekļu metroloģisko uzraudzību;

3) veikt fasēto preču metroloģisko kontroli.

(4) Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir tiesīgs pieprasīt un bez maksas saņemt mērīšanas līdzekļu paraugus mērīšanas līdzekļu ražošanas un izplatīšanas vietās un organizēt to ekspertīzi akreditētā atbilstības novērtēšanas institūcijā, lai pārliecinātos par mērīšanas līdzekļu atbilstību šim likumam un normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli. Kārtību, kādā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pieprasa un saņem preču paraugus, kā arī rīkojas ar tiem pēc laboratoriskās vai cita veida ekspertīzes, nosaka Ministru kabinets.

(5) Ja, veicot mērīšanas līdzekļu tirgus uzraudzību, konstatēta mērīšanas līdzekļu neatbilstība šim likumam vai normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir tiesīgs:

1) apturēt mērīšanas līdzekļu laišanu un piedāvāšanu tirgū un nodošanu lietošanā, kamēr nav nodrošināta mērīšanas līdzekļu atbilstība;

2) aizliegt vai ierobežot mērīšanas līdzekļu turpmāku laišanu un piedāvāšanu tirgū un nodošanu lietošanā vai pieprasīt, lai tie tiek izņemti no tirgus.

(6) Veicot lietošanā nodoto mērīšanas līdzekļu metroloģisko uzraudzību, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir tiesīgs:

1) pieprasīt, lai lietotājs izņem mērīšanas līdzekli no lietošanas, un veikt tā ārpuskārtas verificēšanu vai kalibrēšanu, ja radušās aizdomas par šā mērīšanas līdzekļa neatbilstību normatīvajiem aktiem par atkārtoto verificēšanu vai kalibrēšanu. Kārtību, kādā tiek veikta ārpuskārtas verificēšana vai kalibrēšana, nosaka Ministru kabinets;

2) kontrolēt mērīšanas procesu izpildi un mērīšanas līdzekļu precizitātes atbilstību normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli;

3) apturēt mērīšanas līdzekļa lietošanu līdz neatbilstības novēršanai vai aizliegt tā lietošanu, ja konstatēta mērīšanas līdzekļa neatbilstība normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli.

(7) Izdevumus par šā panta ceturtajā daļā minēto ekspertīzi un sestās daļas 1.punktā minēto ārpuskārtas verificēšanu vai kalibrēšanu sedz Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

(8) Ja tirgū piedāvātais mērīšanas līdzeklis neatbilst normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli, izdevumus par ekspertīzi atlīdzina ražotājs, pilnvarotais pārstāvis, importētājs vai izplatītājs, kurš pirmais mērīšanas līdzekli laiž Latvijas tirgū.

(9) Ja no lietošanas izņemtais mērīšanas līdzeklis neatbilst normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli, izdevumus par mērīšanas līdzekļa ārpuskārtas verificēšanu vai kalibrēšanu atlīdzina mērīšanas līdzekļa lietotājs.

(10) Veicot fasēto preču metroloģisko kontroli atbilstoši normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām fasētajām precēm un to metroloģisko kontroli, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir tiesīgs:

1) pieprasīt un bez maksas saņemt fasēto preču paraugus to ražošanas un izplatīšanas vietās;

2) apturēt neatbilstošu fasēto preču partiju realizāciju līdz konstatēto neatbilstību novēršanai.

10.2 pants. Patērētāju tiesību aizsardzības centra lēmumu pārsūdzēšanas kārtība

(1) Patērētāju tiesību aizsardzības centra lēmums ir spēkā no tā pieņemšanas brīža.

(2) Patērētāju tiesību aizsardzības centra lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā izpildi."

9. Izteikt 11.pantu šādā redakcijā:

"11.pants. Fizisko un juridisko personu tiesības un pienākumi

(1) Fiziskajām un juridiskajām personām ir tiesības saņemt no Nacionālās metroloģijas institūcijas informāciju, kas saistīta ar mērījumu vienotības nodrošināšanu valstī.

(2) Ievērojot šo likumu un normatīvos aktus par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli, personām, kuras lieto valsts metroloģiskajai kontrolei pakļautos mērīšanas līdzekļus, ir pienākums nodrošināt:

1) mērījumu pareizību;

2) mērvienību un to apzīmējumu pareizu lietošanu;

3) pierādījumus par mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanu pirms to nodošanas lietošanā, kā arī attiecīgo marķējumu un zīmogojumu saglabāšanu;

4) mērīšanas līdzekļu atkārtotās verificēšanas vai kalibrēšanas periodiskuma ievērošanu;

5) mērīšanas procesu pareizu izpildi;

6) mērīšanas līdzekļu lietošanas noteikumu ievērošanu.

(3) Mērīšanas līdzekļu ražotājam pirms mērīšanas līdzekļu laišanas tirgū un nodošanas lietošanā ir pienākums nodrošināt to projektēšanu, ražošanu un atbilstības novērtēšanas procedūras, ievērojot šo likumu un normatīvos aktus par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli. Minētajos normatīvajos aktos norādītajos gadījumos daļu no ražotāja pienākumiem var pildīt ražotāja pilnvarots pārstāvis.

(4) Mērīšanas līdzekļu importētājam pirms mērīšanas līdzekļu laišanas tirgū un nodošanas lietošanā ir pienākums nodrošināt to atbilstību šim likumam un normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli.

(5) Mērīšanas līdzekļu izplatītājam pirms mērīšanas līdzekļu piedāvāšanas tirgū un nodošanas lietošanā ir pienākums pārliecināties par to atbilstību šim likumam un normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli, tajā skaitā pārliecināties, ka mērīšanas līdzeklis ir marķēts ar attiecīgajiem atbilstības un informatīvajiem marķējumiem, nodrošināts ar zīmogojumiem, kas nepieļauj mērīšanas līdzekļa metroloģisko parametru regulēšanu, un ka tam pievienoti visi nepieciešamie atbilstības novērtēšanas dokumenti, kā arī lietošanas instrukcija valsts valodā.

(6) Personas, kuras uzstāda valsts metroloģiskajai kontrolei pakļautos mērīšanas līdzekļus, ir atbildīgas par mērīšanas līdzekļa uzstādīšanas atbilstību ražotāja instrukcijai un normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām mērīšanas līdzekļiem un to metroloģisko kontroli.

(7) Fasēto preču ražotājs (iepakotājs), importētājs vai izplatītājs, kurš pirmais laiž fasētās preces Latvijas tirgū, ir atbildīgs par fasēto preču satura daudzuma un uz to iepakojuma esošā marķējuma atbilstību šim likumam un normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām fasētajām precēm un to metroloģisko kontroli."

10. Izteikt 13.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Nacionālā metroloģijas padome ir konsultatīva institūcija, kuras sastāvā ir pilnvaroti tautsaimniecības nozaru pārstāvji. Šīs padomes nolikumu apstiprina Ministru kabinets. Padomes personālsastāvu apstiprina ekonomikas ministrs."

11. 14.pantā:

izteikt panta nosaukumu un pirmo daļu šādā redakcijā:

"14.pants. Nacionālā metroloģijas institūcija

(1) Nacionālo metroloģijas institūciju nosaka Ministru kabinets.";

izteikt trešās daļas ievaddaļu šādā redakcijā:

"(3) Nacionālās metroloģijas institūcijas galvenie uzdevumi ir:";

izteikt trešās daļas 2.punktu šādā redakcijā:

"2) apstiprināt nacionālos mērīšanas līdzekļu tipus un reģistrēt tos Valsts mērīšanas līdzekļu reģistrā;".

12. Aizstāt 16.panta trešajā daļā vārdus "Metroloģijas birojs" ar vārdiem "Nacionālā metroloģijas institūcija".

13. Izslēgt VIII nodaļu.

14. Izslēgt 18.panta otro daļu.

15. Papildināt pārejas noteikumus ar 12., 13. un 14.punktu šādā redakcijā:

"12. Ministru kabinets līdz 2014.gada 1.janvārim izdod noteikumus, kas nosaka institūciju, kura veic nacionālās metroloģijas institūcijas funkcijas.

13. Līdz šo pārejas noteikumu 12.punktā minēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Metroloģijas birojs ir šā likuma 14.pantā minētā Nacionālā metroloģijas institūcija un tā ir atbildīga par šā likuma un citu normatīvo aktu ievērošanu metroloģijas jomā.

14. Līdz šo pārejas noteikumu 12.punktā minēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai šajā likumā noteikto Nacionālās akreditācijas institūcijas paziņojumu par akreditētām institūcijām publicē nevis Nacionālās akreditācijas institūcijas oficiālajā tīmekļa vietnē, bet oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis"."

16. Izslēgt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām.

Likums Saeimā pieņemts 2013.gada 2.maijā.

Valsts prezidents A.Bērziņš

Rīgā 2013.gada 22.maijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par mērījumu vienotību" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 02.05.2013.Stājas spēkā: 05.06.2013.Tēma: Veselības aprūpe, farmācija; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 97, 22.05.2013. OP numurs: 2013/97.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
256914
05.06.2013
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"