Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.532

Rīgā 2012.gada 31.jūlijā (prot. Nr.42 24.§)
Kārtība, kādā valsts un pašvaldības izmanto pirmpirkuma tiesības valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka teritorijā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju" 23.1 panta ceturto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts un pašvaldības izmanto pirmpirkuma tiesības valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka teritorijā (arī turpmākajai attīstībai nepieciešamā teritorijā) (turpmāk – lidlauka teritorija).

2. Atsavinot nekustamo īpašumu lidlauka teritorijā, kurā valstij ir pirmpirkuma tiesības, nekustamā īpašuma pārdevējs (turpmāk – pārdevējs) pirkuma līgumu vai tā norakstu (uzrādot pirkuma līguma oriģinālu) pirms īpašuma tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā iesniedz Satiksmes ministrijā (turpmāk – ministrija).

3. Atsavinot nekustamo īpašumu lidlauka teritorijā, kurā attiecīgajai pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības, pārdevējs pirkuma līgumu vai tā norakstu (uzrādot pirkuma līguma oriģinālu) pirms īpašuma tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā iesniedz attiecīgajā pašvaldībā.

4. Ministrija vai attiecīgā pašvaldība pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas izsniedz rakstisku izziņu, kurā norāda šādas ziņas:

4.1. atsavināmā nekustamā īpašuma nosaukums, kadastra numurs un nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošo zemesgabalu un būvju kadastra apzīmējumi un atrašanās vieta (adrese);

4.2. pārdevēja vārds, uzvārds, personas kods un dzīvesvieta (fiziskām personām) vai nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese (juridiskām personām);

4.3. pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas laiks;

4.4. tās amatpersonas vai darbinieka amats, vārds un uzvārds, kurš pieņem pirkuma līgumu vai tā norakstu.

II. Valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtība

5. Ministrija, ievērojot attīstības plānošanas dokumentus, tiesību aktus un citus dokumentus, kas pamato attiecīgā nekustamā īpašuma nepieciešamību valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka (turpmāk – lidlauks) attīstībai, 15 darbdienu laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas izvērtē atsavināmā nekustamā īpašuma nepieciešamību lidlauka attīstībai un pirmpirkuma tiesību izmantošanas nepieciešamību, kā arī pirkuma līguma nosacījumus.

6. Ja atsavināmais nekustamais īpašums ir nepieciešams lidlauka attīstībai un ir lietderīgi izmantot pirmpirkuma tiesības, ministrija mēneša laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas pieņem lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, kā arī sagatavo un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniedz Ministru kabinetā rīkojuma projektu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, norādot finansējuma avotu pirkuma maksas segšanai.

7. Ja atsavināmais nekustamais īpašums nav nepieciešams lidlauka attīstībai, ministrija mēneša laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas pieņem lēmumu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības un par to informē pārdevēju.

8. Ministru kabineta rīkojumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu nekavējoties nosūta pārdevējam un attiecīgās administratīvās teritorijas zemesgrāmatu nodaļai.

9. Ministru kabineta rīkojums par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu uzliek par pienākumu ministrijai ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā no rīkojuma izdošanas dienas, pamatojoties uz pārdevēja un pircēja vienošanās nosacījumiem, sagatavot attiecīgu darījuma aktu un pirkuma līgumā noteiktajā kārtībā samaksāt tajā noteikto summu.

10. Pēc tam kad ministrijā iesniegts pirkuma līgums vai tā noraksts, ministrijai un līgumslēdzējiem nav tiesību grozīt pirkuma līgumu.

11. Valsts īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, kas iegūtas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā, nostiprināmas zemesgrāmatā uz valsts vārda ministrijas personā.

12. Valsts zaudē pirmpirkuma tiesības un pircējs ir tiesīgs īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu nostiprināt zemesgrāmatā, ja:

12.1. divu mēnešu laikā no pirkuma līguma vai tā noraksta iesniegšanas dienas ministrijā Ministru kabinets neizdod rīkojumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu;

12.2. ministrija pieņem šo noteikumu 7.punktā minēto lēmumu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības.

13. Pircēja tiesības nostiprināt īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu zemesgrāmatā šo noteikumu 12.punktā minētajos gadījumos apliecina:

13.1. šo noteikumu 4.punktā minētā izziņa, ko pievieno nostiprinājuma lūgumam un iesniedz zemesgrāmatu nodaļā ne agrāk kā sešdesmit septītajā dienā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas ministrijā, – šo noteikumu 12.1.apakšpunktā minētajā gadījumā;

13.2. šo noteikumu 7.punktā minētais lēmums par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības, ko pievieno nostiprinājuma lūgumam, – šo noteikumu 12.2.apakšpunktā minētajā gadījumā.

14. Nostiprinājuma lūgums par darījumu ar nekustamo īpašumu, uz kuru valstij ir pirmpirkuma tiesības, nav apmierināms, pirms valsts ir zaudējusi pirmpirkuma tiesības.

III. Pašvaldības pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtība

15. Pašvaldība, kam ir izšķiroša ietekme kapitālsabiedrībā, kurai pieder lidlauks, pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas, ievērojot attīstības plānošanas dokumentus, tiesību aktus un citus dokumentus, kas pamato attiecīgā nekustamā īpašuma nepieciešamību lidlauka teritorijas attīstībai, izvērtē pirmpirkuma tiesību izmantošanas nepieciešamību, kā arī pirkuma līguma nosacījumus.

16. Ja atsavināmais nekustamais īpašums ir nepieciešams šo noteikumu 15.punktā minētā lidlauka attīstībai un ir lietderīgi izmantot pirmpirkuma tiesības, pašvaldības dome ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas pieņem lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu.

17. Ja atsavināmais nekustamais īpašums nav nepieciešams lidlauka attīstībai, pašvaldības dome ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pieņem lēmumu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības un sagatavo attiecīgu izziņu. Izziņā norāda šo noteikumu 4.1. un 4.2.apakšpunktā minēto informāciju, kā arī pirkuma līgumā norādīto nekustamā īpašuma atsavināšanas cenu.

18. Attiecīgās pašvaldības domes lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu nekavējoties nosūta pārdevējam un attiecīgās administratīvās teritorijas zemesgrāmatu nodaļai. Attiecīgās pašvaldības domes lēmumu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības vai izziņu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības nekavējoties nosūta nekustamā īpašuma pārdevējam.

19. Vietējās pašvaldības domes lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uzliek tai par pienākumu 10 darbdienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, pamatojoties uz pārdevēja un pircēja vienošanās nosacījumiem, sagatavot attiecīgu darījuma aktu un līgumā noteiktajā kārtībā samaksāt pirkuma līgumā noteikto summu.

20. Pēc tam kad attiecīgajā pašvaldībā iesniegts pirkuma līgums vai tā noraksts, pašvaldības domei vai pašvaldības institūcijai, kā arī līgumslēdzējiem nav tiesību grozīt pirkuma līgumu.

21. Vietējā pašvaldība zaudē pirmpirkuma tiesības un pircējs ir tiesīgs īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu nostiprināt zemesgrāmatā, ja:

21.1. vietējās pašvaldības dome šo noteikumu 16.punktā minētajā termiņā nepieņem lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības;

21.2. vietējās pašvaldības dome pieņem šo noteikumu 17.punktā minēto lēmumu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības.

22. Pircēja tiesības nostiprināt īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu zemesgrāmatā šo noteikumu 21.punktā minētajos gadījumos apliecina:

22.1. šo noteikumu 4.punktā minētā izziņa, ko pievieno nostiprinājuma lūgumam un iesniedz zemesgrāmatu nodaļā ne agrāk kā divdesmit septītajā dienā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas pašvaldībā, – šo noteikumu 21.1.apakšpunktā minētajā gadījumā;

22.2. šo noteikumu 17.punktā minētais lēmums par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības vai šo noteikumu 17.punktā minētā izziņa, ko pievieno nostiprinājuma lūgumam, – šo noteikumu 21.2.apakšpunktā minētajā gadījumā.

23. Nostiprinājuma lūgums par darījumu ar nekustamo īpašumu, uz kuru vietējai pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības, nav apmierināms, pirms vietējā pašvaldība ir zaudējusi pirmpirkuma tiesības.

24. Vietējās pašvaldības dome vai pašvaldības institūcija neiekasē pašvaldības nodevu vai maksu par šo noteikumu 4., 16. un 17.punktā minēto lēmumu un izziņu sagatavošanu un izsniegšanu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs A.Ronis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā valsts un pašvaldības izmanto pirmpirkuma tiesības valsts nozīmes civilās aviācijas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 532Pieņemts: 31.07.2012.Stājas spēkā: 03.08.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 121, 02.08.2012. OP numurs: 2012/121.14
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
250606
03.08.2012
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"