Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.1

Liepājā 2012.gada 20.janvārī (prot. Nr.2, 1.§)

Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu 2012.gadā

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par pašvaldībām" 14.panta pirmās daļas 3.punktu un likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli" 1.panta otrās daļas 9.1punktu,
9.panta otro daļu un Pārejas noteikumu 40.punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Liepājas pilsētas pašvaldība realizē ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" deleģētās tiesības attiecībā uz Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem.

2. Šie noteikumi stājas spēkā likuma "Par pašvaldībām" 46.pantā noteiktajā kārtībā - nākamajā dienā pēc to parakstīšanas.

3. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 kvadrātmetrus (izņemot garāžas).

4. Par nodokļu maksātājam izveidojušos nekustamā īpašuma nodokļa parādu Nodokļu administrācijai ir tiesības pieņemt lēmumu - izpildrīkojumu - par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā ne vēlāk ka septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

5. Nekustamā īpašuma nodokļa apmērs atsevišķi par katru zemes vienību nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru (neņemot vērā atvieglojumus) vairāk kā par 25 procentiem.

6. Ja 2012.gadā ir mainījusies zemes vienības platība salīdzinājumā ar platību, par kuru nekustamā īpašuma nodoklis tika aprēķināts iepriekšējā taksācijas gadā, nekustamā īpašuma nodokli aprēķina, vadoties no iepriekšējā taksācijas gadā aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa apmēra par vienu kvadrātmetru.

7. Nekustamā īpašuma nodokļa apmēra pieauguma ierobežojums netiek piemērots, ja zemes vienība 2012.gadā ir jauns nekustamā īpašuma nodokļa objekts.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks



 

Saistošo noteikumu "Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu 2012.gadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojumu raksta sadaļas

Informācija

1.Projekta nepieciešamības pamatojums

Likuma "Par pašvaldībām" 14.panta pirmās daļas 3.punkts nosaka, ka savu funkciju izpildes nodrošināšanai likumā noteiktajos gadījumos pašvaldība var izdot saistošos noteikumus.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1.panta otrās daļas 9.1 punkts paredz, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas, ja palīgēkas platība pārsniedz 25 m2 un pašvaldība to neaplikšanu ar nodokli ir noteikusi ar saviem saistošajiem noteikumiem, izņemot garāžas.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 9.panta otrā daļa paredz, ka noteiktajā laikā nenomaksāto nodokli, soda naudu vai nokavējuma naudu saskaņā ar pašvaldības lēmumu piedzen bezstrīda kārtībā atbilstoši likumam "Par nodokļiem un nodevām" un Administratīvā procesa likumā noteiktajai administratīvā akta piespiedu izpildes kārtībai. Pašvaldība, pieņemot saistošos noteikumus, ir tiesīga noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu, kas nepārsniedz septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža. Piespiedu izpildes termiņa noilgums tiek apturēts likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajos gadījumos un piespiedu zemes nomas gadījumā, ja iznomātājs ir iesniedzis tiesā prasību par nekustamā īpašuma nodokļa kompensācijas piedziņu uz laiku līdz tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīdim.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" Pārejas noteikumu 40.punkts nosaka, ka līdz dienai, kad tiek sagatavots nodokļa maksāšanas paziņojums par 2012.gadu, pašvaldībām, izdodot saistošos noteikumus, kurus pieņem likuma "Par pašvaldībām" 46.panta kārtībā, ir tiesības 2012.gadā piemērot nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu zemei vai saglabāt nodokļa apmēru zemei 2011.gada līmenī, kā arī noteikt šā pieauguma ierobežojuma apmēru un piemērošanas nosacījumus.

2. Īss projekta satura izklāsts

Pašvaldības saistošie noteikumi paredz, ka:

- ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2 (izņemot garāžas).

- par nodokļu maksātājam izveidojušos nekustamā īpašuma nodokļa parādu Nodokļu administrācijai ir tiesības pieņemt lēmumu -izpildrīkojumu - par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā ne vēlāk kā septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanas brīža.

- nekustamā īpašuma nodokļa apmērs atsevišķi par katru zemes vienību nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru (neņemot vērā atvieglojumus) vairāk kā par 25 %.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Lēmuma projekts paredz, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 kv.m (izņemot garāžas). Veicot aprēķinus pēc Valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētajām palīgēku vērtībām, nekustamā īpašuma nodoklis par palīgēkām 2012.gadā būtu apmēram Ls 4436,00. Ņemot vērā, ka Kadastra informācijas sistēmas dati var atšķirties no īpašuma sastāva dabā, 2012.gadā aicināsim īpašniekus pārbaudīt un sakārtot savu īpašumu datus Kadastra informācijas sistēmā.

Saglabājot vai nesaglabājot nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma ierobežojumu 25% katrai zemes vienībai, prognozētā nodokļa starpība ir Ls 157530.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi tiks nosūtīti informācijai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tiks publicēti laikrakstos "Latvijas Vēstnesis" un "Katram Liepājniekam", kā arī Domes mājas lapā www.liepaja.lv.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu 2012.gadā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Liepājas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 1Pieņemts: 20.01.2012.Stājas spēkā: 24.01.2012.Zaudē spēku: 01.01.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 17, 31.01.2012.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
243405
24.01.2012
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"