Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.658

Rīgā 2011.gada 23.augustā (prot. Nr.49 31.§)
Surdotulka pakalpojuma sniegšanas kārtība izglītības programmas apguvei
Izdoti saskaņā ar Invaliditātes likuma 13.panta piekto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijas Nedzirdīgo savienība (turpmāk – pakalpojuma sniedzējs), pildot valsts deleģēto uzdevumu, piešķir personām ar dzirdes invaliditāti (turpmāk – persona) no valsts budžeta apmaksātu surdotulka pakalpojumu profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības un augstākās izglītības programmas apguvei, kā arī minētā uzdevuma izpildes nosacījumus un kārtību.

2. Labklājības ministrija slēdz ar pakalpojuma sniedzēju līgumu par šo noteikumu 1.punktā minētā pienākuma izpildes kārtību. Līgumā iekļauj surdotulka pakalpojuma finansēšanas nosacījumus, informācijas aprites kārtību, kā arī kārtību, kādā pakalpojuma sniedzējs sniedz pārskatu par veiktajām darbībām.

3. Pakalpojuma sniedzējs personai individuāli vai izglītojamo grupā nodrošina surdotulka pakalpojumu līdz 480 akadēmiskajām stundām viena mācību gada laikā (nodarbībās, konsultācijās, semināros, eksāmenos un citos ar izglītības programmas apguvi saistītajos pasākumos) profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības un augstākās izglītības iestādēs (turpmāk – izglītības iestāde), nepārsniedzot valsts budžetā pakalpojuma sniegšanai paredzēto līdzekļu apmēru.

4. Lai saņemtu surdotulka pakalpojumu, persona vai tās likumiskais pārstāvis, ja persona nav sasniegusi 18 gadu vecumu, pakalpojuma sniedzējam ne vēlāk kā 20 darbdienas pirms mācību gada sākuma iesniedz personīgi, nosūta elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai izmantojot pasta pakalpojumus:

4.1. iesniegumu (brīvā formā) ar lūgumu sniegt surdotulka pakalpojumu. Iesniegumā norāda šādas ziņas:

4.1.1. personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, tālruņa numuru vai e-pasta adresi;

4.1.2. vēlamo izglītības iestādi un apgūstamo specialitāti;

4.1.3. vēlamo pakalpojuma saņemšanas termiņu, ja surdotulks nav nepieciešams visu mācību gadu, bet tikai uz noteiktu laiku;

4.1.4. informāciju par to, ka atbilde var tikt sniegta elektroniski, ja personai ir e-pasta adrese;

4.1.5. likumiskā pārstāvja vārdu, uzvārdu, personas kodu un deklarētās dzīvesvietas adresi, ja surdotulka pakalpojumu pieprasa personas likumiskais pārstāvis;

4.2. ārstējošā ārsta izziņu, kas apliecina, ka personai dzirdes traucējumus nevar kompensēt ar tehniskajiem palīglīdzekļiem;

4.3. izglītības iestādes apliecinājumu, ja persona ir uzsākusi profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības vai augstākās izglītības programmas apguvi.

5. Pakalpojuma sniedzējs izskata šo noteikumu 4.punktā minētos dokumentus, pārbauda personas atbilstību Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Invaliditātes likumā minētajiem nosacījumiem surdotulka pakalpojuma saņemšanai un:

5.1. ņemot vērā visus saņemtos iesniegumus, izvēlas profesionālās pamatizglītības un profesionālās vidējās izglītības iestādes, lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību vairākos valsts reģionos atbilstoši samērīguma principam;

5.2. 10 darbdienu laikā pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

5.2.1. par surdotulka pakalpojuma piešķiršanu, nosakot:

5.2.1.1. izglītības iestādes, kurās iespējams saņemt pakalpojumu kārtējā mācību gadā;

5.2.1.2. pakalpojuma sniegšanas sākuma datumu – mācību gada pirmā diena izvēlētajā izglītības iestādē;

5.2.1.3. pakalpojuma sniegšanas ilgumu – paredzētais mācību ilgums izvēlētajā specialitātē;

5.2.2. par uzņemšanu rindā un pakalpojuma piešķiršanu, ja personu neapmierina piedāvātā izglītības iestāde vai izglītības programma. Šādā gadījumā persona tiek informēta par rindas kārtību un iespējām saņemt pakalpojumu pēc noteikta laika;

5.2.3. par atteikumu piešķirt surdotulka pakalpojumu, ja persona neatbilst Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā vai Invaliditātes likumā minētajiem nosacījumiem vai iesniegtie dokumenti neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām;

5.3. pieprasa personai piecu darbdienu laikā iesniegt papildu dokumentus galīgā lēmuma pieņemšanai, ja iesniegtie dokumenti neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām.

6. Pakalpojuma sniedzējs piecu darbdienu laikā pēc viena no šo noteikumu 5.punktā minētā lēmuma pieņemšanas informē (elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai izmantojot pasta pakalpojumus) personu par pieņemto lēmumu un tā apstrīdēšanas kārtību. Pakalpojumu sniedzēja lēmumu persona var apstrīdēt Labklājības ministrijā mēneša laikā pēc lēmuma spēkā stāšanās. Labklājības ministrijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

7. Pienākot pakalpojuma saņemšanas rindai, pakalpojuma sniedzējs surdotulka pakalpojuma nodrošināšanai ne vēlāk kā nedēļu pirms pakalpojuma sniegšanas informē (elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai izmantojot pasta pakalpojumus) personu par laiku, kad tiks uzsākta pakalpojuma sniegšana.

8. Uzsākot pakalpojuma sniegšanu, pakalpojuma sniedzējs slēdz ar personu rakstisku līgumu par pakalpojuma saņemšanu un pakalpojuma nosacījumiem, norādot:

8.1. izglītības iestādi, kurā tiek sniegts pakalpojums;

8.2. pakalpojuma sniegšanas veidu (individuāli vai izglītojamo grupā);

8.3. pakalpojuma sniegšanas sākumu un ilgumu;

8.4. ar izglītības programmas apguvi saistītos pasākumus, kuru laikā tiek nodrošināts surdotulka pakalpojums;

8.5. personas pienākumus.

9. Persona informē pakalpojuma sniedzēju par izmaiņām, kas var ietekmēt surdotulka pakalpojuma saņemšanu.

10. Persona iesniedz pakalpojuma sniedzējam izglītības iestādes apliecinājumu par:

10.1. profesionālās pamatizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas apguves turpināšanu – ne vēlāk kā 20 darbdienas pirms katra mācību gada sākuma;

10.2. augstākās izglītības programmas apguves turpināšanu – ne vēlāk kā 20 darbdienas pirms katra semestra sākuma.

11. Ja nav iesniegts šo noteikumu 10.punktā minētais apliecinājums, pakalpojuma sniedzējs pieņem lēmumu pārtraukt surdotulka pakalpojuma sniegšanu līdz apliecinājuma saņemšanai.

12. Pakalpojuma sniedzējs pieņem lēmumu izbeigt pakalpojuma sniegšanu, ja persona:

12.1. iesniedz pakalpojuma sniedzējam iesniegumu par atteikšanos no surdotulka pakalpojuma;

12.2. ir pabeigusi izglītības programmas apgūšanu attiecīgajā izglītības iestādē;

12.3. ir izslēgta no izglītības iestādes.

13. Noteikumi stājas spēkā 2011.gada 1.septembrī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministre I.Jurševska
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Surdotulka pakalpojuma sniegšanas kārtība izglītības programmas apguvei Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 658Pieņemts: 23.08.2011.Stājas spēkā: 01.09.2011.Zaudē spēku: 01.01.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 137, 01.09.2011.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
235204
01.09.2011
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"