Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.180

Rīgā 2011.gada 8.martā (prot. Nr.14 7.§)
Šaušanas instruktoru, treneru un šaušanas sporta sacensību tiesnešu sertificēšanas kārtība
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. šaušanas instruktoru sertificēšanas kārtību;

1.2. šaušanas treneru sertificēšanas kārtību;

1.3. šaušanas sporta sacensību tiesnešu sertificēšanas kārtību;

1.4. šaušanas instruktoru sertificēšanas maksu.

2. Biedrības "Latvijas Sporta federāciju padome" (turpmāk – Latvijas Sporta federāciju padome) vārdā lēmumu par šaušanas instruktora sertificēšanu, atteikumu to sertificēt vai lēmumu par šaušanas instruktora sertifikāta anulēšanu pieņem Latvijas Sporta federāciju padomes valde.

3. Šaušanas instruktora sertifikātu (turpmāk – sertifikāts) un šaušanas sporta tiesneša apliecību izsniedz uz pieciem gadiem.

II. Šaušanas instruktoru sertificēšanas kārtība

4. Šaušanas instruktoru (izņemot šo noteikumu 5.punktā minēto šaušanas instruktoru) sertificē, ja viņš ir vismaz 21 gadu vecs, uz viņu neattiecas Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktie ierobežojumi un to ir apliecinājusi Valsts policija, un viņš atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:

4.1. vismaz triju gadu izdiena kādā no Aizsardzības ministrijas vai Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēm, kā arī iegūta pirmā sporta klase attiecīgajā šaušanas sporta veidā;

4.2. iegūta sporta meistara vai sporta meistarkandidāta kvalifikācija attiecīgajā šaušanas sporta veidā;

4.3. pabeigta apmācība normatīvajos aktos izglītības iestāžu un programmu akreditācijas jomā noteiktajā kārtībā akreditētā profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādē, kura īsteno kādu no licencētām profesionālās ievirzes sporta izglītības programmām ar šaušanu saistītā sporta veidā, kā arī iegūta vismaz pirmā sporta klase ar šaušanu saistītā sporta veidā;

4.4. pēdējos piecus gadus darbojies kā šaušanas instruktors;

4.5. vismaz piecu gadu mednieka stāžs un nokārtots šaušanas instruktora sertifikācijas eksāmens (turpmāk – eksāmens);

4.6. pēdējā gada laikā apgūti Sporta likumā noteiktajā kārtībā atzītās ar šaušanu saistītās attiecīgā sporta veida sporta federācijas (turpmāk – atzītā sporta federācija) organizētie šaušanas sporta veida instruktoru kursi (ne mazāk kā 40 stundas) un nokārtots eksāmens.

5. Šaušanas instruktoru, kas ir valsts un pašvaldību institūciju darbinieks, kuram tiesības iegādāties, glabāt un savā darbībā izmantot šaujamieročus piešķirtas saskaņā ar likumu, sertificē attiecīgo institūciju darbību reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

6. Šo noteikumu 4.6.apakšpunktā minētajos šaušanas sporta veidu instruktoru kursos apgūst nepieciešamās zināšanas par:

6.1. normatīvajiem aktiem, kuri reglamentē sporta sacensību organizēšanu un norisi;

6.2. normatīvajiem aktiem, kuri reglamentē ieroču, speciālo līdzekļu un munīcijas apriti;

6.3. Latvijas un starptautisko sporta organizāciju struktūru;

6.4. pirmās palīdzības sniegšanu un profilaksi traumu novēršanai;

6.5. attiecīgā šaušanas sporta veida starptautiskajiem noteikumiem un Latvijas sporta sacensību noteikumiem;

6.6. šautuvju uzbūvi un tehniskajiem noteikumiem;

6.7. ieroču un munīcijas tehniskajiem parametriem un uzbūvi, kā arī par šāviena ballistiku;

6.8. nodarbību procesa plānošanu un organizēšanu;

6.9. sporta sacensību plānošanu un organizēšanu;

6.10. sporta klasifikāciju, sporta klasēm un to piešķiršanas noteikumiem, kā arī par šaušanas apmācības pamatprincipiem;

6.11. pedagoģiskās un psiholoģiskās saskarsmes pamatiem.

7. Fiziskā persona, kura vēlas saņemt sertifikātu (turpmāk – pretendents), Latvijas Sporta federāciju padomē iesniedz iesniegumu par šaušanas instruktora sertifikāta saņemšanu (turpmāk – iesniegums) (1.pielikums). Iesniegumam pievieno:

7.1. dokumentus, kas apliecina atbilstību kādam no šo noteikumu 4.punktā minētajiem kritērijiem (iesniedz dokumentu kopijas, uzrādot to oriģinālus, vai norakstus);

7.2. pases kopiju (uzrādot oriģinālu);

7.3. ja pretendentam nav ieroču iegādāšanās, glabāšanas vai nēsāšanas atļaujas, – ģimenes ārsta izsniegtu atzinumu par pretendenta veselības stāvokli (ietverot informāciju par to, ka pretendentam nav fizisku trūkumu, kuru dēļ tas nav spējīgs lietot šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci), kā arī psihiatra atzinumu un narkologa atzinumu;

7.4. ja jākārto eksāmens, – dokumentu (vai tā kopiju), kas apliecina, ka veikta samaksa par šo noteikumu 35.3.apakšpunktā minēto maksas pakalpojumu.

8. Šaušanas sporta instruktoru sertifikācijas komisija (turpmāk – komisija) 15 dienu laikā izvērtē pretendenta un tā iesniegto dokumentu atbilstību Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumam, šo noteikumu 4.punktā minētajiem šaušanas instruktoru sertificēšanas kritērijiem un šo noteikumu 7.punktam un sniedz Latvijas Sporta federāciju padomes valdei atzinumu par šaušanas instruktora sertificēšanu vai par atteikumu sertificēt šaušanas instruktoru. Komisijas sniegtajam atzinumam ir ieteikuma raksturs.

9. Ja komisija, izvērtējot iesniegtos dokumentus, konstatē, ka nav iesniegti visi šo noteikumu 7.punktā minētie dokumenti vai tie ir nepilnīgi, Latvijas Sporta federāciju padome nosūta attiecīgajam pretendentam rakstisku pieprasījumu sniegt precizētu informāciju. Precizētā informācija sniedzama 10 dienu laikā pēc Latvijas Sporta federāciju padomes pieprasījuma saņemšanas.

10. Komisija:

10.1. izstrādā un iesniedz apstiprināšanai Latvijas Sporta federāciju padomes valdē eksāmena prasības un vērtēšanas sistēmu;

10.2. sniedz Latvijas Sporta federāciju padomes valdei priekšlikumus par eksāmenu komisijas apstiprināšanu triju personu sastāvā;

10.3. izstrādā un iesniedz apstiprināšanai Latvijas Sporta federāciju padomes valdē eksāmena komisijas darbības kārtību;

10.4. ne vēlāk kā 10 dienas pirms eksāmena paziņo pretendentam eksāmena norises laiku, vietu un vērtēšanas sistēmu;

10.5. ievieto un regulāri atjauno Latvijas Sporta federāciju padomes mājaslapā internetā elektronisku sertificēto šaušanas instruktoru reģistru un to šaušanas instruktoru reģistru, kuriem sertifikāti anulēti;

10.6. izskata pretendentu sūdzības par eksāmena norisi un vērtējumu un pieņem lēmumu par eksāmena vērtējuma pārskatīšanu vai par atteikumu pārskatīt eksāmena vērtējumu. Par pieņemto lēmumu komisija piecu darbdienu laikā rakstiski informē sūdzības iesniedzēju;

10.7. izskata un izvērtē šo noteikumu 23.punktā minētajā kārtībā iesniegtos priekšlikumus par sertifikāta anulēšanu un sniedz Latvijas Sporta federāciju padomes valdei atzinumu par sertifikāta anulēšanu vai par atteikumu anulēt sertifikātu.

11. Ja pretendents, kuram saskaņā ar šo noteikumu 4.5. un 4.6.apakšpunktu jākārto eksāmens, to nav nokārtojis, atkārtotu eksāmenu pretendents var kārtot ne agrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no dienas, kad stājies spēkā lēmums par atteikumu sertificēt šaušanas instruktoru.

12. Sertifikātu noformē atbilstoši šo noteikumu 2.pielikumam.

13. Saņemot sertifikātu, sertificētais šaušanas instruktors uzrāda personu apliecinošu dokumentu un ar parakstu Latvijas Sporta federāciju padomes sagatavotā dokumentā apliecina sertifikāta saņemšanu.

14. Sertifikāts paredz, ka personai, kas to ieguvusi, ir tiesības strādāt šautuvēs (šaušanas stendos), kurās izmanto atbilstošas kategorijas A, B, C vai D šaujamieročus un lielas enerģijas pneimatiskos ieročus.

15. Šaušanas instruktora sertifikāciju apliecinoši dokumenti, kas izsniegti Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā minēto institūciju darbību reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, ir derīgi tikai attiecīgās institūcijas organizētajās šaušanas apmācībās, treniņšaušanā un šaušanas sporta sacensībās.

16. Latvijas Sporta federāciju padomes valde pieņem lēmumu par atteikumu sertificēt šaušanas instruktoru, ja:

16.1. uz pretendentu attiecas Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktie ierobežojumi;

16.2. pretendents neatbilst nevienam no šo noteikumu 4.punktā minētajiem kritērijiem;

16.3. pretendents pēc šo noteikumu 9.punktā minētā pieprasījuma saņemšanas nav iesniedzis precizēto informāciju;

16.4. pretendents, kuram saskaņā ar šo noteikumu 4.5. un 4.6.apakšpunktu jākārto eksāmens, nav nokārtojis to.

17. Komisiju septiņu komisijas locekļu sastāvā izveido un tās nolikumu apstiprina Latvijas Sporta federāciju padomes valde. Komisijā iekļauj pa vienam pārstāvim no Latvijas Sporta federāciju padomes valdes, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, biedrības "Latvijas Šaušanas federācija", biedrības "Latvijas Biatlona federācija", biedrības "Latvijas Sportinga federācija" un Valsts policijas. Komisija, pildot savus pienākumus, ir tiesīga pieaicināt ekspertus. Komisija darbojas atbilstoši standarta LVS EN ISO/IEC 17024:2005 "Atbilstības novērtēšana. Vispārīgās prasības personu sertificēšanas institūcijām" prasībām.

18. Komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vismaz četri komisijas locekļi. Komisijas sēdes protokolē.

19. Komisija lēmumus pieņem, atklāti balsojot. Lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.

20. Komisijas darbu tehniski nodrošina Latvijas Sporta federāciju padome.

III. Šaušanas instruktoru sertifikāta anulēšana

21. Sertifikātu anulē Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktajos gadījumos.

22. Sertifikātu var anulēt, ja sertificētais šaušanas instruktors pārkāpis sporta nozari regulējošos normatīvos aktus vai sporta ētikas normas.

23. Priekšlikumu par sertifikāta anulēšanu komisijā var iesniegt:

23.1. Izglītības un zinātnes ministrija;

23.2. Valsts policija;

23.3. Latvijas Sporta federāciju padome;

23.4. atzītā sporta federācija;

23.5. iestāde vai organizācija, kurā sertificētais šaušanas instruktors strādā par šaušanas instruktoru.

24. Lēmumu par sertifikāta anulēšanu Latvijas Sporta federāciju padome piecu darbdienu laikā rakstiski paziņo:

24.1. šaušanas instruktoram;

24.2. priekšlikuma iesniedzējam.

25. Sertifikātu nodod komisijai piecu darbdienu laikā pēc tam, kad lēmums kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams.

IV. Pretendenta tiesības

26. Pretendentam ir tiesības:

26.1. saņemt eksāmena programmu Latvijas Sporta federāciju padomes birojā;

26.2. Latvijas Sporta federāciju padomes birojā saņemt informāciju par eksāmena norises vietu un laiku un kārtot eksāmenu ne vēlāk kā 15 dienas pēc iesnieguma iesniegšanas;

26.3. iepazīties ar eksāmena vērtēšanas sistēmu un septiņu dienu laikā pēc eksāmena kārtošanas saņemt informāciju par tā rezultātiem;

26.4. saņemt informāciju par eksāmenu komisijas sastāvu;

26.5. iesniegt komisijā sūdzību par eksāmena norisi vai vērtējumu;

26.6. apstrīdēt Latvijas Sporta federāciju padomes valdes lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Izglītības un zinātnes ministrijā. Izglītības un zinātnes ministrijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā;

26.7. ja sertifikācija atteikta, ne agrāk kā pēc 30 dienām no dienas, kad stājies spēkā komisijas lēmums par atteikumu sertificēt šaušanas instruktoru, iesniegt komisijai atkārtotu iesniegumu;

26.8. ja sertifikāts anulēts, ne agrāk kā pēc gada no dienas, kad stājies spēkā komisijas lēmums par sertifikāta anulēšanu, iesniegt komisijai jaunu iesniegumu.

V. Šaušanas treneru sertificēšanas kārtība

27. Šaušanas treneri sertificē Sporta likumā noteiktajā kārtībā, kādā sertificē sporta speciālistu, lai iegūtu tiesības strādāt sporta jomā, papildus ņemot vērā šo noteikumu 28.punktā minētās prasības.

28. Šaušanas treneri sertificē, ja uz viņu neattiecas Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktie ierobežojumi un to ir apliecinājusi Valsts policija. Ja sertificējamam šaušanas trenerim nav ieroču iegādāšanās, glabāšanas vai nēsāšanas atļaujas, tas iesniedz Latvijas Sporta federāciju padomē ģimenes ārsta izsniegtu atzinumu par šaušanas trenera veselības stāvokli (ietverot informāciju par to, ka pretendentam nav fizisku trūkumu, kuru dēļ tas nav spējīgs lietot šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci), kā arī psihiatra atzinumu un narkologa atzinumu.

VI. Šaušanas sporta sacensību tiesnešu sertificēšanas kārtība

29. Šaušanas sporta sacensību tiesnešus (turpmāk – tiesnesis) atbilstoši šaušanas veidu specifikai pa tiesnešu kategorijām sertificē attiecīgā atzītā sporta federācija.

30. Tiesnešu kategorijas piešķir attiecīgās atzītās sporta federācijas tiesnešu kolēģija, ņemot vērā tiesnešu kvalificēšanas nolikumu, pabeigtos tiesnešu kursus un apgūto kvalifikāciju, tiesāto sporta sacensību skaitu un sporta sacensībās veikto tiesneša darbu.

31. Starptautiskā tiesneša kategoriju piešķir attiecīgā sporta veida starptautiskā sporta federācija.

32. Pēc atzītās sporta federācijas tiesnešu kolēģijas lēmuma pieņemšanas par tiesneša kategorijas piešķiršanu tiesnesim izsniedz attiecīgās kategorijas tiesneša apliecību (3.pielikums).

33. Pēc tiesneša apliecības saņemšanas tiesnesim ir tiesības tiesāt attiecīgā šaušanas veida šaušanas sporta sacensības.

34. Šaušanas sporta sacensību tiesnešu uzskaiti veic attiecīgā atzītā sporta federācija, kura tās mājaslapā internetā ievieto un regulāri atjauno tiesnešu sarakstu.

VII. Šaušanas instruktora sertificēšanas maksa

35. Eksāmens, kā arī sertifikāta un sertifikāta dublikāta izsniegšana ir maksas pakalpojums. Izdevumus par minētajiem pakalpojumiem sedz pretendents šādā apmērā:

35.1. sertifikāta izsniegšana – 17,07 euro;

35.2. sertifikāta dublikāta izsniegšana – 17,07 euro;

35.3. eksāmens – 28,46 euro;

35.4. atkārtots eksāmens – 28,46 euro.

(MK 15.10.2013. noteikumu Nr.1117 redakcijā)

36. Sertifikātu un sertifikāta dublikātu izsniedz pēc tam, kad Latvijas Sporta federāciju padomē ir iesniegts dokuments vai tā kopija, kas apliecina, ka veikta samaksa par šo noteikumu 35.1. vai 35.2.apakšpunktā minēto maksas pakalpojumu.

37. Maksu par šo noteikumu 35.punktā minētajiem maksas pakalpojumiem iemaksā Latvijas Sporta federāciju padomes kontā.

VIII. Noslēguma jautājumi

38. Sertifikāti, kas izsniegti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir spēkā līdz tajos norādītā derīguma termiņa beigām.

39. Šaušanas sporta tiesneša apliecības, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir spēkā līdz tajās norādītā derīguma termiņa beigām.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Izglītības un zinātnes ministrs R.Broks
1.pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 8.marta noteikumiem Nr.180
Iesniegums šaušanas instruktora sertifikāta saņemšanai

Izglītības un zinātnes ministrs R.Broks
2.pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 8.marta noteikumiem Nr.180

Izglītības un zinātnes ministrs R.Broks
3.pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 8.marta noteikumiem Nr.180

Izglītības un zinātnes ministrs R.Broks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Šaušanas instruktoru, treneru un šaušanas sporta sacensību tiesnešu sertificēšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 180Pieņemts: 08.03.2011.Stājas spēkā: 12.03.2011.Zaudē spēku: 07.03.2014.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 40, 11.03.2011.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Latvijas standarti
226986
{"selected":{"value":"01.01.2014","content":"<font class='s-1'>01.01.2014.-06.03.2014.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2014","iso_value":"2014\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2014.-06.03.2014.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"12.03.2011","iso_value":"2011\/03\/12","content":"<font class='s-1'>12.03.2011.-31.12.2013.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2014
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"