Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Banka

Padomes lēmums Nr. 49/3 Rīgā 1998. gada 17. septembrī

 

Par "Uzticības operāciju (trasta)

veikšanas noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1999. gada 1. janvāri.

Latvijas Bankas prezidents E. Repše

 

UZTICĪBAS OPERĀCIJU (TRASTA)

VEIKŠANAS NOTEIKUMI

"Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumi" nosaka, kā bankām jāpārvalda to klientu naudas līdzekļi un vērtspapīri. Šie noteikumi neattiecas uz brokeru starpniecības darījumiem.

1. Lai veiktu uzticības operācijas, bankā ir jābūt izstrādātām un dokumentētām politikām un procedūrām, kurās ir skaidri noteikta veicamo operāciju būtība, kārtība, uzskaite un pārskatu sniegšana klientiem.

2. Lai veiktu uzticības operācijas, bankai jāizveido atsevišķa struktūrvienība. Šīs struktūrvienības un tās atsevišķu darbinieku darba uzdevumos nedrīkst iekļaut vērtspapīru iegādi, kā arī citus šīs bankas finanšu pakalpojumus, ienākumus attiecinot uz bankas peļņu un zaudējumiem.

3. Bankas uzskaites sistēmā uzticības operāciju uzskaitei ir jābūt nodalītai, nodrošinot klientiem piederošā īpašuma uzskaiti atsevišķas (trasta) bilances ietvaros sadalījumā pa klientiem un pārvaldāmajiem aktīvu veidiem. Klientiem piederošo vērtspapīru (t.sk. vērtspapīru, kas reģistrēti uz bankas vārda) uzskaite ir jāveic analoģiski ar Latvijas Republikas Finansu ministrijas 1995. gada 6. jūnija rīkojumu Nr. 266 apstiprināto Latvijas Centrālā depozitārija noteikumu 4.1. punktā "Kontu turētāju kārtojamā vērtspapīru uzskaite" noteiktajai kārtībai.

4. Klientiem piederošais īpašums (aktīvi), t.sk. naudas līdzekļi, ir jāglabā nodalītos ieguldījumu un citos kontos citās bankās vai finanšu institūcijās, ar kuru starpniecību veikti ieguldījumi vai klientam piederošie aktīvi tiek pārvaldīti. Ir pieļaujama vairākiem klientiem piederoša īpašuma glabāšana vienā kontā.

5. Veicot uzticības operācijas, bankas un klienta attiecībām jābalstās uz rakstisku trasta līgumu, kurā skaidri jānorāda sniegto pakalpojumu būtība, līgumslēdzēju pušu tiesības, pienākumi un atbildība, t.sk. skaidri un nepārprotami jānorāda, kura no pusēm uzņemas atbildību par tirgus riskiem, uzticēto naudas līdzekļu apjoms, iespējamo ieguldījumu veidi un apjomi, uz kā vārda - bankas vai klienta - tiks reģistrēti uz trasta līguma pamata iegādātie vērtspapīri, ienākumu guvējs un saņemšanas kārtība, kā arī informāciju nesošie rekvizīti un kārtība, kādā klients tiks regulāri informēts par bankas pārvaldāmā īpašuma vērtību un tās pārmaiņām.

6. Ja banka klienta līdzekļus iegulda vērtspapīros, kuri nav iegrāmatoti Latvijas Centrālajā depozitārijā, un banka šādus vērtspapīrus reģistrē uz sava vārda, tad līgumā ir jābūt skaidrai norādei, ka klients uzņemas risku gadījumā, ja vērtspapīri bankai tiek piespiedu kārtā atsavināti vai kādā citā veidā apgrūtināti.

7. Veicot uzticības operācijas, nav pieļaujama darbība, kas ir pretrunā ar godīgu praksi. Trasta līgumos nedrīkst ietvert noteikumus, kas būtu pretrunā ar minēto nosacījumu vai apslēptā veidā ietvertu sekas, kas jebkādā veidā būtu vērstas pret klientu.

8. Trasta līgumā ir jābūt norādei, ka banka apņemas pārvaldīt klienta līdzekļus kā gādīgs saimnieks Latvijas Republikas likumdošanas aktu, Latvijas Bankas normatīvo norādījumu un noteikumu un līguma ietvaros.

9. Gadījumā, ja trasta līguma noteikumi nosaka, ka banka bez riska, kas izriet no uzticības operāciju veikšanas, uzņemas papildu risku, tad šādas operācijas nav uzskatāmas par uzticības operācijām.

10. Veicot uzticības operācijas, bankai ir aizliegts:

10.1. iegādāties bankas vai tās akcionāru īpašumā esošos vērtspapīrus;

10.2. iegādāties, t.sk. saņemt kā maksu par pakalpojumiem, pārvaldījumā esošos klienta vērtspapīrus vai tos pārdot bankas akcionāriem;

10.3. veikt darījumus, kuros banka vai tās darbinieki kā brokeri vai pilnvarotas personas (pilnvarnieki, vietnieki) vienlaicīgi pārstāv darījuma otru pusi;

10.4. iegādāties vērtspapīrus, kurus emitējuši bankas akcionāri;

10.5. iegādāties klienta īpašumā vērtspapīrus, kurus emitējuši tādi uzņēmumi, kas likumā noteiktā kārtībā ir atzīti par likvidējamiem;

10.6. mainīt pārvaldāmos vērtspapīrus pret 10.1.-10.5. punktā minētajiem vērtspapīriem;

10.7. atsavināt pārvaldāmos vērtspapīrus saskaņā ar līgumiem, kuros paredzēta samaksas atlikšana ilgāk par 30 kalendārajām dienām;

10.8. apgrūtināt pārvaldāmos vērtspapīrus, nodrošinot savu saistību izpildi, akcionāru saistību izpildi, jebkuru citu trešo personu saistību izpildi;

10.9. nodot glabāšanā pārvaldāmos vērtspapīrus, norādot kā vērtspapīru pārvaldītāju trešo personu;

10.10. noguldīt pārvaldījumā esošos naudas līdzekļus par labu trešajām personām;

10.11. slēgt apdrošināšanas līgumus uz pārvaldījumā esošo naudas līdzekļu rēķina par labu trešajām personām;

10.12. nodot klienta līdzekļus pārvaldīšanā trešajai personai, izņemot gadījumus, kad tas ir atrunāts ar klientu noslēgtajā trasta līgumā.

11. Bankām, kuru akcijas tiek kotētas Rīgas Fondu biržā, šo norādījumu 10.1., 10.2. un 10.4. punktā minētie ierobežojumi par vērtspapīru pirkšanu/pārdošanu bankas akcionāriem, kā arī par bankas akcionāru emitēto vērtspapīru pirkšanu piemērojami tikai tādiem akcionāriem, kuriem pieder vismaz 10% bankas balsstiesīgo akciju.

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Uzticības operāciju (trasta) veikšanas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: lēmums Numurs: 49/3Pieņemts: 17.09.1998.Stājas spēkā: 01.01.1999.Zaudē spēku: 01.01.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 288, 08.10.1998.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
218213
01.01.1999
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"