Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumus Nr. 130 "Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu izsniegšanas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.778

Rīgā 2010.gada 17.augustā (prot. Nr.42 11.§)
Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu izsniegšanas kārtība

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk – pārvalde) un pašvaldība atbilstoši savai kompetencei izsniedz Iedzīvotāju reģistrā (turpmāk – reģistrs) iekļautās ziņas, izsniedzamo ziņu apjomu, kā arī kārtību, kādā ārstniecības, izglītības un zinātnes iestādes pieprasa un saņem no reģistra ziņas par aizliegumu vai atļauju izmantot personas ķermeni, audus un orgānus pēc tās nāves.

2. Reģistrā iekļautās ziņas pārvalde izsniedz ziņu pieprasītājam (fiziskai vai juridiskai personai):

2.1. rakstiski;

2.2. izmantojot elektroniskos datu nesējus;

2.3. tiešsaistes datu pārraides režīmā, izmantojot:

2.3.1. tīkla lietotāja saskarni;

2.3.2. informācijas sistēmas;

2.3.3. speciālo tiešsaistes formu.

3. Pašvaldība ziņu pieprasītājam sniedz reģistrā iekļautās ziņas par personas deklarēto vai reģistrēto dzīvesvietu (adresi), ja dzīvesvieta deklarēta vai reģistrēta attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā.

4. Pārvalde reģistrā iekļautās ziņas un statistisko informāciju sniedz, pamatojoties uz personas pieprasījumu (turpmāk – pieprasījums) vai rakstisku vienošanos. Pašvaldība ziņas par personas deklarēto vai reģistrēto dzīvesvietu izsniedz rakstiski, pamatojoties uz pieprasījumu.

5. Pieprasījumā norāda:

5.1. ziņu pieprasītāja vārdu (vārdus), uzvārdu un personas kodu (juridiskai personai – nosaukumu un reģistrācijas kodu Nodokļu maksātāju reģistrā);

5.2. dzīvesvietas adresi (juridiskai personai – juridisko adresi);

5.3. nepieciešamo ziņu apjomu un izsniegšanas veidu;

5.4. pieprasot ziņas par citu personu:

5.4.1. ziņu saņemšanas nepieciešamības pamatojumu (un, ja ir, dokumentu, kas to apliecina);

5.4.2. ziņu izmantošanas mērķi, ja likumā nav noteikta cita kārtība;

5.4.3. datus, pēc kuriem var identificēt personu.

6. Ja pieprasījumu pārvaldē vai pašvaldībā iesniedz rakstiski, ziņu pieprasītājs pieprasījumā norādītās informācijas patiesumu apliecina ar parakstu.

7. Fiziskā persona, pieprasot vai saņemot ziņas, uzrāda pasi vai citu personu apliecinošu dokumentu, bet viņas pilnvarota persona – pilnvaru un pasi vai citu personu apliecinošu dokumentu. Fiziskās personas likumiskais pārstāvis, pieprasot vai saņemot ziņas, uzrāda pasi vai citu personu apliecinošu dokumentu un pārstāvību apliecinošu dokumentu, ja pārvaldei vai pašvaldībai nav iespēju pārliecināties par ziņu pieprasītāja pārstāvības tiesībām.

8. Ja pieprasījumu iesniedz, izmantojot tīmekļa vietnē www.latvija.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu, ziņu pieprasītājs tiek identificēts pēc tīmekļa vietnē pieejamajā autentifikācijas līdzeklī iekļautā personas koda.

9. Ja ziņas pieprasa juridiskās personas pārstāvis un pārvaldei vai pašvaldībai nav iespēju pārliecināties par ziņu pieprasītāja pārstāvības tiesībām Uzņēmumu reģistrā, ziņu pieprasītājs papildus uzrāda juridiskās personas reģistrācijas apliecību un pārstāvību apliecinošu dokumentu.

10. Ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai viņa pilnvarota persona pieprasa reģistrā iekļautās ziņas par personām, kuras deklarējušas vai reģistrējušas dzīvesvietu viņa īpašuma adresē, un pārvaldei nav iespēju saņemt ziņas no Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas, ziņu pieprasītājs papildus šo noteikumu 7. vai 9.punktā minētajiem dokumentiem uzrāda īpašumtiesības apliecinošus dokumentus.

11. Ja ziņu pieprasītājs pieprasa ziņas Iedzīvotāju reģistra likuma 18.pantā noteiktajā kārtībā, pārvalde reģistrā iekļautās ziņas pilnā apjomā izsniedz rakstiski.

12. Nekustamā īpašuma īpašnieks vai viņa pilnvarota persona reģistrā iekļautās ziņas par personām, kurām ir deklarēta vai reģistrēta dzīvesvieta viņa īpašuma adresē, var saņemt rakstiski vai izmantojot elektronisko datu nesējus. Nekustamā īpašuma īpašnieks vai viņa pilnvarota persona var saņemt šādas ziņas:

12.1. personas vārds (vārdi) un uzvārds;

12.2. personas kods;

12.3. deklarētās vai reģistrētās dzīvesvietas adrese;

12.4. dzīvesvietas deklarēšanas vai reģistrēšanas datums.

13. Izmantojot tīmekļa vietnē www.pmlp.gov.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu, neidentificēta persona var bez maksas elektroniski saņemt no reģistra informāciju ar apstiprinājumu vai noliegumu par to, vai attiecīgās personas vai citas personas deklarētā vai reģistrētā dzīvesvieta attiecīgā kalendāra gada 1.janvārī bija Rīgā, Liepājā vai Ventspilī. Ziņu pieprasītājs elektroniskajā pieprasījumā norāda tās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu, par kuru nepieciešams saņemt ziņas.

14. Izmantojot tīmekļa vietnē www.latvija.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu, identificēta persona var bez maksas elektroniski saņemt no reģistra informāciju ar apstiprinājumu vai noliegumu par to, vai reģistrā ir iekļautas ziņas par attiecīgo personu vai citu personu un vai šī persona ir dzīva. Ziņu pieprasītājs elektroniskajā pieprasījumā norāda tās personas kodu, par kuru nepieciešams saņemt apstiprinājumu.

15. Izmantojot tīmekļa vietnē www.latvija.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu, identificēta persona var bez maksas elektroniski saņemt no reģistra informāciju ar apstiprinājumu vai noliegumu par to, vai attiecīgajai personai ir deklarēta vai reģistrēta dzīvesvieta norādītajā adresē. Ziņu pieprasītājs elektroniskajā pieprasījumā norāda tās personas kodu un adresi, par kuru nepieciešams saņemt apstiprinājumu.

16. Izmantojot tīmekļa vietnē www.latvija.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu, identificēta persona – nekustamā īpašuma īpašnieks (fiziska persona) – var bez maksas elektroniski saņemt no reģistra informāciju par personām, kurām ir deklarēta vai reģistrēta dzīvesvieta šīs personas īpašumā, kas reģistrēts Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā.

17. Izmantojot tīmekļa vietnē www.latvija.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu, identificēta persona var bez maksas elektroniski saņemt no reģistra aktuālo informāciju par sevi, saviem bērniem, kuri jaunāki par 18 gadiem, un par aizbildnībā vai aizgādnībā esošām personām. Ziņu pieprasītājs elektroniskajā pieprasījumā norāda bērna vai aizbildnībā vai aizgādnībā esošās personas kodu.

18. Izmantojot tīmekļa vietnē www.latvija.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu, identificēta persona var par maksu pieprasīt no reģistra izziņu par sevi un citām personām. Ziņu pieprasītājs elektroniskajā pieprasījumā norāda tās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, kā arī šo noteikumu 5.3. un 5.4.apakšpunktā minētās ziņas, par kuru nepieciešams saņemt ziņas, un paraksta pieprasījumu ar drošu elektronisko parakstu.

19. Reģistrā iekļautās ziņas, kas tiek sniegtas tīmeklī, tiek pārraidītas šifrētā veidā.

20. Pārvalde rakstiski vai izmantojot tiešsaistes datu pārraidi bez maksas izsniedz reģistrā iekļautās ziņas par aizliegumu vai atļauju izmantot personas ķermeni, audus un orgānus pēc tās nāves tām ārstniecības, izglītības un zinātnes iestādēm, kurām normatīvajos aktos, kas regulē miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā, ir noteiktas tiesības nodarboties ar dzīva vai miruša cilvēka audu un orgānu izņemšanu un izmantošanu.

21. Pārvalde reģistrā iekļautās ziņas izsniedz, pamatojoties uz rakstisku vienošanos, ja:

21.1. ziņas izsniedz regulāri;

21.2. ziņas izsniedz lielā apjomā;

21.3. ziņu izsniegšanai nepieciešams izmantot īpašas datu sagatavošanas metodes un atlases kritērijus, kā arī izstrādāt atsevišķu programmatūru;

21.4. ziņas izsniedz, izmantojot tiešsaistes datu pārraidi.

22. Noslēdzot šo noteikumu 21.punktā minēto rakstisko vienošanos, nosaka izsniedzamo ziņu apjomu, ziņu izmantošanas mērķi un kārtību, kādā pārvalde pārbauda izsniegto ziņu izmantošanu, kā arī ziņu pieprasījuma pamatotību.

23. Izmantojot tiešsaistes datu pārraidi, reģistrā iekļautās ziņas izsniedz, pamatojoties uz rakstisku vienošanos, kas noslēgta starp pārvaldi un ziņu saņēmēju un kurā norāda:

23.1. ziņu saņēmēja vārdu (vārdus), uzvārdu un personas kodu (juridiskai personai – nosaukumu un reģistrācijas kodu Nodokļu maksātāju reģistrā; valsts pārvaldes iestādei – nosaukumu un reģistrācijas numuru);

23.2. pastāvīgo tīmekļa protokola adresi, kas nepārprotami norāda uz lietotāja datoru tīmeklī;

23.3. tās atbildīgās personas tālruņa numuru un elektroniskā pasta adresi, kura tiesīga pieprasīt attiecīgās ziņas.

24. Pārvaldes vai pašvaldības lēmumu par atteikumu izsniegt reģistrā iekļautās ziņas ziņu pieprasītājs var apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

25. Ja nav tiesiska pamata izsniegt ziņu pieprasītājam ziņas no reģistra par pieprasījumā norādītās personas dzīvesvietas adresi, pārvalde, pamatojoties uz personas iesniegumu ar lūgumu pārsūtīt ziņu pieprasījumā norādītajai personai vēstuli, pēc maksājuma dokumenta saņemšanas nosūta personas sagatavoto vēstuli norādītajam (meklējamam) adresātam.

26. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2003.gada 17.jūnija noteikumus Nr.322 "Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu izsniegšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 94.nr.; 2008, 146.nr.; 2009, 75.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Iekšlietu ministre L.Mūrniece
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu izsniegšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 778Pieņemts: 17.08.2010.Stājas spēkā: 20.08.2010.Zaudē spēku: 23.02.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 131, 19.08.2010.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
215322
20.08.2010
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"