Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.107

Rīgā 1999.gada 9.aprīlī

Par "Juridisko personu, kas vēlas nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā, reģistrācijas kārtību"

Izdots saskaņā ar likuma "Par nodarbinātību" 1.panta trešo daļu

1. Apstiprināt "Juridisko personu, kas vēlas nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā, reģistrācijas kārtību" (pielikums).

2. Noteikt, ka juridiskās personas, kurām izsniegtas speciālās atļaujas (licences) iedzīvotāju iekārtošanai darbā, līdz šīs kārtības apstiprināšanai uzskatāmas par reģistrētām iedzīvotāju iekārtošanai darbā līdz speciālas atļaujas (licences) darbības beigām.

3. Nodarbinātības valsts dienesta vadītājam A.Siliņam nodrošināt juridisko personu, kas vēlas nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā, reģistrāciju atbilstoši šī rīkojuma 1.punktā minētajai kārtībai.

Ministrs V.Makarovs

 

Pielikums

Juridisko personu, kas vēlas nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā, reģistrācijas kārtība

1. Šī kārtība nosaka, kā tiek reģistrētas juridiskās personas, kas uzņēmējdarbības veidā vēlas nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā Latvijas Republikā un ārvalstīs par maksu, izņemot jūrnieku iekārtošanu darbā uz kuģiem.

2. Juridiskā persona ir tiesīga nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts dienestā (turpmāk - Dienests) un reģistrācijas apliecības (turpmāk - apliecība) saņemšanas. Ja juridiskā persona vēlas iedzīvotājus iekārtot darbā vairākās valstīs, darbā iekārtošanai katrā valstī izsniedzama atsevišķa apliecība.

3. Attiecībā uz valstīm, ar kurām Latvijas Republika ir noslēgusi starptautiskus līgumus par sadarbību nodarbinātības jomā, ja tajos ir paredzēts, ka iedzīvotāju iekārtošanu darbā veic valsts institūcijas, iedzīvotāju iekārtošana darbā notiek atbilstoši šo līgumu noteikumiem.

4. Reģistrācijai juridiskā persona iesniedz Dienestā šādus dokumentus:

4.1. pieteikumu, kurā norādīts juridiskās personas pilns nosaukums, juridiskā adrese, tālruņa un telefaksa numuri, darbā iekārtošanas biroja(u) atrašanās vietas adrese(es), tālruņa un telefaksa numuri;

4.2. Uzņēmumu reģistrā juridiskajai personai izsniegtās reģistrācijas apliecības kopiju, uzrādot oriģinālu;

4.3. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par to, ka juridiskajai personai nav nodokļu, kurus administrē Valsts ieņēmumu dienests, parādu;

4.4. parauglīgumu ar darba meklētāju;

4.5. parauglīgumu ar darba devēju, ja juridiskā persona vēlas nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā Latvijas Republikā;

4.6. līgumu ar ārvalsts iestādi, organizāciju, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) filiāli vai pārstāvniecību (turpmāk - ārvalstu partneris) vai šī līguma projektu, ja juridiskā persona vēlas nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā ārvalstīs, kurā darba meklētājam paredzētas šādas garantijas:

4.6.1. uzturēšanās un darba atļauju nokārtošana;

4.6.2. ārvalsts likumdošanā noteiktajām prasībām atbilstoša dzīvesvieta;

4.6.3. droši un veselībai nekaitīgi darba apstākļi atbilstoši ārvalsts likumdošanai;

4.6.4. apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem darbā, veselības apdrošināšana;

4.6.5. darba un atpūtas laiks, atvaļinājums atbilstoši ārvalsts darba likumdošanai;

4.6.6. ikmēneša darba samaksa, kas nodrošina darba meklētājam un viņa ģimenei pienācīgus dzīves apstākļus;

4.6.7. transporta izdevumu, kas saistīti ar nokļūšanu ārvalstī, apmaksāšana.

5. Juridiskā persona, kura iekārto iedzīvotājus darbā ārvalstīs, ir atbildīga par 4.6.apakšpunktā minēto garantiju nodrošināšanu darba meklētājam.

6. Divu nedēļu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas Dienests izskata juridiskās personas iesniegtos dokumentus un pieņem lēmumu par reģistrāciju vai lēmumu atteikt reģistrāciju. Par pieņemto lēmumu Dienests rakstiski informē juridisko personu, reģistrācijas atteikuma gadījumā norādot iemeslu.

7. Dienests atsaka juridiskās personas reģistrāciju, ja:

7.1. juridiskajai personai ir nodokļu, kurus administrē Valsts ieņēmumu dienests, parādi;

7.2. no līguma ar ārvalstu partneri vai šī līguma projekta teksta rodas pamatotas šaubas par juridiskās personas patiesajiem nolūkiem attiecībā uz darba meklētāju;

7.3. līgumā ar ārvalstu partneri vai šī līguma projektā darba meklētājam nav paredzētas 4.6.apakšpunktā minētās garantijas.

8. Apliecība (pielikums) juridiskajai personai tiek noformēta un izsniegta trīs darbadienu laikā pēc:

8.1. abu pušu parakstīta līguma ar ārvalstu partneri kopijas iesniegšanas Dienestā, uzrādot oriģinālu, ja juridiskā persona to nav izdarījusi, iesniedzot dokumentus reģistrācijai;

8.2. maksas par apliecības izsniegšanu iemaksāšanas Dienesta norādītajā kontā. Maksa par apliecības izsniegšanu ir pusotras valstī noteiktās minimālās mēnešalgas (amatalgas) apmērā.

9. Juridiskās personas pārstāvis parakstās apliecību reģistrācijas žurnālā par apliecības saņemšanu un iepazīšanos ar pienākumiem, kas saistīti ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā:

9.1. atbilstoši parauglīgumiem rakstiski slēgt līgumus ar darba meklētājiem un darba devējiem;

9.2. līdz nākamā kalendārā ceturkšņa pirmā mēneša 25.datumam iesniegt Dienestam informāciju par savu darbību iepriekšējā ceturksnī, norādot:

9.2.1. pārskata periodā juridiskās personas reģistrēto brīvo darba vietu skaitu vai ārvalstu partnera piedāvāto darba vietu skaitu;

9.2.2. pārskata periodā reģistrēto darba meklētāju skaitu, tajā skaitā sieviešu, pirmspensijas vecuma darba meklētāju (no 50 gadu vecuma līdz likumā "Par valsts pensijām" noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai), jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem un invalīdu skaitu;

9.2.3. pārskata periodā darbā iekārtoto darba meklētāju skaitu, tajā skaitā sieviešu, pirmspensijas vecuma darba meklētāju, jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem un invalīdu skaitu (informācija iesniedzama atsevišķi par katru valsti, ja juridiskā persona nodarbojas ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā vairākās valstīs);

9.2.4. piecas profesijas, kurās pārskata periodā ir lielākais darbā iekārtoto darba meklētāju skaits, un darbā iekārtoto darba meklētāju skaitu šajās profesijās, ja juridiskā persona nodarbojas ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā Latvijas Republikā;

9.2.5. pārskata periodā darbā iekārtoto darba meklētāju skaitu sadalījumā pa profesiju pamatgrupām, ja juridiskā persona nodarbojas ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā ārvalstīs;

9.3. piecu darbadienu laikā rakstiski paziņot Dienestam par izmaiņām pieteikumā norādītajās ziņās un līguma ar ārvalstu partneri nosacījumos, kā arī par jaunu darbā iekārtošanas biroju atvēršanu, norādot to atrašanās vietas adresi, tālruņa un telefaksa numurus, un par darbā iekārtošanas biroju slēgšanu.

10. Apliecība ir derīga vienu gadu no tās izsniegšanas dienas, bet, ja līgumā ar ārvalstu partneri noteikts līguma darbības termiņš, kas īsāks par gadu, apliecības derīguma laiks ir vienāds ar līgumā noteikto.

11. Dienests anulē apliecību, ja:

11.1. mēneša laikā pēc apliecības noformēšanas juridiskā persona nav to izņēmusi;

11.2. juridiskā persona nepilda šīs kārtības 9.punktā noteiktos pienākumus;

11.3. saņemtas pamatotas sūdzības par juridiskās personas darbību iedzīvotāju darbā iekārtošanā, tajā skaitā sūdzības par 4.6.apakšpunktā minēto garantiju nenodrošināšanu darba meklētājam.

12. Dienests rakstiski informē juridisko personu par apliecības anulēšanu, norādot iemeslu.

13. Juridiskā persona, kurai Dienests anulējis apliecību, norādot 11.2. un 11.3.apakšpunktā minētos iemeslus, ir tiesīga atkārtoti iesniegt dokumentus reģistrācijai ne ātrāk kā pēc gada no apliecības anulēšanas dienas.

14. Juridiskā persona nav tiesīga nodot apliecību citām juridiskām personām.

15. Ja apliecība tiek nozaudēta, nozagta vai arī tā gājusi bojā, Dienests pēc juridiskās personas rakstiska pieprasījuma saņemšanas un maksas par apliecības dublikāta izsniegšanu iemaksāšanas Dienesta norādītajā kontā izsniedz juridiskajai personai apliecības dublikātu, uz kura izdarīta atzīme "Dublikāts". Maksa par apliecības dublikāta izsniegšanu ir 10% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas (amatalgas).

16. Kontroli un uzraudzību par to, kā juridiskā persona pilda 9.punktā noteiktos pienākumus, īsteno Dienests, izdarot pārbaudi ne retāk kā reizi gadā.

17. Beidzoties apliecības derīguma termiņam, juridiskajai personai ir tiesības vispārējā kārtībā reģistrēties atkārtoti, iesniedzot Dienestā šādus dokumentus:

17.1. rakstisku pieprasījumu par atkārtotu reģistrāciju;

17.2. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par to, ka juridiskajai personai nav nodokļu, kurus administrē Valsts ieņēmumu dienests, parādu;

17.3. jaunu līgumu ar ārvalstu partneri vai šī līguma projektu, ja iepriekšējā līguma termiņš ir beidzies.

Darba departamenta direktore I.Jaunzeme

APL.JPG (46662 BYTES)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Juridisko personu, kas vēlas nodarboties ar iedzīvotāju iekārtošanu darbā, reģistrācijas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Labklājības ministrija Veids: rīkojums Numurs: 107Pieņemts: 09.04.1999.Stājas spēkā: 09.04.1999.Zaudē spēku: 01.10.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 121/122, 21.04.1999.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
212636
09.04.1999
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"