Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu ministrijas rīkojums Nr.325

1996.gada 11.jūnijā

Par dāvinājumu (ziedojumu), ieķīlāšanas, kredītu piešķiršanas, aizdevumu un galvojumu izsniegšanas darījumu izvērtēšanas komisiju

1. Pamatojoties uz 1995.gada 2.augusta likuma "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" 4.panta 2.daļas 2. un 3.punktu, 9.panta 2.daļu un 11.panta 2.daļas 1.un 3.punktu apstiprināt Dāvinājumu (ziedojumu), ieķīlāšanas, kredītu piešķiršanas, aizdevumu un galvojumu izsniegšanas darījumu izvērtēšanas komisiju šādā sastāvā:

Komisijas priekšsēdētāja

I.Šteinbuka - Tautsaimniecības analīzes un prognozes departamenta direktore

Komisijas priekšsēdētājas vietniece

D.Lapiņa - Budžeta departamenta direktora vietniece

Komisijas locekļi

V.Grīnfelde - Tautsaimniecības analīzes un prognozes departamenta direktores vietniece

E.Pārups - Nodokļu politikas departamenta direktora vietnieks

E.Strazdiņa - Juridiskās nodaļas vadītāja

2. Apstiprināt kārtību, kādā tiek piešķirta atļauja:

1) valsts uzņēmumiem, statūtsabiedrībām un uzņēmējsabiedrībām, kurās valsts daļa pamatkapitālā pārsniedz 50% vai arī valsts un pašvaldību daļas pamatkapitālā kopumā pārsniedz 50%, finansu līdzekļu vai mantas dāvinājuma (ziedojuma) veikšanai,

2) valsts uzņēmumu, statūtsabiedrību un uzņēmējsabiedrību, kurā valsts daļa pamatkapitālā pārsniedz 50% vai arī valsts un pašvaldības daļas pamatkapitālā kopumā pārsniedz 50% ieķīlāšanai,

3) Finansu ministrijas pārziņā esošām valsts statūtsabiedrībām vai statūtsabiedrībām, kurās valsts kapitāla daļa pārsniedz 50% un kurās valsts kapitāla daļas turētājs ir Finansu ministrija, izņemot kredītiestādes, pamatlīdzekļu ieķīlāšanai, kredītu piešķiršanai, galvojumu un aizdevumu izsniegšanai un garantiju došanai.

3. Izveidot kredītlīgumu, ķīlu, galvojumu un garantiju reģistru.

4. Atzīt par spēku zaudējušu Finansu ministrijas 1995.gada 4.oktobra rīkojumu nr.484.

Finansu ministrs A.G.Kreituss

Pielikums
APSTIPRINĀTS ar Finansu ministra 1996.gada 11.jūnija rīkojumu Nr.325

Kārtība,
kādā tiek piešķirta atļauja dāvinājumu (ziedojumu), ieķīlāšanas, kredītu piešķiršanas, aizdevumu un galvojumu izsniegšanas, garantiju došanas darījumu veikšanai

1. Šī kārtība nosaka, kādā finansu ministrs sniedz atļauju:

1) valsts uzņēmumiem, statūtsabiedrībām un uzņēmējsabiedrībām, kurās valsts daļa pamatkapitālā pārsniedz 50% vai arī valsts un pašvaldību daļas pamatkapitālā kopumā pārsniedz 50% (turpmāk tekstā - uzņēmums (sabiedrība) finansu līdzekļu vai mantas dāvinājuma (ziedojuma) veikšanai, ja dāvinājuma (ziedojuma) summa pārsniedz 500 latus.

2) uzņēmuma (sabiedrības) ieķīlāšanai,

3) Finansu ministrijas pārziņā esošām valsts statūtsabiedrībām vai statūtsabiedrībām, kurās valsts kapitāla daļa pārsniedz 50% un kurās valsts kapitāla daļas turētājs ir Finansu ministrija, izņemot kredītiestādes, pamatlīdzekļu ieķīlāšanai, kredītu piešķiršanai, galvojumu un aizdevumu izsniegšanai un garantiju došanai.

2. Finansu ministrs apstiprina Dāvinājumu (ziedojumu), ieķīlāšanas, kredītu piešķiršanas, aizdevumu un galvojumu izsniegšanas darījumu izvērtēšanas komisiju piecu cilvēku sastāvā.

3. Lai uzņēmums (sabiedrība) saņemtu finansu ministra atļauju finansu līdzekļu vai mantas dāvinājuma (ziedojuma) piešķiršanai, uzņēmumam (sabiedrībai) jāiesniedz uzņēmuma (sabiedrības) vadītāja parakstīts iesniegums ar lūgumu un pamatotu motivējumu atļaut piešķirt dāvinājumu (ziedojumu). Statūtsabiedrībām minētais iesniegums jāakceptē sabiedrības padomē un jāsaskaņo ar valsts pilnvarnieku.

Uzņēmuma (sabiedrības) iesniegumam jāpievieno:

- valsts pārvaldes institūcijas, kuras pārraudzībā vai pakļautībā atrodas uzņēmums (sabiedrība), atzinums, ko parakstījis tās vadītājs,

- uzņēmuma (sabiedrības) iepriekšējā gada pārskats ar visiem pielikumiem,

- dati par uzņēmumam (sabiedrībai) izsniegtajiem ārvalstu un iekšējiem kredītiem, to nomaksas gaitu, sniegtajām garantijām un ieķīlātajiem īpašumiem,

- VID apstiprināta izziņa par uzņēmuma (sabiedrības) nodokļu un nodevu nomaksu visu līmeņu budžetos,

- izziņa par uzņēmuma (sabiedrības) saistību izpildi pret saviem darbiniekiem, kuru paraksta direktors (valdes priekšsēdētājs) un galvenais grāmatvedis (atbilstoši stāvoklim uz tā mēneša 1.datumu, kurā tiek iesniegts materiāls),

- uzņēmuma (sabiedrības) piešķirtie dāvinājumi (ziedojumi) pēdējā gada laikā,

- dāvinājuma (ziedojuma) līguma projekts,

- nodokļu maksājumu dinamika valsts budžetā pēdējo divu gadu laikā,

- dāvinājuma (ziedojuma) izlietojuma tāme (sagatavo dāvinājuma saņēmējs).

4. Lai saņemtu finansu ministra atļauju uzņēmuma (sabiedrības) ieķīlāšanai uzņēmumam (sabiedrībai) ir jāiesniedz komisijai tā vadītāja parakstīts iesniegums. Iesniegumā jānorāda plānotā kredīta izsniedzējs, kredīta lielums, izlietojuma mērķi. Statūtsabiedrībām minētais iesniegums jāakceptē sabiedrības padomē un jāsaskaņo ar valsts pilnvarnieku.

Iesniegumam (sabiedrībai) jāpievieno:

- valsts pārvaldes institūcijas, kuras pārraudzībā vai pakļautībā atrodas uzņēmums (sabiedrība), atzinums, ko parakstījis tās vadītājs,

- uzņēmuma (sabiedrības) iepriekšējā gada pārskats ar visiem pielikumiem,

- dati par uzņēmumam (sabiedrībai) izsniegtajiem ārvalstu un iekšējiem kredītiem, to nomaksas gaitu, sniegtajām garantijām un ieķīlātajiem īpašumiem,

- VID apstiprināta izziņa par uzņēmuma (sabiedrības) nodokļu un nodevu nomaksu visu līmeņu budžetos,

- dokuments, kas apliecina, ka ieķīlājamais nekustamais īpašums reģistrēts zemes grāmatā,

- ķīlas līguma projekts un aizdevuma līguma projekts,

- biznesa plāns.

5. Lai Finansu ministrijas pārziņā esošās valsts statūtsabiedrības vai statūtsabiedrības, kurās valsts kapitāla daļa pārsniedz 50% un kurās valsts kapitāla daļas turētājs ir Finansu ministrija, saņemtu finansu ministra atļauju pamatlīdzekļu ieķīlāšanai, kredītu piešķiršanai, galvojumu un aizdevumu izsniegšanai un garantiju došanai tai ir jāiesniedz komisijai vadītāja parakstīts iesniegums ar motivētu lūgumu atļaut veikt konkrēto finansu darījumu, norādot iemeslus, kāpēc statūtsabiedrība grib veikt minēto darījumu un kā tas turpmāk ietekmēs statūtsabiedrības pašas finansiālo stāvokli, kā arī sniedzot informāciju par kredīta (aizdevuma, galvojuma, garantijas) saņēmēju un tā izlietojumu.

Iesniegumam jāpievieno:

- statūtsabiedrības iepriekšējā gada pārskats ar visiem pielikumiem,

- dati par statūtsabiedrībai izsniegtajiem ārvalstu un iekšējiem kredītiem, to nomaksas gaitu, sniegtajām garantijām un ieķīlātajiem īpašumiem,

- VID apstiprināta izziņa par statūtsabiedrības nodokļu un nodevu nomaksu visu līmeņu budžetos,

- attiecīgi veicamā darījuma līguma projekts,

- biznesa plāns (pamatlīdzekļu ieķīlāšanas gadījumā).

6. Komisija izvērtē, analizē uzņēmumu (sabiedrību) iesniegtos rakstiskos iesniegumus un tiem pievienotos materiālus, gatavo slēdzienu finansu ministram lēmuma pieņemšanai.

7. Komisijai ir tiesības:

- nepieciešamības gadījumā uzaicināt atsevišķu uzņēmumu (sabiedrību) pārstāvjus un uzklausīt to skaidrojumus,

- pieprasīt no uzņēmuma (sabiedrības) papildu informāciju, ja iesniegtā informācija nav pietiekama slēdziena sagatavošanai.

8. Komisijas locekļiem ar komisijas sēdēs izskatāmajiem iesniegumiem un tiem pievienotajiem materiāliem, slēdziena un priekšlikuma sagatavošanai jāiepazīstas ne ilgāk kā 3 darba dienas pēc to saņemšanas no komisijas sekretariāta.

9. Komisijas sēdes vada priekšsēdētājs. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā sēdes vada viņa vietnieks. Sēdē var piedalīties ieinteresētās personas.

11. Komisija priekšlikumus pieņem sēžu laikā, atklāti balsojot. Priekšlikums atzīstams par pieņemtu, ja par to balsojusi vairāk nekā puse no klātesošajiem komisijas locekļiem. Ja balsis sadalās līdzīgi, izšķirošā balss ir sēdes vadītājam.

12. Komisijas sēdes ir jāprotokolē. Protokolu paraksta sēdes vadītājs un komisijas locekļi, kuri piedalījušies sēdē.

13. Komisijas sekretariāta funkcijas un kredītlīgumu, ķīlu, galvojumu un garantiju reģistra tehnisko apkalpošanu veic Finansu ministrijas Tautsaimniecības analīzes un prognozes departaments.

14. Komisija 10 dienu laikā pēc iesnieguma (kopā ar pievienotajiem dokumentiem) saņemšanas izskata materiālus un sniedz priekšlikumu finansu ministram lēmuma pieņemšanai.

15. Finansu ministra atļauju darījuma (dāvinājuma (ziedojuma), ieķīlāšanas, kredītu piešķiršanas, galvojumu un aizdevumu izsniegšanas un garantiju došanas) veikšanai uzņēmumam (sabiedrībai) tiek sniegta vēstules formā. Vēstulē tiek norādīts uzņēmums (sabiedrība), kuram atļauts veikt darījumu, darījuma veids un tā apjoms.

Uzņēmumam (sabiedrībai), pēc atļaujas saņemšanas pamatlīdzekļu ieķīlāšanai, kredītu piešķiršanai, galvojumu un aizdevumu izsniegšanai un garantiju došanai, ir jāiesniedz komisijas sekretariātā parakstīts konkrētais darījuma līguma viens oriģināleksemplārs nākošajā dienā pēc tā noslēgšanas.

17. Atteikuma gadījumā komisija sagatavo un finansu ministra uzdevumā sniedz uzņēmumam (sabiedrībai) rakstveida atbildi.

Ministrs A.G.Kreituss

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par dāvinājumu (ziedojumu), ieķīlāšanas, kredītu piešķiršanas, aizdevumu un galvojumu izsniegšanas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu ministrija Veids: rīkojums Numurs: 325Pieņemts: 11.06.1996.Stājas spēkā: 11.06.1996.Zaudē spēku: 17.07.1997.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 102, 13.06.1996.
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
207464
11.06.1996
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"