Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju pārdošanas ar atpirkšanu (REPO) izsoļu noteikumiem

 

  1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Lai realizētu Latvijas Bankas monetāro politiku, attīstītu Latvijas Republikas vērtspapīru tirgu un nodrošinātu banku likviditāti, Latvijas Banka izsolēs pērk ar atpārdošanu no Latvijas Bankā licencētām bankām valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmes.

1.2. Latvijas Banka pērk ar atpārdošanu no bankām valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmes, kuras ir to īpašumā, nav apgrūtinātas, ir reģistrētas Latvijas Bankas valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju uzskaites sistēmā un kuru dzēšanas termiņš vismaz par divām darba dienām pārsniedz atpārdošanas datumu.

1.3. Banka izsolē piedāvā darījuma apjomu un atpirkšanas likmi, neuzrādot parādzīmju emisijas numuru. Minimālais darījuma apjoms ir Ls 10 000, tam jādalās bez atlikuma ar Ls 1 000. Viens izsoles solis ir 0,1 %. Izsolē banka piedalās ar vienu pieteikumu, kurā var norādīt vairākus pārdodamo parādzīmju apjomus ar attiecīgām likmēm. Izsolē banka piedalās ar visu piedāvāto darījuma apjomu.

1.4. Parādzīmes tiek pirktas pēc Latvijas Bankas noteiktajām parādzīmju pirkšanas likmēm otrreizējā tirgū. Par izsolītajām summām Latvijas Banka pirkšanai izvēlas parādzīmes ar vistuvākajiem dzēšanas termiņiem, kuras noraksta no bankas depo kontiem un ieskaita Latvijas Bankas depo kontos. Pēc Latvijas Bankas noteiktās pirkšanas likmes nopirkto parādzīmju vērtība var pārsniegt banku korespondentkontos ieskaitāmo summu. Latvijas Bankas depo kontā ieskaitāmais parādzīmju apjoms tiek noapaļots uz augšu līdz pilnai parādzīmes nominālvērtībai.

1.5. Latvijas Banka divas darba dienas pirms izsoles paziņo bankām kārtējo izsoles un atpirkšanas datumu.

1.6. Izsole notiek, ja uz to pieteicies vismaz viens dalībnieks.

1.7. Latvijas Banka rakstiski informē bankas par izmaiņām šajos noteikumos.

 

2. Izsoles kārtība

2.1. Lai piedalītos parādzīmju pārdošanas ar atpirkšanu izsolēs, banka izsoles dienā no plkst. 9.30 līdz plkst. 11.00 Monetārās politikas pārvaldes Refinansēšanas daļā iesniedz pieteikumu trīs eksemplāros (1. pielikums) aizzīmogotā aploksnē. Parakstus apstiprina ar bankas zīmogu.

2.2. Pieņemot pieteikumus, tiem tiek piešķirts numurs, kas sastāv no izsoles kārtas numura un pieteikuma reģistrācijas numura.

2.3. Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs izsoles dienā līdz plkst. 11.00 paziņo izsoles vadītājam Latvijas Bankas noteikto parādzīmju pirkšanas apjomu un izsoles minimālo procentu likmi.

2.4. Banku pieteikumi ar atpirkšanas procentu likmi, kura ir mazāka par Latvijas Bankas izsolei noteikto, netiek apmierināti. Pieteikumus apmierina, sākot ar tiem, kuros solīta augstākā atpirkšanas procentu likme, turpinot dilstošā secībā Latvijas Bankas piedāvātā pirkšanas apjoma robežās. Ja Latvijas Bankas piedāvātais apjoms nav pietiekams, lai pilnīgi apmierinātu vairāku banku pieprasījumus ar vienādām procentu likmēm, pieteikumus apmierina proporcionāli pieprasījumam līdz minimālā darījuma apjomam.

2.5. Izsoles dienā līdz plkst. 13.00 Latvijas Banka ieskaita izsolītās summas banku korespondentkontos.

2.6. Latvijas Banka izsniedz apstiprinājumu bankām par to īpašumā esošo valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju pārdošanu Latvijas Bankai un par parādzīmju norakstīšanu no bankas depo kontiem un ieskaitīšanu Latvijas Bankas depo kontos (2. pielikums).

 

3. Parādzīmju atpirkšanas kārtība

3.1. Latvijas Banka parādzīmju atpirkšanai paredzēto atpirkšanas naudas summu noraksta no bankas korespondentkonta atpirkšanas dienā.

3.2. Pēc saistību izpildes Latvijas Banka parādzīmes noraksta no Latvijas Bankas depo kontiem un ieskaita bankas depo kontos.

3.3. Ja banka nav nodrošinājusi līdzekļus savā korespondentkontā Latvijas Bankā pārdoto parādzīmju atpirkšanai, tad Latvijas Banka realizē parādzīmes vērtspapīru tirgū pēc saviem ieskatiem.

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju pārdošanas ar atpirkšanu (REPO) izsoļu noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: noteikumi Pieņemts: 02.10.1995.Stājas spēkā: 13.10.1995.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 157, 12.10.1995.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
206093
13.10.1995
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"