Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1999. gada 11. maija noteikumus Nr. 176 "Kārtība, kādā veicami iekšējā tirgus aizsardzības pasākumi".

Precizēts 27.01.1995., Latvijas Vēstnesis Nr.14 (297)

 Ministru kabineta noteikumi nr. 20

 

Rīgā 1995.gada 17.janvārī (prot. nr. 5., 2.§)
 

 

Latvijā ražoto pārtikas preču iekšējā tirgus aizsardzības noteikumi



Izdoti saskaņā ar likuma "Par muitas nodokli (tarifiem)"
Pārejas noteikumiem

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka Latvijā ražoto pārtikas preču un dzīvo mājlopu iekšējā tirgus ekonomisko un tiesisko aizsardzību saskaņā ar Latvijas Republikas un Eiropas kopienas, Eiropas Atomenerģētikas kopienas un Eiropas Ogļu un tērauda kopienas līgumu par brīvo tirdzniecību un citiem ar tirdzniecību saistītiem jautājumiem, kā arī saskaņā ar iekšējā tirgus aizsardzības principiem, kurus nosaka Vispārējā vienošanās par tarifiem un tirdzniecību un Pasaules tirdzniecības organizācija.

2. Šajos noteikumos paredzētā kārtība attiecas tikai uz dzīviem mājlopiem un šādām pārtikas precēm: graudiem, pienu, gaļu, zivīm, kartupeļiem un to izstrādājumiem (tālāk tekstā - "attiecīgās pārtikas preces").

II. Iekšējā tirgus aizsardzības mehānisma izstrādāšanai nepieciešamā informācija un iepriekš veicamie pasākumi

3. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments:

3.1.katru mēnesi (līdz nākamā mēneša desmitajam datumam) iesniedz Zemkopības ministrijai informāciju par attiecīgo pārtikas preču, kā arī dzīvo mājlopu importu un eksportu (pa valstīm);

3.2. kopīgi ar Zemkopības ministriju viena mēneša laikā izstrādā un iesniedz Ministru kabinetam apstiprināšanai jaunu muitas robežas caurlaides punktu sarakstu, caur kuriem atļauta attiecīgo pārtikas preču, kā arī dzīvo mājlopu ievešana valstī.

4. Valsts statistikas komiteja vienu reizi ceturksnī:

4.1. apkopo informāciju par pārstrādātā piena, gaļas, zivju, graudu un kartupeļu (arī importēto) daudzumu pārtikas pārstrādes uzņēmumos;

4.2. veic aprēķinus par attiecīgo pārtikas preču patēriņu valstī.

5. Zemkopības ministrija:

5.1. kopīgi ar Ekonomikas ministriju un Finansu ministriju vienu reizi ceturksnī sagatavo prognozes par attiecīgo pārtikas preču (atbilstoši pirmajām astoņām kombinētās nomenklatūras preču zīmēm) iekšējā tirgus situācijas dinamiku, sniedzot ziņas par minēto preču importu, eksportu, patēriņu, pārstrādi, preču resursiem, kā arī prognozes par situācijas attīstību pārtikas preču tirgū;

5.2. kopīgi ar Labklājības ministriju viena mēneša laikā apstiprina attiecīgo pārtikas preču kvalitātes prasības atbilstoši Ministru kabineta 1994.gada 12.jūlija noteikumiem nr.129 "Par pārtiku" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 85.nr.);

5.3. konstatējot, ka importa darījumu rezultātā tiek radīti vai var tikt radīti ievērojami zaudējumi, stipri traucējumi vai grūtības, kas var izraisīt saimnieciskā vai sociālā stāvokļa ievērojamu pasliktināšanos, iesniedz Ārlietu ministrijai informāciju, kas pamato nepieciešamību veikt iekšējā tirgus aizsardzības pasākumus.

6. Finansu ministrija kopīgi ar Zemkopības ministriju, pamatojoties uz likuma "Par muitas nodokli (tarifiem)" 12.pantu, veic nepieciešamo izmeklēšanu iespējamā dempinga vai subsidētā importa gadījumos un, ja fakti apstiprinās, veic antidempinga vai kompensācijas pasākumus attiecīgo pārtikas preču iekšējā tirgus regulēšanai.

III. Iekšējā tirgus aizsardzības pasākumi

7. Ministru kabinets pēc Zemkopības ministrijas priekšlikuma, kuru papildina detalizēts šo noteikumu 3.-6. punktā minētās informācijas un iepriekš veikto pasākumu izklāsts, pieņem lēmumu par šajos noteikumos paredzēto iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu veikšanu (uz laiku līdz vienam gadam), lai samazinātu vai pārtrauktu attiecīgo pārtikas preču un dzīvo mājlopu importu. Minēto pasākumu realizēšanu uzsāk vienu mēnesi pēc Ministru kabineta attiecīga lēmuma publicēšanas un tos nekavējoties atceļ, ja attiecīgo pārtikas preču un dzīvo mājlopu vidējās cenas Latvijas tirgū, ņemot vērā patēriņa preču cenu inflācijas koeficientu, ir būtiski pieaugušas no pasākumu piemērošanas brīža.

8. Šajos noteikumos paredzēto iekšējā tirgus aizsardzības kārtību piemēro tikai tad, ja importa darījumu rezultātā tiek radīti vai var tikt radīti ievērojami zaudējumi, stipri traucējumi vai grūtības, kas var izraisīt attiecīgās nozares pārtikas preču ražotāju saimnieciskā vai sociālā stāvokļa ievērojamu pasliktināšanos.

Zemkopības ministrija, pamatojoties uz valsts statistikas datiem, vienu reizi ceturksnī sagatavo bilanci par attiecīgo pārtikas preču un dzīvo mājlopu saražoto, importēto un eksportēto daudzumu. Ja prognozes par attiecīgo pārtikas preču iekšējā tirgus situācijas dinamiku ceturksnī (imports un eksports, patēriņš, pārstrāde, preču resursi) liecina par nepieciešamību veikt iekšējā tirgus aizsardzības pasākumus, Zemkopības ministrija iesniedz Ministru kabinetam priekšlikumu par attiecīgās pārtikas preces vai dzīvo mājlopu importa licencēšanu.

Ministru kabinets nosaka attiecīgā veida pārtikas preču (saskaņā ar kombinēto nomenklatūru) importa kvotas lielumu un tās darbības termiņu, kas nevar būt ilgāks par vienu gadu.

9. Konsultatīvā muitas tarifu padome Ministru kabineta paredzētos importa kvotu apjomus saskaņā ar tās nolikumu konkursa kārtībā sadala konkrētiem importētājiem, ņemot vērā uzdevumu veicināt veselīgu konkurenci Latvijas tirgū.

IV. Licences izsniegšanas kārtība un izmantošanas kontrole

10. Zemkopības ministrija:


10.1. izsniedz speciālās atļaujas (licences) Konsultatīvās muitas tarifu padomes konkursa kārtībā noteiktās pārtikas preces ievešanai;

10.2. nekavējoties informē Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamentu par speciālajām atļaujām (licencēm), kas izsniegtas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

11. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments kontrolē, lai katra speciālā atļauja (licence) tiktu izmantota saskaņā ar Ministru kabineta noteikto kārtību, un seko, lai tiktu ievēroti speciālajā atļaujā (licencē) paredzētie noteikumi. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments, kā arī speciālās atļaujas (licences) saņēmējs noteiktā kārtībā regulāri informē speciālās atļaujas (licences) izsniedzēju par tās izmantošanu.

12. Speciālās atļaujas (licences) izsniedzējs:

12.1. ne retāk kā vienu reizi ceturksnī informē Konsultatīvo muitas tarifu padomi par importa kvotu un licenču izmantošanu;

12.2. saskaņā ar Ministru kabineta noteikto kārtību, kādā tiek izsniegtas speciālās atļaujas (licences) noteikta preču daudzuma ievešanai, ir tiesīgs pieņemt lēmumu par speciālās atļaujas (licences) anulēšanu, ja tā netiek izmantota vai ir pārkāpti tajā minētie noteikumi vai spēkā esošie normatīvie akti.

Ministru prezidents M.Gailis

Zemkopības ministrs Ā.Ūdris
 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Latvijā ražoto pārtikas preču iekšējā tirgus aizsardzības noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 20Pieņemts: 17.01.1995.Stājas spēkā: 22.01.1995.Zaudē spēku: 19.05.1999.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 10, 21.01.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
205879
22.01.1995
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"