Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Kredītiestāžu likumā

Izdarīt Kredītiestāžu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 23.nr.; 1996, 9., 14., 23.nr.; 1997, 23.nr.; 1998, 13.nr.; 2000, 13.nr.; 2002, 10., 23.nr.; 2003, 14.nr.; 2004, 2., 12., 23.nr.; 2005, 13., 14.nr.; 2006, 15.nr.; 2007, 7., 12.nr.; 2008, 14., 23.nr.; 2009, 6., 7., 17., 22.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "likums "Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu"" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums" (attiecīgā locījumā).

2. 63.pantā:

papildināt pirmās daļas ievaddaļu ar vārdiem "un šādā apjomā";

izteikt pirmās daļas 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

"4) izmeklēšanas iestādēm - pirmstiesas kriminālprocesā uz izmeklēšanas tiesneša lēmuma pamata;

5) prokuratūrai - pirmstiesas kriminālprocesā uz izmeklēšanas tiesneša lēmuma pamata;";

aizstāt pirmās daļas 11.punkta ievaddaļā vārdus "vai teritoriālās iestādes direktors" ar vārdiem "vai nodokļu administrēšanas struktūrvienības vadītājs vai viņa vietnieks" un vārdus "par nodokļu maksātājiem" - ar vārdiem "nepieciešamās ziņas par nodokļu maksātāja konta esamību un kontā veiktajiem darījumiem";

aizstāt pirmās daļas 11.punkta "a", "b" un "c" apakšpunktā vārdus "nodokļu maksātājs" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "attiecīgais nodokļu maksātājs" (attiecīgā locījumā);

papildināt trešo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Šā panta pirmās daļas 11.punktā minētajā gadījumā ziņas tiek pieprasītas, ja Valsts ieņēmumu dienestam tās nav iespējams iegūt no paša nodokļu maksātāja vai nodokļu maksātāja iesniegtās ziņas nav patiesas.";

papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Kredītiestāde, pamatojoties uz šā panta pirmās daļas 2., 3., 4., 5. vai 6.punktā minēto institūciju pieprasījumu, sniedz tām ziņas arī par darījuma pārraudzību klienta kontā ar mērķi novērst, pārtraukt vai atklāt noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Ar darījuma pārraudzību klienta kontā saprot procesu, kuru likumā noteiktajā laika periodā veic kredītiestāde, lai konstatētu un sniegtu ziņas (informāciju) par attiecīgajā laika periodā pieteiktu vai veiktu darījumu un šajā darījumā iesaistītajām personām. Darījuma pārraudzības gadījumā ziņu sniegšanas kārtību un termiņus nosaka Ministru kabinets.";

papildināt pantu ar septīto un astoto daļu šādā redakcijā:

"(7) Valsts ieņēmumu dienesta ziņu pieprasījumu kredītiestāde ir tiesīga pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā septiņu dienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas. Tiesa lietu izskata kā pirmās instances tiesa triju tiesnešu sastāvā ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas. Administratīvās apgabaltiesas spriedums nav pārsūdzams.

(8) Ja kredītiestāde likumā noteiktajā kārtībā deleģē ārpakalpojuma sniedzējam kādu no tās pienākumiem vai finanšu pakalpojuma (tā būtiskās daļas) sniegšanu, šajā pantā minētie ziņu pieprasījumi iesniedzami pašai kredītiestādei, kura sniedz neizpaužamas ziņas likumā paredzētajā kārtībā. Ārpakalpojuma sniedzējam nav tiesību izpaust neizpaužamās ziņas."

3. Izteikt 63.1 panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Ja likums vai starptautiskais līgums paredz aizliegumu informēt klientu un trešās personas par ziņu pieprasījuma saņemšanu, tiesa, prokuratūra, izmeklēšanas iestāde vai operatīvās darbības subjekts, pieprasot ziņas par fizisko un juridisko personu kontiem un veiktajiem darījumiem, pieprasījumā papildus šā likuma 63.panta otrajā daļā minētajai informācijai norāda uz šo aizliegumu, kā arī to, uz kāda likuma un starptautiskā līguma pamata šāds aizliegums noteikts."

4. Aizstāt 89.1 panta pirmajā daļā vārdus "Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc kredītiestādes reģistrācijas vietas" ar vārdiem "Valsts ieņēmumu dienestam".

5. Papildināt pārejas noteikumus ar 37.punktu šādā redakcijā:

"37. Ministru kabinets līdz 2010.gada 1.jūlijam izdod šā likuma 63.panta 3.1 daļā paredzētos noteikumus."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2010.gada 28.janvārī.

Valsts prezidenta vietā
Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze

Rīgā 2010.gada 10.februārī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Kredītiestāžu likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 28.01.2010.Stājas spēkā: 11.02.2010.Tēma: Bankas, finanses, budžetsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 23, 10.02.2010.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
204911
11.02.2010
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"