Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Revīzijas lieta Nr.5.1-2-119

Latvijas Republikas Valsts kontroles

Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Rīgā 1996.gada 29.augustā

Par revīzijas rezultātiem Ventspils vides veselības centrā

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija: priekšsēdētājs - departamenta direktora p.i. I.Šķibelis un kolēģijas locekļi - Dz.Ozoliņa un M.Prāma, izskatot revīzijas materiālus par valsts un speciālā budžeta līdzekļu izlietošanu Ventspils vides veselības centrā 1995.gadā,

konstatēja:

Ventspils vides veselības centrs darbojas, pamatojoties uz 1993.gada 16.februāra Valsts vides un sabiedrības veselības centra tipveida nolikumu. Savs centra nolikums nav izstrādāts.

1995.gada 11.decembrī noslēgts līgums ar SIA "Mikra" par darbu izpildi Ls 5 000 apjomā, neievērojot LR Ministru kabineta 1994.gada 1.marta noteikumu Nr.60 "Par darbiem un piegādēm" 41.punktu.

Ventspils vides veselības centrā konstatēti būtiski pārkāpumi grāmatvedības uzskaitē. Netiek veikta materiālu un medikamentu analītiskā uzskaite. Tie uzreiz pie iegādes norakstīti faktiskajos izdevumos, tā nenodrošinot kontroli pār materiālo vērtību faktisko izlietojumu. Grāmatvedībā iesniegtie avansa norēķini par iegādātām materiālām vērtībām noformēti nepilnīgi - vairākos gadījumos nav iestādes vadītāja un galvenā grāmatveža parakstu, nav pievienoti veikala kases aparāta pirkuma čeki un pavadzīmes par iegādātām materiālām vērtībām, pievienots ar roku izrakstīts čeks. Šāda grāmatvedības dokumentu noformēšana rada labvēlīgus apstākļus līdzekļu piesavināšanai.

Izdarot pretpārbaudes veikalā "Vētra" un veikalā "Pulss", kur par izdarītiem pirkumiem Ls 609,36 apmērā avansa norēķiniem nebija pievienoti veikala kases aparātu čeki, konstatēts, ka kases aparātu lenšu kopijās pirkuma summas, kādas uzrādītas ar roku izrakstītajos čekos, neparādās. Veikala vadītājas sniedza paskaidrojumus, ka rēķinus viņas izrakstījušas pēc klienta pieprasījuma, neizdarot pirkumu. No firmas "Adelīna" 1995.gadā skaidrā naudā iegādāti dezinfekcijas līdzekļi par Ls 2 229. No tiem trīs gadījumos par Ls 756,08 avansa norēķiniem nav pievienoti ne kases aparāta čeki, ne kases ieņēmumu ordera kvīts, kas apliecinātu, ka pirkums faktiski noticis un nauda samaksāta firmai "Adelīna". Šāda rīcība ar skaidro naudu uzskatāma par nelikumīgu (likums "Par grāmatvedību" 2. un 7.pants) un Ventspils vides veselības centram nosakāms uzrēķins Ls 1 365,44, t.sk. par darījumiem ar veikalu "Vētra" - Ls 486,36, ar veikalu "Pulss" - Ls 123 un firmu "Adelīna" - Ls 756,08.

Galvenā grāmata par 1995.gadu nav sakārtota, tādēļ bilances dati nav salīdzināmi, nepilnīga ir pamatlīdzekļu un mazvērtīgā inventāra uzskaite.

Ventspils vides veselības centra vadītāja, saņemot piemaksas no speciālā budžeta, nav ievērojusi Nacionālā vides veselības centra 1995.gada 29.marta rīkojumu Nr.18, kas nosaka iestādes vadītājam piemaksu 25% no darba samaksas fonda, kas paredzēts pārējo darbinieku darba samaksai, izņemot tiešos darba izpildītājus.

Ventspils vides veselības centra pārstāvis kolēģijas sēdē nepiedalījās.

Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija, izvērtējot revīzijas materiālus un pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33.pantu,

nolēma:

1. Apstiprināt revīzijas rezultātus par valsts un speciālā budžeta līdzekļu izlietošanu un rīcību ar valsts mantu Ventspils vides veselības centrā un revīziju slēgt.

2. Noteikt Ventspils vides veselības centram uzrēķinu Ls 1 365,44 par līdzekļiem, kas izlietoti skaidrā naudā bez pareizi noformētiem attaisnojuma dokumentiem.

3. Par revīzijas rezultātiem paziņot Valsts vides un sabiedrības veselības centram.

4. Ieteikt Ventspils vides veselības centra vadītājai:

1. Saskaņā ar Nacionālās vides veselības centra 1995.gada 29.marta rīkojumu nr.18 nelikumīgi 1995.gadā izmaksātās piemaksas darba algai un prēmijas maksāt budžetā.

2. Izskatīt jautājumu par darbinieku, kas pieļāvuši nelikumīgu skaidrās naudas izlietošanu, atbilstību ieņemamam amatam.

3. Veikt pasākumus revīzijā konstatēto pārkāpumu novēršanā un iesniegt informāciju Valsts kontrolē līdz 1996.gada 25.septembrim.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs, departamenta direktora v.i. I.Šķibelis,

Kolēģijas locekļi: Dz.Ozoliņa, M.Prāma

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par revīzijas rezultātiem Ventspils vides veselības centrā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valsts kontrole Veids: lēmums Pieņemts: 29.08.1996.Stājas spēkā: 29.08.1996.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 157, 19.09.1996.
204484
29.08.1996
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"