Aptauja ilgs līdz 23. oktobrim.
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 226 Rīgā 1999.gada 22.jūnijā (prot. Nr. 32, 12.§) Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 17.marta noteikumos Nr.89 "Noteikumi par higiēnas prasībām zvejas produktu ražošanai un piedāvājumam tirgū"Izdoti saskaņā
ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
Izdarīt Ministru kabineta 1998.gada 17.marta noteikumos Nr.89 "Noteikumi par higiēnas prasībām zvejas produktu ražošanai un piedāvājumam tirgū" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 73./74.nr.) šādus grozījumus: 1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā: "Noteikumi par higiēnas prasībām un svaiguma un lieluma kritērijiem zvejas produktu ražošanai un piedāvājumam tirgū". 2. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā: "Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8.pantu un 13.panta trešo daļu". 3. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā: "2. Šie noteikumi nosaka higiēnas prasības un svaiguma un lieluma kritērijus pārtikā lietojamo zvejas produktu iegūšanai un ražošanai uz zvejas kuģiem un apstrādes kuģiem, krasta apstrādes uzņēmumos un to piedāvājumam tirgū." 4. Papildināt noteikumus ar 4.7.apakšpunktu šādā redakcijā: "4.7. pārbauda svaigos un saldētos zvejas produktus un nosaka to svaiguma un lieluma kategorijas." 5. Papildināt noteikumus ar 11.4.3. un 11.5.apakšpunktu šādā redakcijā: "11.4.3. zvejas produktu apstrādes uzņēmumā svaigo un saldēto zvejas produktu mikrobioloģiskos rādītājus katrai apstrādei pieņemto zvejas produktu sugai nosaka reizi mēnesī, kā arī gadījumos, ja svaigo vai saldēto zvejas produktu apstrādes procesā konstatēts paaugstināts mikrobioloģiskais piesārņojums. Uzņēmumā ražoto saldēto fileju un maltās zivju gaļas mikrobioloģiskos rādītājus nosaka katrai partijai; 11.5. svaiguma un lieluma kritēriju pārbaudes, kuras veicamas šādā kārtībā: 11.5.1. jebkura fiziska un juridiska persona, kas veic zivju izkraušanu ostās, izsoles vietās un vairumtirgos, pirms pirmās pārdošanas zvejas produktus šķiro svaiguma un lieluma kategorijās, kuras pirms pirmās pārdošanas nemaina; 11.5.2. zvejas produktu svaiguma kategoriju nosaka pēc zvejas produktu svaiguma kritērijiem, kas noteikti šo noteikumu 1.pielikumā; 11.5.3. zvejas produktu partijā jābūt vienas svaiguma kategorijas zvejas produktiem; ja visi vienas partijas zvejas produkti neatbilst vienai svaiguma kategorijai, partiju iekļauj zemākajā kategorijā, kurai atbilst atsevišķi zvejas produkti; 11.5.4. zvejas produktu lieluma kategoriju nosaka pēc zvejas produktu masas, lieluma vai to skaita vienā kilogramā saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu; 11.5.5. zvejas produktu partijā jābūt vienas lieluma kategorijas zvejas produktiem, kuru minimālais izmērs svaigā veidā nav mazāks par attiecīgajos normatīvajos aktos noteikto izmēru; 11.5.6. ja visi vienas partijas zvejas produkti neatbilst vienai lieluma kategorijai, attiecīgo partiju iekļauj zemākajā kategorijā, kurai atbilst atsevišķi zvejas produkti; 11.5.7. garneles un krabjus lieluma kategorijās iedala atkarībā no to čaulas platuma; 11.5.8. lai zvejas produktus varētu klasificēt pēc svaiguma un lieluma kategorijām, no zvejas produktu partijas regulāri ņem paraugus, kuru minimālā masa noteikta šo noteikumu 3.pielikumā; 11.5.9. paraugu novērtējuma rezultātus attiecina uz visu attiecīgo zvejas produktu partiju; 11.5.10. zvejas produktu partiju uzskata par vienveidīgu, ja ne vairāk kā 10 % no kopējā partijas zvejas produktu daudzuma atbilst svaiguma vai lieluma kategorijai, kura ir par vienu pakāpi zemāka vai augstāka par attiecīgās partijas svaiguma vai lieluma kategoriju; 11.5.11. ja vairāk nekā 10 % no attiecīgā parauga zvejas produktiem atbilst zemākajai kategorijai, paraugu ņem atkārtoti un šo noteikumu 3.pielikumā noteikto minimālo parauga masu palielina divas reizes. Pēc parauga novērtēšanas attiecīgo zvejas produktu partiju iedala augstākajā kategorijā tikai tādā gadījumā, ja visu atkārtoti ņemtā parauga zvejas produktu kvalitāte atbilst augstākajai kategorijai; 11.5.12. ja kāds no atkārtoti ņemtā parauga zvejas produktiem atzīts par nederīgu izmantošanai pārtikā un atbilst pārtikā neizmantojamajai kategorijai "Nederīgi", visu partiju pāršķiro; 11.5.13. ja rodas domstarpības, papildus veic zvejas produktu parazitoloģiskās, mikrobioloģiskās, toksikoloģiskās un ķīmiskās analīzes." 6. Papildināt noteikumus ar jaunu 78.1 punktu šādā redakcijā: "78.1 Atlaidinātus un atkārtoti sasaldētus zvejas produktus aizliegts piedāvāt tirgū." 7. Izteikt 89.5.apakšpunktu šādā redakcijā: "89.5. pēc sterilizācijas konservu kārbas atdzesē autoklāvos dzeramajā ūdenī ar brīvā hlora atlikumu 0,5 mg/l;". 8. Izteikt 98.punktu šādā redakcijā: "98. Zvejas produktu marķējumā un kravas pavaddokumentos norāda normatīvajos aktos un normatīvi tehniskajos dokumentos noteikto informāciju. Ostās, izsoles vietās un vairumtirgos zvejas produktu svaiguma kategorijas norāda ar neizdzēšamiem, vismaz 5 cm augstiem burtiem, lieluma kategorijas - ar vismaz 5 cm augstiem cipariem uz etiķetēm, kuras pievieno katras zvejas produktu partijas ārējā iepakojuma vienībai." 9. Izteikt 103.punktu šādā redakcijā: "103. Dzīviem zvejas produktiem transportēšanas laikā nodrošina optimālus dzīves apstākļus. Dzīvus vēžus transportē bez ūdens, tarā ievietojot svaigas nātres, vai ūdenī - aerējamos konteineros ar skābekļa saturu ūdenī no 2,0 līdz 8,8 mg/l, ūdens pH no 6,5 līdz 8,5, temperatūru - no 15 līdz 24 °C - un uz iesaiņojuma norāda transportēšanas temperatūru, bet pavaddokumentos - akvakultūras dzīvnieku audzētavu reģistrācijas numuru." 10. Papildināt noteikumus ar 1.pielikumu šādā redakcijā: "1.pielikums Zvejas produktu svaiguma kritēriji1. Zivis
2. Vēžveidīgie - garneles
3. Galvkāji - sēpijas un kalmāri
Piezīmes. 1. Svaigas zivis iedala kategorijā "Ekstra", ja to gaļa, iestājoties pēcnāves stingumam, vēl nav kļuvusi stingra un elastīga. 2. Haizivju dzimtas zivis un galvkājus ar iespiedumiem, savainojumiem, bojājumiem, kā arī ar mainījušos krāsu, nedrīkst iedalīt kategorijā "Ekstra". Kategorijā "A" var būt atsevišķi eksemplāri ar nelieliem iespiedumiem un savainojumiem, kategorijā "B" - atsevišķi eksemplāri ar ievērojamiem iespiedumiem un virspusējiem savainojumiem." 11. Papildināt noteikumus ar 2.pielikumu šādā redakcijā: "2.pielikums Zvejas produktu lieluma kritēriji1.tabula
Piezīmes. 1. Nosakot lieluma kategoriju, ņem vērā attiecīgā zvejas produkta masu, kas ir lielāka par tabulā norādīto minimālo masu un mazāka par tabulā norādīto maksimālo masu. 2. Makrelēm (skumbrijām) un stavridām norādītais zivju skaits ietilpst 25 kilogramos.
2.tabula
Piezīmes. 1. Garnelēm norādīts čaulas platums. 2. Vēžu garumu mēra no pieres dzelkšņa gala (ass izaugums priekšā starp acīm) līdz astes plāksnīšu galam. 3. Ja lieluma kategorijas attiecas uz konkrētu zvejas produktu sugu vai pasugu, nosaukums latviešu valodā dots vienskaitlī, ja uz vairākām sugām vai visu dzimtu - daudzskaitlī. 4. Atsevišķu 3.pielikumā neminēto zvejas produktu minimālais garums noteikts normatīvajos aktos." 12. Papildināt noteikumus ar 3.pielikumu šādā redakcijā: "3.pielikums Minimālā paraugu masa zvejas produktu klasifikācijai
Piezīme. Minimālā paraugu masa nedrīkst būt mazāka par 0,08 % no zvejas produktu partijas kopējās masas, ja tā pārsniedz 100 tonnu." Ministru prezidents V.Krištopans Zemkopības ministra vietā - |
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 17.marta noteikumos Nr.89 "Noteikumi par higiēnas prasībām ..
Statuss:
Zaudējis spēku
Saistītie dokumenti
|