Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2012. gada 19. jūnija noteikumus Nr. 414 "Valsts atbalsta nodrošināšanas kārtība dalībai starptautiskās sadarbības programmās pētniecības un tehnoloģiju jomās".
Ministru kabineta noteikumi Nr.722

Rīgā 2008.gada 8.septembrī (prot. Nr.63 10.§)
Kārtība, kādā nodrošina valsts atbalstu dalībai starptautiskās sadarbības programmās pētniecības un tehnoloģiju jomās
Izdoti saskaņā ar Zinātniskās darbības likuma 13.panta trešās daļas 4.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā nodrošina valsts atbalstu dalībai starptautiskās sadarbības programmās pētniecības un tehnoloģiju jomās.

2. Valsts nodrošina un piešķir finanšu atbalstu (turpmāk – atbalsts) starptautiskās sadarbības programmu projektiem pētniecības un tehnoloģiju jomās, ko īsteno atbilstoši Eiropas Padomes 2006.gada 18.decembra lēmumam Nr. 1982/2006/EK par Eiropas Kopienas Septīto pamatprogrammu pētniecībai, tehnoloģiju attīstībai un demonstrējumu pasākumiem (no 2007. līdz 2013.gadam) un Eiropas Padomes 2006.gada 18.decembra lēmumam Nr. 2006/970/Euroatom par Eiropas Atomenerģijas kopienas Septītās pamatprogrammas kodolpētniecības un apmācību pasākumiem (no 2007. līdz 2011.gadam) (turpmāk – ietvara programma), un dalībai Eiropas sadarbības programmas zinātnes un tehniskās pētniecības jomās (Cooperation Europeenne dans le Domaine de la Recherche Scientifique et Technique) (turpmāk – COST programma) rīkotajās akcijās, ko īsteno saskaņā ar COST programmas Vecāko amatpersonu komitejas 2006.gada 29.novembrī apstiprinātajiem COST pro­­grammas akcijas (turpmāk – COST akcija) ieviešanas noteikumiem.

3. Šo noteikumu izpratnē COST programmas ietvaros izveidotās zinātniskās darbības joma ir COST domēns.

II. Atbalsts ietvara programmas projektiem

4. Atbalstu nodrošina šādu ietvara programmas projektu (turpmāk – projekts) īstenošanai:

4.1. kopīgiem projektiem;

4.2. izcilības tīklu projektiem;

4.3. pētniecības projektiem konkrētu grupu vajadzībām;

4.4. kopīgu tehnoloģijas ierosmju projektiem;

4.5. Eiropas Atomenerģijas kopienas (EUROATOM) projektiem.

5. Atbalstu piešķir zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētajām institūcijām, kuras ir noslēgušas līgumu ar Eiropas Komisiju par šo noteikumu 3.punktā minēto projektu īstenošanu (turpmāk – institūcija).

6. Atbalstu projekta ietvaros nevar apvienot ar atbalstu citu atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu ietvaros attiecībā uz tām pašām atbalstāmajām izmaksām.

7. Projekta pieteicēja pienākums ir informēt atbalsta sniedzēju par visiem līdzekļu avotiem, no kuriem tiks finansēts projekts, lai atbalsta sniedzējs varētu pārliecināties par kumulācijas normu ievērošanu.

8. Atbalsta intensitāte ir:

8.1. fundamentāliem pētījumiem:

8.1.1. 100 % – mazajiem uzņēmumiem;

8.1.2. 100 % – vidējiem uzņēmumiem;

8.1.3. 100 % – lieliem uzņēmumiem;

8.2. rūpnieciskiem pētījumiem:

8.2.1. 70 % – mazajiem uzņēmumiem;

8.2.2. 60 % – vidējiem uzņēmumiem;

8.2.3. 50 % – lieliem uzņēmumiem;

8.3. rūpnieciskiem pētījumiem, ko uzņēmums veic sadarbībā ar citu uzņēmumu vai sadarbībā ar pētniecības organizāciju:

8.3.1. 80 % – mazajiem uzņēmumiem;

8.3.2. 75 % – vidējiem uzņēmumiem;

8.3.3. 65 % – lieliem uzņēmumiem;

8.4. eksperimentālai izstrādei:

8.4.1. 45 % – mazajiem uzņēmumiem;

8.4.2. 35 % – vidējiem uzņēmumiem;

8.4.3. 25 % – lieliem uzņēmumiem;

8.5. eksperimentālai izstrādei, ko uzņēmums veic sadarbībā ar citu uzņēmumu vai sadarbībā ar pētniecības organizāciju:

8.5.1. 60 % – mazajiem uzņēmumiem;

8.5.2. 50 % – vidējiem uzņēmumiem;

8.5.3. 40 % – lieliem uzņēmumiem.

9. Šo noteikumu 8.3. un 8.5.apakšpunktu var piemērot, ja:

9.1. projekts paredz efektīvu sadarbību starp vismaz diviem savstarpēji neatkarīgiem uzņēmumiem un tiek izpildīti šādi nosacījumi:

9.1.1. uzņēmumam atsevišķi nav jāsedz vairāk kā 70 % no sadarbības projekta attaisnotajām izmaksām;

9.1.2. lielo uzņēmumu sadarbībai ir pārrobežu raksturs (pētniecība un izstrāde ir jāveic vismaz divās dažādās dalībvalstīs) vai sadarbība ir vismaz ar vienu mazo un vienu vidējo uzņēmumu;

9.1.3. apakšuzņēmēja līgums nav uzskatāms par efektīvu sadarbību;

9.2. projekts paredz efektīvu sadarbību starp uzņēmumu un pētniecības organizāciju (īpaši valstu pētniecības un attīstības politikas koordinēšanas kontekstā) un tiek izpildīti šādi nosacījumi:

9.2.1. pētniecības organizācija sedz vismaz 10 % no projekta attaisnotajām izmaksām;

9.2.2. pētniecības organizācijai ir tiesības publicēt tos pētniecības projektu rezultātus, kas izriet no šīs organizācijas īstenotajiem pētījumiem;

9.2.3. apakšuzņēmēja līgums nav uzskatāms par efektīvu sadarbību;

9.2.4. maksimālā atbalsta intensitāte neattiecas uz pētniecības organizāciju;

9.2.5. tikai rūpnieciskiem pētījumiem – projekta rezultātus plaši izplata tehniskās un zinātniskās konferencēs vai publicē zinātnes vai tehnikas žurnālos vai brīvi pieejamās krātuvēs (datubāzēs, kur sākotnējie dati ir pieejami publiski), vai bezmaksas vai atvērtā pirmkoda programmatūrā.

10. Iedalot pētījumu veidus, tiek ņemti vērā skaidrojumi, kas ietverti Eiropas Komisijas pamatnostādnēs “Kopienas nostādnes par valsts atbalstu pētniecībai, attīstībai un inovācijai” (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 30.12.2006., C 323, 1.26.lpp.).

11. Projekta ietvaros ir šādas atbalstāmās izmaksas:

11.1. personāla izdevumi (zinātniski tehniskais personāls un cits palīgpersonāls, kas piedalās projektā);

11.2. projektā izmantotās instrumentu un iekārtu izmaksas (tai skaitā pievienotās vērtības nodokļa izmaksas). Ja šo instrumentu un iekārtu lietošanas ilgums pārsniedz projekta ilgumu, par attaisnotajām izmaksām uzskata tikai amortizācijas izmaksas, kas atbilst projekta ilgumam un ir aprēķinātas saskaņā ar labu grāmatvedības praksi;

11.3. projektā izmantoto ēku un zemes izmaksas. Attiecībā uz ēkām par attaisnotajām izmaksām uzskata tikai amortizācijas izmaksas, kuras atbilst projekta ilgumam un ir aprēķinātas saskaņā ar labu grāmatvedības praksi. Attiecībā uz zemi par attaisnotajām izmaksām uzskata komerciālās nodošanas izmaksas vai faktiski veikto kapitālieguldījumu izmaksas;

11.4. līgumpētījumu, tehnisko zināšanu un patentu vai to licenču tirgus izmaksas, iegādājoties tos no citiem avotiem, ja darījums ir veikts normālas konkurences apstākļos un nav bijušas slepenas norunas, kā arī konsultantu pakalpojumu un līdzīgu pakalpojumu izmaksas, ja šie pakalpojumi izmantoti tikai pētniecībai;

11.5. papildus pieskaitāmās izmaksas, kas radušās, īstenojot projektu;

11.6. citi izdevumi, ieskaitot materiālu, piegāžu un līdzīgu produktu izmaksas (tai skaitā pievienotās vērtības nodokļa izmaksas), kas radušās, īstenojot projektu.

12. Maksimāli pieļaujamais atbalsta apmērs vienam projektam ir 500 000 latu.

13. Neviena izmaksa, kas projekta pieteicējam radusies pirms atbalsta pieteikuma iesniegšanas Eiropas Komisijā, nav atbalstāma.

14. Projekta pieteicējs pamato, ka atbalsts stimulē vismaz:

14.1. projekta apjoma pieaugumu (kopējo projekta izmaksu pieaugums, nesamazinoties atbalsta saņēmēja veiktajiem izdevumiem, to cilvēku skaita pieaugums, kuri nodarbojas ar pētniecību, attīstību un inovācijām);

14.2. no projekta sagaidāmo pakalpojumu pieaugumu (vērienīgāks projekts (atspoguļojas zinātniskā vai tehnoloģiskā lēciena lielākā varbūtībā vai lielākā neizdošanās riskā, jo īpaši saistībā ar projektam piemītošo augsto risku, projekta ilgtermiņa raksturu un nenoteiktību attiecībā uz tā rezultātiem));

14.3. tempu pieaugumu (īsāks laikposms līdz projekta pabeigšanai salīdzinājumā ar to, kā attiecīgo projektu īstenotu bez atbalsta);

14.4. kopējās summas pieaugumu (summa, ko atbalsta saņēmējs ieguldījis pētniecībā un attīstībā);

14.5. izmaiņas projekta budžetā (citu projektu budžets atbilstoši netiek samazināts);

14.6. izmaiņas attiecībā uz izdevumiem (atbalsta saņēmēja izdevumi pētniecībai un attīstībai proporcionāli kopējam apgrozījumam).

15. Projektu pieteicēji iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā (turpmāk – ministrija) līguma kopiju par projektu īstenošanu un informāciju par Eiropas Komisijas atbalsta apmēru projekta īstenošanai.

III. Atbalsts dalībai COST akcijās

16. Atbalstu dalībai COST akcijās piešķir personām, kuras atbilstoši COST programmas Vecāko amatpersonu komitejas 2006.gada 29.novembrī apstiprinātajiem COST akcijas ieviešanas noteikumiem ir parakstījušas Saprašanās memorandu (turpmāk – COST dalībnieki).

17. COST dalībnieki ministrijā iesniedz:

17.1. iesniegumu atbalsta saņemšanai (1.pielikums);

17.2. nepieciešamā finansējuma aprēķinu (2.pielikums);

17.3. attiecīgā COST domēna Latvijas pārstāvja atbalsta vēstuli (3.pielikums).

18. Lai nodrošinātu COST dalībnieku dalību COST akcijā, ministrija piešķir finansējumu atbilstoši pieprasījumam, taču ne vairāk kā 1500 latu gadā šādu izdevumu segšanai:

18.1. dalībai COST akcijas Vadības komitejas sanāksmēs;

18.2. dalībai COST akcijas darba grupu sēdēs;

18.3. dalībai COST akcijas ietvaros paredzēto īstermiņa misiju nodro­šināšanai un ar tām saistīto pētījumu veikšanai;

18.4. dalībai ar COST akcijas tematiku saistītajās zinātniskajās konfe­rencēs.

IV. Projektu finansēšana un finansējuma piešķiršanas kārtība

19. Atbalsta nodrošināšanai nepieciešamos finanšu resursus ministrija paredz no valsts budžetā kārtējam gadam programmā “Zinātne” apakš­programmai “Dalība Eiropas Savienības pētniecības un tehnoloģiju attīstības programmās” paredzētajiem līdzekļiem.

20. Lēmumu par atbalsta piešķiršanu pieņem Izglītības un zinātnes ministrijas izveidota komisija. Komisija darbojas saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas apstiprinātu nolikumu. Komisijas sastāvā ir Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Latvijas Zinātnes padomes pārstāvji. Komisijas sēdēs ar padomdevēja tiesībām drīkst uzaicināt Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvjus.

21. Komisija pēc šo noteikumu 15. un 17.punktā minēto dokumentu saņemšanas Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu.

22. Komisijas lēmumu var apstrīdēt mēneša laikā pēc lēmuma spēkā stāšanās dienas Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

23. Ja komisija pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu, ministrija ar projekta pieteicēju slēdz līgumu par projekta īstenošanu.

Ministru prezidents I.Godmanis

Izglītības un zinātnes ministre T.Koķe
1.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 8.septembra noteikumiem Nr.722
08.JPG (89251 bytes)
Izglītības un zinātnes ministre T.Koķe
2.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 8.septembra noteikumiem Nr.722
Nepieciešamā finansējuma aprēķins gadam

Nr.
p.k.

Pozīcija

Nepieciešamais finansējums
(Ls)

1.

Darba alga

2.

Sociālās apdrošināšanas iemaksas

3.

Komandējumi (norādīt komandējuma mērķi un vietu):

3.1.

3.2.

4.

Materiāltehniskais nodrošinājums (norādīt nosaukumu, daudzumu, vienības cenu)

5.

Citi izdevumi:

5.1.

5.2.

6.

Atskaitījumi infrastruktūras uzturēšanai līdz 10 % no kopējām izmaksām

Izglītības un zinātnes ministre T.Koķe
3.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 8.septembra noteikumiem Nr.722
10.JPG (56184 bytes)
Izglītības un zinātnes ministre T.Koķe
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā nodrošina valsts atbalstu dalībai starptautiskās sadarbības programmās pētniecības .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 722Pieņemts: 08.09.2008.Stājas spēkā: 17.09.2008.Zaudē spēku: 27.06.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 143, 16.09.2008.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
181059
17.09.2008
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"