Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2010. gada 28. decembra noteikumus Nr. 1206 "Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžetā paredzētos līdzekļus pašvaldībām pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai".
Ministru kabineta noteikumi Nr.605

Rīgā 2008.gada 28.jūlijā (prot. Nr.53 1.§)
Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžeta līdzekļus pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai
Izdoti saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 61.panta 7.punktu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā aprēķina un pašvaldībām piešķir valsts budžetā paredzētos līdzekļus pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai (turpmāk – valsts budžeta līdzekļi);

1.2. kārtību, kādā izlieto valsts budžeta līdzekļus;

1.3. valsts budžeta līdzekļu apmēru vienam skolēnam dienā.

2. Šie noteikumi neattiecas uz pamatizglītības iestādēm, kurām valsts budžeta finansējums skolēnu ēdināšanai piešķirts saskaņā ar citiem normatīvajiem aktiem.

3. Valsts budžeta līdzekļus – 0,80 latu dienā vienam skolēnam – piešķir pašvaldībām pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai attiecīgās pašvaldības teritorijā esošajās pamatizglītības iestādēs, kurās skolēni apgūst pamatizglītības programmas, neatkarīgi no izglītības iestādes statusa. Ja pamatizglītības iestādes skolēna ēdināšanas izmaksas pārsniedz minēto apmēru, valsts budžeta līdzekļus izmanto pārtikas produktu iegādei.

4. Pašvaldība, kurai piešķirti valsts budžeta līdzekļi, nodrošina pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanu atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajām prasībām vienas dienas pusdienu ēdienkartei.

5. Bērnu un ģimenes lietu ministrija (turpmāk – ministrija) mācību gada laikā katru mēnesi līdz divdesmit piektajam datumam pārskaita katrai pašvaldībai valsts budžeta līdzekļus nākamajam mēnesim uz kontu Valsts kasē. Janvārim paredzētos valsts budžeta līdzekļus ministrija katrai pašvaldībai pārskaita līdz 5.janvārim.

6. Pamatizglītības iestāde iesniedz elektroniski attiecīgajā pašvaldībā:

6.1. valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu – līdz kārtējā gada 20.maijam (2.pielikums 2.tabula);

6.2. precizēto valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu – līdz 20.septembrim (2.pielikums 2.tabula);

6.3. datus par skolēnu skaita izmaiņām, ja ir mainījies skolēnu skaits, kuru ēdināšanai izlietojami valsts budžeta līdzekļi, – katru mēnesi līdz piektajam datumam par iepriekšējo mēnesi (3.pielikums 2.tabula).

7. Pašvaldība, kurai piešķirti valsts budžeta līdzekļi, iesniedz elektroniski ministrijā:

7.1. valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu – līdz kārtējā gada 31.maijam (2.pielikums 1.tabula);

7.2. precizēto valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu – līdz kārtējā gada 30.septembrim (2.pielikums 1.tabula);

7.3. datus par skolēnu skaita izmaiņām, ja ir mainījies skolēnu skaits, kuru ēdināšanai izlietojami valsts budžeta līdzekļi, – mācību gada laikā katru mēnesi līdz piecpadsmitajam datumam par iepriekšējo mēnesi (3.pielikums 1.tabula).

8. Pamatizglītības iestāde divas reizes gadā attiecīgajā pašvaldībā elektroniski iesniedz pārskatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu (4.pielikums 2. un 3.tabula):

8.1. līdz 25.janvārim – par laikposmu no 1.septembra līdz 31.decembrim;

8.2. līdz 20.jūnijam – par laikposmu no 1.janvāra līdz 31.maijam.

9. Pašvaldība, kurai piešķirti valsts budžeta līdzekļi, divas reizes gadā ministrijā elektroniski iesniedz pārskatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu (4.pielikums 1.tabula):

9.1. līdz 10.februārim – par laikposmu no 1.septembra līdz 31.decembrim;

9.2. līdz 30.jūnijam – par laikposmu no 1.janvāra līdz 31.maijam.

10. Ministrija, ievērojot noteikto valsts budžeta līdzekļu apmēru vienam skolēnam dienā, aprēķina valsts budžeta līdzekļu apmēru katrai pašvaldībai, pamatojoties uz pašvaldības iesniegto valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu (2.pielikums) un datiem par skolēnu skaita izmaiņām (3.pielikums).

11. Ēdināšanas kvalitāti uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests.

12. Valsts budžeta līdzekļu izlietošanas likumību un lietderību Valsts kontroles likumā noteiktajā kārtībā pārbauda Valsts kontrole, veicot finanšu un lietderības revīzijas, kā arī pārbaudot darījumu un darbības atbilstību normatīvajiem aktiem un plānotajiem rezultātiem.

13. Ar 2008.gada 1.septembri valsts budžeta līdzekļus pašvaldībām piešķir pamatizglītības iestāžu 1.klases skolēnu ēdināšanai. Pamatizglītības iestāžu citu klašu skolēnu ēdināšanai valsts budžeta līdzekļi tiek piešķirti, ja likumā par valsts budžetu kārtējam gadam ir paredzēti valsts budžeta līdzekļi šim mērķim.

14. Rīgas pilsētas teritorijā esošās pamatizglītības iestādes, kuras nav Rīgas pašvaldības padotībā, 1.klases skolēnu ēdināšanai 2008./2009.mācību gadā valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu, precizēto valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu, datus par skolēnu skaita izmaiņām un pārskatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu iesniedz elektroniski ministrijā. Ministrija 1.klases skolēnu ēdināšanai 2008./2009.mācību gadā valsts budžeta līdzekļus katrai Rīgas pilsētas teritorijā esošai pamatizglītības iestādei, kura nav Rīgas pašvaldības padotībā, katru mēnesi līdz divdesmit piektajam datumam pārskaita nākamajam mēnesim uz kontu Valsts kasē. Valsts budžeta līdzekļus 2009.gada janvārim ministrija pārskaita līdz 2009.gada 5.janvārim.

15. Pamatizglītības iestāde un pašvaldība valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu, datus par skolēnu skaita izmaiņām un pārskatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu iesniedz elektroniski, izmantojot elektronisko skolēnu ēdināšanas uzskaites sistēmu, kuras pārzinis ir ministrija.

16. 2008./2009.mācību gadā pamatizglītības iestāde un pašvaldība valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu, datus par skolēnu skaita izmaiņām, pārskatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu iesniedz papīra formā un elektroniski, izmantojot elektronisko skolēnu ēdināšanas uzskaites sistēmu, kuras pārzinis ir ministrija. Ja pamatizglītības iestāde vai pašvaldība iesniedz valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu un informāciju par skolēnu skaita izmaiņām elektroniska dokumenta veidā, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu, datus par skolēnu skaita izmaiņām un pārskatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu papīra formā neiesniedz.

17. Noteikumi stājas spēkā 2008.gada 5.augustā.

Ministru prezidents I.Godmanis

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks
1. pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 28.jūlija noteikumiem Nr.605
Prasības vienas dienas pusdienu ēdienkartei

1. Pusdienu ēdienkartē iekļauj:

1.1. pārtikas produktu, kas bagāts ar saliktajiem ogļhidrātiem (piemēram, rupjmaize vai pilngraudu maize, vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis, vārīti griķi, putraimi, rīsi vai makaroni). Nelieto fritētus (frī) kartupeļus;

1.2. vismaz 100 g (neto) dārzeņu (no tiem 50 g – svaigā veidā) un 50 g (neto) augļu, vēlams, svaigus (piemēram, dārzeņu salāti, svaigs auglis, dārzeņu zupa, kompots);

1.3. vismaz 70 g (neto) olbaltumvielām bagātu pārtikas produktu, piemēram, liesu gaļu, putnu gaļu, zivis, olas, pākšaugus, pupiņas. Nelieto gaļas un zivju izstrādājumus, piemēram, desas izstrādājumus, cīsiņus, gaļas un zivju konservus, žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus;

1.4. pienu vai piena vai skābpiena produktus.*

2. Salātu gatavošanā izmanto augu eļļu vai krējumu.

3. Kā piedevas ēdienam neizmanto majonēzi un kečupu.

4. Ēdiena gatavošanai nelieto pārkarsētas vai vairākkārt karsētas taukvielas.

5. Samazina ēdienam pievienojamo sāls daudzumu, aizstājot to ar garšaugiem un garšvielām. Pievienotā sāls daudzums gatavajā produktā nepārsniedz 1 g uz 100 g produkta.

Piezīme. * Šis kritērijs nav saistošs izglītības iestādēm, kuras iesaistījušās atbalsta programmā par piena produktu piegādi izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs.

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks
2. pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 28.jūlija noteikumiem Nr.605

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks
3. pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 28.jūlija noteikumiem Nr.605

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks
4. pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 28.jūlija noteikumiem Nr.605

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžeta līdzekļus pamatizglītības iestādes .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 605Pieņemts: 28.07.2008.Stājas spēkā: 05.08.2008.Zaudē spēku: 01.01.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 119, 05.08.2008.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
179299
05.08.2008
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"