Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.453

Rīgā 2008.gada 17.jūnijā (prot. Nr.42 43.§)
Kārtība, kādā nosaka valstij un pašvaldībām piekrītošo lauku apvidu zemi, kura turpmāk izmantojama zemes reformas pabeigšanai, kā arī valstij un pašvaldībām piederošo un piekrītošo zemi
Izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma
tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 6.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā nosaka lauku apvidu zemi, kura turpmāk izmantojama zemes reformas pabeigšanai, kā arī valstij un pašvaldībām piederošo un piekrītošo zemi.

2. Zemes reformas pabeigšanai nododama un turpmāk izmantojama neapbūvēta lauku apvidu zeme (turpmāk – zeme), kura:

2.1. atbilst likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 6.panta pirmās daļas nosacījumiem;

2.2. nav ierakstīta zemesgrāmatā saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 3.panta piekto daļu, par to nav noslēgti zemes nomas līgumi un tā saskaņā ar vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu nav izmantojama pašvaldību funkciju īstenošanai;

2.3. atbilst likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 4.1panta trešās daļas nosacījumiem;

2.4. atbilst likuma “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 2.1panta nosacījumiem;

2.5. atbilst Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 25.panta 2.1daļas un trešās daļas nosacījumiem;

2.6. saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 2.panta pirmo un ceturto daļu piekrīt valstij un par kuru Ministru kabinets izdod rīkojumu nodot un turpmāk izmantot zemes reformas pabeigšanai;

2.7. saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 3.panta pirmo daļu piekrīt pašvaldībai un par kuru pašvaldības dome (padome) pieņem lēmumu nodot un turpmāk izmantot zemes reformas pabeigšanai.

3. Zemes reformas pabeigšanai nav nododama un zemes reformas pabeigšanai turpmāk nav izmantojama zeme:

3.1. kura ir mazāka par pašvaldības saistošajos noteikumos paredzēto minimālo zemesgabala platību;

3.2. kuras konfigurācija nepieļauj attiecīgā zemesgabala izmantošanu atbilstoši apstiprinātajam teritorijas plānojumam;

3.3. kurai nav iespējams nodrošināt pieslēgumu koplietošanas ielai (ceļam).

4. Šo noteikumu 2.punktā minētā zeme nododama zemes reformas pabeigšanai ar Ministru kabineta rīkojumu vai attiecīgās pašvaldības domes (padomes) lēmumu, ievērojot zemes reformu regulējošo normatīvo aktu prasības.

5. Pašvaldības domes (padomes) lēmumā pamato, ka zeme nepieciešama pašvaldības funkciju vai no tām izrietošu pārvaldes uzdevumu īstenošanai, un norāda normatīvo aktu, tā pantu, panta daļu, punktu un apakšpunktu, kurā noteikta attiecīgā pašvaldības funkcija vai no tās izrietošais pārvaldes uzdevums.

6. Valsts zemes dienests sagatavo un līdz 2008.gada 1.jūlijam nosūta nozaru ministrijām Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datus par valstij piederošo un piekrītošo zemesgrāmatā neierakstīto zemi.

7. Nozaru ministrijas izvērtē šo noteikumu 6.punktā minētos datus, sagatavo informatīvu vēstuli par zemes reformas pabeigšanai nododamo un izmantojamo zemi un līdz 2008.gada 1.augustam nosūta to ar Ministru kabineta rīkojumu noteiktai atbildīgajai institūcijai (turpmāk – atbildīgā institūcija).

8. Šo noteikumu 7.punktā minētajā informatīvajā vēstulē norāda:

8.1. zemes atrašanās vietu (administratīvās teritorijas nosaukumu);

8.2. zemes vienības kadastra apzīmējumu;

8.3. Valsts zemes dienesta datus par aptuveno zemes vienības kopplatību.

9. Nozaru ministrijas, izvērtējot šo noteikumu 6.punktā minētos datus, sagatavo Ministru kabineta rīkojuma projektu par attiecīgo valstij piederošo vai piekrītošo zemi un tās ierakstīšanu zemesgrāmatā uz valsts vārda attiecīgās nozaru ministrijas vai citas ministrijas personā. Ministru kabineta rīkojuma projektam pievieno šo noteikumu 10.punktā minēto uzziņu un tās pielikumu. Nozaru ministrijas sagatavoto Ministru kabineta rīkojuma projektu virza apstiprināšanai Ministru kabinetā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 6.panta sestajā daļā noteiktajos termiņos.

10. Par valstij vai pašvaldībai piederošo un piekrītošo zemi nozaru ministrija vai pašvaldība atbilstoši likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 9. vai 10.panta nosacījumiem sagatavo uzziņu. Uzziņai pievieno pielikumu, kurā pamato, ka zemes vienība nepieciešama valsts vai pašvaldības funkciju vai no tām izrietošu pārvaldes uzdevumu īstenošanai, un norāda normatīvo aktu, tā pantu, panta daļu, punktu un apakšpunktu, kurā noteiktas valsts vai pašvaldības funkcijas vai no tām izrietoši pārvaldes uzdevumi, kas ietilpst valsts vai attiecīgās pašvaldības kompetencē.

11. Šo noteikumu 10.punktā minētajai uzziņai pievieno dokumentus, kas apliecina uzziņā norādītos apstākļus un tās pielikumā minēto informāciju.

12. Izvērtējot valstij vai pašvaldībai piederošo un piekrītošo zemes­grāmatā neierakstīto zemi, izmanto šo noteikumu 10.punktā minēto uzziņu un pielikumu. Galvenais kritērijs, pieņemot lēmumu par zemes izmantošanu zemes reformas pabeigšanai un pieņemot lēmumu par zemes piederību un piekritību valstij vai pašvaldībai, ir šo noteikumu 10.punktā norādītās informācijas pamatotība.

13. Atbildīgā institūcija pēc nozaru ministriju sniegtās informācijas apkopošanas sagatavo un līdz 2008.gada 1.septembrim iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par zemes reformas pabeigšanai izmantojamo zemi.

14. Pašvaldība līdz 2008.gada 30.septembrim:

14.1. pieņem lēmumu par zemes piekritību vai izmantošanu zemes reformas pabeigšanai un iesniedz Valsts zemes dienestā;

14.2. šo noteikumu 14.1.apakšpunktā minēto lēmumu un 10.punktā minēto uzziņu un pielikumu iesniedz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā.

15. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai ir tiesības līdz 2008.gada 15.decembrim atcelt šo noteikumu 14.1.apakš­punktā minēto lēmumu, ja tas neatbilst normatīvo aktu prasībām. Par atcelto lēmumu Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija informē Valsts zemes dienestu. Pamatojoties uz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas sniegto informāciju, Valsts zemes dienests pašvaldībai piederošo un piekrītošo zemi izmanto zemes reformas pabeigšanai.

16. Līdz 2008.gada 15.decembrim pašvaldībai nav tiesību tai piederošo un piekrītošo zemi ierakstīt zemesgrāmatā.

Ministru prezidenta vietā – bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā nosaka valstij un pašvaldībām piekrītošo lauku apvidu zemi, kura turpmāk izmantojama .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 453Pieņemts: 17.06.2008.Stājas spēkā: 28.06.2008.Zaudē spēku: 09.09.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 98, 27.06.2008.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
177280
28.06.2008
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"