Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.221

Rīgā 2008.gada 25.martā (prot. Nr.19 57.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 19.jūlija noteikumos Nr.532 "Noteikumi par rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtību un riska samazināšanas pasākumiem"
Izdoti saskaņā ar Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likuma 11.panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2005.gada 19.jūlija noteikumos Nr.532 "Noteikumi par rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtību un riska samazināšanas pasākumiem" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 121.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

"19. Atbildīgā persona rūpniecisko avāriju novēršanas programmā apraksta un izvērtē ražotnes rūpniecisko avāriju novēršanas politikas vispārējos īstermiņa un ilgtermiņa mērķus, darba organizācijas un vadības sistēmu, tehnoloģiskos procesus, tehniskos paņēmienus un ražotnes vai objekta drošības sistēmu, norādot resursus un pasākumus rūpniecisko avāriju riska novēršanai vai samazināšanai, bīstamības kontrolei, šādu avāriju seku likvidēšanai, ietekmes uz vidi vai cilvēka veselību samazināšanai un vides atjaunošanai pēc rūpnieciskās avārijas, kā arī uzlabojumu veikšanai drošības sistēmā."

2. Izteikt 26.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.5. citas iekārtas un būves, kas paredzētas nevēlama notikuma vai rūpnieciskās avārijas seku ierobežošanai vai likvidēšanai (piemēram, rezerves rezervuārus, norobežotājvaļņus);".

3. Papildināt 40.punktu aiz vārdiem "Vides ministrijas" ar vārdiem "Ekonomikas ministrijas".

4. Izteikt 41.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.2. ierosina Valsts vides dienestam, glābšanas dienestam, Valsts darba inspekcijai, Valsts būvinspekcijai vai Veselības inspekcijai atbilstoši kompetencei veikt objekta kontroli un novērtēt rūpniecisko avāriju novēršanas programmā, drošības pārskatā vai atsevišķās to daļās ietvertās informācijas atbilstību faktiskajam stāvoklim objektā."

5. Izteikt 44.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"44.2. informē Valsts vides dienestu, Valsts darba inspekciju, Valsts būvinspekciju un glābšanas dienestu par ražotnēm vai objektiem, kuru atbildīgajām personām piemēro šo noteikumu 44.1.2. vai 44.1.3.apakš­punktā minētos nosacījumus, un šo uzņēmumu vai objektu radītajiem draudiem cilvēkam vai videi, lai Valsts vides dienests, Valsts darba inspekcija, Valsts būvinspekcija vai glābšanas dienests normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā lemtu par nepieciešamību apturēt attiecīgās ražotnes vai objekta darbību."

6. Izteikt 46.punktu šādā redakcijā:

"46. Atbildīgā persona šajos noteikumos noteiktajā kārtībā sagatavo un iesniedz reģionālajā vides pārvaldē iesniegumu. Iesniegumu iesniedz ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms dienas, kad objektā paredzēts:

46.1. sākt ražot, pārstrādāt, lietot vai uzglabāt bīstamo vielu, kura nav minēta iepriekš iesniegtajā iesniegumā, rūpniecisko avāriju novēršanas programmā vai drošības pārskatā, tādā daudzumā, kas ir vienāds ar 2 % no šo noteikumu 1.pielikumā norādītā attiecīgās vielas mazākā kvalificējošā daudzuma vai lielāks par 2 % no šo noteikumu 1.pielikumā norādītā attiecīgās vielas mazākā kvalificējošā daudzuma;

46.2. veikt iepriekš iesniegtajā iesniegumā, rūpniecisko avāriju novērša­nas programmā vai drošības pārskatā neparedzētas darbības ar bīstamajām vielām;

46.3. veikt pārmaiņas būvēs, iekārtās vai tehnoloģiskajā procesā, kurā izmanto bīstamās vielas, ja tās var palielināt rūpniecisko avāriju radīto risku;

46.4. palielināt vienas vai vairāku bīstamo vielu daudzumu objektā vairāk nekā par 10 % no iepriekš iesniegtajā iesniegumā, rūpniecisko avāriju novērša­nas programmā vai drošības pārskatā norādītā maksimālā daudzuma;

46.5. mainīt vienas vai vairāku bīstamo vielu agregātstāvokli vairāk nekā par 10 % no iepriekš iesniegtajā iesniegumā, rūpniecisko avāriju novēršanas programmā vai drošības pārskatā norādītā maksimālā daudzuma;

46.6. veikt pārmaiņas drošības sistēmā vai citas pārmaiņas objekta darbībā, ja tās var palielināt rūpniecisko avāriju radīto risku."

7. Papildināt 48.punkta ievaddaļu aiz vārdiem "kā arī" ar vārdiem "uzreiz pēc precizēšanas vai papildināšanas".

8. Izteikt 48.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"48.3. drošības pārskatu atkārtoti - ne retāk kā reizi piecos gados."

9. Papildināt noteikumus ar 88.11.apakš­punktu šādā redakcijā:

"88.11. apstiprinājumu, ka ražotnei vai objektam piemēro normatīvos aktus par rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtību un riska samazināšanas pasākumiem, kā arī apstiprinājumu, ka atbildīgā persona ir iesniegusi iesniegu­mu attiecīgajā reģionālajā vides pārvaldē."

10. Izteikt 92.punktu šādā redakcijā:

"92. Iedzīvotājus, kurus var ietekmēt rūpnieciskā avārija, atbildīgā persona nodrošina ar informatīvo materiālu, kas informē par rīcību rūpnieciskās avārijas gadījumā un paredzētajiem aizsardzības pasākumiem un satur šo noteikumu 88.punktā minēto informāciju (arī gadījumos, ja sabiedrība to nepieprasa), kā arī sniedz apstiprinājumu, ka atbildīgā persona ir iesniegusi drošības pārskatu Vides pārraudzības valsts birojā. Informatīvo materiālu saskaņo ar glābšanas dienestu, iesniedzot objekta civilās aizsardzības plānu. Atbildīgā persona pēc saskaņošanas ar glābšanas dienestu izplata informatīvu materiālu sabiedrībai, nodrošinot vienu eksemplāru katrai mājsaimniecībai, iestādei un komersantam, kuru var tieši ietekmēt rūpnieciskā avārija objektā. Atbildīgā persona informatīvo materiālu pārskata reizi trijos gados un, ja nepieciešams, precizē vai papildina."

11. Papildināt noteikumus ar 101.4.4.apakš­punktu šādā redakcijā:

"101.4.4. citu pieejamo informāciju (datus), kas nepieciešama, lai novērtētu rūpnieciskās avārijas seku nevēlamo ietekmi uz cilvēkiem un vidi;".

12. Izteikt 102.punktu šādā redakcijā:

"102. Valsts vides dienests pēc rūpnieciskās avārijas izveido un vada rūpnieciskās avārijas izvērtēšanas komisiju (turpmāk - avārijas izvērtēšanas komisija), kuras sastāvā iekļauj valsts institūciju pārstāvjus (ievērojot to kompetences sadalījumu), attiecīgās pašvaldības pārstāvi, kā arī, ja nepieciešams, ekspertus. Valsts vides dienests apkopo ziņas par ekspertiem vai institūcijām, kuras var sniegt informāciju, ko var izmantot rūpniecisko avāriju izvērtēšanā, novēršanā vai to bīstamības un seku samazināšanā."

13. Papildināt 114.punktu aiz vārdiem "Valsts darba inspekcijas" ar vārdiem "Valsts būvinspekcijas".

14. Izteikt 116.punktu šādā redakcijā:

"116. Sākoties objekta kompleksajai pārbaudei, atbildīgā persona nekavējoties izsniedz inspekcijas komisijai rūpniecisko avāriju novēršanas programmu vai drošības pārskatu un objekta civilās aizsardzības plānu vai citus dokumentus, kas minēti šajos noteikumos, un pamato ražotnes vai objekta drošības sistēmas atbilstību šo noteikumu prasībām, norādot veiktos un plānotos pasākumus, lai novērstu rūpniecisko avāriju, bet rūpnieciskās avārijas gadījumā - ierobežotu vai samazinātu tās sekas."

15. Izteikt 121.punktu šādā redakcijā:

"121. Atbildīgā persona kopīgajā inspekcijas ziņojumā noteiktajos termiņos veic ziņojumā norādītos pilnveidojumus un par to izpildi paziņo Valsts vides dienestam. Ja nepieciešams, inspekcijas komisija vai katra institūcija atbilstoši kompetencei veic atkārtotu objekta pārbaudi."

16. Aizstāt 1.pielikuma tekstā vārdus un skaitļus "Parlamenta un Padomes regula Nr.3003/2003" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem un skaitļiem "Parlamenta un Padomes regula Nr.2003/2003" (attiecīgā locījumā).

Ministru prezidents I.Godmanis

Vides ministrs R.Vējonis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 19.jūlija noteikumos Nr.532 "Noteikumi par rūpniecisko avāriju .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 221Pieņemts: 25.03.2008.Stājas spēkā: 04.04.2008.Zaudē spēku: 05.03.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 52, 03.04.2008.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
173273
04.04.2008
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"