Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.127

Rīgā 2008.gada 26.februārī (prot. Nr.12 21.§)
Kārtība, kādā izsniedz, anulē vai uz laiku aptur Eiropas Kopienas atļaujas, Eiropas Kopienas atļauju kopijas un autovadītāju atestātus starptautiskajiem komercpārvadājumiem ar autotransportu Eiropas Savienības teritorijā
Izdoti saskaņā ar Autopārvadājumu likuma 5.1panta pirmās daļas 8.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Autotransporta direkcija" (turpmāk - institūcija):

1.1. atbilstoši Padomes 1992.gada 26.marta Regulai (EEK) Nr. 881/92 par piekļuvi Kopienas kravu autopārvadājumu tirgum, ja pārvadājumus veic uz dalībvalsts teritoriju vai no tās, vai šķērsojot vienas vai vairāku dalībvalstu teritoriju (turpmāk - regula (EEK) Nr. 881/92), izsniedz, anulē vai uz laiku aptur:

1.1.1. Eiropas Kopienas atļauju komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā (turpmāk - kravas komercpārvadā­jumu atļauja);

1.1.2. Eiropas Kopienas atļaujas kopiju komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā (turpmāk - kravas komerc­pārvadājumu atļaujas kopija);

1.1.3. autovadītāja atestātu komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā;

1.2. atbilstoši Padomes 1992.gada 16.marta Regulai (EEK) Nr. 684/92 par kopējiem noteikumiem attiecībā uz starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem (turpmāk - regula (EEK) Nr. 684/92) izsniedz, anulē vai aptur uz laiku:

1.2.1. Eiropas Kopienas atļauju pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu Eiropas Savienības teritorijā (turpmāk - pasažieru komercpārvadājumu atļauja);

1.2.2. Eiropas Kopienas atļaujas kopiju pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu Eiropas Savienības teritorijā (turpmāk - pasažieru komercpārva­dājumu atļaujas kopija).

2. Institūcija pieņem lēmumus:

2.1. par kravas komercpārvadājumu atļaujas, kravas komercpārvadājumu atļaujas kopijas un autovadītāja atestāta izsniegšanu vai iesnieguma noraidīšanu, par pasažieru komercpārvadājumu atļaujas, pasažieru komercpārvadājumu atļaujas kopijas izsniegšanu vai iesnieguma noraidīšanu atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 3.panta 2. un 3.punktam, 5.panta 2.punktam, 8.panta 1.punktam vai regulas (EEK) Nr. 684/92 3.a panta 2. un 7.punktam;

2.2. par kravas komercpārvadājumu atļaujas vai autovadītāja atestāta anulēšanu, par kravas komercpārvadājumu atļaujas kopijas apturēšanu uz laiku vai daļēju anulēšanu, par autovadītāja atestāta izsniegšanas pārtraukšanu, par papildu noteikumu noteikšanu autovadītāju atestātu izsniegšanai, par pasažieru komercpārvadājumu atļaujas anulēšanu, par pasažieru komercpārvadājumu atļaujas kopijas apturēšanu uz laiku vai daļēju anulēšanu, par aizliegumu pārvadātājam nodarboties ar starptautiskiem pasažieru pārvadājumiem atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 8.panta 2.-4.punktam vai regulas (EEK) Nr. 684/92 16.panta 1.-4.punktam.

3. Pārvadātājs institūcijas lēmumu var apstrīdēt Satiksmes ministrijā administratīvo procesu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

4. Šo noteikumu 1.1.1., 1.1.2., 1.2.1. un 1.2.2.apakšpunktā minētie dokumenti papildus dod tiesības veikt komercpārvadājumus ar autotransportu Latvijas teritorijā.

II. Kopienas atļaujas saņemšanas kārtība

5. Institūcija pārvadātājam, kuram ir izsniegta speciālā atļauja (licence) starptautiskajiem kravas komercpārvadājumiem ar autotransportu, izsniedz kravas komercpārvadājumu atļauju atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 5.panta 5.punktā minētajam termiņam.

6. Institūcija pārvadātājam, kuram ir izsniegta speciālā atļauja (licence) starptautiskajiem pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu, izsniedz pasažieru komercpārvadājumu atļauju atbilstoši regulas (EEK) Nr. 684/92 3.a panta 4.punktā minētajam termiņam.

7. Lai saņemtu vai pārreģistrētu uz jaunu termiņu kravas komercpārvadājumu atļauju vai pasažieru komercpārvadājumu atļauju (turpmāk - Kopienas atļauja), pārvadātājs vai tā pilnvarotā persona iesniedz institūcijā iesniegumu, kas sagatavots atbilstoši dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas normatīvajiem aktiem. Iesniegumā norāda autotransporta komercpārvadājumu veidu, komersanta veidu, komersanta, zemnieka vai zvejnieka saimniecības nosaukumu, juridisko adresi, Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības numuru vai ārvalstu komersanta filiāles reģistrācijas apliecības numuru un reģistrācijas datumu.

8. Institūcija iesniegumu nepieņem, ja tas nav noformēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu.

9. Lēmumu par Kopienas atļaujas izsniegšanu, pārreģistrāciju uz jaunu termiņu vai atteikumu izsniegt Kopienas atļauju institūcija pieņem 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 7.punktā minētā iesnieguma un 14.punktā minēto dokumentu (ja institūcija tos ir pieprasījusi) saņemšanas.

10. Ja saņemts atteikums izsniegt Kopienas atļauju, jaunu iesniegumu Kopienas atļaujas saņemšanai var iesniegt pēc tam, kad novērstas lēmumā par atteikumu izsniegt Kopienas atļauju minētās neatbilstības.

11. Ja mainās pārvadātāja nosaukums vai rekvizīti, pārvadātājs 15 dienu laikā iesniedz institūcijā šo noteikumu 7.punktā minēto iesniegumu un informācijas maiņu apliecinošu dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālus).

12. Pārvadātājs iesniedz šo noteikumu 7.punktā minēto iesniegumu ne agrāk kā 12 mēnešus un ne vēlāk kā mēnesi pirms Kopienas atļaujas derīguma termiņa beigām.

13. Ja Kopienas atļauja ir nozaudēta, pārvadātājs iesniedz institūcijā rakstisku iesniegumu un uzrāda publikāciju laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" par Kopienas atļaujas nozaudēšanu. Institūcija septiņu dienu laikā pēc minēto dokumentu saņemšanas izsniedz Kopienas atļaujas dublikātu.

14. Institūcija, veicot pārbaudes atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 7.panta 1.punktam un regulas (EEK) Nr. 684/92 3.a panta 6.punktam, var pieprasīt pārvadātājam iesniegt vai pati iegūt šādus dokumentus:

14.1. rakstisku apliecinājumu par atbilstību labai reputācijai, ko pamato ar apliecinājumu vai tiesībaizsardzības iestāžu informāciju, ka pārvadātāja amatpersonas vai persona, kas pārvadātāja vārdā un uzdevumā vada pārvadājumu operācijas (turpmāk - atbildīgā persona), pēdējo piecu gadu laikā nav sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu vai tai ir dzēsta sodāmība saskaņā ar Krimināllikumā noteikto kārtību un pārvadātāja amatpersonas vai atbildīgā persona pēdējo divu gadu laikā nav pārkāpusi normatīvos aktus, kas saistīti ar pasažieru vai kravas komercpārvadājumiem, tai skaitā autotransporta līdzekļu vadītāju braukšanas un atpūtas režīmu, autotransporta līdzekļu svara un izmēra ierobežojumus, ceļu satiksmes un autotransporta līdzekļa drošības prasības, apkārtējās vides aizsardzības noteikumus, kā arī nodarbinātības un darba samaksas noteikumus autopārvadājumu jomā;

14.2. deklarāciju par pārvadātāja finansiālo nodrošinājumu, kas sastādīta, pamatojoties uz bilances datiem vai izrakstu no bilances, vai bilances kopiju, vai bankas garantijas vēstuli, kurai pievienoti apliecinoši dokumenti par finansiālo nodrošinājumu. Finansiālo nodrošinājumu uzskata par pietiekamu, ja tas ir:

14.2.1. 6000 latu, izmantojot tikai vienu autotransporta līdzekli;

14.2.2. 3300 latu par katru nākamo autotransporta līdzekli;

14.3. Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības vai ārvalstu komersanta filiāles reģistrācijas apliecības norakstu, Uzņēmumu reģistra izsniegta dokumenta norakstu par komersanta, zemnieku vai zvejnieka saimniecības reģistrācijas datiem;

14.4. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par to, ka komersantam, zemnieka vai zvejnieka saimniecībai nav nodokļu parādu. Izziņa jāizņem ne agrāk kā 30 dienas pirms tās iesniegšanas institūcijā;

14.5. atbildīgās personas profesionālo kompetenci apliecinoša dokumenta kopiju, kas ir atzīts Eiropas Savienības dalībvalstīs vai Eiropas Ekonomikas zonas valstīs;

14.6. šo noteikumu 17.1.apakšpunktā minētos dokumentus;

14.7. autovadītāja profesionālo kvalifikāciju apliecinoša dokumenta kopiju.

III. Kopienas atļaujas kopijas saņemšanas kārtība

15. Institūcija pārvadātājam, kuram ir izsniegta Kopienas atļauja:

15.1. kravas komercpārvadājumiem, atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 5.panta 2.punktam izsniedz Kopienas atļaujas kopiju kravas komercpārvadā­jumiem ar konkrēto kravas automobili. Kopienas atļaujas kopiju kravas komercpārvadājumiem (turpmāk - Kopienas atļaujas kopija) izsniedz uz laiku līdz 12 mēnešiem, kas nepārsniedz pārvadātājam izsniegtās Kopienas atļaujas kravas komercpārvadājumiem derīguma termiņu;

15.2. pasažieru komercpārvadājumiem, atbilstoši regulas (EEK) Nr. 684/92 3.a panta 2.punktam izsniedz Kopienas atļaujas kopiju pasažieru komercpārvadājumiem ar konkrēto autobusu. Kopienas atļaujas kopiju pasažieru komercpārvadājumiem (turpmāk - Kopienas atļaujas kopija) izsniedz uz laiku līdz 12 mēnešiem, kas nepārsniedz pārvadātājam izsniegtās Kopienas atļaujas pasažieru komercpārvadājumiem derīguma termiņu.

16. Lai saņemtu vai pārreģistrētu uz jaunu termiņu Kopienas atļaujas kopiju, pārvadātājs vai tā pilnvarotā persona:

16.1. uzrāda Kopienas atļaujas oriģinālu;

16.2. iesniedz institūcijā iesniegumu, kas noformēts atbilstoši dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas normatīvajiem aktiem. Iesniegumā norāda:

16.2.1. izsniegtās Kopienas atļaujas veidu un numuru;

16.2.2. komersanta veidu;

16.2.3. komersanta, zemnieka vai zvejnieka saimniecības nosaukumu;

16.2.4. juridisko adresi;

16.2.5. Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības numuru vai ārvalstu komersanta filiāles reģistrācijas apliecības numuru un reģistrācijas datumu;

16.2.6. tā autotransporta līdzekļa reģistrācijas numuru, kas tiks norādīts Kopienas atļaujas kopijā.

17. Lai sagatavotu dokumentus lēmuma pieņemšanai par Kopienas atļaujas kopijas piešķiršanu vai pārreģistrāciju uz jaunu termiņu, institūcija administratīvo procesu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iegūst šādu informāciju:

17.1. valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (turp­māk - direkcija) vai direkcijas šim nolūkam akreditētas personas izsniegtu transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates protokola norakstu ar atzīmi par autotransporta līdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību vērtējumam "0" vai "1" un autotransporta līdzekļa reģistrācijas apliecības norakstu;

17.2. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par to, ka komersantam, zemnieku vai zvejnieka saimniecībai nav nodokļu parādu.

18. Institūcija var pieprasīt no pārvadātāja papildu informāciju par autotransporta līdzekļa atbilstību starptautisko autopārvadājumu prasībām, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par Kopienas atļaujas kopijas piešķiršanu vai pārreģistrāciju uz jaunu termiņu, ja šādas informācijas nav valsts pārvaldes iestāžu rīcībā.

19. Pārvadātājam ir tiesības pašam iegūt un iesniegt institūcijā šo noteikumu 17.punktā minētos dokumentus. Šo noteikumu 17.2.apakšpunktā minētais dokuments jāizņem ne agrāk kā 30 dienas pirms tā iesniegšanas institūcijā.

20. Iesniegumu un tam pievienotos dokumentus institūcija nepieņem, ja netiek iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai ja tie nav noformēti atbilstoši dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas normatīvajiem aktiem.

21. Institūcija Kopienas atļaujas kopiju izsniedz septiņu dienu laikā pēc tam, kad institūcijā iesniegti visi nepieciešamie dokumenti.

22. Ja tiek mainīta Kopienas atļauja šo noteikumu 11.punktā minēto iemeslu dēļ, pārvadātājam 15 dienu laikā jānomaina visas tam izsniegtās derīgās Kopienas atļaujas kopijas kravas komercpārvadājumiem un Kopienas atļaujas kopijas pasažieru komercpārvadājumiem. Jaunās Kopienas atļaujas kopijas institūcija izsniedz šo noteikumu 21.punktā noteiktajā termiņā. Pārvadātājs nav tiesīgs veikt komercpārvadājumus, izmantojot Kopienas atļaujas kopijas, kas neatbilst Kopienas atļaujai.

23. Ja Kopienas atļaujas kopija ir nozaudēta, institūcija septiņu dienu laikā pēc pārvadātāja rakstiska iesnieguma saņemšanas izsniedz pieprasītā dokumenta dublikātu.

IV. Autovadītāja atestāta saņemšanas kārtība

24. Institūcija pārvadātājam atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 3.panta 3.punktam un 6.panta 2. un 5.punktam izsniedz autovadītāja atestātu.

25. Lai saņemtu vai pārreģistrētu uz jaunu termiņu autovadītāja atestātu, pārvadātājs vai tā pilnvarotā persona uzrāda Kopienas atļaujas oriģinālu un iesniedz institūcijā šādus dokumentus, kas noformēti atbilstoši dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas normatīvajiem aktiem:

25.1. iesniegumu, kurā norāda kravas komercpārvadājumu atļaujas numuru, komersanta veidu, komersanta, zemnieka vai zvejnieka saimniecības nosaukumu, juridisko adresi, Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības numuru vai ārvalstu komersanta filiāles reģistrācijas apliecības numuru un reģistrācijas datumu, autovadītāja vārdu un uzvārdu;

25.2. autovadītāja darba līguma kopiju (vai izrakstu, kurā norādītas darba līguma slēdzēju puses, darbinieka pienākumi un darba līguma darbības termiņš). Darba līgumam jābūt noslēgtam atbilstoši normatīvajiem aktiem darba tiesisko attiecību jomā un tajā kā vienam no darba pienākumiem ir jābūt minētai kravas autotransporta līdzekļa vadīšanai;

25.3. autovadītāja pases kopiju;

25.4. autovadītāja apliecības kopiju;

25.5. autovadītāja darba atļaujas kopiju, ja autovadītājam, lai tas strādātu Latvijā, ir nepieciešama darba atļauja;

25.6. autovadītāja profesionālo kvalifikāciju apliecinoša dokumenta kopiju.

26. Iesniegumu un tam pievienotos dokumentus institūcija nepieņem, ja netiek iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai ja tie nav noformēti atbilstoši dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas normatīvajiem aktiem.

27. Institūcija septiņu dienu laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas izsniedz autovadītāja atestātu ar derīguma termiņu atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 6.panta 5.punktam, kas nepārsniedz šo noteikumu 25.2., 25.3., 25.4., 25.5. un 25.6.apakšpunktā minēto dokumentu derīguma termiņu un Kopienas atļaujas derīguma termiņu. Izsniedzot autovadītāja atestātu, institūcija izsniedz arī apstiprinātu autovadītāja atestāta kopiju.

28. Ja autovadītāja atestāts ir nozaudēts, institūcija septiņu dienu laikā pēc pārvadātāja rakstiska iesnieguma saņemšanas izsniedz pieprasītā dokumenta dublikātu.

V. Kopienas atļaujas, Kopienas atļaujas kopijas un autovadītāju atestāta izmantošana

29. Par Kopienas atļaujas un Kopienas atļaujas kopijas izmantošanu ir atbildīgs pārvadātājs, kuram tā izsniegta. Kopienas atļauju un Kopienas atļaujas kopiju izmanto atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 5.panta 4.punktam un regulas (EEK) Nr. 684/92 3.a panta 3.punktam.

30. Autovadītāja atestātu un institūcijas apstiprināto autovadītāja atestāta kopiju izmanto atbilstoši regulas (EEK) Nr. 881/92 6.panta 4.punktam.

VI. Kopienas atļaujas, Kopienas atļaujas kopijas un autovadītāja atestāta anulēšana vai apturēšana uz laiku

31. Ja šo noteikumu 14.punktā minētie dokumenti netiek iesniegti institūcijā 30 dienu laikā pēc pieprasījuma nosūtīšanas pārvadātājam vai iesniegtie dokumenti ir nepilnīgi, institūcija šo noteikumu 32.punktā noteiktajā kārtībā pieņem šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto lēmumu.

32. Lai pieņemtu šo noteikumu 2.2.apakš­punktā minēto lēmumu, institūcija uzaicina pārvadātāju uz lietas izskatīšanu, septiņas dienas iepriekš rakstiski informējot pārvadātāju par lietas būtību, izskatīšanas laiku un vietu. Pārvadātāja neierašanās nevar būt par pamatu lietas izskatīšanas atlikšanai.

33. Ja institūcija pieņem šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto lēmumu par Kopienas atļaujas, Kopienas atļaujas kopijas vai autovadītāja atestāta anulēšanu, pārvadātājs Kopienas atļauju, Kopienas atļaujas kopiju vai autovadītāja atestātu nodod institūcijā 15 dienu laikā pēc lēmuma saņemšanas.

34. Ja Kopienas atļaujas darbības laikā izbeidzas derīguma termiņš speciālajai atļaujai (licencei) starptautiskajiem kravas komercpārvadājumiem ar autotransportu vai starptautiskajiem pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu un pārvadātājs to nav pagarinājis vai pārreģistrējis uz jaunu termiņu, institūcija Kopienas atļauju anulē.

35. Ja institūcija pieņem šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto lēmumu par Kopienas atļaujas kopijas apturēšanu uz laiku, apturēšanas termiņu skaita no dienas, kad Kopienas atļaujas kopija nodota institūcijā. Pēc Kopienas atļaujas kopijas apturēšanas termiņa beigām vai pēc nosacījumu izpildes pārvadātājam izsniedz Kopienas atļaujas kopiju ar derīguma termiņu, kāds bija uz laiku apturētajai Kopienas atļaujas kopijai.

36. Ja 15 dienu laikā pēc šo noteikumu 35.punktā minētā lēmuma saņemšanas pārvadātājs nenodod institūcijā Kopienas atļaujas kopiju, institūcija anulē šo Kopienas atļaujas kopiju trīsdesmitajā dienā pēc šo noteikumu 35.punktā minētā lēmuma nosūtīšanas pārvadātājam.

VII. Noslēguma jautājumi

37. Kopienas atļaujas, Kopienas atļaujas kopijas un autovadītāju atestāti, kas pārvadātājam izsniegti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir spēkā līdz to derīguma termiņa beigām.

38. Šo noteikumu 14.7. un 25.6.apakš­punkts stājas spēkā:

38.1. 2008.gada 10.septembrī attiecībā uz personām, kas D1, D1E, D un DE kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju iegūst, sākot ar 2008.gada 10.septembri;

38.2. 2013.gada 10.septembrī attiecībā uz personām, kas D1, D1E, D un DE kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju ir ieguvušas līdz 2008.gada 9.septembrim;

38.3. 2009.gada 10.septembrī attiecībā uz personām, kas C1, C1E, C un CE kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju iegūst, sākot ar 2009.gada 10.septembri;

38.4. 2014.gada 10.septembrī attiecībā uz personām, kas C1, C1E, C un CE kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju ir ieguvušas līdz 2009.gada 9.septembrim.

39. Noteikumi piemērojami ar 2008.gada 1.martu.

Ministru prezidenta vietā - satiksmes ministrs A.Šlesers

Kultūras ministre H.Demakova
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā izsniedz, anulē vai uz laiku aptur Eiropas Kopienas atļaujas, Eiropas Kopienas atļauju .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 127Pieņemts: 26.02.2008.Stājas spēkā: 05.03.2008.Zaudē spēku: 01.04.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 35, 04.03.2008.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
171820
05.03.2008
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"