Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta rīkojums Nr.43

Rīgā 2008.gada 31.janvārī (prot. Nr.6 20.§)

Par Imunizācijas valsts programmu 2008.-2010.gadam

1. Atbalstīt Imunizācijas valsts programmā 2008.-2010.gadam (turpmāk - programma) ietvertos uzdevumus.

2. Noteikt Veselības ministriju par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā un koordinēšanā.

3. Programmas īstenošanu 2008.gadā nodrošināt piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas īstenošanai 2009. un 2010.gadā izskatīt Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu vidēja termiņa budžeta prioritātēm likuma par valsts budžetu kārtējam gadam sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

4. Veselības ministram:

4.1. katru gadu līdz 1.maijam iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par programmas īstenošanas gaitu;

4.2. līdz 2011.gada 15.aprīlim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par programmas izpildi.

Ministru prezidents I.Godmanis

Veselības ministrs I.Eglītis

 
 

(Ministru kabineta

2008.gada 31.janvāra rīkojums Nr.43)

Imunizācijas valsts programmas 2008.-2010.gadam
kopsavilkums

Risināmā jautājuma būtība

Ministru kabinets 2001.gada 6.martā apstiprināja Sabiedrības veselības stratēģiju. Viens no tās mērķiem (7.mērķis) ir infekcijas slimību izplatības samazināšana valstī. Lai īstenotu šo mērķi un noteiktu galvenās prioritātes imunizācijas jomā, 2001.gadā tika izstrādāta un ar Labklājības ministrijas rīkojumu apstiprināta Imunizācijas valsts programma 2001.-2005.gadam.

Imunizācijas valsts programma 2008.-2010.gadam (turpmāk - programma) ir mērķtiecīgas infekcijas slimību izplatības ierobežošanas politikas kārtējais posms un Imunizācijas valsts programmas 2001.-2005.gadam turpinājums. Programmas izstrāde īstermiņa periodam - 2008.-2010.gadam - pamatota ar to, ka gan Sabiedrības veselības stratēģija, gan arī tās rīcības programma ir izstrādāta līdz 2010.gadam. Līdz ar to arī programmas uzdevumi ir plānoti līdz 2010.gadam.

Programma ir sagatavota, ņemot vērā Epidemioloģiskās drošības likumā noteikto par infekcijas slimību izplatības ierobežošanu, kā arī Ministru kabineta 2000.gada 26.septembra noteikumus Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi", kas nosaka infekcijas slimības, pret kurām obligāti ir vakcinējami bērni vecumā līdz 18 gadiem.

Programmas mērķis ir nodrošināt Latvijas iedzīvotāju aizsardzību pret vakcīnregulējamām infekcijas slimībām, lai sasniegtu un uzturētu Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendēto iedzīvotāju imunizācijas līmeni, nodrošinot vismaz 95 % imunizācijas līmeni pret vakcinācijas kalendārā noteiktajām infekcijas slimībām bērniem un 80 % imunizācijas līmeni pret difteriju un stinguma krampjiem pieaugušajiem ne mazāk kā 90 % Latvijas administratīvo teritoriju no šo teritoriju kopskaita.

Piedāvātais risinājums

Programmā noteiktā mērķa sasniegšanai nav paredzēti vairāki risinājuma varianti, jo ir labi apzināta situācija un nepieciešamo pasākumu kopums mērķa sasniegšanai. Efektīvākais veids, kā panākt PVO rekomendēto iedzīvotāju imunizācijas līmeni pret vakcīnregulējamām infekcijas slimībām, ir mērķtiecīga un plānveida vakcinācija pret difteriju, epidēmisko parotītu, garo klepu, B hepatītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju, masalām, masaliņām, poliomielītu, stinguma krampjiem, tuberkulozi, vējbakām, gripu (personām augsta riska grupās) un ērču encefalītu bērniem augsti endēmiskajās ērču encefalīta teritorijās ar drošām un augsti efektīvām vakcīnām.

Programmā izvirzītie rīcības virzieni un uzdevumi programmas rezultātu sasniegšanai ir saskaņoti atbilstoši situācijas analīzei un no jauna atklātajām vai apstiprinātajām problēmām.

Politikas dokumenta īstenošanai papildus nepieciešamais finansējums un paredzētais finansēšanas avots

Programmā izvirzītā mērķa sasniegšanai paredzēts izmantot valsts institūcijām piešķirtos tiešo funkciju veikšanai paredzētos ikgadējos budžeta līdzekļus.

Programmas informatīvās daļas VI sadaļā "Uzdevumiem atbilstošs piešķirtā un papildus nepieciešamā finansējuma plānojums" ir atspoguļots indikatīvs papildus nepieciešamo līdzekļu aprēķins, kas ministrijai ir jāizmanto, plānojot un pieprasot valsts budžeta finansējumu nākamajiem gadiem. 2008.gadā programmas īstenošana tiek nodrošināta piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Programmā iekļauto uzdevumu īstenošanai nepieciešami 1575,9 tūkstoši latu 2009.gadā un 1563,7 tūkstoši latu 2010.gadā. Vidēji piecu gadu laikā pēc kārtējā gada nepieciešami 628 tūkstoši latu.

Veselības ministrs I.Eglītis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Imunizācijas valsts programmu 2008.-2010.gadam Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 43Pieņemts: 31.01.2008.Stājas spēkā: 31.01.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 18, 01.02.2008.
170211
31.01.2008
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"