Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta rīkojums Nr.305

Rīgā 2007.gada 25.maijā (prot. Nr.29 46.§)
Par Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas veicināšanas valsts atbalsta programmu 2007.–2010.gadam

1. Atbalstīt Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas veicināšanas valsts atbalsta programmu 2007.–2010.gadam (turpmāk – programma).

2. Noteikt Ekonomikas ministriju par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā.

3. Ekonomikas ministrijai katru gadu līdz 1.novembrim iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par programmas īstenošanu.

4. Programma 2007.gadā īstenojama piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

5. Jautājumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas īstenošanai turpmākajos gados izskatīt vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot kārtējā gada valsts budžeta likumprojektu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Ekonomikas ministrs J.Strods
(Ministru kabineta
2007.gada 25.maija rīkojums Nr.305)
Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas veicināšanas valsts atbalsta programmas 2007.–2010.gadam kopsavilkums

Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas veicināšanas valsts atbalsta programma 2007.–2010.gadam nodrošina Deklarācijā par Aigara Kalvīša vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību izvirzītā uzdevuma izpildi – īstenot daudzdzīvokļu māju renovācijas un energoefektivitātes uzlabošanas valsts atbalsta programmu, vienlaikus palielinot kopīpašnieku ieinteresētību un atbildību, kā arī Enerģētikas attīstības pamatnostādnēs 2007.–2016.gadam noteiktā uzdevuma izpildi – īstenot valsts atbalsta programmu energoaudita veikšanai un ēku renovācijai.

Atbilstoši Ministru kabineta 1996.gada 30.jūlija sēdē akceptētajai Mājokļu politikas koncepcijai viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir kreditē­šanas sistēmas un mehānisma radīšana mājokļu rekonstrukcijai, renovācijai, remontam, būvniecībai, iegādei, paredzot ilgtermiņa kredītu piešķiršanu. Savukārt Latvijas ilgtermiņa konceptuālajā dokumentā “Latvijas izaugsmes modelis: Cilvēks pirmajā vietā” ir noteikts mērķis – cilvēka dzīves kvalitātes paaugstināšana.

Lai sasniegtu minētajā konceptuālajā dokumentā noteikto mērķi, kā arī palielinātu dzīvokļu īpašnieku aktivitāti mājokļa ilgmūžības nodrošināšanā un veicinātu energoresursu ekonomisku izmantošanu, Ekonomikas ministrija izstrādājusi Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas veicināšanas valsts atbalsta programmu 2007.–2010.gadam (turpmāk – programma).

Programmas mērķis sasniedzams, īstenojot šādus apakšmērķus:

1) veicināt sabiedrības sociālo integrāciju, dzīvokļu īpašniekiem kopīgi pieņemot lēmumu par to īpašumā esošās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un šīs mājas kopīpašumā esošās daļas renovāciju, kā arī veicināt dzīvokļu īpašnieku līdzdalību efektīvā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kop­īpašumā esošās daļas renovācijā, nepalielinot dzīvokļu īpašnieku izdevumus;

2) veicināt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanu, nodrošinot energoresursu efektīvu izmantošanu;

3) palielināt dzīvokļu īpašnieku informētību par daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kā kopīpašuma efektīvu apsaimniekošanu un tās atjaunošanas iespē­jām, veicot daudzdzīvokļu dzīvojamo māju tehnisko apsekošanu un energoauditēšanu.

Plānotie programmas rezultāti ir šādi:

- uzlabota 310 daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kvalitāte un palielināta šo māju ilgmūžība;

- paaugstināta daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku infor­mētība par to īpašumā esošo māju kvalitāti, kā arī izpratne par energoresursu efektīvu izmantošanu un ēku renovāciju;

- paaugstināta daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku apziņa (“no īrnieka par īpašnieku”) un veicināta daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārņemšana dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā un apsaimniekošanā;

- daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās līdz 20 % samazināts siltumenerģijas patēriņš. Ietaupot siltumenerģiju un elektroenerģiju, samazināta kopējā CO2 un citu kaitīgo ar siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanu saistīto vielu emisija apkārtējā vidē, samazināti iedzīvotāju maksājumi par energoresursu patēriņu, kā arī energoresursu imports;

- veicināta kreditēšanas sistēmas attīstība daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanai un ilgmūžības palielināšanai.

Plānotie programmas īstenošanas rādītāji ir šādi:

- 1120 daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoauditi;

- 310 daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas projekti;

- informatīvais materiāls sabiedrības informēšanai, kas izveidots, pamato­joties uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas procesā iegūto pieredzi.

Lai īstenotu programmā izvirzītos mērķus un apakšmērķus (saņemot stabilu valsts līdzfinansējumu), noteikti šādi uzdevumi un pasākumi:

- pasākuma “Energoaudits” ietvaros daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas energoaudita veikšanai 2007.gadā paredzēts valsts līdzfinansējums – 70 % apmērā, 2008.gadā – 65 % apmērā, 2009.gadā – 60 % apmērā un 2010.gadā – 50 % apmērā, bet ne vairāk kā 200 latu uz vienu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju;

- pasākuma “Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācija” ietvaros daudz­dzīvokļu dzīvojamās mājas renovācijā energoresursu ekonomiskai izmantošanai (saskaņā ar energoauditora ieteikumiem) paredzēts valsts līdzfinansējums 20 % apmērā no viena renovācijas projekta kopējām atbalstāmajām izmaksām;

- valsts aģentūrai “Mājokļu aģentūra” veikt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāju informēšanas kampaņu un konsultēt iedzīvotājus par daudz­dzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un ēku renovāciju, tādējādi piesaistot dzīvokļu īpašnieku kapitālu, kas izpaužas kā ikmēneša apsaimniekošanas maksājumu palielinājums kredītsaistību izpildei, daudzdzī­vokļu dzīvojamo māju energoauditam un renovācijai.

Programmas pasākuma “Energoaudits” īstenošanai nepieciešami 224000 latu, savukārt programmas pasākuma “Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācija” īstenošanai – 6592000 latu. Katrai programmas ieviešanā, adminis­trēšanā un iedzīvotāju informēšanā iesaistītajai iestādei (Ekonomikas ministrijai un valsts aģentūrai “Mājokļu aģentūrai”) nepieciešams finansējums 0,75 % apmērā no kopējām programmas izmaksām (pavisam kopā – 104000 latu). Ņemot vērā minēto, laikposmā no 2007.gada līdz 2010.gadam programmas īstenošanas kopējās izmaksas – 6920000 latu.

Ekonomikas ministrija ir atbildīgā iestāde par programmas koordināciju un īstenošanu. Ekonomikas ministrija un tās pārraudzībā esošā valsts aģentūra “Mājokļu aģentūra” veic programmas administrēšanu un daudzdzīvokļu māju renovācijas projektu īstenošanas uzraudzību un vadību. Valsts aģentūra “Mājokļu aģentūra” izveido komisiju, kas izvērtē atbilstoši programmai iesniegtos dokumentus. Komisijas sastāvā iekļauj Ekonomikas ministrijas, valsts aģentūras “Mājokļu aģentūra” un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjus.

Valsts aģentūra “Mājokļu aģentūra” katru gadu reizi ceturksnī apkopo informāciju par programmas īstenošanu un divas reizes gadā sagatavo un iesniedz Ekonomikas ministrijā detalizētu izvērtējumu.

Ekonomikas ministrija reizi gadā informē Ministru kabinetu par pro­grammas īstenošanu un, ja nepieciešams, sagatavo priekšlikumus par izmaiņām programmā.

Ekonomikas ministrijai pēc vienotas energoauditu veikšanas metodikas izstrādes programmā jāveic attiecīgi precizējumi.

Ekonomikas ministrs J.Strods
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijas veicināšanas valsts atbalsta programmu 2007.–2010.gadam Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 305Pieņemts: 25.05.2007.Stājas spēkā: 25.05.2007.Zaudē spēku: 14.04.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 85, 29.05.2007.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
157804
25.05.2007
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"