Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.327

Rīgā 2007.gada 15.maijā (prot. Nr.29 38.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.991 "Klasiskā cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"
Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 26.panta pirmo daļu un 27.panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.991 "Klasiskā cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 192.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 3.punktā vārdus "ārkārtējo situāciju valsts operatīvo komisiju" ar vārdiem "Krīzes vadības padomi".

2. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Ar cūku mēri iespējami inficēta cūka ir jebkura cūka vai tās līķis, ja:

4.1. dzīves laikā klīniskās pazīmes vai pēcnāves patologanatomiskie izmeklējumi norāda uz aizdomām par dzīvnieka inficēšanos ar cūku mēra vīrusu;

4.2. laboratoriskajos izmeklējumos, kas veikti Pārtikas un veterinārā dienesta Nacionālajā diagnostikas centrā vai citā Eiropas Savienības dalībvalsts laboratorijā, kurai piešķirts references laboratorijas statuss klasiskā cūku mēra diagnostikā (turpmāk - references laboratorija), saskaņā ar slimību diagnostikas rokasgrāmatā noteikto iegūtie rezultāti norāda uz aizdomām par dzīvnieka inficēšanos ar cūku mēra vīrusu."

3. Izteikt 5.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.3. saslimšana ar cūku mēri apstiprināta references laboratorijā saskaņā ar slimību diagnostikas rokasgrāmatā noteikto kārtību."

4. Izteikt 10.3.apakšpunkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Pakļautības ķēdē iekļauj saikni starp dienestu, valsts pārvaldes iestādēm, kas iesaistītas ārkārtas situācijas radīto seku risināšanā, un Krīzes vadības padomi;".

5. Izteikt 10.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.4. paredz pasākumus, kas nepieciešami, lai nodrošinātu nepieciešamo resursu, tai skaitā finanšu resursu (Zemkopības ministrijai kārtējam gadam piešķirtie valsts budžeta līdzekļi, līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, Eiropas Savienības budžeta līdzekļi slimības kontroles un apkarošanas pasākumos radušos zaudējumu atmaksai Eiropas Savienības dalībvalstīm) pieejamību ātrai un efektīvai cūku mēra apkarošanai, piemēram, nodrošinājums ar laboratorijas personālu, ekipējumu un infrastruktūru;".

6. Izteikt 11.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"11. Lai sekmētu cūku mēra apkarošanu, dienests izveido ekspertu grupu un koordinē tās darbību. Ekspertu grupa palīdz dienestam veikt epizootoloģiskos pētījumus, noteikt paraugu ņemšanas kārtību laboratoriskajiem izmeklējumiem, organizē paraugu testēšanu un interpretē laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kā arī iesaka cūku mēra apkarošanas pasākumus. Epizootoloģiskajos pētījumos iegūst šādu informāciju:".

7. Izteikt 12.6. un 12.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.6. piedalās šo noteikumu 11.punktā minētās ekspertu grupas veidošanā, kas sadarbībā ar dienestu veic epizootoloģiskos pētījumus, interpretē laboratoriskos izmeklējumus, noņem paraugus laboratoriskai izmeklēšanai, kā arī iesaka cūku mēra apkarošanas pasākumu kopumu;

12.7. ja nepieciešams, piedalās vakcinācijas kampaņā."

8. Aizstāt 29.punktā vārdus "Ja Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centrā vai citā Eiropas Savienības dalībvalsts laboratorijā, kurai piešķirts references laboratorijas statuss klasiskā cūku mēra diagnostikā (turpmāk - references laboratorija)" ar vārdiem "Ja references laboratorijā".

9. Aizstāt 61.punkta otrajā teikumā vārdus "ārkārtējo situāciju valsts operatīvā komisija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Krīzes vadības padome" (attiecīgā locījumā).

10. Papildināt noteikumus ar XIV nodaļu šādā redakcijā:

"XIV. Pasākumi statusa "oficiāli no cūku mēra brīva novietne", "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" vai "oficiāli no cūku mēra brīva valsts" iegūšanai un saglabāšanai

85. Lai iegūtu statusu "oficiāli no cūku mēra brīva novietne", "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" vai "oficiāli no cūku mēra brīva valsts", dienests veic attiecīgus pasākumus, nodrošinot šādu prasību izpildi:

85.1. statusu "oficiāli no cūku mēra brīva novietne" iegūst, ja novietnē pēdējo 12 mēnešu laikā:

85.1.1. nav konstatēta cūku sugas dzīvnieku saslimšana ar cūku mēri;

85.1.2. nav nevienas cūkas, kura ir vakcinēta pret cūku mēri;

85.1.3. nav atļauta cūku sugas dzīvnieku vakcinācija pret cūku mēri;

85.1.4. divu kilometru rādiusā ap novietni cūku sugas dzīvniekiem nav konstatēts cūku mēris;

85.2. statusu "oficiāli no cūku mēra brīva valsts" iegūst, ja valstī pēdējo 12 mēnešu laikā:

85.2.1. nav konstatēta cūku sugas dzīvnieku saslimšana ar cūku mēri;

85.2.2. nav atļauta cūku sugas dzīvnieku vakcinācija pret cūku mēri;

85.2.3. novietnēs nav nevienas pret cūku mēri vakcinētas cūkas;

85.3. statusu "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" iegūst, ja attiecīgajā teritorijā pēdējo 12 mēnešu laikā:

85.3.1. nav konstatēta cūku sugas dzīvnieku saslimšana ar cūku mēri;

85.3.2. nav atļauta cūku sugas dzīvnieku vakcinācija pret cūku mēri un šo cūku vakcinācija pret cūku mēri netiek veikta;

85.3.3. novietnēs nav nevienas pret cūku mēri vakcinētas cūkas.

86. Statusu "oficiāli no cūku mēra brīva novietne" piešķir dienests, bet statusu "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" vai "oficiāli no cūku mēra brīva valsts" piešķir Eiropas Komisija.

87. Uz statusa "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" vai "oficiāli no cūku mēra brīva valsts" piešķiršanu var pretendēt, ja:

87.1. valstī pēdējo 12 mēnešu laikā nav konstatēts cūku mēris un šajā laikposmā ir aizliegta un netiek veikta cūku sugas dzīvnieku vakcinācija pret cūku mēri;

87.2. teritorijā ne mazāk kā trīs mēnešus līdz statusa piešķiršanai tiek izpildīti šo noteikumu 87.1.apakšpunktā minētie nosacījumi;

87.3. cūku mēra skartajā teritorijā piemēro šādus apkarošanas pasākumus:

87.3.1. aizliedz cūku sugas dzīvnieku pārvadāšanu uz teritoriju, kas ir brīva no cūku mēra;

87.3.2. aizliedz tādu cūku sugas dzīvnieku ievietošanu novietnēs, kuru izcelsmes novietne atrodas teritorijā, kas nav oficiāli brīva no cūku mēra;

87.3.3. atļauj vakcinētu cūku sugas dzīvnieku pārvietošanu uz tāda paša dzīvnieku veselības statusa novietni vai uz kautuvi tūlītējai nokaušanai.

88. Ja Latvijā apstiprināts cūku mēra uzliesmojums un tiek zaudēts statuss "oficiāli no cūku mēra brīva novietne", "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" vai "oficiāli no cūku mēra brīva valsts", dienests izstrādā cūku mēra apkarošanas plānu, kuru saskaņo ar Eiropas Komisiju. Cūku mēra apkarošanas plānu izstrādā uz sešiem gadiem, un tajā nosaka:

88.1. visu audzēšanai un pavairošanai paredzēto cūku sugas dzīvnieku vakcinācijas aizliegumu;

88.2. ierobežojumus nobarojamo cūku sugas dzīvnieku vakcinācijai pirmos divus gadus pēc cūku mēra apkarošanas plāna spēkā stāšanās. Turpmākajos četros gados nosaka visu nobarojamo cūku sugas dzīvnieku vakcinācijas aizliegumu;

88.3. pasākumus cūku mēra diagnostikai cūku mēra apkarošanas plāna darbības teritorijā;

88.4. pasākumus, resursus, tai skaitā finanšu resursus (Zemkopības ministrijai kārtējam gadam piešķirtie valsts budžeta līdzekļi, līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, Eiropas Savienības budžeta līdzekļi slimības kontroles un apkarošanas pasākumos radušos zaudējumu atmaksai Eiropas Savienības dalībvalstīm), ierobežojumus un laika periodus, lai sasniegtu statusu "oficiāli no cūku mēra brīva novietne", "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" vai "oficiāli no cūku mēra brīva valsts".

89. Cūku mēra apkarošanas plānu dienests sagatavo, ņemot vērā slimības izplatību reģionālajā vai valsts mērogā. Ja cūku mēri iespējams lokalizēt, cūku mēra apkarošanas plānu izstrādā, ievērojot reģionālās īpatnības, un pasākumus attiecina tikai uz konkrētu reģionu.

90. Dienests ziņo Eiropas Komisijai par:

90.1. ikgadējiem izdevumiem saistībā ar cūku mēra apkarošanu, norādot izdevumu sadalījumu par pēdējiem trim gadiem;

90.2. prognozējamiem ikgadējiem izdevumiem.

91. Ja pēc sešu gadu perioda, kurā ir spēkā cūku mēra apkarošanas plāns, valsts nav atguvusi statusu "oficiāli no cūku mēra brīva novietne", "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" vai "oficiāli no cūku mēra brīva valsts", dienests sagatavo jaunu cūku mēra apkarošanas plānu. Kopējais cūku mēra apkarošanas plāna darbības laiks nepārsniedz 10 gadus.

92. Jaunajā cūku mēra apkarošanas plānā nosaka testēšanas metodes, izmeklējumu kārtību, skaitu un šādus pasākumus:

92.1. teritorijā, kur vakcinācija pret cūku mēri tiek veikta ilgāk par vienu gadu:

92.1.1. reprezentatīvā novietņu daudzumā (daudzums, kas raksturo slimības epizootoloģisko situāciju noteiktā teritorijā) cūkas un nevakcinētus sivēnus, iegūtus no vakcinētām sivēnmātēm, seroloģiski izmeklē;

92.1.2. sivēnus sešus mēnešus novēro, lai noteiktu cūku mēra vīrusa klātbūtni;

92.1.3. nosaka datumu, kad tiek aizliegta cūku sugas dzīvnieku vakcinācija, ja šo noteikumu 92.1.2.apakšpunktā minētajiem sivēniem nav atklāta cūku mēra vīrusa klātbūtne organismā;

92.2. teritorijā, kur vakcinācija pret cūku mēri tiek veikta mazāk par vienu gadu:

92.2.1. nosaka vakcinācijas kampaņas sākšanās laiku;

92.2.2. aptuveno datumu, kad tiks īstenoti šo noteikumu 92.1.1., 92.1.2. un 92.1.3.apakšpunktā minētie pasākumi;

92.3. teritorijā vai valstī, kur ir pārtraukta cūku sugas dzīvnieku vakcinācija pret cūku mēri, bet nav atgūts statuss "oficiāli no cūku mēra brīva novietne", "oficiāli no cūku mēra brīva teritorija" vai "oficiāli no cūku mēra brīva valsts" nosaka:

92.3.1. kārtību, kādā tiks veikta cūku sugas dzīvnieku ganāmpulku (audzēšanai, nobarošanai, pavairošanai) izlases veida kontrole, šo ganāmpulku skaitu un kontroles metodes;

92.3.2. kopējo cūku sugas dzīvnieku izmeklējumu skaitu gadā un apraksta tos;

92.3.3. kautuvē veikto cūku sugas dzīvnieku seroloģisko izmeklējumu skaitu gadā.

93. Dienests informē Eiropas Komisiju par ikgadējiem prognozējamiem izdevumiem jaunā cūku mēra apkarošanas plāna izpildei.

94. Dienests pārskata un maina cūku mēra apkarošanas plānu, ja mainās epizootoloģiskā situācija valstī vai cūku mēris sāk strauji izplatīties."

11. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Padomes 1980.gada 11.novembra Direktīvas 80/1095/EEK, kas nosaka, kā Kopienas teritorijā izskaust un nepieļaut klasisko cūku mēri;

2) Padomes 2001.gada 23.oktobra Direktīvas 2001/89/EK par Kopienas pasākumiem klasiskā cūku mēra kontrolei."

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministrs M.Roze
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.991 "Klasiskā cūku mēra likvidēšanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 327Pieņemts: 15.05.2007.Stājas spēkā: 19.05.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 80, 18.05.2007.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
157384
19.05.2007
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"