Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību"

Izdarīt likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 12.nr.; 1998, 15.nr.; 2000, 10.nr.; 2003, 15.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "Valsts zāļu aģentūra" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Zāļu valsts aģentūra" (attiecīgā locījumā).

2. 1.pantā:

aizstāt 2.punktā vārdus "šķērsojot muitas robežu" ar vārdiem "izvedot no Latvijas teritorijas";

aizstāt 3.punktā vārdus "šķērsojot muitas robežu" ar vārdiem "ievedot Latvijas teritorijā";

izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6) narkotiskās un psihotropās zāles - zāles, kuru sastāvā ietilpst narkotiskās un psihotropās vielas;";

izslēgt 9.punktu.

3. 3.pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Augus, vielas un zāles, kuras starptautiskajās konvencijās vai saskaņā ar tām ir klasificētas kā narkotiskās vai psihotropās vielas un zāles vai kuras var izmantot šo vielu un zāļu nelegālai izgatavošanai, kā arī jebkurus citus augus, vielas un zāles ar līdzīgu farmakoloģisku iedarbību, kuru ļaunprātīga lietošana var apdraudēt veselību, atkarībā no šo augu, vielu un zāļu ļaunprātīgas lietošanas bīstamības pakāpes iekļauj Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos.";

izteikt otrās daļas pēdējo teikumu šādā redakcijā: "Prekursoru apriti regulē likums "Par prekursoriem".";

izslēgt trešās daļas pēdējā teikumā vārdus "bet atsevišķos gadījumos minēto maisījumu vai zāļu aprites kārtību ir tiesīgs reglamentēt veselības ministrs".

4. Izteikt 4.pantu šādā redakcijā:

"4.pants. Zāles vai citus maisījumus, kas satur kādu no II vai III sarakstā iekļautajām vielām, bet nerada nekādu vai rada minimālu to ļaunprātīgas izmantošanas iespēju, jo to sastāvā esošās vielas nav viegli atdalāmas tādā daudzumā, ko var ļaunprātīgi izmantot, drīkst atbrīvot no atsevišķiem šajā likumā paredzētajiem kontroles pasākumiem ar Veselības ministrijas lēmumu. Šajā lēmumā norādāmi tie kontroles pasākumi, no kuriem zāles vai citi maisījumi tiek atbrīvoti."

5. Izteikt 6. un 7.pantu šādā redakcijā:

"6.pants. (1) Latvijā izliegts audzēt miega magoni (Papaver somniferum), kokaīnkrūmus (Erythroxylum) un Indijas kaņepi (Cannabis sativa subsp. indica). Lauksaimnieciski vai citādi izmantojamās zemēs to īpašnieka vai nomnieka pienākums ir iznīcināt savas zemes platībās augošās miega magones.

(2) Šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepi (Cannabis sativa subsp. sativa). Sējas kaņepes sējumus ierīko tikai atklātā laukā (nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās - siltumnīcās vai zem plēves). Kārtību, kādā atļauta sējas kaņepes audzēšana, nosaka Ministru kabinets.

7.pants. Gadījumos, kad I, II un III sarakstā iekļautie augi, vielas un zāles nepieciešamas medicīniskiem un veterinārmedicīniskiem zinātniskiem pētījumiem, fizikālo un ķīmisko īpašību noteikšanai, kā arī apmācībām, personas var saņemt Zāļu valsts aģentūras izsniegtu atļauju I, II un III sarakstā iekļauto augu audzēšanai vai I, II un III sarakstā iekļauto vielu un zāļu apritei. Atļauju izsniegšanas, apturēšanas un anulēšanas kārtību, kā arī prasības, kuru izpildi nodrošina atļaujas saņēmējs, saņemot, iepērkot, izlietojot, uzglabājot, uzskaitot un iznīcinot I, II un III sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles, nosaka Ministru kabinets."

6. Izteikt 9.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Aptiekā, zāļu lieltirgotavā un zāļu ražošanā darbību ar II un III sarakstā iekļautajām vielām un zālēm veic tikai tad, kad saņemta speciāla atļauja (licence) farmaceitiskajai vai veterinārfarmaceitiskajai darbībai, kurā norādīts, ka darbība ar psihotropajām vielām un zālēm vai narkotiskajām un psihotropajām vielām un zālēm ir atļauta."

7. Izslēgt 10.pantu.

8. Aizstāt 11.panta 1. un 3.punktā vārdus "narkomāniju, toksikomāniju vai alkoholismu" ar vārdiem "alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarību".

9. Izslēgt 12.panta otrajā daļā, 13., 17., 34. un 35.pantā vārdu "juridiskās".

10. Izslēgt 19.pantā vārdu "muitas".

11. Izteikt 21.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Katram sūtījumam uz valsti, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, nepieciešami četri importa vai eksporta atļaujas eksemplāri."

12. Papildināt likumu ar 21.1 pantu šādā redakcijā:

"21.1 pants. (1) Katram sūtījumam uz valsti, kas ir Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, nepieciešami trīs importa vai eksporta atļaujas eksemplāri.

(2) Vienu importa atļaujas eksemplāru klients nosūta eksportētājam, otru eksemplāru pievieno sūtījumam, uz trešā eksemplāra pēc importa darījuma veikšanas norāda faktiski importēto vielu un zāļu daudzumu, datumu un iesniedz to Zāļu valsts aģentūrai.

(3) Vienu eksporta atļaujas eksemplāru klients pievieno sūtījumam, otru eksemplāru Zāļu valsts aģentūra nosūta importētājas valsts kompetentajai institūcijai, trešo eksemplāru izsniedz klientam, kas pēc eksporta darījuma veikšanas norāda faktiski eksportēto vielu un zāļu daudzumu, datumu un iesniedz to Zāļu valsts aģentūrai."

13. Izslēgt 27.pantā vārdus "muitas robežu abos virzienos šķērsojošos".

14. Papildināt 28.pantu ar vārdiem "uz valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis vai Eiropas Ekonomikas zonas valstis".

15. 36.pantā:

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) II un III sarakstā iekļautās vielas un zāles dzīvniekiem ievada sertificēts veterinār­ārsts vai viņa uzraudzībā veterinārārsts, veterinārfeldšeris vai veterinārārsta asistents.";

uzskatīt līdzšinējo tekstu par panta pirmo daļu.

16. Izteikt 37.pantu šādā redakcijā:

"37.pants. Ministru kabinets nosaka II un III sarakstā iekļauto zāļu saņemšanas, iepirkšanas, izplatīšanas, izsniegšanas, uzglabāšanas, uzskaites un iznīcināšanas kārtību:

1) zāļu un veterināro zāļu lieltirgotavās;

2) zāļu un veterināro zāļu ražošanā;

3) aptiekās;

4) ārstniecības iestādēs un sociālās aprūpes institūcijās;

5) veterinārmedicīniskajos aprūpes uzņēmumos un personām, kuras nodarbojas ar veterinārmedicīnisko praksi (praktizējošiem veterinārārstiem un veterinārmedicīniskās aprūpes komersantiem)." 

17. Izslēgt 38. un 40.pantu.

18. Izteikt 42.pantu šādā redakcijā:

"42.pants. II un III sarakstā iekļautās vielas un zāles nedrīkst reklamēt plašsaziņas līdzekļos, kā arī izmantot to popularizēšanai jebkuru cita veida reklāmu, kas paredzēta nespeciālistiem."

Likums Saeimā pieņemts 2006.gada 11.maijā.

 

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2006.gada 30.maijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 11.05.2006.Stājas spēkā: 13.06.2006.Tēma: Veselības aprūpe, farmācija; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 83, 30.05.2006.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 12, 22.06.2006.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Anotācija / tiesību akta projekts
136118
13.06.2006
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"